Τη Ρόδο προγραμματίζει να επισκεφτεί και πάλι ο Ρώσος μεγιστάνας Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν αναμένεται στο νησί εκτός απροόπτου μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα!
Ενδεικτικό άλλωστε των προθέσεών του είναι και το γεγονός ότι χτες κατέπλευσε στη Ρόδο η θαλαμηγός Ecstasea επίσης ιδιοκτησίας του με την προσωπική του ασφάλεια και το προσωπικό που θα τεθεί στις υπηρεσίες του για το φετινό ταξίδι στα νησιά μας.
Ο…προπομπός του Ρώσου δισεκατομμυριούχου, έδεσε στο εμπορικό λιμάνι και όπως ήταν φυσικό έγινε αμέσως αντικείμενο θαυμασμού. Πάντως αν αληθεύουν οι πληροφορίες, ο Αμπράμοβιτς δεν θα έρθει στη Ρόδο με την περίφημη θαλαμηγό Pelorus, γνωστή στην τοπική κοινωνία από το τελευταίο ταξίδι της, αλλά με το νέο απόκτημά του, την νεότευκτη θαλαμηγό Eclipse, που αποτελεί εδώ και καιρό αντικείμενο συζήτησης για την πολυτέλεια και το μέγεθός της.
Η θαλαμηγός όπως έγραψε τον προηγούμενο μήνα η «Ροδιακή» κατασκευαζόταν τα τελευταία χρόνια με άκρα μυστικότητα. Θα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο και θα φτάνει σε μήκος τα 167 μέτρα. Αν ευσταθούν οι πληροφορίες, θα διαθέτει υποβρύχιο και …αντιπυραυλικό σύστημα! Μέχρι πριν λίγο καιρό η θαλαμηγός υπήρχε μόνο σε…μακέτα… Πάντως θα διαθέτει δύο ελικοδρόμια , ιδιωτικό σινεμά, πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων αρκετά τζακούζι, και το κόστος της αναμένεται να φτάσει τα 200 εκατομμύρια στερλίνες.
Επίσης θα γίνεται και…θωρηκτό! Θα διαθέτει αλεξίσφαιρα τζάμια, ανιχνευτές κίνησης και σύστημα ανίχνευσης πυραύλων.
Πιο κατατοπιστικά είναι τα όσα έγραψε για το θέμα η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ:
Η αρμάδα του κοσμικού πολυεκατομμυριούχου Ρόμαν Αμπράμοβιτς πρόκειται να αποκτήσει νέα ναυαρχίδα. Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι έχει παραγγείλει το μεγαλύτερο ιδιωτικό σκάφος στον κόσμο. Το «Eclipse» είναι ήδη στα σκαριά. Ο τόπος ναυπήγησής του είναι το Αμβούργο της Γερμανίας, αλλά είναι ακόμη άγνωστο αν ο Αμπράμοβιτς θα επιλέξει να το νηολογήσει εκεί.
Ο πολυτελής εξοπλισμός της θαλαμηγού θα περιλαμβάνει δύο ελικοδρόμια, ιδιωτικό σινεμά, πισίνα «ολυμπιακών» διαστάσεων, αρκετά τζακούζι και ένα μίνι υποβρύχιο. Το συνολικό κόστος κατασκευής και εξοπλισμού θα φθάσει στα 200 εκατ. στερλίνες, χώρια τα έξοδα συντήρησης του μόνιμου πληρώματος του σκάφους (50 άτομα). Αυτό όμως που κάνει το «Eclipse» να ξεχωρίζει είναι το μέγεθός του. Σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες, το μήκος της θαλαμηγού φθάνει τα 550 πόδια, ήτοι 167,6 μέτρα, αριθμός που ξεπερνά τα 525 πόδια - το μήκος του «πλωτού παλατιού» που χρησιμοποιεί για αναψυχή ο εμίρης Αλ Μακτούμ του Ντουμπάι.
Η θαλαμηγός γίνεται και θωρηκτό
Στη συγκεκριμένη περίπτωση η θαλαμηγός γίνεται και θωρηκτό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέτρα ασφαλείας του «Eclipse» θα περιλαμβάνουν αλεξίσφαιρα τζάμια και ανιχνευτές κίνησης έτσι ώστε ο Αμπραμόβιτς να μην έχει την τύχη του Λιτβινένκο. Η δηλητηρίαση του τελευταίου ανάγκασε τους κατασκευαστές να προσθέσουν στον εργοστασιακό εξοπλισμό της θαλαμηγού και σύστημα παθητικής ασφαλείας - ένα πλήρες σύστημα ανίχνευσης πυραύλων.
Το μόνο που απομένει να μάθουμε είναι αν τα αντίμετρα, τα οποία ενδέχεται να περιλαμβάνουν αντι-πυραυλικά πυροβόλα, θα προκαλέσουν την οργή των ευρωπαϊκών αρχών, οι οποίες προτιμούν τα σκάφη χωρίς υπερσύγχρονα πυροβόλα όπλα.
Φοβούμενος ότι θα έχει την τύχη του Λιτβινένκο, ο Αμπράμοβιτς έχει ήδη συμπεριλάβει στην πριγκιπική «αυλή» του και μια πολυπληθή ομάδα πρώην πρακτόρων.
Οι άνθρωποι αυτοί ανήκαν κάποτε σε κάποιες από τις πιο σκληραγωγημένες και άρτια εκπαιδευμένες ομάδες ασφαλείας του κόσμου, όπως οι Ειδικές Υπηρεσίες του Βασιλικού Ναυτικού και της Βασιλικής Αεροπορίας της Βρετανίας. Απώτατη έξοδος διαφυγής θα αποτελέσει ένα μίνι υποβρύχιο, το οποίο θα έχει συνεχώς στο πλάι της η νέα φρεγάτα του ηλικίας 41 ετών ρώσου μεγιστάνα.
Μέγα κακό θα βρει όποιον επιχειρήσει να κάνει ρεσάλτο στο «Eclipse».
Με την ολοκλήρωση της νέας του θαλαμηγού ο Αμπράμοβιτς θα έχει αποκτήσει έναν στόλο ζηλευτό. Το συνολικό μήκος του στόλου του θα ξεπερνά αυτό του ιρλανδέζικου πολεμικού ναυτικού. Οπως ίσως αναμενόταν, τα 1.739 πόδια που θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους ο Ρομάν και η Ιρίνα Αμπράμοβιτς θα ξεπερνούν σε μήκος το σύνολο του αλβανικού στόλου, ο οποίος περιλαμβάνει και αριθμό σκαφών του λιμενικού σώματος.
Ερωτήματα και απαντήσεις
Ορισμένοι μπορεί να αναρωτηθούν: Μα γιατί χρειάζεται τόσες θαλαμηγούς ο κ. Αμπράμοβιτς; Απάντηση στο ερώτημα αυτό μπορεί να δώσει η Νταϊάν Μπερν, εκδότρια του περιοδικού «Power & Motoryacht»: «Το πλεονέκτημα του να έχεις πολλές θαλαμηγούς αραγμένες σε διαφορετικά μέρη του κόσμου είναι ότι ανά πάσα στιγμή μπορείς να πετάξεις σε μία από αυτές με το ιδιωτικό σου τζετ».
Υπάρχει περίπτωση ο κ. Αμπράμοβιτς να χρειαστεί να διατάξει οικονομοτεχνική μελέτη για να αποφασίσει αν του έρχεται πιο οικονομικό να πληρώνει τα καύσιμα των θαλαμηγών ή αυτά των ιδιωτικών του τζετ για μικρές αποστάσεις. Στη μελέτη αυτή θα πρέπει να συμπεριληφθεί το κόστος της μικρότερης εκ των θαλαμηγών του, μήκους 160 ποδών (Sussuro), η οποία χρησιμοποιείται κατά κόρον για να «βολευτούν» όσοι επισκέπτες δεν χωρούν σε οποιαδήποτε από τα μεγαλύτερα σκάφη του Αμπράμοβιτς έχει επιλεγεί για το πάρτι της εβδομάδας. Σιγήν ιχθύος καλύπτει πάντως την κατασκευή της νέας υπερπολυτελούς θαλαμηγού.
Η αξία της υπολογίζεται στα 200 εκατ. στερλίνες - για την κατασκευή των «Pelorus» και «Ecstasea» κατέβαλε συνολικά μόλις 72 εκατ. στερλίνες. Ο εκπρόσωπος Τύπου του μεγαλοεπιχειρηματία Τζον Μαν δήλωσε: «Ο κ. Αμπράμοβιτς δεν σχολιάζει τα δρώμενα στην προσωπική του περιουσία». Στο ίδιο μήκος κύματος βρέθηκε και ο εκπρόσωπος της ναυπηγικής Blohm & Voss: «Η εταιρεία δεν συζητεί την πρόοδο των τρεχουσών κατασκευών της».
της Βαρβάρας Μπογδάνου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου