Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών


Αρ. Πρωτ. 126/2012 Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2012
ΠΡΟΣ: Αντιναύαρχο Κ. ΧΡΗΣΤΙΔΗ ΠΝ Αρχηγό ΓΕΝ
ΚΟΙΝ.: Ως πίνακας διανομής αποδεκτών προς κοινοποίηση
ΘΕΜΑ: Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών
ΣΧΕΤ.: α. Επιστολή ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ. με αρ. Πρωτ. 099/2012 από 28-6-2012 β. ΓΕΝ/ΔΚΕ Φ. 900/1/12, Σ. 54011 από 28-7-2012 γ. Νόμος υπ' αριθ. 994/24-6-1949 (ΦΕΚ Α' 136), όπως τροποποιήθηκε με
το
ΝΔ 2660/1953. δ. ΓΕΝ Φ. 700/15/11, Σ. 1533 από 18 Μαΐου 2011 ε. Νόμος υπ' αριθ. 2469/14.3.1997 (ΦΕΚ 38/ Α') στ. Νομοθετ. Διάταγμα υπ' αριθ. 176 της 19 -11- 1974 (ΦΕΚ Α' 346) ζ. Νόμος υπ' αριθ. 2362/95 (ΦΕΚ Α 247)
κ. Αρχηγέ,
Επανερχόμαστε, απευθυνόμενοι σε εσάς, διότι από την σχετική (β) επιστο­λή, ουδεμία επί της ουσίας απάντηση λάβαμε, στα ερωτήματα τα οποία υποβάλλαμε με τη σχετική (α) επιστολή μας. Αντιθέτως, μελετήσαμε ένα καλογραμμένο και εκτε­νές φιλολογικό κείμενο, που αποφεύγει εντέχνως να μπει στην ουσία των ζητημά­των, τα οποία έχουν κυρίως νομική και οικονομική - τεχνική βάση. Νομική μεν, διότι η υπόσταση ενός Οργανισμού, όπως το ΝΝΑ, οφείλει να διέπεται από ένα στέρεο και σαφές νομικό πλαίσιο, με βάση το οποίο να λειτουργεί, χωρίς την ανάγκη χρήσης δι­ασταλτικών ερμηνειών ή και νομικών - λογικών αλμάτων. Οικονομική - Τεχνική δε,
διότι πέραν των υπολοίπων, η χρηματοοικονομική του διοίκηση, δεν μπορεί πλέον να μην διέπεται από κεφαλαιώδεις επιστημονικές και τεχνοοικονομικές αρχές, πολύ δε περισσότερο, να επηρεάζεται από αστάθμητους και ασταθείς παράγοντες, που δημι­ουργούνται από δεδομένες και γνωστές στρεβλώσεις και δυσλειτουργίες.

Είναι σαφές ότι είμαστε σε θέση να απαντήσουμε, γραμμή προς γραμμή, σε όλη την επιστολή σας και να συνεχίσουμε έναν ατέρμονα διάλογο, που το πιθανότερο είναι να μην οδηγήσει πουθενά. Δεν προτιθέμεθα όμως να μπούμε σε αυτή την ψυ­χοφθόρα και αντιπαραγωγική λογική. Είναι εξίσου σαφές όμως, πως προτιθέμεθα απολύτως, να υπερασπίσουμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και τα έννομα συμφέροντά μας, καθώς και αυτά των ε.ε συναδέλφων μας, που θα αποστρατευθούν μελλοντικά. Έννομα συμφέροντα και δικαιώματα, που απορρέουν, από τις ενέργειες και οράματα άξιων ηγεσιών του ΠΝ και από τις 60 και πλέον έτη υποχρεωτικές κρατήσεις μας υπέρ ΝΙΝ, τις οποίες θα συνεχίσετε να μας τις επιβάλλετε για όλη τη ζωή, τόσο ημών των ιδίων, όσο και των επερχομένων γενεών ε.ε. και ε.α. στρατιωτι­κών του ΠΝ και του ΛΣ. Κρατήσεις οι οποίες, μεταξύ άλλων:
           Επιβλήθηκαν με το σχετικό (γ) Νόμο, προς εξόφληση του δανείου που έλαβε το ΜΤΝ «Επί τω σκοπώ ανεγέρσεως εν Αθήναις Νοσηλευτικού Ιδρύματος δια τας ανάγκας ενεργών και αποστράτων μετόχων του Ταμείου...». Εάν έχει εκλείψει ο εν λόγω σκοπός, θα πρέπει: είτε να ανα­σταλεί η επιβολή των κρατήσεων, είτε να εκδοθεί νέος Νόμος με νέο ωφέλιμο σκοπό. Εάν δεν έχει εκλείψει, θεωρούμε πως δεν είναι δυνατόν οι εν λόγω κρατήσεις να διατίθενται σε έτερο σκοπό, και σε μη σαφώς προσδιοριζόμενες ανάγκες, προφανώς εκτός σκοπού, όπως προτίθεστε, σύμφωνα με την επιστολή σας να πράξετε.
           Δεν εξυπηρετούν το όραμα των ιδρυτών του ΝΝΑ, διότι:
o Σήμερα το ΝΝΑ δεν εξυπηρετεί «..τας ανάγκας ενεργών και απο­στράτων μετόχων του Ταμείου.», αλλά, με μία σειρά Υπουργικών Αποφάσεων, και δεκάδες χιλιάδες νέων «δικαιούχων», φθάνοντας στο σημείο, επίσημα με το σχετικό (δ), να εξομοιώνονται τα δικαιώ­ματα των αποστράτων, με αυτά νέων «δικαιούχων», οι οποίοι δεν υποβάλλονται στις σχετικές κρατήσεις. o Σε απόσπασμα διάλεξης στο ΝΝΑ την 28-1-1987, ο Ακαδημαϊκός Αντιναυάρχος ε.α I. Ν. ΤΟΥΜΠΑΣ, ο κυριότερος οραματιστής του ΝΝΑ, καταθέτει: «Εσκέφθην ότι θα ήτο ορθόν και συμφέρον διά το ίδρυμα να συνδεθούν τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού οικονο­μικώς με το νοσοκομείον ώστε να αντιληφθούν την πραγματικότητα αλλά και το συμφέρον των και να αντιδράσουν εις τας κακόβουλους ενεργείας αυτών που προσεπάθουν να υποσκάψουν το έργον. Και ταυτοχρόνως να αποκτήσουν οικονομικά δικαιώματα επί του Νο­σοκομείου. Ελήφθη και εκοινοποιήθη ειδική απόφασις του Βενιζέλου επαναληφθείσα και παρά του Σακελλαρίου, η οποία καθώριζεν την
2

επιβολήν μηνιαίας κρατήσεως επί των αποδοχών των Αξιωματικών και Υπαξιωματικών, προς ενίσχυσιν του νοσοκομείου.». Ούτε οικο­νομική σύνδεση έχει θεσμοθετηθεί, αλλά ούτε και θεσμοθετηθέντα οικονομικά δικαιώματα ή ανταποδοτικά οφέλη υφίστανται.
• Είναι ερωτηματικό, κατά πόσο και εάν, οι νόμιμοι τόκοι οι οποίοι προέρ­χονταν από την απόδοση της κατάθεσης των χρηματικών διαθεσίμων, των εν λόγω κρατήσεων δια του ειδικού λογαριασμού ΝΙΝ, στην ΤτΕ, αποδίδονταν και προστίθεντο στο κεφάλαιο του εν λόγω ειδικού λογαρια­σμού. Είναι ερωτηματικό επίσης, αν ο ειδικός λογαριασμός ΝΙΝ εμπίπτει στις διατάξεις του σχετικού (ε) Νόμου, αφού ούτε ΝΠΔΔ είναι, ούτε ασφαλιστικό Ταμείο και σε τι ενέργειες όφειλε το ΓΕΝ και το ΜΤΝ να προβούν, προ της εφαρμογής του PSI, ώστε να εξαιρεθεί ο λογαριασμός από τις διατάξεις του Νόμου και να διασωθεί η περιουσία των κρατήσε­ων μας.
Επιπρόσθετα, με το σχετικό (στ) και με μία σειρά Υπουργικών Αποφάσεων του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, τα εκ της νοσηλείας ιδιωτών στο Ν.Ν.Α αποκομιζό- μενα έσοδα, (δηλαδή το κόστος νοσηλείας που αναγνωρίζουν και καταβάλουν τα α­σφαλιστικά ταμεία, έναντι της νοσηλείας των ασφαλισμένων τους στο ΝΝΑ), παρακα- τατίθενται στον ειδικό λογαριασμό ΝΙΝ και διατίθενται σύμφωνα με το σχετικό (γ). Επειδή όμως το συγκεκριμένο πλαίσιο στερούσε πλήρως πόρους για να αντιμετωπι­σθούν τα έξοδα νοσηλείας των μη ασφαλισμένων του ΓΕΝ «δικαιούχων» του ΝΝΑ, αντί να δημιουργηθεί εκ βάθρων μια υγιής και κατά Νόμο υποστάσιμη και αυτοχρημα- τοδοτούμενη δραστηριότητα στο ΝΝΑ, δημιουργήθηκε μια παρένθετη εκτός κρατικού προϋπολογισμού διαχείριση (πράσινη), η οποία δεν φαίνεται να υφίσταται και λει­τουργεί κατά τις προβλέψεις του άρθρου 60 του σχετικού (ζ) Νόμου. Μία διαχείριση, η οποία όμως, απορροφούσε και ενδεχομένως απορροφά, παρά τις προβλέψεις της υφιστάμενης νομοθεσίας, το μέγα μέρος των εκ της νοσηλείας ιδιωτών στο Ν.Ν.Α αποκομιζόμενα έσοδα και τα οποία διαχειρίζονταν με τρόπο μη αποδεκτό νομικά επι­στημονικά και τεχνικά, όπως εμμέσως πλην σαφώς αποδέχεστε στη σχετική (β) επι­στολή σας. Παράλληλα, η απόφασή σας για ενοποίηση μίας εντός κρατικού προϋπο­λογισμού διαχείριση, με μία άλλη εκτός κρατικού προϋπολογισμού, μας δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων σχετικά με το νομικό πλαίσιο στο οποίο στηρίζεται, τόσο ως προς την υπόσταση, όσο και ως προς τη λειτουργία της. Θεωρούμε ότι μία γνωμοδό­τηση του ΝΣΚ, με βάση τα ως άνω στοιχεία, θα ήταν πολύ χρήσιμη υπέρ του δικαίου και της διαφάνειας.
κ. Αρχηγέ, δεν θα μακρηγορήσουμε περαιτέρω. Διεκδικούμε τα έννομα και η­θικά δικαιώματά μας, που απορρέουν από τις κρατήσεις που καταβάλουμε υπέρ του
3
ΝΝΑ καθ' όλη τη διάρκεια του εργασιακού και συνταξιοδοτικού μας βίου, όπως αυτά περιέχονταν στο όραμα των ιδρυτών του ΝΝΑ.
Απαιτούμε την άμεση αναγνώριση και θεσμοθέτησή τους, σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα των ε.ε. και ε.α. στελεχών του ΠΝ και ΛΣ, με στέρεη νομική βάση υπόστασης και χρηματοοικονομική διοίκηση, σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές και τε­χνικές πρακτικές, που παράλληλα να προσφέρει:
       Τον κορμό της υγειονομικής υποστήριξης, στα πλαίσια της Διοικητικής Μέ­ριμνας του ΠΝ.
       Την τυχόν πλεονάζουσα δυναμική του και μόνον αυτή, στο κοινωνικό σύνο­λο, χωρίς το κόστος αυτό να βαρύνει: είτε την τεράστια οικονομική εισφορά των στρατιωτικών του ΠΝ και του ΛΣ, είτε την ποσότητα και ποιότητα των προς αυτούς παρεχομένων υγειονομικών υπηρεσιών.
Συναφώς, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την πρόσκληση στην «ανοιχτή» διαβούλευση. Όμως, ουδεμία διαβούλευση παγκοσμίως συντελείται επί λευκού χαρ­τιού. Οι διαβουλεύσεις απαιτούν την ύπαρξη, τουλάχιστον, ενός δομημένου και πλή­ρους, ως προς τα θεμελιώδη ζητήματα, κειμένου, που να πληροί τις βασικές συνι­στώσες της αναγκαίας συνοχής, να ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή, την ουσιαστι­κή και γόνιμη παρέμβαση και τη συνεργασία. Με δεδομένα όμως και πρακτικές, που δεν έχουν στέρεη νομική βάση, που εξανεμίζουν τις εισφορές μας, θεωρώντας μας οιονεί αιμοδότες ενός χρόνιου ασθενούς, υπό μηχανική υποστήριξη, μέχρι κάποιος να «τραβήξει την πρίζα», δεν έχουμε περιθώρια συνεργασίας. Θα ήμασταν ευτυχείς αν είχαν ανοίξει διαδικασίες, ως τροφή βάσης μίας εποικοδομητικής διαβούλευσης, στα παρακάτω ενδεικτικά αναφερόμενα θέματα:
          Μελέτη κορεσμού του ΝΝΑ προς επανακαθορισμό των κατηγοριών «δι­καιούχων» νοσηλείας.
          Έλεγχος καταβολής των οφειλομένων νοσηλίων από τρίτους που νοσηλεύ­τηκαν στο ΝΝΑ με εγκρίσεις Υ/ΓΕΝ, ΔΥΓ κλπ.
          Έλεγχος νομιμότητας λειτουργίας της «πράσινης» διαχείρισης και διερεύ­νηση εναλλακτικών κατά νόμο λύσεων.
          Έλεγχος διαχείρισης του ειδικού λογαριασμού ΝΙΝ για τη νομιμότητα και κανονικότητα ροής κεφαλαίων, εντόκων αποδόσεων και διάθεσης ποσών από αυτόν.
          Έλεγχος του ελλείμματος του ΝΝΑ και των λόγων που αυτό δημιουργήθη­κε.
          Έλεγχος των οφειλών των Ασφαλιστικών Ταμείων προς το ΝΝΑ
Εξαντλώντας το τελευταίο χιλιοστό των περιθωρίων μας, σας γνωρίζουμε ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει ταχύτατη θετική αντίδραση στα αιτήματά μας, θα αναγκασθούμε να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη και σε φορείς ελέγχου των Δημοσίων Υπηρεσιών, για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, μεταξύ των οποίων είναι: η μη χρέ­ωση των ε.ε. και ε.α. στρατιωτικών του ΠΝ με σημαντικά συνολικά κόστη εξυπηρέ­τησης τρίτων.
Είμαστε στην απόλυτη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και τη βάσει στέ­ρεων δεδομένων και αρχών αμοιβαιότητας συνεργασία.
Για το Δ.Σ.


-                 Αντιναύαρχος Δημήτριος Μπαντιάς, Αρχηγός Λιμενικού Σώματος
-                 Αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Μαζαράκης - Αινιάν ΠΝ, Αρχηγός Στόλου
-                 Αντιναύαρχος (Μ) Παναγιώτης Ελληνιάδης ΠΝ, Διοικητής ΔΔΜΝ
-                 Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ
-                Υποναύαρχος Παναγιώτης Λίτσας ΠΝ, Υπαρχηγός ΓΕΝ
-                Υποναύαρχος (Μ) Αναστάσιος Μιχάλαρος ΠΝ, Γενικός Επιθεωρητής ΠΝ
-                Υποναύαρχος Αλέξανδρος Θεοδοσίου ΠΝ, Διοικητής ΣΝΔ
-                Υποναύαρχος (Μ) Δημόπουλος Ηλίας ΠΝ, Διευθυντής Εξοπλισμών ΓΕΝ
-                Υποναύαρχος Βελισσάριος Παππάς, Αρχιεπιστολέας ΔΔΜΝ
-                Υποναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης, Υπαρχηγός ΑΣ
-                Υποναύαρχος Αθανάσιος Μακρής, Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ
-                Υποναύαρχος Σπυρίδων Δημουλάς ΠΝ, Διοικητής ΔΝΕ
-                Υποναύαρχος (ΥΙ) Αιμίλιος Χρηστιάς ΠΝ, Διευθυντής ΓΕΝ/ΔΥΓ
-                Υποναύαρχος (Ο) Δημήτριος Μποϊλές ΠΝ, Διευθυντής ΔΟΥ-ΟΕΠΝ ΓΕΝ
-                 Αρχιπλοίαρχος (ΥΙ) Ευάγγελος Νεονάκης ΠΝ, Διευθυντής ΝΝΑ
-                 Αρχιπλοίαρχος (Ο) Δημήτριος Μπαλόπουλος ΠΝ, Διευθυντής ΔΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: