Της Θεοδοσίας Κοντζόγλου
Την πύλη της εξόδου φαίνεται να διαβαίνει η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, μετά την ένταση που προκάλεσε η απραξία τους, όχι μόνο κατά τους τελευταίους πέντε μήνες, αλλά και παλαιότερα, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωσή του.
Ειδικότερα, ο Αρχηγός του Λιμενικού, Αθανάσιος Μπούσιος, δέχεται ομαδικά πυρά τις τελευταίες ημέρες από λιμενικούς όλων των βαθμίδων, που εκφράζουν την οργή τους για τη διάλυση του Σώματος, ενώ την ίδια στιγμή ο ίδιος δέχεται φοβερή πίεση για το θέμα του Προεδρικού Διατάγματος, που θα περισώσει την τιμή του Λιμενικού.
Πάντως, πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Μπούσιος, όπως και οι δύο υπαρχηγοί, ετοιμάζονται να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, χωρίς αυτό να «συγκινεί» τη μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών του Σώματος.
Και αυτό γιατί χρεώνουν στον αντιναύαρχο το γεγονός, ότι δεν ενήργησε δυναμικά από τη στιγμή που βρέθηκε στην ηγεσία, είτε ως υπαρχηγός, είτε ως αρχηγός, αλλά πάντα χειριζόταν τις υποθέσεις με φράσεις κλισέ: «Έλεος κύριε, έλεος», «μα τι είναι αυτά που λέτε;» ή «…τα δέοντα» και εκεί σταματούσε κάθε άλλη ενέργεια.
Φυσικά υπάρχουν και εκείνοι, οι οποίοι θα ήθελαν στις κρίσεις των επόμενων ημερών να βρίσκεται ο ίδιος, καθώς –δεσμευόμενος ότι «ούτε και το παιδί μου θα αποστρατεύσω ως ευδοκίμως τερματίσαντα»– θα υπάρχει τουλάχιστον η ηθική, εκ μέρους του, δέσμευση.
Θεωρούν δηλαδή άδικο και άνανδρο, να αποστρατευτούν ικανότατοι, έμπειροι, έντιμοι και εργατικοί Αξιωματικοί και άλλοι να απολαύσουν τα προνόμια της προαγωγής τους σε ανώτερους βαθμούς.
Αυτό το… «αντι189»!
Από την πλευρά του, ο Αρχηγός φέρεται αποφασισμένος να μη δεχθεί άλλο την καθυστέρηση του «αντι189» Προεδρικού Διατάγματος, σύμφωνα με το οποίο θα αναιρούνταν τα αρνητικά σημεία του 189/2009 και θα χορηγούσε αυξημένες αρμοδιότητες για το Λιμενικό, καθώς η καθυστέρηση τον εκθέτει στα στελέχη του Λ.Σ.
Από την άλλη, τόσο οι αξιωματικοί του Λιμενικού, όσο και οι χαμηλόβαθμοι, βλέπουν καθημερινά τους αστυνομικούς –εν ενεργεία και συνταξιούχους– να χαλιναγωγούν, στην κυριολεξία, το Λιμενικό με τις «ευλογίες» του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και αρνούνται να αποδεχθούν το νέο καθεστώς. Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η «άσκηση επί χάρτου» που έγινε πριν μερικές ημέρες και στην οποία το γενικό πρόσταγμα είχε αξιωματικός της Αστυνομίας, αφήνοντας σε θέση «κομπάρσου» τον Αρχηγό και όλη την ηγεσία του Λιμενικού.
Και… «Συμβούλιο Ναυτιλιακών Εμπειρογνωμόνων»
Σαν να μην έφθανε αυτό, και ενώ ήταν έτοιμο το νέο Προεδρικό Διάταγμα, που επεξεργάστηκε επιτροπή του κ. Χρυσοχοΐδη από το Β΄ υπαρχηγό ΛΣ, απόστρατους της ΕΛ.ΑΣ και αξιωματικούς του Λ.Σ., «μπλοκαρίστηκε» από την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Κατσέλη. Η Υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχθηκε εισήγηση για σύσταση «Συμβουλίου Ναυτιλιακών Εμπειρογνωμόνων» και επιθυμούσε να περιληφθεί στο Π.Δ.
Η σχετική πρόταση έγινε από τους: Δημήτρη Μπαντιά (αρχιπλοίαρχο-περιφερειάρχη Πελοποννήσου), Νίκο Δενιόζο (ε.α.), Σταύρο Μιχαηλίδη και Νικόλαο Σπανάκο (Διευθυντή Προσωπικού – π. Λιμενάρχη Πάτρας που, επί εποχής του, οργίασαν τα κυκλώματα των λιμενικών δουλεμπόρων, όπως κατατέθηκε στην Εισαγγελέα Πάτρας, που διερευνά την υπόθεση, αλλά περιέργως κανείς δεν ενδιαφέρεται γι αυτό).
Με καθηγητές
Το Συμβούλιο θα τελούσε υπό την «αιγίδα» του Πανεπιστημίου Αιγαίου [δηλαδή της καθηγήτριας Ναυτιλιακών Μαρίας Λεκάκου, που ορίστηκε 18-2-2010 ως Τομεάρχης Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, αν και δεν υφίσταται πλέον το Υπουργείο], και του Πανεπιστημίου Πειραιά (δηλαδή του καθηγητή διοίκησης και οργάνωσης Λιμένων Κωνσταντίνου Χλωμούδη).
Εδώ να προσθέσουμε ότι ορισμένοι λιμενικοί, όταν ακούν για την εμπλοκή καθηγητών, εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια καθώς από τη μέχρι σήμερα εμπειρία τους, οι παρεμβάσεις των πανεπιστημιακών είναι αξιόλογες μόνον σε θεωρητικό επίπεδο, ενώ σε πρακτικό επίπεδο αποδεικνύεται ότι μοναδικός στόχος των κατά καιρούς μελετών τους είναι η εκταμίευση και εκμετάλλευση μεγάλων κεφαλαίων, για έργο μικρότερης αξίας. Επίσης, να σημειωθεί ότι οι Σπανάκος και Δενιόζος, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν συνάδελφοί τους, έχουν διασύνδεση με το Πανεπιστήμιο Πειραιά.
Η νύχτα …της άσκησης επί χάρτου
Η πληροφορία περί «Συμβουλίου Ναυτιλιακών Εμπειρογνωμόνων» διέρρευσε στις 23 Φεβρουαρίου, ανήμερα της «άσκησης επί χάρτου».
Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, οι προαναφερόμενοι πρότειναν ένα «αντι189 Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος», όπως χαρακτηρίστηκε, που προβλέπει ότι οι περίπου 500 λιμενικοί, οι οποίοι αυτή τη στιγμή υπάγονται σε υπηρεσίες που ελέγχει το Υπουργείο της κ. Κατσέλη, θα μείνουν μόνιμα στις θέσεις αυτές, ενώ παράλληλα με το ίδιο σχέδιο νόμου, διαμερίζεται δια παντός το Υπουργείο Ναυτιλίας.
Μάλιστα, από τους 500 αυτούς αξιωματικούς, προβλέπεται ότι θα οριστούν επιτροπές που θα διαχειρίζονται τα ναυτιλιακά θέματα, τον Ι.Μ.Ο. κ.λπ. Αξίζει να τονιστεί ότι οι πεντακόσιοι αξιωματικοί, είναι ό,τι καλύτερο διαθέτει σήμερα το Λ.Σ. σε έμψυχο υλικό, καθώς στην πλειοψηφία τους πρόκειται για στελέχη με μεταπτυχιακά και με γνώσεις δύο και τριών ξένων γλωσσών.
«Περίεργη ενημέρωση» στο Νίκο Παπανδρέου
Η σχετική εισήγηση έγινε από την κ. Κατσέλη και τον κ. Παμπούκη στον Νίκο Παπανδρέου, όταν βρέθηκαν μαζί πρόσφατα στο Άμπου Ντάμπι. Η πληροφορία όμως διέρρευσε στην πλευρά Χρυσοχοΐδη και αμέσως ενημερώθηκαν σχετικά οι άμεσα ενδιαφερόμενοι εφοπλιστές της Ποντοπόρου Ναυτιλίας. Γι’ αυτό και είδαμε, ελάχιστες ημέρες μετά, τον κ. Θεόδωρο Βενιάμη, πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και μέλη του Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε., να επισκέπτονται την κ. Κατσέλη στο πρώην Υπουργείο Ναυτιλίας. Όταν ο κ. Βενιάμης αποχώρησε μετά από 90 λεπτών έντονης συνομιλίας, η κ. Κατσέλη απέφυγε να αναφερθεί στον πραγματικό λόγο της επίσκεψης, δηλώνοντας στο atticapress.gr ότι «συζητήσαμε τα της καλής λειτουργίας του Υπουργείου» ενώ και ο κ. Βενιάμης αποχώρησε με ένα φαρδύ χαμόγελο.
Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από το υπουργικό γραφείο, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών επεσήμανε στην Υπουργό Ανάπτυξης: «Εάν προωθήσετε αυτό το σχέδιο νόμου “έκτρωμα” σας υπόσχομαι ότι την επόμενη ημέρα θα πάρουμε όλα τα πλοία μας και θα τα εντάξουμε στο 2o νηολόγιο της Κύπρου. Όπου εκεί θα είμαστε πασάδες στα Γιάννενα, αφού δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να ναυτολογούμε Έλληνες ναυτικούς….»
Να σημειωθεί ότι ανάλογη ήταν και η επισήμανση που δέχθηκε η υπουργός από το Committee του Λονδίνου, καθώς και οι εκεί Έλληνες εφοπλιστές ενημερώθηκαν σχετικά από πολιτικό πρόσωπο για τη μεθόδευση.
Ο πλοίαρχος Σπανάκος
Στο μεταξύ, στη δυσμένεια του κ. Χρυσοχοΐδη έπεσε ο πλοίαρχος Σπανάκος ο οποίος μέχρι πρότινος είχε πολύ καλές σχέσεις μαζί του καθώς, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν αξιωματικοί του Λιμενικού, μετά από ορισμένες «ατυχείς» εσωτερικές μετακινήσεις που έκανε μέσα στο Υπουργείο (π.χ. τοποθέτησε άτομα με όχι καλό μητρώο σε θέσεις-κλειδιά) τώρα πλέον διεκδικεί –αφού επιτύχει την ευδοκίμως τερματίσασα αποστρατεία του– τη Διοίκηση του Λιμένα της Πάτρας ή, έστω, της Ελευσίνας ή του Λαυρίου. Να σημειωθεί ότι η αμοιβή του διευθύνοντος Συμβούλου της Πάτρας ανέρχεται σήμερα σε 6.400 ευρώ, ενώ αν αποστρατευθεί τον Ιούνιο, όπως επιθυμεί, αυτομάτως θα πάρει δύο ακόμα βαθμούς, οπότε θα έχει και μία εξαιρετική σύνταξη.
Και ο υποναύαρχος Σούλης
Στο μεταξύ, με ενδιαφέρον αναμένεται η αντιμετώπιση, που θα έχει ο Γενικός Επιθεωρητής, υποναύαρχος Κωνσταντίνος Σούλης, ο οποίος «τρίβει τα χέρια του», πιστεύοντας ότι ήρθε η ώρα για να γίνει Αρχηγός Λ.Σ. Ο συγκεκριμένος υποναυαρχος, το 2006 κάλεσε εγγράφως τον τότε βουλευτή και σήμερα πρόεδρο του Ο.Λ.Π., Γιώργο Ανωμερίτη, να καταθέσει στο πλαίσιο Ε.Δ.Ε. και να δώσει εξηγήσεις για το πώς βρήκε στοιχεία για την παράνομη αποστρατεία του αξιωματικού Κωνσταντίνου Λεγάκη.
Να σημειωθεί ότι το θέμα «Λεγάκη» είχε συζητηθεί στη Βουλή, όπου από τον ίδιο το σημερινό πρωθυπουργό παρουσιάστηκαν έγγραφα σύμφωνα με τα οποία με την ταυτόχρονη παράνομη αποστρατεία του αξιωματικού, είχε προαχθεί ισόβαθμός του πλοίαρχος, που εβαρύνετο με πλήθος δυσμενών κρίσεων και πειθαρχικών ποινών. Ήταν όμως «πατριώτης» του τότε Υπουργού Ναυτιλίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη. Δηλαδή ο τότε βουλευτής Ανωμερίτης κλήθηκε να αποκαλύψει την πηγή του σε έναν αρχιπλοίαρχο του Λιμενικού!
Απάντηση στο ρεπορτάζ του atticapress.gr
Τη συμμετοχή του στην εισήγηση προς την υπουργό κ. Λ. Κατσέλη για τη σύσταση του Συμβουλίου Ναυτιλιακών Εμπειρογνωμόνων αρνείται ο αρχιπλοίαρχος, κ. Δημ. Μπαντιας, που με επιστολή του προς του atticapress.gr αναφέρει:
«Αγαπητοί συντάκτες Attica press, στο σημερινό σας ρεπορτάζ υπάρχει αναφορά περί εισήγησης για σύσταση Συμβουλίου Ναυτιλιακών Εμπειρογνώμων προς την ΥΠΟΙΑΝ κ. Λουκά Κατσέλη. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ η σχετική πρόταση έγινε μεταξύ άλλων και από εμένα. Επειδή η παραπάνω πληροφορία είναι αναληθής, δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν επιθυμώ καμία ανάμειξη του ονόματός μου επί του θέματος και παρακαλώ πολύ για την άμεση αποκατάσταση της αλήθειας».
2 σχόλια:
apo to stoma sas kai atoy theoy to afti......
an kai oi alloi poy tha erthoyn ta idia thane.....
partakides...
Όποιος ελπίζει σε αλλαγή πραγμάτων ως αποτέλεσμα αλλαγής ηγεσίας αιθεροβατεί. Αφήστε τους επίδοξους μνηστήρες ν' ανησυχούν γι' αυτά.
Δημοσίευση σχολίου