Ένα νέο επαναστατικό προϊόν ελληνικής σχεδίασης και ανάπτυξης στο τομέα των τακτικών επικοινωνιών που αλλάζει τα πάντα στην μετάδοση δεδομένων πεδίου μάχης από το επίπεδο ομάδας Πεζικού μέχρι Τάγματος, παρουσίασε σήμερα η ελληνική εταιρεία INTRACOM Defense Electronics στις εγκαταστάσεις της στο Κορωπί.
Μια παρουσίαση, που δυστυχώς έγινε χωρίς την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού ούτε έναςαπό τους δεκάδες ανώτατους αξιωματικούς των Ανωτάτων Συμβουλίων των Κλάδων δεν θεώρησε σημαντικό, έστω να ενημερωθεί, για ένα παγκόσμιας πρωτοπορίας προϊόν, το οποίο έτσι ή αλλιώς στοχεύει τις αγορές του εξωτερικού, κατά κύριο λόγο.
Το σύστημα που άφησε άφωνους τους Ακολούθους Άμυνας (ΑΚΑΜ) των δυτικών πρεσβειών, αλλά απέσπασε και τα καλύτερα σχόλια από την ΑΚΑΜ της Ρωσίας και το ... ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Τούρκου ΑΚΑΜ, έχει κωδικοποιηθεί ως Spart@n και αποτελεί την κορωνίδα των προσπαθειών της IDE για επιτήρηση μέσω μετάδοσης σε real time της εικόνας της ομάδας μάχης ή οιασδήποτε πλατφόρμας θαλάσσιας ή εναέριας, όπως τα UAV, ασφαλή επικοινωνία και μετάδοση δεδομένων.
Το Spart@n είναι ένα IP ευρυζωνικό ασύρματο σύστημα επικοινωνίας για ασφαλή μετάδοση πληροφοριών. Το σύστημα λειτουργεί στο εύρος συχνότητας 225-400MHz παρέχοντας υψηλού ρυθμό μετάδοσης πληροφοριών για συστήματα Διαχείρισης Μάχης και συστήματα Ασφαλείας Πληροφοριών για μονάδες οι οποίες βρίσκονται σε κίνηση ολοκληρώνοντας τους τακτικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς σε ένα δίκτυο μετάδοσης δεδομένου σε αληθινό χρόνο.
Το σύστημα έχει βάρος 20 κιλά διαστάσεις 180 x 402 x 363 χλστ τοποθετείται με ευκολία σε τεθωρακισμένα ή τροχοφόρα οχήματα παρέχοντας υπηρεσίες ευρυζωνικού τακτικού δικτύου σε επίπεδο Τάγματος διασυνδέοντας τους λόχους τις διμοιρίες και τις μονάδες υποστήριξης με το Τάγμα.
Επιπλέον το Spart@n μπορεί να διασυνδεθεί με Συστήματα Διαχείρισης Μάχης (BMS), Σύστημα Ελέγχου Πυρός (FCS) πυροβολικού, αισθητήρες συλλογής πληροφοριών και επιτήρησης, εσωτερικό δίκτυο επικοινωνίας ιχήματος, τακτικό σύστημα Internet.
Το σύστημα επιτρέπει την ταχεία (ταχύτητα μετάδοσης 8 Mbs), ασφαλή (προηγμένος αλγόριθμος αναπήδησης συχνότητας, δυνατότητα επιλογής συχνότητας ανάλογα με τις απαιτήσεις, δυνατότητες αντιμετώπισης των παρεμβολών, διαμόρφωση μόνο λήψης δεδομένων, δυνατότητα χρήσης αλγορίθμου ασφαλείας (crypto)), μετάδοση ήχου, βίντεο, δεδομένων από τους αισθητήρες, αυξημένη μετάδοση πληροφοριών για συστήματα Διοίκησης και Ελέγχου (C2) και ενημέρωση Συστημάτων Διαχείρισης Μάχης (BMS).
Η αρχιτεκτονική ανάπτυξης του Spart@n στο πεδίο της μάχης μπορεί να είναι από σημείο σε σημείο είτε σε από σημείο σε πολλαπλά άλλα σημεία είτε μετάδοση των δεδομένων σε μία ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μέσω αναμεταδοτών.
Το σύστημα ανα μονάδα μπορεί να εξυπηρετεί 125 συνδρομητές, δηλαδή μέχρι 125 ομάδες μάχης ή μεμονωμένους π.χ. ελεύθερους σκοπευτές με απόλυτη ασφάλεια σε ότι αφορά την μετάδοση των πληροφοριών που είναι όλες κρυπτογραφημένες και αδύνατον να παρεμβληθούν ή να εντοπιστούν.
Επιπλέον το Spart@n μπορεί να αξιοποιηθεί για αποστολές ασφάλειας και επιτήρησης συνόρων, για επιχειρήσεις της Ακτοφυλακής και αναγνώρισης, καθώς και ως σύστημα μετάδοσης δεδομένων για συστήματα ασφάλειας.
Αναμφίβολα το Spart@n αποτελεί ένα πολυεργαλείο στον τομέα των τακτικών επικοινωνιών που θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί ως πολλαπλασιαστής ισχύος.
Κόστος ανά δικτύωση; Ούτε 60.000 ευρώ! Με 60.000 ευρώ ένα Τάγμα μπαίνει στον 21ο αιώνα από άποψη επικοινωνίας και μετάδοσης οπτικοακουστικών δεδομένων μιας ομάδας που μάχεται κατ'ευθείαν στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΘΚΕΠΙΧ! Κάτι ανάλογο οι Αμερικανοί το έχουν πετύχει με ένα δίκτυο δορυφόρων...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου