Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Ομηροι σε θαλαμηγό εφοπλιστή

Σε ομηρεία έχουν καταδικαστεί εδώ και 8 μήνες απλήρωτοι και χωρίς τροφοδοσία τέσσερις Ελληνες ναυτικοί, καπετάνιος, μηχανικός και δύο ναύτες, της θαλαμηγού της εφοπλιστικής οικογένειας Λαιμού, με αποτέλεσμα να ζουν στην ανέχεια επάνω στο πολυτελέστατο κάποτε σκάφος.
Η πολυσυζητημένη θαλαμηγός πρώην «Μιστράλ Μπλου» και νυν «Στροβίλη» φιλοξένησε κατά καιρούς πολλούς επωνύμους, ανάμεσά τους και την πριγκίπισσα Νταϊάνα, που έζησε το τελευταίο της καλοκαίρι κάνοντας κρουαζιέρα στα νησιά του Αιγαίου και του Αργοσαρωνικού.
Η θαλαμηγός νοικιαζόταν από την εφοπλιστική οικογένεια για κρουαζιέρες και βρισκόταν στη μαρίνα του Φλοίσβου μέχρι και πέρυσι το καλοκαίρι.
Τον Οκτώβρη του 2009 το σκάφος μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Ερμούπολης Σύρου. Εκτοτε, με τη δικαιολογία πως δεν υπάρχουν χρήματα, η οικογένεια δεν εξοφλεί τις αποδοχές του πληρώματος και δεν φροντίζει για την τροφοδοσία τους.
Οι ναυτικοί, εγκλωβισμένοι, παραμένουν επάνω στο μήκους 30 μέτρων σκάφος, για να μη χάσουν τα λεφτά τους.
Ολο το νησί γνωρίζει και συναισθάνεται το πρόβλημά τους, καθώς έχουν οικογένειες και παιδιά που υποφέρουν όλους αυτούς τους μήνες μαζί τους.
Αρκεί να αναφερθεί πως στην οικογένεια του ενός από τους τέσσερις ναυτικούς έκανε έξωση ο ιδιοκτήτης του σπιτιού όπου έμεναν, στο Χατζηκυριάκειο, γιατί δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα ενοίκια. Πριν από μία εβδομάδα, με απόφαση του Πρωτοδικείου Σύρου, ύστερα από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, κατασχέθηκε το σκάφος για χρέη ύψους 130.000 ευρώ σε εταιρεία επισκευής μηχανών, που πέρυσι το καλοκαίρι έκανε επισκευές. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας αυτής, κ. Ευθύμιος Αχτίπης, καταγγέλλει στο «Εθνος»:
«Εμείς κάναμε τις επισκευές και μας απάντησαν πως δεν είχαν χρήματα να μας πληρώσουν. Εβαλαν τη θαλαμηγό από μία offshore σε άλλη για να μη μας εξοφλήσουν. Κυνηγήσαμε το θέμα δικαστικά κι εκτός από την κατάσχεση, απαγορεύτηκε και ο απόπλους. Μπήκαν δύο φύλακες κι όταν πριν από δυο-τρεις μέρες πήγε εκεί η κ. Χρυσάνθη Λαιμού, ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείο και της απαγορεύτηκε να ανέβει στο κατασχεμένο γιοτ.
Εμείς σφραγίσαμε επιταγές, θα τα πάρουμε τα λεφτά μας. Ομως, δεν ανέχομαι, λες κι είμαστε στην Ουγκάντα, μεγαλοεφοπλιστής να μην πληρώνει τους ναυτικούς. Ούτε νερό δεν έχουν. Πεινάνε οι άνθρωποι. Οσο μπορώ βοηθάω. Και το Λιμεναρχείο τούς συμπαραστέκεται. Αλλά με ποιο δικαίωμα φθάνουν σε αναξιοπρεπείς καταστάσεις περήφανους ναυτικούς;».
Για το σοβαρότατο πρόβλημα που έχει προκύψει αναμένεται να παρέμβει το ΥΠΟΙΑΝ, καθώς με τροπολογία της υπουργού Λούκας Κατσέλη (νόμος 1220/1981) προστατεύονται οι ναυτικοί που εγκαταλείπονται από πλοιοκτήτες απλήρωτοι και σε ελληνικά λιμάνια, όπως και στην αλλοδαπή.
της Πόπης Χριστοδουλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: