Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Επιστολή ΠΕΑΛΣ: «Ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αποτροπή περικοπής επιδόματος χρόνου υπηρεσίας στα στελέχη Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ. (ΑΕΝ – πρώην ΑΔΣΕΝ)»

Αριθμ. Πρωτ.: 66/12 


ΠΡΟΣ:
Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου
κ. Κωστή ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ

ΚΟΙΝ.: 
1. Υπουργό Παιδείας και
Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και
Αθλητισμού
κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ Κωνσταντίνο
2. κ. Αρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Αντιναύαρχο ΛΣ ΜΠΑΝΤΙΑ Δημήτριο 


Κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια της από 24-11-2012 επιστολής μας, με την οποία σας ενημερώναμε για την αναστάτωση που έχει προκληθεί αναφορικά με το θέμα, αλλά και για το αίτημα παγώματος της διαδικασίας περικοπής του χορηγούμενου επιδόματος έως την αποσαφήνιση του θέματος που προέκυψε, καθώς και την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας με την συμπλήρωση των κείμενων σχετικών διατάξεων για την αποκατάσταση μιας μεγάλης αδικίας που αφορά στο σύνολο των συγκεκριμένων στελεχών, διευκρινιστικά σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Το πρόβλημα ανέκυψε από σχετικό έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με το οποίο ζητείται η αναπροσαρμογή προς τα κάτω του χρονοεπιδόματος, ένεκα του γεγονότος ότι οι προαναφερόμενες Σχολές δεν αναγνωρίζονται ως ανώτατες για την εφαρμογή του άρθρου 4 του Ν.Δ. 4219/61. 


2. Αφορά μεγάλο αριθμό στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., οι οποίοι ελάμβαναν κανονικά το επίδομα τα τελευταία πενήντα χρόνια και ουδέποτε μέχρι σήμερα είχε αμφισβητηθεί η ισχύς των πτυχίων τους ως τρίτης βαθμίδας εκπαίδευσης πτυχίο.


3. Η καταβολή του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας πάνω από πενήντα έτη, που λαμβάνουν τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ που κατετάγησαν έχοντας ως προσόν την φοίτηση στις πρώην ΑΔΣΕΝ και μετέπειτα ΑΕΝ αποτελεί μισθό, ως παροχή που καταβάλλεται τακτικά, σταθερά και μόνιμα, η οποία έχει ενσωματωθεί στη μισθοδοσία σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία. 


4. Η γενικότερη, μέχρι σήμερα, αντιμετώπιση του Νομοθέτη, έχοντας παγιώσει ως αναγνωρισμένα τα έτη φοίτησης στις πρώην ΑΔΣΕΝ και νυν ΑΕΝ αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι όσον αφορά στην αναγνώριση υπηρεσίας Ε.ΛΟ.Α.Ν. «Αναγνωρίζονται ως χρόνος μετοχικής σχέσης των μετόχων που αναφέρονται στο άρθρο 8, στον οικείο Ειδικό Λογαριασμό Αλληλοβοηθείας οι κάτωθι υπηρεσίες σε οποιονδήποτε Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων ή Σώμα Ασφαλείας ή Λιμενικό Σώμα, ασχέτως της χρονικής περιόδου κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν αυτές, καθώς και ο χρόνος σπουδών, εφόσον δεν συμπίπτει με άλλη υπηρεσία, αναγνωριζόμενη ως υπηρεσία μετοχικής σχέσης με τον Ειδικό αυτό Λογαριασμό …..
η. Προκειμένου περί Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, αναγνωρίζεται ως χρόνος μετοχικής σχέσης στον Ειδικό Λογαριασμό Αλληλοβοηθείας του Ναυτικού και ο χρόνος φοίτησής τους στις Σχολές Εμπορικού Ναυτικού ……»


Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και εξαιτίας της σπουδαιότητας του θέματος, θεωρούμε ότι πρέπει κατ’ αρχήν να προβείτε σε Νομοθετική ρύθμιση και προτείνουμε την προσθήκη στην παρ. 1 του άρθρου 4 του Ν.Δ. 4219/1961 (ΦΕΚ Α΄171) δευτέρου εδαφίου ως ακολούθως:

Αρθρο………..
1.Στην παράγραφο 1 του άρθρου 4 του Ν.Δ. 4219/1961 (ΦΕΚ Α΄171) προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως ακολούθως
«Κατ΄εξαίρεση, για το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, ο χρόνος των δύο ετών σπουδών του προηγούμενου εδαφίου ισχύει, υπό τις ίδιες προυποθέσεις, και για σπουδές σε Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και Ανώτερες Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού».
2. Η διάταξη της παραγράφου 1 ισχύει αναδρομικά από την κατάταξη στο Λιμενικό Σώμα του προσωπικού που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής αυτής. 


Με την προτεινόμενη διάταξη αναγνωρίζεται στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, για την χορήγηση επιδόματος χρόνου υπηρεσίας, καθώς και οιωνδήποτε άλλων προσαυξήσεων ή αποδοχών, χρόνος σπουδών δύο ετών και στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και στις πρώην Ανώτερες Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού, εφόσον το πτυχίο των εν λόγω Σχολών αποτέλεσε προϋπόθεση για την ένταξή τους στο Σώμα.


Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται η εφαρμογή της ιδιαίτερα σημαντικής, για την αποτελεσματική εκπλήρωση της αποστολής του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., αρχής της ίσης μεταχείρισης για το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής που εισάγεται σε αυτό υπό την προϋπόθεση απόκτησης πτυχίου από σπουδές του σε Ανώτατη Σχολή ή σε Σχολή που προβλέπεται στην παρούσα ρύθμιση και εξελίσσεται χωρίς διαφοροποίηση εξαρτώμενη από την προαναφερθείσα ακαδημαϊκή προέλευση.


Τέλος, οφείλουμε να θέσουμε υπόψη σας την ανάγκη άμεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας, για την εξομοίωση των πρώην ΑΔΣΕΝ και νυν ΑΕΝ με Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, διότι όχι μόνον οι πτυχιούχοι των Σχολών αυτών για τους οποίους θεωρείται προσόν κατάταξης στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. το πτυχίο τους, αλλά και οι υπόλοιποι υπηρετούντες στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πτυχιούχοι των παραπάνω Σχολών, δεν θα είναι υποχρεωμένοι να εμπλακούν ξανά σε διαδικασία απόδειξης του «αυτονόητου». 


Εν αναμονή της πρωτοβουλίας σας, παραμένουμε στην διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρίνιση ή πληροφορία.


Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτριος ΣΑΪΤΑΚΗΣ Σπυρίδων ΠΑΣΣΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: