Ριζικές αλλαγές στο Λιμενικό Σώμα ανήγγειλε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ.Χρυσοχοϊδης.
Ο υπουργός καταρχήν παρουσίασε τον νέο γγ γραμματέα Ασφάλειας Ναυσιπλοϊας, Θανάση Χριστόπουλο. Αρμόδιος για τα οικονομικά του Λιμενικού και την τεχνική υποδομή είναι ο υφυπουργός Σπύρος Βούγιας.
Ο υπουργός διευκρίνισε τον ρόλο τον οποίο θα διατηρήσει το Λιμενικό Σώμα στα λιμάνια η φύλαξη των οποίων από τούδε και στο εξής θα αφορά στην εφαρμογή των διατάξεων που απορρέουν από εν ισχύει ευρισκόμενες οδηγίες της ΕΕ.....
Με άλλα λόγια τον κώδικα ΙSPS και όπως διευκρίνισε οι κατά τόπους διοικήσεις των λιμένων, οργανισμών η λιμενικών ταμείον θα πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα στην επιλογή συμβούλων ότι άλλων προβλέπονται για την εφαρμογή σχεδίων ασφαλείας που υφίστανται.
Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι συστάθηκε Επιτροπή για την σύνταξη σχεδίου νόμου που θα αφορά τη σύσταση Αρχηγείου Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο θα είναι έτοιμο στα τέλη Ιανουαρίου 2010 και θα ψηφιστει τον Φεβρουαριο.
Αναφορικά με το σχέδιο νόμου για τα καθήκοντα του λιμενικού ο υπουργός ανέφερε ότι έχουν συλλεχθεί υποδείγματα από ευρωπαϊκές χώρες και τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό μελέτη προκειμένου η ελληνική ακτοφυλακή να είναι ένα βήμα πιο μπροστά σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ακτοφυλακές χωρών-μελών της ΕΕ. Ερωτηθείς σχετικά με την στελέχωση υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με αξιωματικούς του λιμενικού τόνισε ότι αυτοί θα υπάγονται, θα ελέγχονται, θα διοικούνται, θα αξιολογούνται από την ηγεσία του λιμενικού που υπάγεται στην αρμοδιότητα του υπουργείου προστασίας του Πολίτη, αλλά θα στελεχώνουν τις υπηρεσίες του άλλου υπουργείου αποσπασμένοι σε αυτό μαζί με το πολιτικό προσωπικό που συνοδεύει τις διευθύνσεις που έχουν υπαχθεί στην αρμοδιότητα του ΥΠΟΙΑΝ.
Ουσιαστικά δηλαδή ο κ. Χρυσοχοιδης επαναβεβαίωσε τα όσα έχουν προβλεφθεί με τα γνωστά προεδρικά διατάγματα.Στο σημείο αυτό ο υπουργός τόνισε ιδιαίτερα μια αντίφαση λέγοντας ότι οι αξιωματικοί του Λιμενικού Σωματος χαίρουν υψηλής κατάρτισης σε θέματα ναυπηγικής κανονισμών, και διεθνών θεμάτων που άπτονται της ναυτιλιακής πολιτικής εν αντιθέσει με το χαμηλόβαθμο προσωπικό το οποίο μέχρι τώρα δεν είχε καμία κατάρτιση. Κατά τον υπουργό αυτό θα αλλάξει μελλοντικά καθώς όλες οι βαθμίδες των στελεχών του λιμενικού θα προβλεφθεί να τύχουν εκπαιδεύσεως.
Στο πλαίσιο των καθηκόντων του Αρχηγείου θα είναι και η διεύθυνση δίωξης οργανωμένου εγκλήματος από την Ελληνική Ακτοφυλακή. Ο ρόλος αυτής της Διεύθυνσης θα είναι πολλαπλός και θα αφορά την πάταξη όλης της γκάμας του οργανωμένου εγκλήματος (έλεγχο πληροφοριών, ναρκωτικά, λαθρεμπόριο, αρχαιοκαπηλία, τρομοκρατία κ.α). Η Διεύθυνση θα στεγαστεί στην Αττική και σε σημαντικά λιμάνια της περιφέρειας ( Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Μυτιλήνη, Ρόδο και Κρήτη ).
Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ακόμη ότι με απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ανατέθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο συντονισμός για τη δίωξη της λαθρεμπορίας καυσίμων, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα ναυτιλιακά καύσιμα. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη μηδενική απορρόφηση κονδυλίων από το πρώην ΥΕΝΑΝΠ. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι υπήρχε κωδικός για την απορρόφηση 5 εκ. ευρώ και είχαν απορροφηθεί μόλις 4.100! Πολλά κονδύλια που υπάρχουν σε προγράμματα για τον εξοπλισμό του λιμενικού έμειναν αχρησιμοποίητα καθώς δεν έγιναν οι δέουσες ενέργειες, δεν υπήρξαν σχεδιασμοί και δεν κατατέθηκαν τα σχετικά χαρτιά όταν έπρεπε με αποτέλεσμα σε πολλές των περιπτώσεων να παρέλθουν άπρακτες οι προθεσμίες για την άντληση αυτών των χρημάτων.
Για τη λαθρομετανάστευση ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ευχαριστημένος από τις επαφές που είχε με την FRONTEX και τόνισε ότι στόχος είναι το «σφράγισμα» των εξωτερικών συνόρων. Θα υπάρξει, πρόσθεσε, σχέδιο νόμου για το άσυλο και για το σε ποιους θα δίνεται, ώστε να μπορούν να κινούνται, να εργάζονται και να ταξιδεύουν νόμιμα.
Ρωτηθηκε ακομα για την Ασφάλεια Ναυσιπλοΐας η οποια βρίσκεται υπό τον έλεγχο του, με Γενικό Γραμματέα τον κ. Αθανάσιο Χριστόπουλο, σχετικα με το ποιος έχει την ευθύνη αν συμβεί ο μη γένοιτο περιστατικό.Ο κ. Χρυσοχοϊδης, διευκρίνισε ότι την ευθύνη την έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του λιμενικού και ο θάλαμος έρευνας και διάσωσης, αφήνοντας να εννοηθεί ωστόσο ότι όλες τις άλλες περιπτώσεις που εμπίπτουν στην σφαίρα της πολιτικής για τα πλοία και τους κανονισμούς, την ευθύνη έχει το ΥΠΟΙΑΝ, ενώ το λιμενικό περιορίζεται μόνο στον έλεγχο της εφαρμογής αυτών των νόμων και όχι της κατάρτισης αυτών εκτός βέβαια των περιπτώσεων των υπηρεσιών που έχουν υπαχθεί στο ΥΠΟΙΑΝ.
Όσο αφορά θέματα διαφθοράς ο Μιχ.Χρυσοχοϊδης τόνισε όποιος έχει καταγγελίες θα τις πρέπει να τις καταθέτει στον Εισαγγελέα, ενώ το ίδιο θα κάνει και εκείνος όταν έρχονται σε γνώση του.
Για τις μεταθέσεις ο υπουργός τόνισε ότι σε 6 μήνες θα γίνουν όλες οι μεταθέσεις βάσει των μορίων που θα έχει κάθε Λιμενικός, χωρίς εξαιρέσεις. Για αυτό έχουν ενημερωθεί όλοι οι Λιμενικοί ότι ώστε να κάνουν το "πρόγραμμά" τους.
2 σχόλια:
Αυτό το τελευταίο για τις μεταθέσεις πολύ μου άρεσε!!!!
Σιγά μην γίνει....
Το άλλο με τον Τοτο το ξέρεται?
Δημοσίευση σχολίου