Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

SOS για τους αποφοίτους ΑΕΝ

Πειραιάς 26 Νοεμβρίου 2012

Δεν αποτέλεσε έκπληξη για μας το από 02-10-2012 έγγραφο του Γ.Λ. του Κράτους, σύμφωνα με το οποίο ο χρόνος φοίτησης στις Α.Ε.Ν. (πρώην Α.Δ.Σ.Ε.Ν.) δεν αναγνωρίζεται για την χορήγηση επιδόματος χρόνου Υπηρεσίας σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθ όσον οι προαναφερόμενες σχολές δεν χαρακτηρίζονται ως ανώτατες.

Από τις 10 Μαΐου 2012 ο Β΄ Αντιπρόεδρος Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. με έγγραφό του, το οποίο είχε αναρτηθεί στην ΝΕΑ ΠΛΕΥΣΗ (εδώ) καλούσε τους συναρμόδιους Υπουργούς Υ.Ν.Α. (πρώην Α.Α.Ν.) και ΠΑΙΔΕΙΑΣ να δώσουν άμεση λύση στο θέμα με νομοθετική παρέμβαση.

Ωστόσο πολλοί που σήμερα δηλώνουν έκπληκτοι για την εξέλιξη αυτή, τότε διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα .

Με το άρθρο 2 του Ν 3450/2006 (ΦΕΚ Α64/30-3-2006) μόνο το δίπλωμα του Εμπορικού Ναυτικού Α΄ τάξης καθίσταται ισότιμο με τα ΤΕΙ.

Κατά συνέπεια μόνο στα στελέχη που έχουν αποκτήσει δίπλωμα Α΄ τάξης αναγνωρίζεται ο χρόνος φοίτησης για την χορήγηση του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας, και φυσικά ουδείς ένστολος δεν είναι κάτοχος διπλώματος Α΄ τάξης.

Σημειώνουμε δε ότι σύμφωνα με το άρθρο 22 παρ. 1 του νόμου 3865/2010 ΦΕΚ 120 Α΄/2010 «Μεταρρύθμιση Συνταξιοδοτικού Συστήματος του Δημοσίου και συναφείς διατάξεις» για τον υπολογισμό του χρόνου θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος των στρατιωτικών και Σωμάτων Ασφαλείας και κατά συνέπεια και των Λιμενικών προσμετράτε ο ελάχιστος χρόνος σπουδών ανεξαρτήτως του χρόνου κατάταξης για την απόκτηση ενός πτυχίου σχολής Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, με συνέπεια ο χρόνος φοίτησης στις Α.Ε.Ν. να μην λογίζεται (αναγνωρίζεται) ούτε σαν συντάξιμος.

Αν πραγματικά η πολιτική μας ηγεσία όπως διατείνεται προτίθεται να αναβαθμίσει την Ναυτική Εκπαίδευση, το πρώτο που πρέπει να πράξει είναι να δώσει την πραγματική αξία στο πτυχίο των Α.Ε.Ν. εξομοιώνοντας το με το πτυχίο των Τ.Ε.Ι. με:

α) τροποποίηση του Ν.298/76 (ΦΕΚ 89 Α΄/17-4-76) περί ισοτιμίας των πτυχίων σχολών Κ.Α.Τ.Ε. - Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. με τα Τ.Ε.Ι. όπου εκεί πρέπει να συμπεριληφθούν και οι Α.Ε.Ν. ή

β) τροποποίηση του άρθρου 2 του Ν.3549/07 (ΦΕΚ 69 Α΄ 20/3/2007) Μεταρρύθμιση θεσμικού πλαισίου για την δομή και λειτουργία των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όπου και πάλι εκεί πρέπει να συμπεριληφθούν και οι Α.Ε.Ν.

Σε κάθε άλλη περίπτωση η όποια ρύθμιση θα είναι αποσπασματική και δεν θα λύνει το πρόβλημα στην ουσία του, που είναι και η αναπροσαρμογή του χρονοεπιδόματος και η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Αυτό το ελάχιστο πρέπει και οφείλει η πολιτική ηγεσία του Υ.Ν.Α. και η φυσική ηγεσία να πράξουν άμεσα για τους ανθρώπους που δίνουν και την ψυχή τους καθημερινά στη θάλασσα, κάτω από αντίξοες συνθήκες, χωρίς να αναγνωρίζεται η προσφορά τους, αλλά αντιθέτως να αντιμετωπίζονται ως στελέχη β΄ και γ΄ διαλογής.

Επιπρόσθετα και προς επικύρωση των παραπάνω αναφέρουμε το γεγονός της άρνησης του Γ.Λ.Κ. να τους αναγνωρίσει τα πλεύσιμα, σαν να μην πρόκειται για πραγματικό χρόνο εργασίας.

Επιτελούς ας αντιληφθούν ότι με τις ενέργειες τους αυτές, στρέφονται ευθέως κατά της ελληνικής κοινωνίας, που σήμερα παρά ποτέ έχει περισσότερο ανάγκη από προστασία και ασφάλεια.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Δριβάκος Γεώργιος Κατσίνας Σωτήριος

Δεν υπάρχουν σχόλια: