Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΤΑΒΛΟΥΡΟΥ ΣΕ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ-ΒΡΟΥΤΣΗ-ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ: «Προβληματική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο Λιμενικό»

Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013
Το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στελεχών του Λιμενικού Σώματος, θέτει με ερώτηση του, στους υπουργούς Ναυτιλίας, Κων)νο Μουσουρούλη, Εργασίας-Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ιωάννη Βρούτση και Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ., Θανάσης Νταβλούρος.


Όπως σημειώνει «οι λιμενικοί της Πάτρας και οι οικογένειές τους, βιώνουν καθημερινά την ανασφάλεια στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής τους
περίθαλψης, καθώς από την 01/05/2010 έχει ανασταλεί η χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους στο Λιμενικό Σώμα, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας, επειδή υπάρχουν ακόμη απλήρωτες οφειλές σε φαρμακοποιούς της περιοχής, ενώ το σύνολο σχεδόν των γιατρών δε δέχονται τα βιβλιάρια υγείας τους, αφού παραμένουν και αυτοί απλήρωτοι».


Ο Αχαιός βουλευτής επισημαίνει ακόμη ότι οι εισφορές τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παρακρατούνται από το μισθό τους ανελλιπώς,αλλά δυστυχώς δε λαμβάνουν τις ανάλογες ανταποδοτικές υπηρεσίες και προσθέτει: «Οι λιμενικοί είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν στο ακέραιο τηναξία των φαρμάκων και τις επισκέψεις σε γιατρούς και έπειτα να υποβάλλουν τα ανάλογα παραστατικά στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου, τα οποία εν συνεχεία, αποστέλλονται στην Υ.Δ.Ε. (Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου) και αφού γίνει ο σχετικός έλεγχος, καταβάλλονται τα χρήματα στους δικαιούχους (διαδικασία που πολλές φορές υπερβαίνει το έτος).



Η σχετική διαδικασία καταβολής ιατροφαρμακευτικών δαπανών στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, σύμφωνα με τον κ. Νταβλούρο,  επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, πόσο μάλλον για περιπτώσεις αντιμετώπισης θεραπείας ανίατων νόσων ή εξόδων αντιμετώπισης σωματικών παθήσεων που επιβάλλουν διαχρονική ιατρική υποστήριξη, είτε των ιδίων, είτε μελών της οικογένειάς τους.


«Το πρόβλημα αυτό», καταλήγει ο κ. Νταβλούρος «προσλαμβάνει πλέον επώδυνες διαστάσεις, στην παρούσα περίοδο κατά την οποία το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, όπως όλες οι κατηγορίες των μισθωτών, έχουν υποστεί δραματική μείωση των αποδοχών τους,  εξαιτίας της οικονομικής κρίσης».


ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Ο κ. Νταβλούρος θέτει στους τρεις υπουργούς τα εξής ερωτήματα:

1) Τι πρωτοβουλίες προτίθενται να αναλάβουν για την επίλυση αυτού του προβλήματος;

2)  Προτίθενται να παραγγείλουν στις αρμόδιες Υ.Δ.Ε. κατ’εξαίρεση διαδικασία εξόφλησης υγειονομικών δαπανών του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος, για θεραπείες υψηλού κόστους;

Δεν υπάρχουν σχόλια: