Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Τσεκούρι στο εφάπαξ των ενστόλων μέχρι και 50% - Μαζικές παραιτήσεις φέρνουν οι νέες περικοπές

Οι εκπρόσωποι των ενστόλων μιλούν για μειώσεις ως και 50% στο εφάπαξ
- Το άρθρο 221 "καίει" τους ένστολους και φέρνει νέες περικοπές
- Όπου φύγει, φύγει οι αξιωματικοί από τα σώματα ασφαλείας για να γλιτώσουν τις περικοπές
- Κίνδυνος και για τις επικουρικές συντάξεις

Πραγματικό θρίλερ με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείο Εργασίας και το άρθρο 221 που προβλέπει αλλαγές προς το χειρότερο για το εφάπαξ των στρατιωτικών.

Από του ΥΠΕΘΑ μεταδίδονταν αργά το βράδυ αισιόδοξα μηνύματα,αλλά το κείμενο που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Βουλής είναι σε τελείως διαφορετικό κλίμα.

Το επίμαχο άρθρο 221 όχι μόνο δεν βελτιώθηκε αλλά έγινε αυστηρότερο. Όσοι έχουν διαβάσει το νομοσχέδιο που είναι αναρτημένο στο σάϊτ της Βουλής ,λένε ότι η νέα διατύπωση θέτει χρονικό όριο όχι την 1η Ιανουαρίου 2015 ,αλλά την 30 Οκτωβρίου 2014! Και προσθέτει ότι όσα ΔΣ ταμείων δεν θα συμμορφώνονται θα αντικαθίστανται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ:

ΜΕΡΟΣ Δ’:
ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Άρθρο 221
Θέματα Υπουργείων Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

1. Από την 1.1.2015 οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (T.E.A.Π.Ι.Ε.Ν.) εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (Ε.Τ.Ε.Α.) και διέπονται από τις διατάξεις της νομοθεσίας του και τη γενικότερη νομοθεσία, όπως κάθε φορά ισχύουν.

Στην παρ. 3 του άρθρου 43 του Ν. 4052/2012 (Α 41), όπως ισχύει προστίθενται περιπτώσεις δ) και ε) αναριθμουμένων περιπτώσεων δ), ε), στ) και ζ) σε στ), ζ), η) και θ) αντίστοιχα, ως εξής:

«δ) Έναν (1) εκπρόσωπο των ασφαλισμένων που προτείνεται από την ΠΟΑΞΙΑ, την ΠΟΑΣΥ, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικού Προσωπικού Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Τάξης και την ΠΟΕΥΠΣ ή την ΕΑΠΣ.

ε) Έναν (1) εκπρόσωπο των συνταξιούχων, που προτείνεται από τη δευτεροβάθμια οργάνωση του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Ελληνικής Χωροφυλακής, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Αστυνομίας Πόλεων και από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος.»
Στις περιπτώσεις β΄, γ΄, δ΄ και ε΄ όπως αναφέρονται στην παρ. 4 του άρθρου 43 του Ν. 4052/2012 (Α 41), όπως ισχύει, προστίθενται περιπτώσεις στ΄και ζ΄.

2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού, η οποία εκδίδεται μέχρι την 31-10-2014, μετά από σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, καθορίζονται οι τεχνικές παράμετροι από τις οποίες θα προκύπτει συντελεστής βιωσιμότητας ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ετησίων ελλειμμάτων σε ταμειακή και δεδουλευμένη βάση, για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), τους ειδικούς Κλάδους και Λογαριασμούς των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού (ΜΤΣ, ΜΤΑ, ΜΤΝ) και ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή τους. Το αρμόδιο Διοικητικό Συμβούλιο εφαρμόζει την προσαρμογή των παροχών που απαιτούνται για να διασφαλιστεί ετησίως μηδενικό έλλειμμα στα ταμεία. Μέχρι την 30η Νοεμβρίου κάθε έτους το αρμόδιο Δ.Σ. αποφασίζει την εφαρμογή της προσαρμογής για το επόμενο οικονομικό έτος σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου και σε περίπτωση μη εφαρμογής το Διοικητικό Συμβούλιο παύεται αυτοδικαίως εντός προθεσμίας επτά (7) ημερών από την έναρξη εκάστου έτους εφαρμογής.

3. Από 1.1.2015 σε όλους τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης και Κεντρικής Διοίκησης ή Δημοσίου ή Κράτους, που χορηγούν εφάπαξ παροχές, όπως αυτοί προσδιορίζονται με τις διατάξεις του άρθρου 14, παρ.1, περ.(β) και περ.(στ). του ν.4270/2014 (Α΄ 143), συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Αρωγής Υπαλλήλων Βουλής, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 18 του ν. 4242/2014 (Α΄50) καθώς και η υπουργική απόφαση Φ.80000/1093/26/12-2-2014 (Β΄313), όπως κάθε φορά ισχύουν. Σε περίπτωση μη εφαρμογής των οριζομένων στο ανωτέρω εδάφιο το αρμόδιο όργανο διοίκησης παύεται εντός προθεσμίας επτά (7) ημερών από την έναρξη εκάστου έτους εφαρμογής.

Οι φορείς του προηγούμενου εδαφίου, δύνανται μέχρι 31.12.2014 μετά από σύμφωνη γνώμη των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των κλάδων ασφαλισμένων και μετά από εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, να μετατρέπονται αυτοδίκαια σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) υποχρεωτικής ασφάλισης κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 7 και 8 του ν. 3029/2002 (Α` 160).

4. Από την 1.1.2015 τα έσοδα υπέρ φορέων-τομέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 22 του β.δ/τος 1049/1949 (Α΄195) και της περ.15β της παρ.1 του άρθρου 150 του ν.3655/2008 (Α΄58), καθώς και από τις διατάξεις του άρθρου 4, παρ. 2 περ. στ του ν.663/1977 (Α΄215), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 24 παρ. 2 περ. στ του ν. 2145/1993 (Α΄88) και τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 5 του β. δ/τος 22/9/1956 (Α΄209), καταργούνται.

5. Στο τέλος της υποπαραγράφου ΙΑ.2 περ. 3Δ του άρθρου πρώτου του Ν. 4254/2014 (Α 85/2014) προστίθενται εδάφια ως ακολούθως:
«Το αρμόδιο Διοικητικό Συμβούλιο εφαρμόζει την προσαρμογή των παροχών που απαιτούνται για να διασφαλιστεί ετησίως μηδενικό έλλειμμα στα ταμεία. Μέχρι την 30η Νοεμβρίου κάθε έτους το αρμόδιο Δ.Σ. αποφασίζει την εφαρμογή της προσαρμογής για το επόμενο οικονομικό έτος και σε περίπτωση μη εφαρμογής το Διοικητικό Συμβούλιο παύεται αυτοδικαίως εντός προθεσμίας επτά (7) ημερών από την έναρξη εκάστου έτους εφαρμογής.»


Ένα είναι βεβαιο. Οι παραιτήσεις που θα έρθουν το αμέσως προσεχές διάστημα στις Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι ασύλληπτες σ΄ ότι αφορά στον αριθμό τους. Η καχυποψία κυριαρχεί ,όχι αδικαιολόγητα, και οι όποιες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις δεν πείθουν κανένα.

Παρόλα αυτά από το οικονομικό και πολιτικό ρεπορτάζ μεταδίδεται ότι “στο Μέρος Δ' του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνονται διατάξεις αρμοδιότητος των υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη με τις οποίες μεταφέρεται στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και υπάγεται στην εποπτεία και αρμοδιότητά του το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα ασφαλείας «Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α.» καθώς από την 1.1.2015, οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. εντάσσονται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (Ε.Τ.Ε.Α.)”.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...


Κύμα παραιτήσεων από αξιωματικούς- Φεύγουν 400 λιμενικοί και 3000 αστυνομικοί για να γλιτώσουν το εφάπαξ!

Αιτία είναι το επίμαχο άρθρο 221 που προβλέπει σημαντικές περικοπές στα εφάπαξ των στρατιωτικών και το οποίο είχε γίνει αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ του κλάδου και του αρμόδιου υπουργείου για να υποστεί βελτιώσεις. Ένα άρθρο όπως που όχι μόνο δεν άλλαξε, αλλά αυστηροποιήθηκε.

Το άρθρο αρχικά προέβλεπε ως χρονικό όριο την 1η Ιανουαρίου, ενώ μετά την επαναδιατύπωσή του αυτό φαίνεται ότι άλλαξε, με καταληκτική ημερομηνία την 30η Οκτωβρίου.

Ανώνυμος είπε...

http://limenika-nea.blogspot.gr/2014/08/blog-post_4.html

Δηλώνουμε Αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για τα δίκαια αιτήματά μας και να διεκδικήσουμε ότι δικαιούμαστε.