Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Δελτίο Τύπου Υπουργείου Εργασίας για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου



Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 30 Ιουλίου 2014


Τα τελευταία δύο χρόνια καταβάλλεται μια συστηματική προσπάθεια εξορθολογισμού και ενδυνάμωσης της βιωσιμότητας όλων των τομέων του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, με κριτήρια τη διαφάνεια, τη δικαιοσύνη και την ορθή διαχείριση των πόρων, ώστε να ενισχυθεί η αλληλεγγύη των γενεών.
Προς την κατεύθυνση αυτή, έχουν ήδη θεσμοθετηθεί και υλοποιηθεί σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές.
Στο πολυνομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν διατάξεις που εντάσσουν το σύνολο των ασφαλιστικών παροχών, στις οποίες δεν συμμετέχει χρηματοδοτικά το Κράτος, σε ένα ενιαίο πλαίσιο παρακολούθησης ώστε με την εφαρμογή των κατάλληλων συντελεστών βιωσιμότητας να μην υπάρχουν στο μέλλον ελλείμματα.
Ωστόσο, με δεδομένη την αρχή βιωσιμότητας στα ταμεία του ένστολου προσωπικού των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, θα υπάρχει πρόνοια που θα προφυλάσσει σε κάθε περίπτωση το αξιόμαχο αυτών των κρίσιμων πυλώνων της χώρας.
Αυτό σημαίνει ότι:
1. Τα ταμεία διατηρούν στο ακέραιο την αυτονομία διαχείρισης της υφιστάμενης και μελλοντικής περιουσίας τους και παραμένουν υπό την εποπτεία των αντίστοιχων υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας & Αιγαίου, Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη.
2. Στην εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας, θα υπάρξει "ρήτρα αξιομάχου" δηλαδή ειδική πρόνοια που θα λαμβάνει υπόψη τη διασφάλιση του αξιομάχου των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ώστε οι όποιες προσαρμογές να γίνουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου.
3. Διασφαλίζεται πλέον οριστικά η βιωσιμότητα των ταμείων έτσι ώστε οι νέες γενιές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας να λαμβάνουν απρόσκοπτα αυτές τις παροχές.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με ανακοίνωσή του αναφέρεται στη "ρήτρα αξιόμαχου", που θα εφαρμόζεται στο συντελεστή βιωσιμότητας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «στην εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας, θα υπάρξει "ρήτρα αξιομάχου" δηλαδή ειδική πρόνοια που θα λαμβάνει υπόψη τη διασφάλιση του αξιομάχου των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ώστε οι όποιες προσαρμογές να γίνουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου».

Ο κ. Βρούτσης επιβεβαιώνει πως με το πολυνομοσχέδιο το σύνολο των ασφαλιστικών παροχών, στις οποίες δεν συμμετέχει χρηματοδοτικά το κράτος, εντάσσονται σε ένα ενιαίο πλαίσιο παρακολούθησης ώστε με την εφαρμογή των κατάλληλων συντελεστών βιωσιμότητας να μην υπάρχουν στο μέλλον ελλείμματα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «με δεδομένη την αρχή βιωσιμότητας στα ταμεία του ένστολου προσωπικού των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, θα υπάρχει πρόνοια που θα προφυλάσσει σε κάθε περίπτωση το αξιόμαχο αυτών των κρίσιμων πυλώνων της χώρας».

Παράλληλα, τονίζει ότι τα ταμεία διατηρούν στο ακέραιο την αυτονομία διαχείρισης της υφιστάμενης και μελλοντικής περιουσίας τους και παραμένουν υπό την εποπτεία των αντίστοιχων υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας & Αιγαίου, Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη.

Και τέλος, υποστηρίζει πως με το επίμαχο άρθρο, διασφαλίζεται πλέον οριστικά η βιωσιμότητα των ταμείων έτσι ώστε οι νέες γενιές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας να λαμβάνουν απρόσκοπτα αυτές τις παροχές.