Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Παραιτήθηκε ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος

ΣΤ. ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ

Η αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στο Λιμενικό Σώμα από τον διαχωρισμό των υπηρεσιών του σε δύο υπουργεία κορυφώθηκε χθες, με την παραίτηση του αρχηγού του Σώματος, αντιναύαρχου Αθανάσιου Μπούσιου. Στελέχη του Λ.Σ. υπογραμμίζουν ότι το γεγονός υπερβαίνει κατά πολύ μία προσωπική επιλογή και θέτει σοβαρά ζητήματα
για την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία.
Ο κ. Μπούσιος υπέβαλε γραπτώς την παραίτησή του στον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννη Διαμαντίδη, επικεντρώνοντας στην ανησυχία του για τη λειτουργία του Λιμενικού Σώματος από τον διαχωρισμό των υπηρεσιών του και ειδικά των επιχειρησιακών και την ένταξή τους στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Χθες το απόγευμα ανακοινώθηκε επίσημα ότι ο υπουργός έκανε αποδεκτή την παραίτηση του αρχηγού και τον παρακάλεσε να παραμείνει στη θέση του μέχρι να συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ και να προχωρήσει στην επιλογή του αντικαταστάτη του.
Ακολούθως, ο κ. Μπούσιος κάλεσε όλους τους ανώτατους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος και σε φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα τους ανακοίνωσε την παραίτησή του, εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν.
Να σημειωθεί ότι η παραίτηση του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος είναι η δεύτερη που γίνεται μέσα σε διάστημα ενός χρόνου. Είχε προηγηθεί η παραίτηση του κ. Θεόδωρου Ρεντζεπέρη μετά την κατάργηση του υπουργείου Ναυτιλίας και την κατανομή των υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος στα δύο υπουργεία.
Οπως έλεγαν συνεργάτες του κ. Μπούσιου, η παραίτησή του υποβλήθηκε έπειτα από πολύ σκέψη, ως πράξη ευθύνης, με αποκλειστικό γνώμονα την καλή λειτουργία του Λιμενικού Σώματος, η οποία ο πρώην αρχηγός θεωρεί ότι διαταράσσεται.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η επιλογή του νέου αρχηγού αναμένεται να γίνει ανάμεσα στους δύο υπαρχηγούς, Παν. Εξαρχόπουλο και Κων. Σούλη, ή τον γενικό επιθεωρητή Απ. Πουλιάκα.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΛΣ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ! ΖΗΤΩ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΑΚΤΟΠΛΟΙΑΣ

Ανώνυμος είπε...

ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥΣ οφείλεις να εξηγήσεις τους λόγους της παραίτησης, και όχι μόνο στο "Επιτελείο" σου. Αν θες να κυκλοφορείς στο λιμάνι και να μην αποδοκιμάζεσαι από όλους μας... Μην καταντήσεις σαν μερικούς πολιτικούς κοίτα, που δεν τολμάνε να βγούνε έξω...

Exantas είπε...

Ο Αρχηγός οφείλει να λειτουργεί ως αρχηγός ορχήστρας των συνεργατών του. Πρέπει να έχει μια σφαιρική θεώρηση των περισσοτέρων θεμάτων. Να ενεργεί ως generalist και όχι ως specialist. Να έχει τη δυνατότητα να κάνει τις σωστές επιλογές μεταξύ προτεινόμενων λύσεων ad hoc στο πλαίσιο της δεδομένης συγκυρίας. Εάν η παραίτηση του Αρχηγού, λειτουργήσει ως ντόμινο.... τότε μπορεί κάτι να αλλάξει επ' ωφελεία του δύσμοιρου αυτού Σώματος & του προσωπικού του, που ταλανίζονται ένα χρόνο τώρα. Ρωτήστε τους παλαιότερους πως αντέδρασε η τότε ηγεσία όταν επιχείρησαν να αλλάξουν στολή στο Λ.Σ.
Μέχρι σήμερα κάποιοι, δείχνοντας τους το πρόβλημα ... κοιτούσαν το δάκτυλο.

ΜΘΧ