Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Εγκατέλειψαν 158 Αφγανούς λαθρομετανάστες στη Μεθώνη


Κύκλωμα που θα τους μετέφερε στην Ιταλία: Εγκατέλειψαν 158 Αφγανούς  λαθρομετανάστες στη Μεθώνη
Οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών μετέφερε από την Αθήνα στη Μεσσηνία 158 Αφγανούς, τους οποίους αρχικά είχε σκοπό να περάσει πιθανότατα στην Ιταλία, με σκάφος από τη Μεθώνη. Στη συνέχεια όμως, για άγνωστο λόγο, οι δουλέμποροι τους εγκατέλειψαν. Οι 102 λαθρομετανάστες εντοπίστηκαν να περιφέρονται προχθές το βράδυ στην παραλία της Μεθώνης, ενώ οι άλλοι 56 βρέθηκαν σε μια θαλαμηγό με το όνομα "Shakira" που είχε δέσει στη Φοινικούντα. Ανάμεσά τους υπάρχουν πολλά παιδιά και 2 έγκυοι.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία και τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο κυβερνήτης του σκάφους ήταν Ελληνας και το εγκατέλειψε όταν αντιλήφθηκε τις έρευνες των διωκτικών αρχών. Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η θαλαμηγός είχε αποπλεύσει από τη Μεθώνη και για άγνωστο λόγο οι δουλέμποροι την εγκατέλειψαν στη Φοινικούντα. Μεταξύ άλλων διερευνάται και το ενδεχόμενο να είχε προγραμματιστεί η επιβίβαση σε άλλο μεγαλύτερο σκάφος μεσοπέλαγα.
Αρχικά, κάτοικοι της Μεθώνης είδαν το πλήθος των Αφγανών (38 άντρες, 20 γυναίκες και 44 παιδιά) στην παραλία. Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και οι λαθρομετανάστες συγκεντρώθηκαν σε καταστήματα της πλατείας για να γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος. Χθες μεταφέρθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο της Γιάλοβας, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για την απέλασή τους.

Η θαλαμηγός εντοπίστηκε από περίπολο του Λιμεναρχείου Πύλου λίγο πριν τις 11 το βράδυ της Τετάρτης. Στο σκάφος βρίσκονταν 56 Αφγανοί, ανάμεσα στους οποίους 22 παιδιά και 12 γυναίκες, εκ των οποίων οι 2 έγκυοι. Ολοι, πλην της μίας εγκύου που διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, φιλοξενούνται από χθες στο Δημοτικό Σχολείο Ευαγγελισμού.

Σχεδόν όλοι οι Αφγανοί είχαν στην κατοχή τους υπηρεσιακά σημειώματα από διάφορες Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας προκειμένου να εγκαταλείψουν μόνοι τους την Ελλάδα σε συγκεκριμένη προθεσμία - η οποία είχε εκπνεύσει.

Το Λιμεναρχείο Πύλου συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό και σύλληψη των δουλεμπόρων, στις οποίες προΐσταται ο λιμενάρχης, πλωτάρχης Αργύρης Σμυρνής.

Για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των 158 λαθρομεταναστών, πέραν της Αστυνομίας και του Λιμενικού κινητοποιήθηκαν επίσης η Νομαρχία, οι δήμοι, το Κέντρο Υγείας Πύλου και άλλες υπηρεσίες.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: