Η προειδοποίηση ήρθε πριν από 10 μέρες μέσω…Νέας Υόρκης. Οι New York Times δημοσίευσαν μακροσκελή ανάλυση των αμυντικών δαπανών όλων των χωρών του ΝΑΤΟ, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι μόνον η Ελλάδα και… οι Η.Π.Α. (!) ξοδεύουν περισσότερο από 2% του ετήσιου Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος τους για την άμυνά τους.
Ειδικά για την Ελλάδα της κρίσης η αμερικανική εφημερίδα επεσήμανε πως η Ελλάδα που βρίσκεται σε βαθιά οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, με την οικονομία της να έχει συρρικνωθεί κατά 25% τα τελευταία δύο χρόνια, ξοδεύει περισσότερο από το 73% του αμυντικού της προϋπολογισμού αποκλειστικά για τις δαπάνες προσωπικού κι αυτό είναι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στις αμοιβές στρατιωτικών της Νατοϊκής Συμμαχίας! Επισημαίνεται ακόμα πως το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό αντιπροσωπεύει το 2,7% του συνολικού εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα, ποσοστό επίσης από τα υψηλότερα στο ΝΑΤΟ.
Λίγες μέρες αργότερα, το υπουργείο Οικονομικών έλαβε μια «διακριτική» υπενθύμιση: Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε νέες μειώσεις και αλλαγές στο ειδικό μισθολόγιο για τους ενστόλους. Αυτό σημαίνει ότι προτού καν εφαρμοστούν οι περικοπές μισθών που επεβλήθησαν (αναδρομικά από 1.8.2012), το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να καλέσει τις επόμενες μέρες σε «διάλογο» τους εκπροσώπους όλων των σωμάτων στρατού και ασφαλείας, με προφανή στόχο την κατάργηση των μισθολογικών διαφοροποιήσεων, που παραμένουν ως σήμερα ανάλογα με τον κλάδο όπου υπηρετεί κάθε ένστολος (στρατός, αστυνομία, πυροσβεστική, λιμενικό).
Στο όνομα του «εξορθολογισμού» και της «κοινωνικής δικαιοσύνης» ουσιαστικά επιχειρείται η κατάργηση των μισθολογικών προαγωγών και η πλήρης εξομοίωση των αποδοχών για κάθε βαθμίδα της ιεραρχίας, για όλα τα σώματα. Το ειδικό μισθολόγιο των ενστόλων, μόνο «ενιαίο» δεν είναι, καθώς στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές και διαφορετικές ταχύτητες στον υπολογισμό των αποδοχών τους. Κλασικό παράδειγμα οι μισθολογικές προαγωγές των στρατιωτικών, που όταν αποστρατεύονται λαμβάνουν επιπλέον έναν βαθμό (μισθολογικά). Αντιθέτως στα σώματα ασφαλείας παίρνουν το μισθό που αντιστοιχεί στο βαθμό τους, εκτός αν εξελιχθούν στην ιεραρχία, χωρίς να βαρύνει η αρχαιότητα, όπως στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Στο υπουργείο Οικονομικών λέγεται όμως πως έχουν εντοπίσει και άλλες αμοιβές και επιδόματα, που λαμβάνουν π.χ. αστυνομικοί «ειδικών καθηκόντων» κ.λπ., οι οποίες θα επαναξετασθούν από μηδενική βάση.
Προφανώς το νέο καθεστώς θα επιβαρύνει και τις συντάξεις των αποστράτων. Ήδη οι συντάξεις των στρατιωτικών έχουν υποστεί μειώσεις έως 25% λόγω της μείωσης των μισθών των εν ενεργεία υπηρετούντων στις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, καθώς υπάρχει οργανική σύνδεση μεταξύ συντάξεων και μισθών κάθε βαθμίδος. Για παράδειγμα, ο συνταξιούχος που φέρει τον βαθμό του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ από 2.500 ευρώ, έχει κατέβει στα 1.700 ευρώ. Αν πληγούν και πάλι οι μισθοί των εν ενεργεία στρατιωτικών με το υπό διαμόρφωση νέο ειδικό μισθολόγιο, τότε θα υποστούν και πάλι περικοπές οι συντάξεις των αποστράτων, που αντιμετωπίζουν ήδη περικοπές και στα μερίσματα των Μετοχικών τους Ταμείων (50% σε δύο χρόνια).
Σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, οι ένστολοι έρχονται αντιμέτωποι και με νέες μεγάλες μειώσεις του εφάπαξ τους, που ενδέχεται να αγγίξουν ακόμη και το 20%. Αν και αυτό το θέμα βρίσκεται υπό μελέτη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Οικονομικών, ο υπολογισμός του εφάπαξ βοηθήματος που δικαιούται το στρατιωτικό προσωπικό με την αποστρατεία του ενδέχεται, πλέον, να γίνεται με βάση το νέο μισθολόγιο που ισχύει από 1/1/2013, αλλά και τα νέα μειωμένα επιδόματα που αυτό προβλέπει. Ήδη όμως εκδηλώνονται έντονες αντιδράσεις από τα στελέχη του Στρατεύματος…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου