Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Τρόπο να σταματήσει τις παραιτήσεις ψάχνει ο Βενιζέλος...

Εάν συνεχίσουν να τρέχουν με τη σημερινή ταχύτητα των 20 ανά ημέρα αναμένεται να σπάσουν κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Και στο τέλος της χρονιάς θα μετριούνται σε αρκετές χιλιάδες…
Στο υπουργείο μόλις τις προηγούμενες ημέρες συνειδητοποίησαν ότι η κατάσταση μπορεί να καταστεί γρήγορα ανεξέλεγκτη. Το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας η πολιτική ηγεσία είχε πολύωρη σύσκεψη για το θέμα, αναζητώντας λύσεις «εδώ και τώρα». Οχι τόσο γιατί έχουν πρόβλημα στην κάλυψη των κενών θέσεων σε μονάδες και επιτελεία, αλλά γιατί τα ταμεία δεν θα αντέξουν το βάρος μαζικών παραιτήσεων καθώς θα δυσκολευτούν να καταβάλουν το εφάπαξ.
Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες προτάσεις.....




Σύμφωνα με ορισμένες εισηγήσεις, με βάση το υπάρχον νομικό πλαίσιο ο υπουργός μπορεί να μην κάνει δεκτή την παραίτηση ενός αξιωματικού επικαλούμενος διάφορους λόγους. Η λύση αυτή πάσχει στο βαθμό που ο παραιτηθείς αξιωματικός θα θελήσει να διεκδικήσει στα δικαστήρια το δικαίωμα παραίτησής του, καθώς μέχρι σήμερα δεν ακολουθούσαν στο υπουργείο τέτοια τακτική.
Μια άλλη εκδοχή, που εξετάζεται τις τελευταίες ημέρες, είναι να παίρνει αναβολή η καταβολή σύνταξης σε όσους παραιτούνται σε μικρή ηλικία. Δεν θα θίγεται το συνταξιοδοτικό δικαίωμά τους, πλην όμως η πληρωμή θα ξεκινάει μερικά χρόνια αργότερα. Κάτι που απαντάται σε άλλες χώρες.
Το μέτρο φαίνεται να αφορά όσους κάνουν χρήση της 25ετίας και συνταξιοδοτούνται στην ηλικία των 43 ετών. Σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, ο μέσος όρος ηλικίας όσων παίρνουν σύνταξη στις ένοπλες δυνάμεις αγγίζει μόλις τα 50 έτη.
Παράλληλα εκτιμούν ότι όταν ξεκαθαρίσουν στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου ποια επιδόματα αφορούν οι μειώσεις, ο ρυθμός των παραιτήσεων θα μειωθεί. Στο υπουργικό συμβούλιο οι Ευ. Βενιζέλος και Π. Μπεγλίτης τάχθηκαν υπέρ της εξαίρεσης από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης για τα επιδόματα επικινδυνότητας σε περίπου 8.000 στρατιωτικούς (πτητικό στους πιλότους και τα αντίστοιχα σε υποβρύχιους καταστροφείς, αλεξιπτωτιστές και ναρκαλιευτές). Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα σχετικό από τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ η Ν.Δ. κατηγορεί την κυβέρνηση για αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων.
Μαζί με το φρένο στις παραιτήσεις -όποιο μέτρο κι αν τελικά προκριθεί- θεωρείται σκόπιμο να συνοδευτούν από διοικητικά μέτρα στήριξης των στρατιωτικών:
*Να μειωθεί ο αριθμός των μεταθέσεών τους. Σήμερα μετακινείται ένας στους τρεις με ετήσιο κόστος πάνω από 17 εκατ. ευρώ. Η σκέψη είναι να μπορούν να υπηρετούν για περισσότερα χρόνια στον τόπο συμφερόντων τους εφόσον είναι σε παραμεθόριες περιοχές.
*Να ακυρώνεται η μετάθεση όταν το παιδί τους είναι στα τελευταία έτη του λυκείου και προετοιμάζεται για να δώσει εξετάσεις για να μπει σε πανεπιστήμιο.
*Να παίρνει μετάθεση ο αξιωματικός πατέρας σπουδαστή στην περιοχή του ιδρύματος που φοιτά το παιδί του.
*Να αρχίσουν να πληρώνονται ορισμένες υπερωρίες.
*Να λαμβάνουν ένα ρεπό έπειτα από κάθε νυχτερινή άσκηση.
*Να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και να ξεκινήσει σύντομα ένα μεγάλο πρόγραμμα κατασκευής στρατιωτικών οικημάτων.

1 σχόλιο:

ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΕΣ είπε...

Ο Βενιζέλος ψάχνει να βρεί τρόπο να σταματήσουν οι αιτήσεις αποστρατείας...

Εμείς μάλλον είμαστε πάρα πολλοί και δεν πειράζει τον δικό μας πολιτικό προϊστάμενο η συνεχής υποβολή αιτήσεων αποστρατείας...
΄
Αν το συνδυάσουμε και με την συχνότητα προσλήψεων στο Λιμενικό όχι 10.500 δεν θα φτάσουμε ποτέ αλλά αντί αυτού βλέπω να μένουμε 5.000 την επόμενη πενταετία.

Κάθε πέρσυ και καλύτερα...