Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Προσπαθούν να λύσουν όλα τα ανοιχτά θέματα

Συναντήσεις με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και το Γενικό Γραμματέα Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας και Ναυτιλίας Αθανάσιο Χριστόπουλο αναμένεται να έχει τις επόμενες ημέρες το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ΕΕΕ .

Η Ακτή Μιαούλη εμφανώς ικανοποιημένη από την εξέλιξη της μεταβίβασης όλων των αρμοδιοτήτων περί εμπορικής ναυτιλίας σε ένα υπουργείο σε άμεση συνάρτηση πάντα με το Λιμενικό Σώμα επιχειρεί πλέον να καλύψει το κενό που είχε δημιουργηθεί όλο αυτό το διάστημα στο διοικητικό φορέα της ναυτιλίας.

Το προεδρικό διάταγμα με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων μελετάται από το νομικό τμήμα της ΕΕΕ και αναλύεται, προκειμένου να διαμορφωθεί μία πλήρης και ολοκληρωμένη εικόνα σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες και τις τυχόν επιπτώσεις που θα έχει στη συνολική λειτουργία της ναυτιλίας. Παράλληλα μέσω των συναντήσεων εκτιμάται ότι θα δοθεί η δυνατότητα να τεθούν επί τάπητος μία σειρά θεμάτων προτεραιότητας που απασχολούν τη ναυτιλία σε διεθνές επίπεδο, αλλά και στο εσωτερικό.

Πάντως όλα τα βήματα θα είναι προσεκτικά, καθώς καμία πλευρά δεν θέλει αναστάτωση στο διοικητικό μηχανισμό που θα παρακολουθεί και ελέγχει τη ναυτιλία από τούδε και στο εξής.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΡΟΠΟ τις επόμενες ημέρες αρχίζει αμέσως δουλειά μία επιτροπή που αντικείμενο έχει τη συγκρότηση του σχεδίου νόμου που θα προβλέπει την ίδρυση αρχηγείου Λιμενικού Σώματος

Επισημαίνεται ότι με το Προεδρικό Διάταγμα 50 που δημοσιεύθηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας (17 Ιουνίου) στο ΦΕK το σύνολο σχεδόν του χαρτοφυλακίου της ναυτιλίας περιέρχεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στο υπουργείο Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας - Ναυτιλίας παραμένουν οι αρμοδιότητες των θαλασσίων συγκοινωνιών και τα λιμάνια.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα λειτουργεί πλέον η Γενική Γραμματεία Ναυτιλίας και Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, όπως μετονομάζεται η Γ.Γ. Ασφάλειας - Ναυσιπλοΐας. Κάτω από την «ομπρέλα» του ΥΠΡΟΠΟ μεταφέρονται όλες οι αρμοδιότητες για την ποντοπόρο ναυτιλία, τη ναυτική εκπαίδευση - μετεκπαίδευση, τη ναυτική εργασία, τα μητρώα, το ΝΑΤ ο Οίκος Ναύτου, τα προξενικά λιμεναρχεία και λιμεναρχεία.

Στο ΥΠΟΙΑΝ εκτός από τις θαλάσσιες συγκοινωνίες και τα λιμάνια παραμένει ένα μέρος της Διεύθυνσης Ναυτιλιακής Πολιτικής που αφορά τη ναυτιλιακή οικονομία, αλλά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη περιέρχεται η ρύθμιση των θεμάτων εγκατάστασης ξένων ναυτιλιακών επιχειρήσεων και η εποπτεία των μητρώων τους.

Την εξέλιξη αυτή, της συγκέντρωσης δηλαδή όλων των αρμοδιοτήτων για την ποντοπόρο ναυτιλία κάτω από το Λιμενικό Σώμα επιζητούσε η ελληνική πλοιοκτησία, ενώ τελικός στόχος παραμένει η επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Άλλωστε όπως επεσήμανε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΕΕ κ. Θεόδωρος Βενιάμης η κατάργηση του ΥΕΝ ισοδυναμεί με ενδεχόμενη απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να καταργήσει το υπουργείο Πετρελαίου.

Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: