Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Έκοψαν τις περιπολίες του Λιμενικού! Λόγω έλλειψης καυσίμων


Του Θάνου Περβολαράκη (patris.gr)

«Ξέφραγο αμπέλι» είναι και επισήμως τις τελευταίες ημέρες τα παράλια της ανατολικής Κρήτης! Η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος αποφάσισε την απαγόρευση των θαλάσσιων περιπολιών στα σκάφη των λιμεναρχείων Αγίου Νικόλαου, Ιεράπετρας και Σητείας, λόγω έλλειψης καύσιμων. Η διαταγή φέρει μάλιστα την υπογραφή του διευθυντή πλωτών και χερσαίων μέσων του Λ.Σ αρχιπλοίαρχου Αλέξη Καράκουλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική διαταγή εστάλη στις λιμενικές Αρχές στις 22 Φεβρουαρίου μετά από ενημέρωση των κεντρικών υπηρεσιών του Λ.Σ από τα λιμεναρχεία του νομού Λασιθίου σύμφωνα με την οποία οι δεξαμενές καύσιμων ναυτικής βάσης από όπου γίνεται ο ανεφοδιασμός των πλωτών μέσων, στέρεψαν.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που προκαλεί ήδη αντιδράσεις και δείχνει δυστυχώς την εικόνα που επικρατεί και στα Σώματα Ασφαλείας, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει όλους εκείνους που εδώ και καιρό φώναζαν ότι το Λ.Σ σε ότι τουλάχιστον αφορά τα πλωτά του μέσα, υπολειτουργεί. Είναι όμως και μια πρωτοφανής ενέργεια που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους του λιμενικού Σώματος, καθώς έκτος από την εξευτελιστική εικόνα που δημιουργείται, προκύπτουν έκτος των άλλων και σοβαρότατα θέματα εθνικής ασφάλειας.


Όλα ξεκίνησαν πριν από λίγες ημέρες όταν οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή Κυρδιαμάδι στη Σητεία από όπου γίνεται ο ανεφοδιασμός και των σκαφών του Λ.Σ του νομού Λασιθίου, ενημέρωσαν τους λιμενικούς της περιοχής ότι τα καύσιμα εξαντλήθηκαν. Προκύπτει δηλαδή μείζον θέμα και για το Πολεμικό μας Ναυτικό, το οποίο... ξεμένει κι αυτό όπως φαίνεται από καύσιμη ύλη, σύμφωνα με τα όσα είπαν οι επικεφαλής των εγκαταστάσεων σε αξιωματικούς του Λ.Σ της Κρήτης.

«Η ενημέρωση που είχαμε από το Πολεμικό Ναυτικό ήταν ότι δεν μπορεί να γίνεται πλέον απρόσκοπτα ο εφοδιασμός των σκαφών μας όπως ίσχυε στο παρελθόν, γιατί δεν έχουν οι δεξαμενές τους την απαραίτητη ποσότητα των καύσιμων που να επιτρέπει κάτι τέτοιο. Δεν μας εξήγησαν το λόγο, απλώς μας ανέφεραν ότι μόνο σε εξαιρετικά έκτακτες περιπτώσεις μπορεί να γίνει εφοδιασμός καύσιμων και πάλι» ανέφερε λιμενική πηγή.

Μετά από αυτή την ενημέρωση οι αξιωματικοί του Λ.Σ στο νησί ενημέρωσαν το υπουργείο κι εκείνο με τη σειρά του αποφάσισε ότι οι περιπολίες στην ανατολική Κρήτη θα πρέπει να σταματήσουν και τα σκάφη να βγαίνουν στα ανοικτά μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις μέχρις ότου να βρεθεί, εάν βρεθεί, λύση.

Υψηλόβαθμα στελέχη του Λ.Σ που μίλησαν στην «Π» αναγνωρίζουν την δυσχερή θέση που βρίσκεται το Σώμα, τονίζουν όμως ότι πρόκειται για μια «λογική οικονομίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

«Δυστυχώς η κατάσταση είναι αυτή που είναι και εμείς θα πρέπει να κάνουμε κάτι για να την αντιμετωπίσουμε. Η μόνη λύση ήταν η λογική της οικονομίας. Άλλωστε τα σκάφη δεν θα πρέπει να βγαίνουν για περιπολία εάν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος. Ακόμη, τις ημέρες αυτές ο καιρό που επικρατούσε δεν επέτρεπε την πραγματοποίηση περιπολιών» λέει στέλεχος του Λ.Σ

Πάντως αν και οι περισσότεροι αξιωματικοί που ρωτήθηκαν λένε ότι δε γνωρίζουν για ποιο λόγο το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε να σταματήσει τον εφοδιασμό με καύσιμα των σκαφών του Λ.Σ και εάν αυτό θα είναι κάτι μόνιμο, υπάρχουν ωστόσο και λιμενικοί που υποστηρίζουν ότι είναι το Π.Ν προέβη σε αυτή την κίνηση διότι τις προηγούμενες ημέρες είχε μια άσκηση με τη συμμετοχή πολλών σκαφών του. «Τα σκάφη αυτά χρειάζονταν εφοδιασμό με καύσιμα και οι δεξαμενές τους έδωσαν ότι είχαν. Αυτός είναι ανεπίσημα ένας λόγος» σημειώνει αξιωματικός του Λ.Σ, ο οποίος τονίζει ότι το πρόβλημα θα αποκατασταθεί άμεσα. «Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει και το ελεύθερο εμπόριο» σχολιάζει.

Σε κάθε περίπτωση πάντως πρόκειται για μια απόφαση που δεν έχει προηγούμενο και έχει ήδη προβληματίσει την ηγεσία του Λ.Σ σε κεντρικό επίπεδο.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ασκούνται εντονότατες πιέσεις ώστε να βρεθεί άμεσα μια λύση η οποία δε θα έχει παροδικό αλλά μόνιμο χαρακτήρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σκάφη στα οποία έχει απαγορευτεί η πραγματοποίηση περιπολιών είναι ένα ναυαγοσωστικό από το λιμεναρχείο του Αγίου Νικόλαου και δύο περιπολικά σκάφη από τα λιμεναρχεία Ιεράπετρας και Σητείας. Ένας μικρότερο σκάφος (φουσκωτό) από τον Άγιο Νικόλαο είναι κι αυτό «έκτος» λόγω όμως μηχανικής βλάβης.

«Υπάρχει σοβαρότητα;»

Για μια πρωτοφανή κατάσταση κάνει λόγο ο πρόεδρος των λιμενικών ανατολικής Κρήτης Μενέλαος Δαφέρμος, ο οποίος αναρωτιέται μάλιστα «εάν υπάρχει σοβαρότητα σε αυτό το κράτος».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «πρόκειται για μια τραγική εξέλιξη που σημαίνει πολλά. Είναι μια πραγματικά απελπιστική κατάσταση αυτό που συμβαίνει. Τα πληρώματα αυτών των σκαφών πως θα αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους εάν παραστεί ανά- γκη, σε μια δύσκολη συγκυρία, σε ένα σοβαρό περιστατικό;» διερωτάται.

Απάντηση

Την απάντησή του αναφορικά με τις περιπολίες των πλωτών του Λιμενικού Σώματος λόγω έλλειψης καυσίμων, έδωσε το Αρχηγείο του Σώματος. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση:

“1. Από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος έχουν γίνει ήδη όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προμήθεια των απαραίτητων ποσοτήτων καυσίμων για τα μέσα που διαθέτει το Λ.Σ.

2. Σε περιορισμένες περιπτώσεις που διαπιστώνεται δυσχέρεια ανεφοδιασμού λόγω τεχνικών ή άλλων διαδικαστικών προβλημάτων, γίνεται προσωρινός περιορισμός κινήσεων έτσι ώστε να μην επηρεάζεται η επιχειρησιακή αξιοποίηση των σκαφών για απαραίτητες επεμβάσεις, όπως έρευνα και διάσωση, καταγγελίες, ρυπάνσεις κ.ά.

3. Επισημαίνεται ότι ο ανεφοδιασμός αφορά πάντοτε την ποσότητα καυσίμων πέρα από την ποσότητα ασφάλειας επιχειρήσεων που διαθέτει στις δεξαμενές του κάθε σκάφος.

4. Παράλληλα, με τα περιπολικά οχήματα που διαθέτει έκαστη Λιμενική Αρχή, συνεπικουρούμενη από συστήματα επιτήρησης και εναέρια μέσα ΛΣ, διενεργεί περιπολίες αστυνόμευσης και εφόσον διαπιστώσει κάποια παράνομη ενέργεια στη θάλασσα και απαιτείται συνδρομή πλωτού μέσου λαμβάνονται άμεσα ενέργειες διάθεσης πλωτού.



5. Σε κάθε περίπτωση, δεν υφίσταται κανένα σκάφος του Λιμενικού Σώματος σε ολόκληρη την επικράτεια που δεν δύναται να επιχειρήσει λόγω έλλειψης καυσίμων”.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οι εκπρόσωποι των Κατώτερων ιεραρχικά αστυνομικών της Γκάρντα ( Ιρλανδική Αστυνομίας) ξεκίνησαν εκστρατεία με τίτλο ''δούλεψε μόνο για τα τυπικά'' διαμαρτυρόμενοι έτσι προς τους ανώτερους τους αλλά και προς την Ιρλανδική κυβέρνηση για τις περικοπές των μισθών και των επιδομάτων που έχουν υποστεί.

Ο Σύλλογος της Γκάρντα για λοχίες και υπαστυνόμους -Association of Garda Sergeants and Inspectors (Agsi) αρνείτε πλέον οι αστυνομικοί να χρησιμοποιούν τα προσωπικά τους τηλέφωνα, τους φορητούς τους υπολογιστές και τα ιδιωτικά τους οχήματα για να καλύψουν υπηρεσιακές ανάγκες, τονίζοντας ότι κάποιοι εξέλαβαν το φιλότιμο τους ως δεδομένο ενώ κανείς δεν παίρνει θέση για τις περικοπές των μισθών και των επιδομάτων που έχουν υποστεί.

Ο Padraic Dolan αντιπρόεδρος της ένωσης αστυνομικών δήλωσε, ότι η εκστρατεία αυτή θα αναδείξει τις τεράστιες ελλείψεις που απέκρυβε τόσα χρόνια το φιλότιμο των αστυνομικών, αποσαφηνίζοντας ότι δεν θα λάβουν μέτρα που μπορεί να έχουν την παραμικρή επίπτωση στην ασφάλεια των πολιτών καθώς το μέτρο θα κινηθεί στα θέματα διαχείρησης και τα εσωτερικά προβλήματα των υπηρεσιών.