Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Επιστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Αιγαίου για το πρόβλημα των λαθρομεταναστών

Πειραιάς 30/7/13

ΠΡΟΣ:Υπουργό Ναυτιλίας & Αιγαίου κ. Βαρβιτσιώτη Μιλτιάδη
Κοιν.: 1. Γενικό Γραμματέα ΥΝΑ κ. Μπούσιο Αθανάσιο
         2. Αρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο ΛΣ Μπαντιά Δημήτριο

Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή μας και μετά την πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου της Ομοσπονδίας μας στο Λιμεναρχείο Σάμου, θέλουμε να σας ενημερώσουμε και να επισημάνουμε την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκετε το προσωπικό της Υπηρεσίας αυτής, απασχολούμενο σχεδόν κατ΄ αποκλειστικότητα με την πάταξη του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης.

Ένα χρόνιο πρόβλημα, που δυστυχώς μέχρι σήμερα αντιμετωπίζεται ερασιτεχνικά και αποσπασματικά, αφού κανένας  κεντρικός σχεδιασμός δεν υπήρξε και δεν υπάρχει, παρά μόνο ημιτελείς κινήσεις που έχουν φέρει σε απόγνωση το προσωπικό, που καθημερινά βιώνει την ωμή πραγματικότητα να αναγκάζεται να αυτοσχεδιάζει προκειμένου να διαχειριστεί μια κατάσταση που το κράτος κάνει πως δεν υπάρχει.


Παρά την δημιουργία  χώρου φύλαξης- κράτησης- υποδοχής λαθρομεταναστών  στη Σάμο, τον οποίο διαχειρίζεται η Ελληνική Αστυνομία, αυτός δεν έχει επίσημα χαρακτηρισθεί για τους παραπάνω σκοπούς, με αποτέλεσμα να μην δέχεται τους συλληφθέντες από το Λιμενικό Σώμα μέχρι την έκδοση απόφασης του αρμόδιου Εισαγγελέα για αποχή από την ποινική δίωξη (περίπου 3 ημέρες) και αυτοί να παραμένουν εντός του Λιμεναρχείου Σάμου. Ανάλογη δε είναι η κατάσταση και στις υπόλοιπες Λιμενικές Αρχές (Μυτιλήνη, Χίο, Ηγουμενίτσα, Πάτρα κτλ.) είτε υπάρχουν κέντρα κράτησης είτε όχι, όπου οι λαθρομετανάστες παραμένουν εντός των εσωτερικών χώρων των Λιμενικών καταστημάτων, λόγω έλλειψης ή υπερφόρτωσης των κρατητηρίων της ΕΛ.ΑΣ.

Στοιβαγμένοι άντρες, γυναίκες, παιδιά κάτω από άθλιες συνθήκες, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή όλων, παραβιάζοντας κάθε κανόνα υγιεινής και ασφάλειας για λαθρομετανάστες και προσωπικό, αφού για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα,  δεν γίνεται κανένας ιατρικός έλεγχος, δεν προβλέπονται  κονδύλια σίτισης, καθαριότητας, και κυρίως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ασφαλή διαμονή τους εντός του Λιμενικού καταστήματος.  

Για τους παραπάνω λόγους αλλά και πριν γίνει κάποιο περιστατικό που θα μας εκθέσει όλους ανεπανόρθωτα,  πρέπει σήμερα να χαρακτηρισθεί ο χώρος αυτός ως κέντρο πρώτης υποδοχής  Λαθρομεταναστών καθώς και για την εξυπηρέτηση όλων των αναγκών μέχρι την οριστική απομάκρυνσή τους από το νησί, να υποδέχεται άμεσα και χωρίς δεύτερη συζήτηση όλους αυτούς τους ανθρώπους, απ΄ όποιον κι αν συλλαμβάνονται  και άρα να λειτουργεί για το σκοπό που ιδρύθηκε προσφέροντας τα αυτονόητα. Φαγητό- στέγη- υγειονομική περίθαλψη που σήμερα είναι ανύπαρκτα και ότι προσφέρεται είναι απόρροια του αλτρουιστμού των συναδέλφων μας.     

Μην αγνοούμε ότι κάπου αλλού στην χώρα μας, λαθρομετανάστες αθωώθηκαν λόγω «εξαθλίωσης» γιατί απέδρασαν από την αθλιότητα, αλλά κάποια στιγμή εμείς εδώ όλοι θα κατηγορηθούμε για την αθλιότητα μέσα στην οποία τους επιβάλλουμε  να ζουν.

Οι υπηρετούντες στο Λ/Χ  Σάμου συνάδελφοι, είναι καθημερινά εκτεθειμένοι σε κινδύνους, που πρώτα έχουν να κάνουν με την υγεία τους, με την μη ύπαρξη υλικών και μέσων για την προφύλαξή τους από μολυσματικές ασθένειες, με τη ζωή τους την ίδια αφού λόγω της υποστελέχωσης  και της συνεχής απομείωσης της οργανικής δύναμης από μεταθέσεις - αποσπάσεις - διαθέσεις και όποιον άλλο όρο χρησιμοποιείται, αναγκάζονται νυχθημερόν να βρίσκονται στη θάλασσα και στην υπηρεσία ξεπερνώντας τα όρια αντοχής τους, αλλά και εκτεθειμένοι ως προς την υπηρεσιακή τους ζωή αφού λόγω των ελλείψεων που επισημάνθηκαν σε χώρους φύλαξης κινδυνεύουν και από μια πιθανή απόδραση να οδηγηθούν κατηγορούμενοι στην δικαιοσύνη, όπως πολλές φορές έχει συμβεί στο παρελθόν (Ηγουμενίτσα – Πάτρα κ.τ.λ).

Επίσης πρέπει άμεσα να ληφθεί μέριμνα και για ζητήματα υπηρεσιακά που θα δείχνουν την ηθική επιβράβευση αυτού του προσωπικού, που σήμερα νοιώθει και αισθάνεται εγκαταλελειμμένο, όπως:

• Την λήψη οδοιπορικών εξόδων όσων εκτελούν υπηρεσία ως σύνδεσμοι στα πλωτά-χερσαία της FRONTEX.
• Χορήγηση κινητών τηλεφώνων σε όσους εκτελούν υπηρεσία ως σύνδεσμοι στα πλωτά – χερσαία της FRONTEX.
• Ενίσχυση με προσωπικό.
• Άμεση καταβολή των ημερών εκτός έδρας για την παραμεθόριο.
• Θεσμοθέτηση επιδόματος παραμεθορίων περιοχών.
• Άμεση ρύθμιση του θέματος των πλεύσιμων για τα πληρώματα των Π.Π.Λ.Σ.
• Αποκατάσταση της υγειονομικής περίθαλψης των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Μην νομίζει άλλωστε κανείς, ότι αυτό είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο που εμφανίζεται μόνο στη Σάμο, αλλά αυτή είναι μια γενικευμένη κατάσταση που επικρατεί κατά βάση σε όλες τις Λιμενικές Αρχές της παραμεθορίου και σε πολλές άλλες πλέον και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπισθεί.

Ας μην παραβλέπουμε το γεγονός ότι την ίδια ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά τα Λιμενικά καταστήματα δέχονται δεκάδες τουρίστες και μη συναλλασσόμενους, τα λιμάνια κατακλύζονται από ταξιδιώτες και πολλά κρουαζιερόπλοια καταπλέουν, αντικρίζοντας αυτές  τις εικόνες, που δεν τιμούν την χώρα μας.

Είναι φανερό ότι δεν υπάρχουν λοιπόν περιθώρια για συζητήσεις και αναλύσεις, αλλά για ουσιαστικές πρωτοβουλίες και λύσεις, τις οποίες και αναμένουμε από εσάς.

Για το Δ.Σ. 

    Ο Πρόεδρος         Ο Γεν. Γραμματέας

Δριβάκος Γεώργιος       Κατσίνας Σωτήριος

Δεν υπάρχουν σχόλια: