Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Πώς διαμορφώνονται οι συντάξεις των αποστράτων

-

Υποβιβάζουν τους στρατηγούς σε λοχαγούς

Στους δρόμους κατεβαίνουν οι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά το σοκ που έχουν προκαλέσει οι απανωτές μειώσεις συντάξεων. Μετά και τη διπλή περικοπή των 471 ευρώ που υπέστησαν τους τελευταίους δύο μήνες στις βασικές τους αποδοχές, αλλά και... όλες τις περικοπές τις οποίες ζήτησε η Τρόικα από το 2009 έως σήμερα, αναμένουν και νέα μείωση το 2014 που θα διαμορφώσει τις συντάξεις κάτω από το 70%.

Ουσιαστικά, με τις απανωτές αυτές περικοπές υποβιβάζουν μισθολογικά τους στρατηγούς σε λοχαγούς, καθώς και όλοι οι απόστρατοι συνταξιούχοι, ανεξαρτήτως βαθμού, θα λαμβάνουν τις ίδιες αποδοχές, με μια μικρή απόκλιση το ποσοστό προϋπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, οι μειώσεις που υπέστησαν από 5% έως 20% όπως όλοι οι συνταξιούχοι, αλλά και οι νέες περικοπές που εφαρμόστηκαν στα ειδικά μισθολόγια από 17%-35% έχουν φέρει αρκετούς απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων στα όρια της εξαθλίωσης. Και πριν καλά καλά προλάβουν να εφαρμοστούν οι περικοπές των ειδικών μισθολογίων του 2013, οι απόστρατοι φοβούνται ότι έρχεται και νέο τσεκούρι στις συντάξεις το 2014, μαζί με τις περικοπές που προγραμματίζονται στις αποδοχές των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως τονίζουν οι απόστρατοι, «δυστυχώς αυτές δεν θα είναι οι τελευταίες μειώσεις, καθώς αναμένουμε νέες μειώσεις στις συντάξιμες αποδοχές εντός του 2014 λόγω των μειώσεων που έρχονται στο νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας».

Ο υποστράτηγος εν αποστρατεία, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΑΣ Ευάγγελος Δανιάς, αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Ε»: «Έρχονται συνάδελφοι και διαμαρτύρονται για τις περικοπές. Λένε ότι έχουν φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης. Ως ένωση δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Και εμείς τα ίδια έχουμε υποστεί», και επισημαίνει ότι ο ίδιος από 3.000 ευρώ μεικτά που λάμβανε προ μειώσεων έχει υποστεί μείωση της τάξεως του 53%, με τη σύνταξη του πλέον να αγγίζει τα 1.300 ευρώ καθαρά.

«Φοβόμαστε τις νέες περικοπές στους μισθούς των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες δυστυχώς θα συμπαρασύρουν και τις συντάξεις μας. Το καλύτερο σενάριο είναι μια περικοπή της τάξεως του 10%, αγγίζοντας στο σύνολο τις περικοπές που έχουμε υποστεί το 70%», τονίζει ο κ. Δανιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΑΑΣ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 9 Μαρτίου στην Πλατεία Κλαύθμωνος και στις 13 Μαρτίου στην Πλατεία Αριστοτέλους, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές των συντάξεών τους.

Περικοπές πάνω από 50%

Την τελευταία τετραετία έχει περικοπεί το 50% των μισθών από τις Ένοπλες Δυνάμεις, συμπαρασύροντας μαζί λόγω της σύνδεσης του μισθολογίου τους και τους συνταξιούχους. Όμως, εκτός από τις περικοπές που υπέστησαν οι αποδοχές των απόστρατων αξιωματικών λόγω της σύνδεσης με το μισθολόγιο των εν ενεργεία αξιωματικών, οι συντάξιμες αποδοχές τους υπέστησαν και περικοπή έως 20% η οποία εφαρμόστηκε σε όλες τις συντάξεις. Για να γίνει πιο κατανοητή πόσο μεγάλη ήταν η αφαίμαξη των συντάξεων των αποστράτων, με κριτήρια την ηλικία και τον τρόπο αποστρατείας αναφέρουμε:

1. Συνταξιούχος κάτω των 60 ετών με 35 συντάξιμα έτη, που αποστρατεύθηκε με αίτηση του 2009, καθαρή σύνταξη περίπου 2.100 ευρώ, το 2012 λαμβάνει μετά τις περικοπές καθαρή σύνταξη περίπου 1.500 ευρώ, απώλεια 600 ευρώ τον μήνα.
2. Συνταξιούχος κάτω των 55 ετών με 30 έως 34,5 συντάξιμα έτη, που αποστρατεύθηκε με αίτηση του 2009, καθαρή σύνταξη περίπου 1.750 ευρώ, το 2012 λαμβάνει καθαρή σύνταξη περίπου 1.300 ευρώ, απώλεια 450 ευρώ τον μήνα.



(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ 02/03/2012 – ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΤΕ)

Αναδημοσίευση από : http://staratalogia.blogspot.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ανακοίνωση: Αναστέλλεται επ' αόριστον οποιαδήποτε συνεισφορά σε θέματα συνταξιούχων διπλωματικών υπαλλήλων (που εξ αντανακλάσεως αφορούν και τους εν ενεργεία) μέχρις ότου ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διανομής Μερίσματος του 8% των διπλωματικών υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών:

α) Απαντήσει στην αίτηση που έχει υποβληθεί νόμιμα πριν 1 1/2 χρόνο στην Επιτροπή του,για "διανομή του 8% μερίσματος για την περίοδο 2001-1007 για αναδρομική διαφορά βαθμού του συναδέλφου που υπέβαλε την αίτηση" + "πλήρες μέρισμα 8% για συνάδελφο που επανήλθε ενώ τον είχαν απομακρύνει παράνομα (εννοείται οι ... συνάδελφοι) για την περίοδο 2007-2011" (και δικαιούται τα λεφτά του και το μέρισμά του).

β) Τηλεφωνήσει - όπως επιβάλλουν οι κανόνες καλής συμπεριφοράς - και πει στο τηλέφωνο "Καλημέρα, κύριε συνάδελφε, πήρα την αίτησή σας και σας απαντώ: "Δικαιούσθε" ή "δεν δικαιούσθε αυτά που ζητάτε για αυτό και για εκείνο το λόγο"

γ) Σταματήσει να κάνει τον κουφό.