Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Διεθνής άσκηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) και του Λιμενικού Σώματος, για την καταπολέμηση ρύπανσης της θάλασσας.

Από την αρμόδια Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ανακοινώνεται ότι στις 08-06-2010 (με εναλλακτική ημερομηνία 09-06-2010), θα πραγματοποιηθεί άσκηση αντιμετώπισης περιστατικού ρύπανσης, με την ονομασία «TRIENA 2010», η οποία θα λάβει χώρα στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του παλαιού αερολιμένα Αθηνών (Ελληνικό).

Η άσκηση, την οποία θα παρακολουθήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και η στρατιωτική ηγεσία του Λ.Σ., εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Λιμενικού Σώματος με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA), προκειμένου να ελεγχθούν οι βασικές λειτουργίες του υφιστάμενου σχεδιασμού καταπολέμησης τέτοιων περιστατικών σε περιφερειακό επίπεδο, αφενός ως προς την επάρκεια της οργανωτικής δομής (ενεργοποίηση, επικοινωνίες, ικανότητα λήψης αποφάσεων, συντονισμός, επίβλεψη εργασιών απορρύπανσης κ.λπ) και αφετέρου ως προς το επίπεδο συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων (επιχειρήσεις ναυτιλιακές – ρυμούλκησης – ναυαγιαίρεσης – καταπολέμησης ρύπανσης, οργανισμοί διοίκησης λιμένων, παράλιοι ΟΤΑ, λοιπές υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως π.χ. το Γενικό Χημείο Κράτους και το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών), σε συνδυασμό με την πλήρη εφαρμογή του τοπικού σχεδίου της εμπλεκόμενης Λιμενικής Αρχής Πειραιά.

Από πλευράς επιχειρησιακών μέσων, το Λιμενικό Σώμα θα διαθέσει ένα ελικόπτερο DAUPHIN, ένα Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ), ένα πλωτό περιπολικό και δύο απορρυπαντικά σκάφη, ενώ επίσης στην άσκηση θα συμμετέχουν δύο παράκτια δεξαμενόπλοια, που έχουν ναυλωθεί από την EMSA (το «MISTRA BAY», σημαίας Μάλτας και το «AKTAIA OSRV» Ν.Π. 11636), καθώς και τρία ρυμουλκά.
Για τη δημοσιογραφική κάλυψη της άσκησης από τους διαπιστευμένους ναυτιλιακούς συντάκτες, έχει εξασφαλιστεί κατάλληλο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο ανοικτού τύπου, το οποίο θα αποπλεύσει για τη συγκεκριμένη περιοχή την ημέρα της άσκησης και ώρα 09.15, από την Ακτή Βασιλειάδη (προβλήτας κτιρίου πρώην ΥΕΝΑΝΠ).

Επίσης, στις 09-06-2010, στη μαρίνα Φλοίσβου, θα διοργανωθεί εκδήλωση, στη διάρκεια της οποίας οι ναυτιλιακοί συντάκτες θα μπορούν να επισκεφθούν το απορρυπαντικό πλοίο «AKTAIA OSRV», που θα ελλιμενίζεται στο συγκεκριμένο χώρο και να ενημερωθούν από εκπρόσωπο της EMSA.

Οι ναυτιλιακοί συντάκτες που επιθυμούν, τόσο την επιβίβασή τους στο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο, όσο και την επίσκεψη στο «AKTAIA OSRV», παρακαλούνται όπως απευθυνθούν έγκαιρα (το αργότερο μέχρι τις 06-06-2010) στο Γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος, για τη ρύθμιση επιμέρους λεπτομερειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: