Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Κόκκινη κάρτα στο αλαλούμ επιχειρεί να βγάλει η κυβέρνηση

Να κόψει τον γόρδιο δεσμό του μεταναστευτικού προβλήματος είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση. Η κατάληψη της Νομικής λειτούργησε για τους επιτελείς του πρωθυπουργού ως η τελευταία προειδοποίηση για τα φαινόμενα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στο κοντινό μέλλον, αν δεν αναλάβουν δράση.«Η λύση βρίσκεται στην εφαρμογή των νόμων, στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου», δηλώνει στους συνομιλητές του ο πρωθυπουργός, που ετοιμάζεται να κάνει προσωπική παρέμβαση στο θέμα.

Ο Γ. Παπανδρέου θα αναζητήσει τον κατάλληλο χρόνο για να συζητηθεί το θέμα με τους πολιτικούς αρχηγούς, είτε σε κατ' ιδίαν επαφές, είτε σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες τού έχει γίνει σαφές πως «η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους λαθρομετανάστες».

Οι δράσεις της κυβέρνησης θα χωριστούν σε πέντε επίπεδα: στο εσωτερικό, στα σύνορα, στην Ευρώπη, στις σχέσεις της με τους γείτονες και τις χώρες προέλευσης των μεταναστών. Στο εσωτερικό η αστυνομία θα ξεκινήσει μία επιχείρηση εντοπισμού και προώθησης των παράνομων μεταναστών σε χώρους φιλοξενίας.
«Πρέπει να φύγουν από τους δρόμους, όπου ζουν σε άθλιες συνθήκες και γίνονται θύματα εγκληματικών οργανώσεων», λένε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
«Αυτή τη στιγμή εκατοντάδες κυκλώματα στοιβάζουν μετανάστες σε υπόγεια και τους βγάζουν την ημέρα για ζητιανιά στα φανάρια ή τους κάνουν διακινητές λαθραίων προϊόντων», προσθέτουν αξιωματικοί που παρακολουθούν την υπόθεση για χρόνια. Η επιχείρηση εντοπισμού δεν θα έχει σχέση με τις παλιές επιχειρήσεις «σκούπα», διαβεβαιώνουν, καθώς αυτές απέδειξαν ότι έχουν περιορισμένη χρησιμότητα.
Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εσωτερικών θα «τρέξει» τα αιτήματα όσων δικαιούνται νομιμοποίηση, ώστε παράλληλα με το ξεκαθάρισμα να ξεκινήσει και η διαδικασία αφομοίωσής τους στην ελληνική κοινωνία. Σε δεύτερο επίπεδο, στα σύνορα, η απόφαση είναι να στεγανοποιηθούν. Ηδη το νέο Λιμενικό ετοιμάζεται να αναλάβει την αποστολή φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων, ενώ η Frontex έχει αναλάβει δράση στο Αιγαίο και τον Eβρο.
Δεδομένου ότι το ποτάμι που χωρίζει τη χώρα μας από την Τουρκία αποτελεί την κύρια είσοδο, εκεί θα «σηκωθεί» ο φράχτης και θα τοποθετηθούν πλοία στο δέλτα του ποταμού, όπου θα παραμένουν οι μετανάστες μέχρι να διευκρινιστούν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους και το αν δικαιούνται πολιτικό άσυλο.
Ο Γ. Παπανδρέου θα θέσει και πάλι το θέμα στις επαφές του με την τουρκική ηγεσία, η οποία θα πρέπει και αυτή να προσέξει τι γίνεται εντός της επικράτειάς της.
Σε ό,τι αφορά στις χώρες προέλευσης, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να χαρτογραφηθούν οι μετανάστες, ώστε η Ελλάδα να έρθει σε επαφή με τις πατρίδες τους και να δει πώς μπορεί να βοηθήσει στην ασφαλή επιστροφή τους. Ολα αυτά, βέβαια, δεν είναι δυνατόν να γίνουν χωρίς τη συνδρομή της ΕΕ σε μέσα, πόρους και ανθρώπους. «Αντί να μας κατηγορούν, να έρθουν και να μας βοηθήσουν», λέει αγανακτισμένος υπουργός που συμμετείχε στη διαχείριση της κρίσης στη Νομική. «Η ώρα της αλήθειας έχει φτάσει, αλλιώς το αβγό του φιδιού θα ζώσει και πάλι την ελληνική κοινωνία» προσθέτει ο συνομιλητής μας.

Ρότα Βρυξελλών
Σχέδιο 15 σημείων για πανευρωπαϊκή δράση
Ο Γ. Παπανδρέου πηγαίνει στις Βρυξέλλες αποφασισμένος να θέσει τους εταίρους μας αντιμέτωπους με τις ευθύνες τους. «Η μεταναστευτική πολιτική πρέπει να αποφασιστεί σε επίπεδο ΕΕ, η οποία θα πρέπει να λάβει μέτρα για την ανάσχεση του κύματος των προσφύγων», επισημαίνουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πληροφορίες για εκατομμύρια εξαθλιωμένων που σκέφτονται να πηδήξουν τον φράχτη του πολιτισμένου και «χορτασμένου» κόσμου. «Θα πρέπει, λοιπόν, η Ενωση να στηρίξει τις χώρες στις οποίες βρίσκονται, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την παραμονή τους εκεί», είναι η πρώτη σκέψη του πρωθυπουργού. Και, αφού γίνει αυτό, να έχει θωρακίσει τα σύνορά της, ώστε να αντιμετωπίσει και όσους παρά τη βοήθεια που έχει προσφέρει στις χώρες τους, αποφασίσουν να τις εγκαταλείψουν.
Με δεδομένη την κλιματική αλλαγή, ο Γ. Παπανδρέου πιστεύει ότι η μεταναστευτική ροή θα αυξηθεί δραματικά τα επόμενα χρόνια και ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο 15 σημείων που περιλαμβάνει βοήθεια σε τρόφιμα, τεχνογνωσία, νερό και επενδύσεις για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στις χώρες που «αιμοδοτούν» το μεταναστευτικό ρεύμα μέχρι και τη στεγανοποίηση των ευρωπαϊκών συνόρων. «Η ουσία βρίσκεται στις αιτίες του φαινομένου που δεν είναι άλλες από την πείνα και την αστάθεια», θα τονίσει τους ομολόγους του πρωθυπουργός και θα επισημάνει την ανάγκη της άμεσης δράσης.
«Η ιστορία δεν θα μας περιμένει, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε τώρα», είναι μία φράση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο τοποθέτησης που του έχουν ετοιμάσει οι συνεργάτες του. Ο Γ. Παπανδρέου σχεδιάζει και ταξίδια στις χώρες προέλευσης, ώστε να διερευνήσει τις δυνατότητές τους να δεχθούν πίσω όσους πολίτες τους βρίσκονται στη χώρα μας. Για τον ίδιο λόγο, θα ζητήσει να δημιουργηθεί και μία επιτελική ομάδα εργασίας, υψηλού επιπέδου, στις Βρυξέλλες, για να συντονίσει την όλη επιχείρηση. Αντίστοιχη αποστολή έχει ήδη αναθέσει στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο έχει έρθει σε επαφή με όλες τις διπλωματικές αποστολές χωρών προέλευσης μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Παράνομοι
Καταγραφή και κέντρα «φιλοξενίας»
1. Μπορεί οι επιχειρήσεις «σκούπα» των αρχών της δεκαετίας του '90 να στιγμάτισαν αρνητικά τη σχέση της χώρας μας με τους μετανάστες, αλλά η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας δεν επιτρέπει άλλη ανοχή. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην καταγραφή όλων των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας και να οδηγήσει τους παράνομους σε κέντρα υποδοχής μεταναστών. Ο Ευ. Βενιζέλος δίνει παλιά στρατόπεδα, ο Χρ. Παπουτσής αναλαμβάνει να μεταφέρει εκεί τους μετανάστες, αλλά η όλη επιχείρηση κολλά στο υπουργείο Περιβάλλοντος που βάζει όρους για τις νέες χρήσεις.
Σύνορα
Μεταφορά σε πλωτά όσων συλλαμβάνονται
2. Τα σημεία στα οποία θα «σηκωθεί» ο φράχτης στον Εβρο έχουν εντοπιστεί, το λιμενικό ενισχύεται με νέα μέσα και προσωπικό, το πολεμικό ναυτικό αποκτά μια νέα αποστολή και πίσω στην Αθήνα έχουν βρεθεί τα πλοία που θα μεταφερθούν στο Δέλτα του Εβρου. Σκοπός τους θα είναι να φιλοξενούν εκεί όσους μετανάστες προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα μας από τα διάφορα περάσματα. Κατά τη διάρκεια παραμονής τους θα είναι ελεύθεροι και θα τύχουν της βοήθειας της ελληνικής πολιτείας για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Οσοι αποφασίσουν να περιμένουν, είτε θα παίρνουν άσυλο, είτε θα απελαύνονται.

Ασυλο
Φεύγει από τους πρυτάνεις
3. Δεν υπάρχει περίπτωση κατάργησης του ασύλου διαβεβαιώνει η κυβέρνηση. Η Α. Διαμαντοπούλου, όμως, πήρε από τον πρωθυπουργό την εντολή να προχωρήσει τη μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με τον νέο νόμο, που θα προωθήσει μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας, ο πρύτανης θα αναδεικνύεται με διεθνή διαγωνισμό και θα περιορίζεται αποκλειστικά σε εκπαιδευτικά θέματα. Τη διοίκηση των πανεπιστημίων θα αναλάβουν διοικούσες επιτροπές, οι οποίες θα αποφασίζουν για την εύρυθμη λειτουργίας τους, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος του ασύλου.

Διεθνής εκστρατεία
Επαφές και φρένο στην Τουρκία
4. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει ο Γ. Παπανδρέου στην ανάγκη συνεννόησης με την Τουρκία και τις υπόλοιπες χώρες, από τις οποίες ξεκινούν ή διέρχονται οι λαθρομετανάστες. Ο πρωθυ?πουργός μελετά το ενδεχόμενο να ξεκινήσει διεθνή εκστρατεία για το θέμα, αξιοποιώντας και τους διαύλους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Δεδομένου, όμως, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών χρησιμοποιούν το έδαφος της Τουρκίας, ο Γ. Παπανδρέου σκέφτεται να προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση να συνδράμει τη γείτονος, ώστε να μπορέσει να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: