Στο λιμενικό σώμα συνεχίζεται το χάος λόγω της διάσπασης των αρμοδιοτήτων. Ανεπίσημα, οι επιχειρησιακές δραστηριότητες θα υπάγονται στο εξής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μέσω της σύστασης αρχηγείου και ελληνικής ακτοφυλακής και στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων θα υπάγονται οι υπηρεσίες που ασχολούνται με τη ναυτιλία.
Σε κάποιες περιπτώσεις όμως οι αρμοδιότητες δεν είναι ξεκαθαρισμένες και στην πράξη ουδείς φαίνεται να γνωρίζει σε ποιον θα πρέπει να αναφερθεί ή τι ακριβώς θα κάνει σε περίπτωση θαλάσσιου ατυχήματος.
Για "σύγχυση" στον χώρο έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αλέξανδρος Παπαδόγγονας υποστηρίζοντας ότι "το ταχύτερο δυνατόν πρέπει να επανέλθει στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε και λειτουργούσε αποδοτικά στο παρελθόν".
Το αλαλούμ ανάγκασε τον αρχηγό του σώματος, αντιναύρχο Αθανάσιο Μπούσιο να υποβάλλει στις αρχές Οκτωβρίου την παραίτησή του. Έκτοτε το λιμενικό είναι ακέφαλο. Και δεν είναι η μόνη παραίτηση. Μέσα σε διάστημα ενός χρόνου, παραιτήθηκαν άλλα 470 στελέχη του λιμενικού σώματος, ανώτατοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί.
Μια σειρά προεδρικών διαταγμάτων, από την κατάργηση του υπουργείου Ναυτιλίας και μετά, μάλλον περιέπλεξε την κατάσταση.
"14 μήνες τώρα, τέσσερα προεδρικά διατάγματα, τρεις αλλαγές υπουργείων και μεις είμαστε στη δυσάρεστη θέση να ψάχνουμε το ρόλο μας στη δημόσια διοίκηση" επισήμανε ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας προσωπικού του Λιμενικού Σώματος.
Αυτό το αλαλούμ "δεν γνωρίζουν που θα καταλήξει" σημειώνει ο πρόεδρος της λέσχης τουΛιμενικού Σώματος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "εδώ και ένα χρόνο έχουμε χάσει τον ύπνο μας για τη ναυτιλία, για το λιμενικό σώμα".
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει προκαλέσει ανησυχία στον πρωθυπουργό ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να παρέμβει ώστε να βρεθεί οριστική λύση.
MEGA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου