Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

SOS για το σπάσιμο του Λιμενικού

Δραματικό «σήμα κινδύνου» για φυγή πλοίων από την ελληνική σημαία, με απώλεια θέσεων εργασίας Ελλήνων ναυτεργατών, εκπέμπουν 14 επίτιμοι αρχηγοί του Λιμενικού Σώματος, λόγω της σχεδιαζόμενης απομάκρυνσης των στελεχών του Λιμενικού από τον χειρισμό θεμάτων της ναυτιλίας.
«Εάν κλονιστεί η εμπιστοσύνη στον Διοικητικό φορέα της ναυτιλίας, αναπόφευκτα θα υπάρξει φυγή από την ελληνική σημαία, απώλεια θέσεων εργασίας για Ελληνες ναυτικούς και απώλεια τεχνογνωσίας στη λειτουργία ναυτιλιακών γραφείων, πολλά από τα οποία φοβούμεθα ότι θα μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες».

Αυτό αναφέρεται σε ανοιχτή επιστολή των 14 ναυάρχων ΛΣ προς τον πρωθυπουργό, με την οποία ζητούν: Να επανεξεταστούν οι αποφάσεις για την αναδιάταξη των δυνάμεων και των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού, με βάση τον ιδρυτικό νόμο, που καθορίζει ότι το Λιμενικό έχει σκοπό τη «διοίκηση του Εμπορικού Ναυτικού και την αστυνόμευση πλοίων, λιμένων και εθνικών θαλάσσιων χώρων».
Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι η αβεβαιότητα που επικράτησε τον τελευταίο χρόνο ως προς την τύχη του Λιμενικού έχει ήδη αρνητικές συνέπειες στο εθνικό νηολόγιο, που παρουσιάζει μείωση, ενώ σε αυτό το διάστημα οι Ελληνες εφοπλιστές έχουν αγοράσει 235 νέα πλοία.

Η επιστολή έρχεται μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου για τη σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής υπό το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο προβλέπει ότι οι υπηρεσίες που αφορούν την ποντοπόρο ναυτιλία, τη ναυτική εργασία και εκπαίδευση και την ακτοπλοΐα θα ανήκουν στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων και θα εξυπηρετούνται από αποσπασμένους λιμενικούς.

Οι διατελέσαντες αρχηγοί του Σώματος σημειώνουν ακόμα ότι, με την επιχειρούμενη αναδιάταξη, περιορίζονται σε αστυνομικά καθήκοντα 489 πτυχιούχοι πανεπιστημιακών και πολυτεχνικών σχολών, 356 διπλωματούχοι Εμπορικού Ναυτικού και 158 κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων εξειδικευμένων ναυτιλιακών σπουδών.

Εντονα αντίθετη «στη σταδιακή αποκοπή του Λιμενικού Σώματος από τη ναυτιλία» είναι η ένωση αξιωματικών ΛΣ (ΠΕΑΛΣ), τονίζοντας ότι έτσι απαξιώνεται «η ενενηντάχρονη προσφορά του Σώματος στον τομέα αυτόν». Ακόμα, σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως με το σχέδιο νόμου δημιουργούνται «στελέχη δύο ταχυτήτων υπουργείου Προστασίας του Πολίτη - Θαλασσίων Υποθέσεων, σε ένα θολό περιβάλλον».

Σταύρος Μαλαγκονιάρης

6 σχόλια:

Unknown είπε...

ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΡΕ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Unknown είπε...

ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΡΕ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Ανώνυμος είπε...

δεν με ενδιαφέρει που θα πάει το Λ.Σ. αλλά δεν μπορώ να βλέπω άλλες παρεμβάσεις των πρώην επίτιμων αρχηγών Λ.Σ. !!! έλεος !!! όταν ήταν σε ενεργεία το μόνο που έκαναν, η πλειοψηφία τους, ήταν να κάνουν τα στραβά μάτια στα μεγάλα κεφάλια και να βαράνε τους αδύναμους(παραβάσεις-καταγγελίες-διώξεις κλπ), να γλείφουν βουλευτάδες και ανωτέρους για να πάρουν τον επόμενο βαθμό, να καβατζώνουν τους κολλητούς τους και να χώνουν αυτούς που προσπαθούσαν να κάνουν σωστά την δουλειά τους και μόλις έφταναν εκεί που έπρεπε και αποκτούσαν εξουσία χωρίς κανέναν έλεγχο! άρχιζε το πανηγύρι… έβαζαν γιούς και κόρες στο ΛΣ, αξιωματικούς συνήθως , όχι ότι να ναι! Μεταθέσεις από τον 3ο στον 4ο , αγριάδες και μαγκιές σε αυτούς που ζητούσαν τα οδοιπορικά τους ή μια δίκαιη μετάθεση! Για να μην πώ όταν τυχόν συναντιόντουσαν με κανέναν εφοπλιστή, υπουργό, βουλευτή, πρόεδρο αλιέων, εκπρόσωπο τυροπαραγωγών, κατουριόντουσαν επάνω τους, λές και θα τους έπαυε την άλλη μέρα!!! Ας είχατε το παράστημα να πείτε «όχι», θα γίνει έτσι για το καλό του Λ.Σ. και του προσωπικού και ας φεύγατε την επόμενη μέρα, αλλά τουλάχιστον θα φεύγατε με το κεφάλι ψηλά!!! Στο κάτω-κάτω είχατε την μεγαλύτερη τιμή και το μεγαλύτερο αξίωμα για Λιμενικό, αρχηγοί ήσασταν, που θέλατε να πάτε; εσείς κρατήσατε εκεί πίσω στην σκιά τόσα χρόνια το Λ.Σ. για να κάνετε τα κουμάντα σας!!! Πάρτε το χαμπάρι, είστε...είστε... Μητσοτάκηδες! !!

ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΕΣ είπε...

Απολαύστε την σύνταξη σας και το εφαπαξ σας και αφήστε τα κροκοδείλια δάκρυα.

Τώρα ξαφνικά σας έπιασε ο πόνος για το Λιμενικό?

Τώρα είναι αργά...

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν όποιος διάβασε αυτήν την παρέμβαση των πρώην αρχηγών αμέσως σκέφτηκε. «Έτσι τους είπαν να κάνουν τα αφεντικά τους». Τα υπόλοιπα σχόλια περισσεύουν.

Ανώνυμος είπε...

re pEDIA TI FONAZETE?
ITE ETSI ITE ALIOS GIA TOYS EFOPLISTES THA DOYLEVOUME PALI ALLA AFTI TI FORA XORIS NA ANIKOUME STO NAYTILIAS....DANIKES FILIPINEZES/////EKTOS AN KAPIOS PISTEBI OYI SE 3-4 XRONIA FYGOYME APO TA LIMEENARXIA??