ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Τώρα θα συζητηθεί η με αριθμό 2756/ 10.10.2012 ερώτηση του Βουλευτή Β’ Αθήνας του
Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Χρήστου Κατσώτη προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σχετικά με τη χορήγηση του εφάπαξ στους συνταξιούχους του δημοσίου και τους ένστολους.
Ο κ. Κατσώτης έχει το λόγο για δύο λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, το θέμα είναι το εφάπαξ των ένστολων και των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και οι διακρίσεις που αυτοί έχουν υποστεί όλη αυτή την περίοδο, καθώς και οι αυθαιρεσίες που υπάρχουν στη χορήγηση του εφάπαξ.
Βέβαια, είναι γνωστή η κατάσταση στο Ταμείο Προνοίας των Δημοσίων Υπαλλήλων. Τα αποθεματικά του έχουν τζογαριστεί στο Χρηματιστήριο. Επιβάλλατε την αγορά ομολόγων, το λεγόμενο «κούρεμα», με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή η κατάσταση με την αδυναμία χορήγησης των εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους και τους ένστολους.
Υπάρχει και ένα άλλο σοβαρό ζήτημα. Με τις περικοπές που έχουν γίνει με τους νόμους –τους έχουμε γράψει στην ερώτηση, τους οποίους ξέρετε πολύ καλά- η μείωση του εφάπαξ των υπαλλήλων έχει φτάσει συνολικά στο 42,67% σχετικά με αυτό που ήταν πριν.
Επίσης, υπάρχει και το θέμα του πώς χορηγείται το εφάπαξ. Το Ταμείο Πρόνοιας το χορηγεί με βάση την απόφαση συνταξιοδότησης, κάτι που δεν διασφαλίζει την κανονική σειρά, γιατί μπορεί δύο υπάλληλοι να καταθέσουν ταυτόχρονα την αίτησή τους, αλλά μία υπηρεσία να βγάλει πιο μπροστά τα χαρτιά για τη συνταξιοδότηση και αυτός ο υπάλληλος να πάρει το εφάπαξ, ενώ ο άλλος που κατέθεσε την αίτηση την ίδια ημερομηνία ή και πιο γρήγορα, να αργήσει να πάρει το εφάπαξ λόγω της καθυστέρησης της αρμόδιας υπηρεσίας να βγάλει την τελική πράξη συνταξιοδότησης.
Πιστεύουμε ότι αυτό δεν είναι σωστό. Οι ίδιοι οι υπάλληλοι θεωρούν ότι πρέπει να χορηγείται το εφάπαξ με την αίτηση κατάθεσης και αφού υπάρχει η βεβαίωση ότι δεν έχει καμία εκκρεμότητα στην κατάθεση της αίτησης. Με βάση αυτό να χορηγείται το εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους.
Ρωτάμε, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, τι προτίθεσθε να κάνετε, έτσι ώστε να επιστραφούν τα αποθεματικά στο Ταμείο και να χορηγούνται τα εφάπαξ; Ρωτάμε επίσης αν θα αποδοθούν στους δικαιούχους άμεσα και στο ύψος που έπαιρναν μέχρι τώρα και αν πράγματι θα λύσετε αυτό το θέμα που δημιουργεί αδικίες, γιατί πολλοί από αυτούς που πρόκειται να πάρουν το εφάπαξ έχουν αδικηθεί. Γιατί παρότι έχουν καταθέσει την αίτησή τους πριν τις μειώσεις, σήμερα παίρνουν το εφάπαξ με τις μειώσεις που έχουν γίνει και μάλιστα στο ύψος του 42,67%. Είναι μία αδικία η οποία πρέπει να διορθωθεί. Πάνω σε αυτά θα θέλαμε τις απαντήσεις σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Ο Υφυπουργός κ. Παναγιωτόπουλος έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Κύριε συνάδελφε, για μία ακόμη φορά καλούμαστε εδώ να απαντήσουμε για λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών, ενός άλλου Υπουργείου εν πάση περιπτώσει, διότι τα θέματα που βάζετε, όπως το PSI, καταβολή εφάπαξ κ.λπ., τα οποία περνούν αναπόφευκτα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, είναι ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών.
Επομένως, ούτως ή άλλως τα ζητήματα που βάζετε αφορούν πολιτικές και αποφάσεις που λήφθηκαν σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο στο πλαίσιο δανειακών συμβάσεων που έχει υπογράψει η χώρα με τους εταίρους της, με τους δανειστές της, λόγω του γνωστού προβλήματος της χώρας και δεν μπορεί οποιαδήποτε απάντηση να ξεφύγει από αυτό το πλαίσιο.
Άρα, ούτε εγώ ως Υφυπουργός Εργασίας ούτε το Υπουργείο Εργασίας γενικά έχει την ευθύνη ή την αποκλειστική ευθύνη –αν προτιμάτε αυτή την έκφραση- για την εφαρμογή του PSI και του κουρέματος που υπέστησαν τα αποθεματικά των ταμείων.
Αυτό συνέβη. Όλοι έχουμε υποστεί περικοπές και μειώσεις στο βιοτικό μας επίπεδο, στο εισόδημά μας, στα αποθεματικά μας ως χώρα, ως πολίτες, ως ταμεία, ως Ελλάδα, αν θέλετε και δεν μπορούμε να πούμε κάτι πέραν αυτού. Επομένως, αρμόδιο για να σας παράσχει αναλυτικότερη ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση του PSI και του κουρέματος, ιδίως στα αποθεματικά των ταμείων, φυσικά είναι το Υπουργείο Οικονομικών.
Όμως, εδώ πρέπει να πω ότι το σύνολο των τηρουμένων στο κοινό κεφάλαιο της Τραπέζης της Ελλάδας διαθεσίμων κεφαλαίων του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, δηλαδή του Ταμείου που χορηγεί το εφάπαξ, ανερχόταν προ εφαρμογής του PSI στο ποσό των 351,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Το ποσό αυτό έχει υπαχθεί στη διαδικασία απομείωσης του ελληνικού χρέους κατά 53,5%, όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του σχετικού νόμου περί κανόνων τροποποιήσεων τίτλων εκδόσεως ή εγγυήσεως του ελληνικού δημοσίου με συμφωνία των ομολογιούχων. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν στην υπηρεσία μας, η κατάσταση έχει όπως σας περιέγραψα.
Το κοινό κεφάλαιο προ PSI ήταν 351.547.242 και κάτι, ενώ μετά PSI ήταν 201.031.073 ευρώ και κάτι. Όσον αφορά την ονομαστική αξία, προ PSI ήταν 28 εκατομμύρια και μετά PSI ήταν 13.020.000 ευρώ.
Όσον αφορά τις απώλειες που υπέστησαν οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης από τη συμμετοχή τους στο PSI και προκειμένου να αποκατασταθούν σταδιακά στο μέλλον αυτές οι απώλειες, προβλέπεται κατά το άρθρο 4 του ν. 4046/2012 να συσταθεί ανώνυμη εταιρεία αποκλειστικού σκοπού με την επωνυμία «Ταμείο Στήριξης Ασφαλιστικού Συστήματος Α.Ε.».
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Το προϊόν της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου ή των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου τα οποία θα περιοριστούν και θα περιέλθουν στο Ταμείο χωρίς αντάλλαγμα με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την οικονομική στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτό είναι, αν θέλετε, ένα σχέδιο για τη διάσωση της κατάστασης.
Επίσης, πρέπει να επισημάνω ότι το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων προβλέπεται να επιχορηγηθεί από τον κρατικό Προϋπολογισμό με ποσό 1,2 δισεκατομμύρια, προκειμένου να καταβάλει το σύνολο των εφάπαξ που οφείλει στους συνταξιούχους του δημοσίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2011. Και γνωρίζετε ότι ένα μεγάλο κομμάτι της δόσης που πρόκειται να εκταμιευθεί τις επόμενες μέρες, εφ’ όσον όλα πάνε καλά στη χώρα μας, θα διοχετευθεί και στην κάλυψη εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων.
Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να κάνω ένα πολύ σύντομο σχόλιο –τα υπόλοιπα θα τα πω στη δευτερολογία μου- για το δεύτερο θέμα που βάζετε και αφορά την αλλαγή της σειράς προτεραιότητας στην καταβολή όχι με βάση την απόφαση οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης, αλλά από την ημερομηνία αίτησης του ασφαλισμένου.
Η θέση μας ως Υπουργείο Εργασίας είναι ότι η σειρά προτεραιότητας θα πρέπει να τηρείται για την καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος και ότι ναι μεν δεν αναγράφεται ρητά στις συναφείς διατάξεις του σχετικού νόμου, δηλαδή του ν.2084/1992, αλλά προκύπτει άμεσα από αυτές, εφ’ όσον προϋπόθεση για τη χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος είναι η έκδοση οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης του κυρίου φορέα. Επομένως, η σειρά προτεραιότητας προκύπτει με βάση την ημερομηνία έκδοσης της συνταξιοδοτικής απόφασης του κυρίου φορέα και του πρωτοκόλλου που λαμβάνει αυτή η απόφαση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Θέλω να πω πάλι ότι είναι ζήτημα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι η κατεύθυνση που έχει δοθεί προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να καταβάλει τα εφάπαξ από τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών είναι η αυστηρή τήρηση –και εκεί δεν χωράει διάφορες παρεμβάσεις και ο «νοών νοείτω»- κανόνος χρονικής προτεραιότητας, ώστε να μην αδικείται κανείς.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Το λόγο έχει ο κ. Κατσώτης για τρία λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, είναι γνωστό σε όλους τι έχει γίνει με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Και εμείς λέμε καθαρά, όπως το λένε και όλοι οι συνταξιούχοι, αλλά και οι εργαζόμενοι, ότι δεν έχετε κανένα δικαίωμα να βάζετε χέρι στις εισφορές των ασφαλισμένων. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να χρησιμοποιείτε τη σύνταξη και τις παροχές προς τους ασφαλισμένους για να ικανοποιούνται οι ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Το χρέος δεν είναι των εργαζομένων. Τα ελλείμματα δεν τα δημιούργησαν οι εργαζόμενοι. Και όμως, σήμερα τους καλείτε να μειώσουν τις συντάξεις τους και να συμφωνήσουν με τη μείωση των παροχών εφάπαξ ή και άλλων, γιατί η πατρίδα κινδυνεύει.
Ακόμα και προχθές, ο Υπουργός Οικονομικών έλεγε ότι για την επαναγορά των ομολόγων θα συμμετέχουν και τα ασφαλιστικά ταμεία. Βεβαίως ο κ. Σαμαράς είπε πως όχι. Εμείς, όμως, κρατούμε ακόμα τις επιφυλάξεις μας για το αν θα συμμετέχουν ή όχι. Γι’ αυτό και καλούμε τους εργαζόμενους να είναι σε εγρήγορση, ώστε να εμποδίσουν και να δυσκολέψουν μια τέτοια προοπτική κατά την οποία δεν θα μείνει τίποτα όρθιο στα ασφαλιστικά ταμεία.
Βλέπουμε λοιπόν πού έχει καταλήξει όλη αυτή η υπόθεση με τα εφάπαξ, τα οποία κάνουν τρία και τέσσερα χρόνια να χορηγηθούν στους δημόσιους και τους ένστολους, με τις συντάξεις οι οποίες κάνουν ένα και δύο χρόνια να βγουν για τους συνταξιούχους. Βέβαια οι προσδοκίες που είχαν οι εργαζόμενοι για το ποσό των συντάξεων και των εφάπαξ, δυστυχώς δεν ικανοποιούνται γιατί οι αποφάσεις σας ανέτρεψαν σχέδια, γκρέμισαν τα όνειρα αυτών των εργαζομένων που είχαν με αυτό το εφάπαξ που νόμιζαν ότι θα πάρουν, για να καλύψουν τα δάνειά τους, να καλύψουν τρύπες που δημιούργησαν στη ζωή τους, για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους.
Έχει οργή ο εργαζόμενος κόσμος σήμερα και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Εμείς λέμε να μετατραπεί σε αδιάλλακτο αγώνα ενάντια σε αυτήν την πολιτική και βέβαια στη μήτρα που γεννά αυτά τα προβλήματα, που είναι αυτή ακριβώς η εξουσία που εσείς υπηρετείτε, δηλαδή τα μονοπώλια και οι ανάγκες τους.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι λοιπόν και οι ένστολοι ήταν για τις πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούν αυτό το σύστημα οι σύμμαχοί τους. Αξιοποιήθηκαν για να στηρίξουν με την ενεργή τους δράση, με την ανοχή τους αυτήν την πολιτική. Τώρα πάλι επιχειρείται να αξιοποιηθούν στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, για να επανακτήσουν τα κεκτημένα τους, όπως τους λένε.
Βεβαίως και ο αγώνας πρέπει να δυναμώσει. Χρειάζεται να σκληρύνει ενάντια σ’ αυτές τις πολιτικές. Όμως τέτοια λύση δεν θα έρθει από τα πάνω και εντός των τειχών. Κι εσείς είπατε σήμερα εδώ ότι τα μέτρα αυτά είναι ανώτερου επιπέδου. Είναι αποφάσεις που πάρθηκαν από πάνω, είναι υπόθεση του Υπουργείου Οικονομικών το αν θα καλυφθούν οι ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων.
Μα, οι εισφορές είναι των εργαζομένων. Με ποιο δικαίωμα αυτές σήμερα πηγαίνουν για άλλους σκοπούς πέρα από αυτούς που δίνονται, για τις συντάξεις και το εφάπαξ των εργαζομένων; Είναι δικές τους εισφορές, αποτελούν το μισθό τους, δεν είναι μη μισθολογικό κόστος, όπως το ονομάζετε, για να το καταργήσετε. Είναι η τιμή, είναι η αξία της ίδιας της εργατικής δύναμης, είναι αυτή που κατακτήθηκε μέσα από σκληρούς αγώνες.
Εμείς επιμένουμε και θα αγωνιστούμε βέβαια σε μία τέτοια κατεύθυνση, έτσι ώστε οι δημόσιοι υπάλληλοι να συμπορευτούν με το ταξικό κίνημα για να μπορέσουν να κρατήσουν τις κατακτήσεις τους, να παλέψουν γι’ αυτές, για το εφάπαξ που δικαιούνται, για τη σύνταξη που δικαιούνται για τα όρια ηλικίας τα οποία δεν θα πρέπει να αυξηθούν, για όλα αυτά που εσείς σήμερα καταργείτε, αξιοποιώντας την κρίση και τις ανάγκες βέβαια που θέλει το σύστημα, να μειώσει δηλαδή την τιμή της εργατικής δύναμης, να κερδίσει στην περίοδο της ανάκαμψης της οικονομίας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Δεν διαφωνώ κι εγώ, κύριε συνάδελφε, ότι κάθε μέτρο που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση εισοδήματος, όπως οι περικοπές των εφάπαξ, ενέχει μία αίσθηση αδικίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Εσείς κάνετε λόγο για κεκτημένα, αλλά εγώ θα πω -και δεν είναι μόνο προσωπική μου άποψη αλλά είναι άποψη και της Κυβέρνησης που καταβάλλει αυτήν την προσπάθεια αυτήν την ώρα και των κοινοβουλευτικών δυνάμεων που τη στηρίζουν- ότι υπέρτατο κεκτημένο προς διατήρηση είναι να μείνει η χώρα ζωντανή στη δύσκολη προσπάθεια που κάνει να ξεπεράσει το μεγάλο δημοσιονομικό της πρόβλημα, απόρροια λαθών δεκαετιών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Να πεθάνει ο λαός.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Όχι να πεθάνει ο λαός.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Με πεθαμένο λαό δεν υπάρχει…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Στοιχείο του να μείνει η χώρα ζωντανή είναι να μείνει και ο λαός ζωντανός. Όλοι στερούμεθα, όλοι κληθήκαμε να στερηθούμε αλλά το ζητούμενο, όπως είπα, είναι να υπάρχει ελπίδα για την επόμενη μέρα.
Διαφωνούμε ως προς τον τρόπο που θα υπάρξει ελπίδα για την επόμενη μέρα, αλλά νομίζω ότι εμείς τουλάχιστον που έχουμε αυτήν τη στιγμή την ευθύνη της λήψης των δύσκολων αποφάσεων, προκρίνουμε αυτήν την προσέγγιση, ότι εδώ σημασία έχει να μείνει η χώρα ζωντανή για να έχει ελπίδες να το παλέψει και στην επόμενη μέρα για ένα καλύτερο μέλλον.
Τώρα από εκεί και πέρα όσον αφορά τα θέματα του Υπουργείου Εργασίας, ο εξορθολογισμός των εφάπαξ -όχι μόνο στους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και στους ένστολους- που κατέληξε σε μειώσεις, έγινε στη βάση αναλογιστικών μελετών όπου συγκρίνονται διαχρονικά οι εισφορές σε σχέση με το τελικό ποσό του εφάπαξ και πάντα έχουμε δει ότι υπήρξαν και στρεβλώσεις.
Σε κάποιες περιπτώσεις, δηλαδή, έχουμε εισφορές που δεν δικαιολογούν το τελικό ποσό του εφάπαξ. Εκεί προέκυψε κάποιος εξορθολογισμός και αναπόφευκτα κάποια μείωση.
Από εκεί και πέρα, όμως, όπως σας είπα, η απόφαση για το PSI είναι απόφαση που ξεπερνάει τον καθένα από εμάς και σε επίπεδο Υπουργείου. Είναι απόφαση συνολική.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Το Υπουργείο Εργασίας λέει με δόσεις..
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Με δόσεις;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Ναι.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Αυτά είναι στοιχεία που διαρρέουν. Είναι σενάρια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Το διέρρευσε το Υπουργείο Εργασίας.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Όλα, όπως καταλαβαίνετε, αρχίζουν και τελειώνουν από την οικονομική δυνατότητα της χώρας.
Εάν δεν συνέβαιναν, όσα συνέβησαν τον τελευταίο καιρό ώστε να έχει αύριο η χώρα την οικονομική δυνατότητα να καταβάλλει, αναρωτιέμαι τι θα λέγαμε εδώ μέσα και ποιοι θα κατηγορούσαμε ποιους.
Συνέβησαν, διότι οι δυνάμεις που στηρίζουν τουλάχιστον αυτή την προσπάθεια, πήραν τις δύσκολες αποφάσεις για να το κάνουν τούτο πράξη και να έχουμε την προσδοκία σε κάποιες μέρες από τώρα να καταβληθούν αυτά τα χρήματα και να διοχετευτούν μεταξύ άλλων και σε αυτούς που περιμένουν το εφάπαξ τους.
Από εκεί και πέρα θέλω, επίσης, να επαναλάβω για μια ακόμα φορά ότι από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους -προϊστάμενος Υφυπουργός του οποίου δεν είμαι εγώ ο ομιλών από του Βήματος - θα τηρηθεί αυστηρά, και το εννοώ διότι το έχω δει και το έχω ελέγξει, ο κανόνας της χρονικής προτεραιότητας έτσι ώστε αυτοί που έκαναν πρώτοι την αίτησή τους να έχουν λαμβάνειν πρώτοι το εφάπαξ τους.
Σας ευχαριστώ."
bloko.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου