Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Δύο σχέδια για τα ειδικά μισθολόγια για την "μαύρη τρύπα" 1,1 δισ. ευρώ

Δύο εναλλακτικά σχέδια για να καλυφθεί η "μαύρη τρύπα" από τα ειδικά μισθολόγια εξετάζουν στο οικονομικό επιτελείο, αναμένοντας παράλληλα τις τελικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης


Μπροστά σε μία τεράστια "μαύρη τρύπα" της τάξεως του 1,1 δισ. ευρώ βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς είναι στον "αέρα" οι μειώσεις σε όλα τα ειδικά μισθολόγια.

Έπειτα από το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Μισθοδικείο, αναμένεται να ακυρώσει τις μειώσεις και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Οι εν λόγω περικοπές χαρακτηρίζονται από τη δικαιοσύνη ως αντισυνταγματικές και αντίθετες πως τις διεθνείς συμβάσεις. Η επικείμενη ακύρωση των μειώσεων σε εν ενεργεία υπαλλήλους και συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων σημαίνει πως το δημόσιο θα κληθεί να επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά, αλλά και να επαναφέρει τις αποδοχές τους στο επίπεδο του 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Έθνους" στην πιλοτική δίκη που θα γίνει ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η δικαστική πρόταση θα είναι να ανατραπούν ως αντισυνταγματικές οι περικοπές που έγιναν στους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων, να τους επιστραφούν τα "αχρεωστήτως παρακρατηθέντα" ποσά από την 1η Αυγούστου 2012 και να αυξηθούν οι συντάξεις στο ύψος που είχαν την 1η Ιουλίου 2012, δηλαδή πριν από την ψήφιση του μνημονιακού νόμου 4093/12.

Με αυτόν έγιναν μειώσεις 10-15% πέρα από τις αλλεπάλληλες περικοπές που είχαν προηγηθεί σε ένστολους, καθηγητές ΑΕΙ, γιατρούς διευθυντές ΕΣΥ κ.α. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως τις συγκεκριμένες απόψεις θα υποστηρίξει και ο γενικός επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει το τεράστιο δημοσιονομικό κενό που φαίνεται πως θα προκληθεί με τις συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις. Η επιστροφή των αναδρομικών ποσών λογίζεται ως έκτακτη δαπάνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 όπως αναφέρει το "Έθνος".

Όμως, για να καταβληθούν οι αυξημένοι μισθοί και συντάξεις εντός του 2014 θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα για να βρεθούν τα επιπλέον 500 εκατ. ευρώ.

Οι σχεδιασμοί του υπουργείου επικεντρώνονται σε δύο πιθανές λύσεις:

-Επιστροφή των αναδρομικών σε ενστόλους, δικαστικούς, γιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς, διπλωματικούς υπαλλήλους, αρχιερείς σε βάθος χρόνου, τουλάχιστον 10ετία, ώστε να επιμεριστεί σε πολλά χρόνια το δημοσιονομικό κόστος

-Αν τα ποσά είναι πολύ μεγάλα το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει σε μισθολογική ρύθμιση για τις επαγγελματικές ομάδες οι οποίες επωφελούνται από τις δικαστικές αποφάσεις.

Επίσης έχει προταθεί η επιβολή εισφοράς στις πολύ υψηλές συντάξεις, μέτρο που δεν έχει πολλούς υποστηρικτές καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την αποφυγή οριζόντιων μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: