email προς ellhnikhaktofylakh@gmail.com
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΑΔΙΟΡΘΩΤΟ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο
(Άρθρο 40 παρ. 1 του Κ.τ.Β.)
Στην Αθήνα σήμερα, 2 Φεβρουαρίου 2011, ημέρα Τετάρτη και ώρα 14.10΄, στην Αίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Ιωάννη Βλατή, με θέμα ημερήσιας διάταξης τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις» (Ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων - 2η συνεδρίαση).
Στην Επιτροπή παρέστησαν ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Παπουτσής και κ. Εμμανουήλ Όθωνας, αντίστοιχα, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Επίσης, στην Επιτροπή παρέστησαν ο κ. Δημήτριος Σαϊτάκης, Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, ο κ. Γεώργιος Δριβάκος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, ο κ. Θεόδωρος Βενιάμης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και ο κ. Ιωάννης Χαλάς, Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.:
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση, με θέμα ημερήσιας διάταξης τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις».
Η συνεδρίασή μας αυτή είναι για την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων και σας ενημερώνω, όπως είχαμε αποφασίσει, ότι εκλήθησαν η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος και βρίσκεται εδώ ο κ. Δημήτριος Σαϊτάκης, Γενικός Γραμματέας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος και βρίσκεται εδώ ο Πρόεδρος, κ. Γεώργιος Δριβάκος, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και βρίσκεται εδώ ο Πρόεδρος, κ. Θεόδωρος Βενιάμης και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και βρίσκεται εδώ ο Γενικός Γραμματέας, κ. Ιωάννης Χαλάς. Τους ευχαριστούμε όλους για την ανταπόκριση.
Εάν δεν έχετε αντίρρηση, θα δώσω το λόγο στον κ. Βενιάμη, γιατί έχει λόγους ισχυρούς και πρέπει να αποχωρήσει σύντομα.
Το λόγο έχει ο κ. Βενιάμης.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΕΝΙΑΜΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σας ευχαριστώ πολύ που είχατε την καλοσύνη να με καλέσετε ως εκπρόσωπο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών να παραστώ σήμερα στην Επιτροπή σας. Η θέση μου είναι δύσκολη, διότι είναι πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που καλούμαστε να δώσουμε την άποψή μας σε ένα νομοσχέδιο που έχει σχέση με την ναυτιλία και ειδικά το σημερινό.
Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η θέση μας είναι πολύ απλή: Εμείς θεωρούμε ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι σε λάθος βάση. Είναι διαφορετικό να συζητάμε για μια Ακτοφυλακή, στην αναγκαιότητα της οποίας και εμείς συμφωνούμε και διαφορετικό να συζητάμε να δημιουργήσουμε μια Ακτοφυλακή, καταργώντας τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας. Για εμάς, ως Έλληνες, πρωτίστως, ως πατριώτες, ως Έλληνες Εφοπλιστές - και είμαι υπερήφανος που ηγούμαι της μεγαλύτερης παγκόσμιας ναυτιλιακής δύναμης του κόσμου - η Ελλάδα - και είμαι σίγουρος ότι το γνωρίζουν πολλοί υπουργοί, οι οποίοι έχουν περάσει από διάφορες κυβερνητικές θέσεις - εάν έχει σε κάτι την πρωτοκαθεδρία είναι στην ελληνική ναυτιλιακή πολιτική. Αυτήν τη ναυτιλιακή πολιτική την θέλουμε, γιατί πιστεύω ότι είμαστε οι καλύτεροι πρεσβευτές ανά τον κόσμο και, συγχρόνως, είμαστε η πρώτη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο.
Τι θέλουμε; Εμείς οι Έλληνες εφοπλιστές είμαστε πατριώτες, τον πλούτο μας και τις ενέργειές μας τις έχουμε κάνει εκτός Ελλάδος, αλλά ζούμε και ήρθαμε στην Ελλάδα και μεταφέραμε εδώ την τεχνογνωσία μας, τον πλούτο, τις επενδύσεις μας, έχοντας σαν βάση ένα: one stop shop, ένα Υπουργείο, το οποίο να εξυπηρετεί την ελληνική ναυτιλία. Διαβάζοντας το σημερινό νομοσχέδιο, καταλαβαίνουμε ότι περισσότερο ασχολείται με το πώς θα διαλύσει το Υπουργείο Ναυτιλίας, παρά το πώς θα δημιουργήσει μια Ακτοφυλακή. Καταρχήν, μπορούσε κάποιος να δημιουργήσει μια ακτοφυλακή. Δεν είναι ανάγκη να καταργήσουμε το Λιμενικό. Καλά ήταν το λιμενικό και καλά ήμασταν και εμείς στη νιρβάνα, με τους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος.
(Συνέχεια ομιλίας κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΕΝΙΑΜΗ, Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών)
Είναι αυτοί οι οποίοι - είμαι σίγουρος ότι πολλοί από εσάς έχετε πάει στις Βρυξέλλες σε υπηρεσιακά ταξίδια- στελεχώνουν την πρεσβεία μας στην Ευρώπη. Είναι αυτοί οι οποίοι στελεχώνουν τις υπηρεσίες μας στο ΝΑΤΟ. Είναι αυτοί οι οποίοι στελεχώνουν το θάλαμο επιχειρήσεων. Είναι αυτοί οι οποίοι κοιτάζουν μέρα νύχτα, γιατί είναι στρατιωτικοί, τα βαπόρια ανά τον κόσμο με τα προξενικά λιμεναρχεία.
Διαβάστε αυτό το νομοσχέδιο και αν εσείς μπορείτε να βρείτε ότι ότι έχει απομείνει στο Υπουργείο Ναυτιλίας, όπως εμείς θέλουμε να λέμε -γιατί για εμάς και για κάποιους άλλους παραμένει Υπουργείο Ναυτιλίας- δεν έχει τίποτα που να μπορεί να συνηγορεί με το όραμα το οποίο θέλει η Κυβέρνηση και ευχαριστούμε την Κυβέρνηση, να γίνει η Ελλάδα το μεγαλύτερο ναυτιλιακό κέντρο της Ευρώπης και όχι μόνο.
Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση πολύ καλά επεξεργάζεται νομοσχέδιο το οποίο θα ενισχύσει αυτή τη θέση. Θέλουμε να έχουμε Υπουργείο το οποίο θα εκπροσωπεί επάξια την ελληνική πολιτική; Ναι. Δεν γίνεται Υπουργείο με καθηγητές, με συμβούλους, με μόνιμους υπαλλήλους και με μετακινήσεις πολιτικών υπαλλήλων από τον ΟΣΕ ή από την Ολυμπιακή. Δεν γίνεται. Το λιμενικό σώμα έχει δεκάδες χρόνια εμπειρίας.
Μπορώ να σας αναφέρω απίστευτα παραδείγματα. Θα σας πω ένα απλό. Αύριο το πρωί ένα βαπόρι είναι στον Ειρηνικό, στον Ατλαντικό και έχει πειρατεία. Ο θάλαμος επιχειρήσεων θα ασχολείται και με το πρόβλημα του ασθενούς πάνω στο βαπόρι, θα ασχολείται και με το ναυάγιο. Ο Υπουργός Ναυτιλίας είναι άλλος. Τη σημαία την εκπρόσωπει άλλος. Το περιβάλλον στις διεθνείς ενώσεις το εκπροσωπεί άλλος.
Σε αυτό το νομοσχέδιο υπάρχει δυαρχία και ίσως να είμαι ο τελευταίος που θα ήθελε τη διάλυση αλλά δεν είναι αυτό το οποίο οραματιζόμαστε. Θέλουμε ένα ισχυρό Υπουργείο. Ο Υπουργός Ναυτιλίας να είναι ένας μικρός Πρωθυπουργός. Πρέπει σ' αυτή τη χώρα να είμαστε υπερήφανοι για κάτι. Τι άλλο μπορεί αυτή τη στιγμή, σ' αυτή την περίοδο, έξω από τη ναυτιλία να μπορούμε να πούμε «ναι, είμαστε υπερήφανοι» για κάτι;
Η δικιά μου δε αίσθηση μπορεί να είναι λανθασμένη. Συζητώντας με τον Πρωθυπουργό και με τους άλλους Υπουργούς, η αίσθηση είναι ότι θέλουμε να στηρίξουμε τη ναυτιλία, θέλουμε να στηρίξουμε την Ελλάδα ως πρότυπο ναυτιλιακό κέντρο για να έχουμε ανάπτυξη όχι μόνο από τους Έλληνες, αλλά από τους απανταχού εφοπλιστές. Να έρθουν εδώ, σε ένα θεσμικό πλαίσιο και σε ένα Υπουργείο, όπου θα υπάρχει τεχνογνωσία και αγάπη προς τη θάλασσα. Είναι αυτό το οποίο ζητάμε. Δεν ζητάμε τίποτα. Δεν έχουμε εμείς ανταποδοτικότητα από καμία Κυβέρνηση.
Είναι λάθος όσοι πιστεύουν ότι ο έλληνας εφοπλιστής ζητάει κάτι. Δεν ζητάει τίποτα. Ζητάμε να λειτουργούμε ανταγωνιστικά εκτός Ελλάδος. Θέλουμε ένα Υπουργείο one stop shop. Οι ειδικοί, εσείς οι πολιτικοί να σκεφτείτε το εξής. Έχουμε χορτάσει με το δημόσιο. Να απογαλακτίσουμε το κράτος από τους οργανισμούς και από τις εταιρείες οι οποίες ελέγχονται από το δημόσιο. Αν φανταστείτε ότι οποιοσδήποτε υπάλληλος αντικαταστήσει τον ένστολο, αν είναι καλός ή κακός, αν είναι βλάκας ή διεφθαρμένος, δεν μπορείς να τον ξεφορτωθείς, παρά μόνο αν τον προάγεις.
Εμείς δεν θέλουμε ούτε τις κοπέλες από την Ολυμπιακή, γιατί ούτε αυτές θα μας λύσουν το πρόβλημα, ούτε οι του ΟΣΕ θα μας λύσουν το πρόβλημα. Βεβαίως τα νέα παιδιά θα πρέπει να έρθουν, αλλά να έρθουν που; Στο λιμενικό. Να γίνουν αξιωματικοί, να υπάρχει πειθαρχία. Να είναι μορφωμένα παιδιά.
Τον Ιούνιο με τον προηγούμενο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Χρυσοχοΐδη, όπου πείσαμε την Κυβέρνηση για να μην διασπαστεί το Υπουργείο και χάσουμε το λιμενικό, πήραμε τη ναυτιλία και την πήγαμε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για να μείνουμε ένα Σώμα. Συμφώνησε να προσλάβει -και μπορείτε να ζητήσετε επιβεβαίωση και από τον ίδιο- 300 αξιωματικούς, για να βάλουμε περισσότερη τεχνογνωσία στο λιμενικό και να στηρίξουμε την ναυτιλία.
(Συνέχεια ομιλίας κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΕΝΙΑΜΗ, Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών)
Σήμερα είναι Φεβρουάριος και από τον Ιούλιο μέχρι τον Νοέμβριο ζούσαμε σε αυτό το καθεστώς και σήμερα καλούμαστε να στηρίξουμε τη διάλυση ή μη της ναυτιλίας. Εγώ δεν έχω τίποτα με κανένα πολιτικό και με κανέναν Υπουργό. Αυτό το οποίο λέω είναι να γίνει η Ακτοφυλακή ξεχωριστά από το Λιμενικό ή το Λιμενικό να παραμείνει στη ναυτιλία. Να στηρίξουμε τη ναυτιλία στηρίζοντας την Ελλάδα. Ευχαριστώ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Μανωλάκης για ερωτήσεις.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ (Εισηγητής της Πλειοψηφίας): Άκουσα αυτά που είπατε, κύριε Πρόεδρε και πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι και από δικής μας πλευράς είμαστε υπερήφανοι για την ναυτιλία μας. Πολλοί από εμάς, μιλώντας για εμένα και την παράταξή μου, πιστεύουμε ότι έχει προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει και σίγουρα δεν συμμερίζομαι αυτό που είπατε περί διάλυσης. Αυτό το νομοσχέδιο δεν έχει σκοπό να διαλύσει τη ναυτιλία. Ίσα - ίσα κατά την άποψή μας, μπορεί να είναι αντίθετη από την δική σας, είναι να την ενισχύσει. Θα ήθελα να κάνω μερικές παρατηρήσεις και μια ερώτηση.
Καταρχήν δεν υπάρχει Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στο οποίο αναφερθήκατε κατά κάποιο τρόπο. Υπάρχει ένα νέο Υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας που φυσικά έχει σχέση με τη ναυτιλία και θέλει να την ενισχύσει, αλλά είναι ένα άλλο Υπουργείο. Θα το έλεγα πολιτικοποιημένο Υπουργείο σε σχέση με το ότι το λιμενικό σώμα είναι ένα στρατιωτικό σώμα και ενώ μέχρι πρότινος είχε σκοπό και σε ένα βαθμό έχει και τώρα να βοηθά πάντα τη ναυτιλία, έχει και μια άλλη αποστολή, την οποία γνωρίζετε και εσείς και έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη χώρα μας να ασχολείται με την ασφάλεια της χώρας μας με ότι αυτό σημαίνει, σύνορα, λαθρομετανάστευση, έρευνα, διάσωση κ.τ.λ. Δεν διαλύεται ούτε το Υπουργείο Ναυτιλίας ούτε και το λιμενικό σώμα ελληνική ακτοφυλακή. Μπορεί να αποκτήσει η πλευρά της ελληνικής ακτοφυλακής μια περισσότερη σημασία που χρειάζεται αυτή την εποχή. Δεν κατάλαβα τι έχουμε και εσείς και εμείς, αλλά και όλοι μας με το λεγόμενο πολιτικό προσωπικό έναντι του στρατιωτικού προσωπικού. Δηλαδή, αν το νέο Υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων έχει άξιους επιστήμονες, όχι εν στόλους, για να κάνουν τη δουλειά τους, ποιο είναι το πρόβλημα με εσάς αν το εξειδικευμένο πολιτικό προσωπικό που ενισχύει τη ναυτιλία πρέπει να είναι οπωσδήποτε εν στόλο και όχι πολιτικό. Εμείς δεν λέμε να μην κάνουμε όλα αυτά που χρειάζονται για την ενίσχυση της ναυτιλίας, αλλά μέσα από το νέο πολιτικό Υπουργείο και ενώ το λιμενικό σώμα προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει παραμένει στρατιωτικό σώμα και ασχολείται κυρίως με την ασφάλεια. Βέβαια, υπάρχει το μεταβατικό στάδιο και δεν μπαίνω σε αυτά. Ευχαριστώ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Πλακιωτάκης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Ευχαριστούμε τον κ. Πρόεδρο για την ενημέρωση. Νομίζω επιβεβαιώνονται αυτά που τονίσαμε και εμείς χθες, ότι σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία αυτό μας ενδιαφέρει είναι κυρίως να αποφύγουμε τους πειραματισμούς και βεβαίως να προσπαθήσουμε να στηρίξουμε ένα από τα δύο στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας, τη ναυτιλία. Επειδή στην τοποθέτηση του ο κ. Πρόεδρος ανέφερε ότι η αίσθηση που είχε στην επαφή της ενώσεως από τον Πρωθυπουργό της χώρας, αλλά και τους συναρμόδιους Υπουργούς, ότι διαφωνούν με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, διαφωνούν με τη διάλυση του Υπουργείου. Θα ήθελα περισσότερο κύριε πρόεδρε να το εξειδικεύσετε για να καταλάβουμε και εμείς τι ακριβώς ισχύει. Τελικά που διαφωνούν οι Υπουργοί μεταξύ τους; Αυτό είναι ένα φαινόμενο που προκύπτει και μέσα από το Υπουργείο.
(Συνέχεια ομιλίας κ. Ιωάννη-Ιωσήφ Πλακιωτάκη)
Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου ρώτησαν τον κ. Διαμαντίδη περί του άρθρου 20 και μας είπε ότι δεν ήταν ενημερωμένος. Τελικά τι ισχύει με αυτό το Υπουργείο; Ποιος κάνει κουμάντο σε αυτό το Υπουργείο; Επίσης, τελικά, θα αλλάξετε την ταμπέλα στο Υπουργείο, γιατί ακόμα είναι Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στον Πειραιά; Πώς θα το ονομάσετε τελικά; Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων και Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αφού θα στεγάζεται εκεί το αρχηγείο;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Βενιάμης θα απαντήσει σε αυτό;
ΙΩΑΝΝΗΣ-ΙΩΣΗΦ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Στην Κυβέρνηση απευθύνω αυτό το ερώτημα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ναι, αλλά εδώ έχουμε τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ο οποίος ερωτάται.
Ο κ. Κολοκοτρώνης έχει το λόγο.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ (Ειδικός Αγορητής του ΛΑ.Ο.Σ.): Εξετίμησα ιδιαιτέρως τον καθάριο λόγο σας, κύριε Πρόεδρε και θέλω να σας κάνω μια ερώτηση. Εάν διατηρούσε η σημερινή κυβέρνηση το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όπως ήταν παλαιότερα και απλώς δημιουργούσε μια ακτοφυλακή, θα ήσασταν σύμφωνος με μια τέτοια ρύθμιση;
Και ένα υποερώτημα: Θέλω λίγο την κρίση σας, κύριε Πρόεδρε, αν θέλετε, να μου πείτε γιατί τα κάνει αυτά η Κυβέρνηση; Ποιο στόχο έχει; Δεν ξέρει; Δεν μπορεί; Δεν θέλει; Ή κάτι άλλο συμβαίνει;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Τσούκαλης έχει το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορείτε να μου αξιολογήσετε, σας παρακαλώ, την πάγια συνήθειά όλων των απόστρατων του Λιμενικού Σώματος, που αποστρατεύονται σε μικρή ηλικία, οι οποίοι προσλαμβάνονται αμέσως ως στελέχη των ναυτιλιακών υπηρεσιών; Επίσης, αν πρέπει αυτό να συνεχιστεί και πώς μπορεί κάποια στιγμή να παύσει να ισχύει.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Νάκος έχει το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ρωτήσω το εξής: Δεν έχω δει κανέναν που να είναι σύμφωνος με αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία. Ξέρω, επίσης, ότι όταν μια ομάδα πηγαίνει καλά, δεν την αλλάζεις, ένα μαγαζί όταν έχει δουλειά, δεν το χαλάς, κάτι που πάει καλά και λειτουργούσε, δεν το αλλάζεις. Τι είναι αυτό, λοιπόν, που θα μπορούσε, κατά τη γνώμη σας, να είναι η αιτία γι’ αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία και τη διάλυση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, όπως το ξέρουμε από τότε; Προφανώς, όχι η αλλαγή της ονομασίας που μπερδεύει τα πράγματα. Θα φέρει κάτι καλό; Αναφέρατε τόσα δυσάρεστα συνεπακόλουθα. Υπάρχει κάτι που να προσδοκά η Κυβέρνηση που δεν πάει τώρα καλά και αύριο με αυτή την διαρρύθμιση, θα πάει καλύτερα;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Λαφαζάνης έχει το λόγο.
ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, αναμφισβήτητα, ένα από τα σοβαρά αντικείμενα του Λιμενικού Σώματος ήταν και θα συνεχίσει να είναι η εμπορική ναυτιλία. Ένα, όμως, από τα αντικείμενα. Θα αναφέρω μερικά από τα άλλα αντικείμενα του Λιμενικού Σώματος: Αλιεία. Σημαντικό αντικείμενο, επίσης και ασχολείται πολύ το Λιμενικό Σώμα με τα αλιευτικά σκάφη. Λαθρομετανάστευση. Επίσης, σοβαρή ενασχόληση και για πολύ χρόνο. Λαθρεμπόριο, ναρκωτικά, δασμοδιαφυγή κ.λπ., ένα σωρό αδικήματα, τα οποία ανήκουν στην αρμοδιότητα του Λιμενικού Σώματος. Τουρισμός. Πλήθος τουριστικών σκαφών –δεν έχω τον αριθμό- έχει η χώρα μας. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αντί για συνδεδεμένο άρρηκτα με την εμπορική ναυτιλία, το Λιμενικό Σώμα, θα μπορούσε να είναι συνδεδεμένο πιο πολύ με τον τουρισμό και θα μπορούσε να υπαχθεί και στο Υπουργείο Τουρισμού, θα μπορούσε να ισχυρισθεί κανείς.
Επίσης, κλείνω με την ονομασία του Λιμενικού Σώματος. Δεν το ξέρουμε ως «Εφοπλιστικό Σώμα» ή ως «Ναυτιλιακό Σώμα», το ξέρουμε ως «Λιμενικό Σώμα». Δηλαδή, τουλάχιστον από την αρχική ονομασία του, αυτό το σώμα που επιτηρεί τα λιμάνια.
Να σας πω, λοιπόν, ότι στη Χαλκιδική, στην πατρίδα μου, από τα 35 λιμάνια –λιμάνια, σκάλες, μικρά μεγάλα- που έχουμε εκεί, μόνο το ένα ασχολείται σε ένα μέρος του με την εμπορική ναυτιλία. Ρωτάω, λοιπόν, αφού φαίνεται ότι τουλάχιστον όσον αφορά την απασχόληση –το χρόνο που ασχολείται το Λιμενικό- και τα αντικείμενα που έχει το Λιμενικό Σώμα -ίσως ξεχνάω και κάποια άλλα- ένα μέρος αφορά την εμπορική ναυτική ναυτιλία και μάλιστα μικρό, θα το έλεγα εγώ, όχι όσον αφορά τη σημασία του, βέβαια, είναι πολύ σημαντικό ζήτημα για τη χώρα μας η εμπορική ναυτιλία, αλλά όσον αφορά τουλάχιστον το χρόνο, πώς γίνεται να θέλουμε, να επιμένουμε να μείνει ταυτισμένο το Λιμενικό Σώμα με την εμπορική ναυτιλία, ενώ βλέπουμε ότι τα άλλα αντικείμενά του είναι πολύ περισσότερα σε ποσοστό καταλυτικό;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Καρύδης έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ: Όλοι αναγνωρίζουμε τη μεγάλη προσφορά της ελληνικής ναυτιλίας στην οικονομία της χώρας μας και στην ανάπτυξη της. Για το σχέδιο νόμου αυτό έχουν υψωθεί πολλές αντιδράσεις. Εγώ, όμως, λόγω του κ. Προέδρου, δεν μπόρεσα να καταλάβω γιατί καταργείται το «one stop shop» στη ναυτιλία. Το ΥΘΥΝΑΛ υπάρχει, οι αρμοδιότητες στις διευθύνσεις του υπάρχουν, μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά πρόσωπα που να τις επιτελούν. Μπορεί να μην είναι στις δύο διευθύνσεις ναυτιλιακής πολιτικής ή στην επιθεώρηση πλοίων, οι λιμενικοί, αλλά μπορεί να είναι άξιοι υπάλληλοι, επιστήμονες, που έχουν βγει από τα ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, που είναι το ίδιο εξειδικευμένοι και μπορεί να επιτελούν το ρόλο. Γιατί αυτό εσείς δεν το δέχεστε και το υποβαθμίζετε;
Το εικοσιτετράωρο που είπατε και το ότι δουλεύουν με πειθαρχία οι λιμενικοί, αυτή την προσφορά θα την έχουν, μέσα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως φτιάχνεται το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, που εδώ πιστεύω ότι δεν υπάρχει διαφορά και θα εκπροσωπούνται και στους διεθνείς οργανισμούς, μέσω της ιεραρχίας του Λιμενικού Σώματος. Θα υπάρχει αυτή η παρουσία της χώρας μας με λιμενικούς και θα υπάρχει και αυτή η διασφάλιση.
Στα ερωτήματα που, επίσης, μπαίνουν ότι πολλές φορές Λιμενικό Σώμα είναι και ελέγχον και ελεγχόμενο στη δραστηριότητα του, όπως είναι στις επιθεωρήσεις πλοίων, αυτό σας δεν σας απασχολεί, σε διάφορα φαινόμενα που έχουν προκύψει στην ελληνική κοινωνία και αυτό είναι ένα πρόβλημα; Εκεί δεν πρέπει να το εκσυγχρονίσουμε και να το ξεκαθαρίσουμε;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Μελάς έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, άκουσα με προσοχή αυτά που είπατε και συμφωνώ απόλυτα. Η εμπορική ναυτιλία έχει προσφέρει διαχρονικά στη χώρα μας. Έχει προσφέρει στην εθνική μας οικονομία και γενικά στην προβολή της χώρας μας, μεταφέροντας την ελληνική σημαία στα πέρατα του κόσμου.
Εκείνο που θέλω να σας ρωτήσω, αφού πρώτα σας πω, από ό,τι έχω διαβάσει -εσείς ξέρετε καλύτερα από εμένα- ότι σήμερα ο εμπορικός στόλος είναι περίπου 3150 πλοία, είναι το εξής: Υπάρχει περίπτωση με αυτήν την πολιτική που εφαρμόζεται, με την κατάργηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, με την μη καλή εξυπηρέτηση γενικά της ναυτιλίας, να ελαττωθεί ο εμπορικός στόλος; Δηλαδή να αλλάξουν πλοία την ελληνική σημαία, που αυτό θα έχει επιπτώσεις και στην εθνική μας οικονομία και στο εργασιακό του λαού μας;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Βενιάμης έχει το λόγο.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΕΝΙΑΜΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών): Ευχαριστώ πάρα πολύ όλους. Θα απαντήσω συνοπτικά σε όλα τα ερωτήματα.
Στην Ελλάδα, πρέπει κάποτε να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Αν θέλουμε να κάνουμε ακτοφυλακή, πολύ σωστά είπατε ότι η ακτοφυλακή να λειτουργεί εντός Ελλάδος. Η ελληνική ναυτιλία, η εμπορική ναυτιλία, είναι εκτός Ελλάδος. Αυτό έπρεπε να το καταλάβουμε. Δεν έχει καμία σχέση. Ούτε το ένα χιλιοστό των πλοίων, δε περνάει από την Ελλάδα. Άρα, είμαστε εκτός Ελλάδος.
(Συνέχεια ομιλίας κυρίου ΘΟΔΩΡΟΥ ΒΕΝΙΑΜΗ, Προέδρου των Ελλήνων Εφοπλιστών)
Οι ακτοπλόοι είναι εδώ, δεν θέλω εγώ να μιλήσω για την ακτοπλοΐα, αλλά αν χρειαστεί μπορώ να πω ό,τι θέλετε. Εμείς ζούμε και λειτουργούμε εκτός Ελλάδας. Αν αποφασίσει και θέλει, όντως, η κυβέρνηση να βάλει πολιτικούς υπαλλήλους, την ευθύνη θα την έχει η κυβέρνηση. Δεν την έχουμε εμείς. Εμείς απλώς, λέμε, γιατί δεν πρέπει να γίνει. Γιατί δεν πρέπει να γίνει;
Κοιτάξτε, πριν, 40, 50 χρόνια μια τεχνογνωσία η οποία έχει κτιστεί επάνω στο Λιμενικό Σώμα. Ποια είναι η διαφορά ενός ένστολου, με έναν πολιτικό υπάλληλο; Ας καταλάβουμε το απλό, για να προχωρήσουμε στο πιο σύνθετο. Και λυπάμαι που το πω έτσι ωμά: Έχετε δει καμία κρατική υπηρεσία να λειτουργεί σωστά; Πέστε μου και εμένα, ίσως να κάνω λάθος. Δεν μπορεί να λειτουργήσει. Η θάλασσα, έχει μια ιδιαιτερότητα. Η θάλασσα, έχεις να κάνεις με έναν καπετάνιο, ο οποίος είναι στον Ειρηνικό, είναι στον Ατλαντικό και ναυαγεί το βαπόρι, έχει πρόβλημα, πεθαίνει ένας άνθρωπος, πρέπει να έχεις κάποιον 24 ώρες.
Έχετε καταλάβει, ότι μετά από λίγο καιρό, δεν θα υπάρχει προξενικός λιμενάρχης, διότι θα πρέπει να αντικατασταθεί, με τι; Θέλουμε να έχουμε τις υπηρεσίες που έχει ο Παναμάς; Η το Marshal Island, ή οι Μπαχάμες; Η ακόμα και αυτή η Κύπρος, η οποία παρακαλά την διάλυση του Υπουργείου μας. Εδώ είναι ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, ο οποίος μπορεί να σας το πει. Θέλετε να γίνουμε μια χώρα τέτοιας σημαίας, και ο Παναμάς είναι η πρώτη σημαία στον κόσμο. Την ακούει κανείς; Θα αποκτήσουμε τεχνογνωσία σε δύο χρόνια, εσείς πιστεύετε; Και πιστεύετε, ότι θα μπορέσει ο εκάστοτε Υπουργός να ελέγχει και να οργανώσει τους πολιτικούς υπαλλήλους;
Και ήδη, δεν έχει περάσει ακόμα νομοσχέδιο, και άρχισε η αθρόα προσέλευση αεροσυνοδών και υπαλλήλων του ΟΣΕ. Και ρωτώ εγώ εσάς, και εσάς κ. Καρύδη που είσαστε στον Πειραιά, τι θα κάνει δηλαδή, αυτός ο πολίτης ο οποίος θα έρθει από τον ΟΣΕ, στη ναυτιλία; Πότε θα αποκτήσει την τεχνογνωσία αυτήν, ώστε να μπορέσει να υπηρετήσει την εμπορική ναυτιλία; Η εμπορική ναυτιλία, θέλει μια παρακολούθηση. Το ξέρετε ότι από πέρυσι τον Απρίλιο συνάδελφοι που έχουν βάλει ελληνική σημαία, δεν έχουν πάρει καμία εγκριτική πράξη; Και, τέλος πάντων, η κυβέρνηση, γιατί να θεωρούμε ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι το σωστό, και δεν ήταν αυτή η απόφαση που έγινε τον Ιούνιο;
Επίσης, μιλάμε ότι άλλαξε κάτι στο Υπουργείο, επειδή μπήκε μέσα και η Αλιεία. Δηλαδή, έχουμε φτάσει στο να ντρεπόμαστε, ότι βασικός πυρήνας είναι η εμπορική ναυτιλία του Υπουργείου, όποια ονομασία και αν θέλατε να δώσουμε. Εγώ είμαι υπερήφανος για την Ελληνική Ναυτιλία! Και είμαι σίγουρος, ότι όλοι, πιστεύω, οι βουλευτές, είσαστε υπερήφανοι για την ελληνική ναυτιλία. Η Αλιεία θα αλλάξει τη μορφή του Υπουργείου; Για να λέγεται «Θαλάσσιων Υποθέσεων»; Τι «Θαλάσσιων Υποθέσεων», όταν ακόμα και οι θαλάσσιες υποθέσεις και το περιβάλλον η περιβαλλοντική μόλυνση, έχει πάει με το νομοσχέδιο του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Και το πρόβλημα θεωρείτε της Ελληνικής Ναυτιλίας είναι το τι συμβαίνει στην ελληνική επικράτεια; ‘Η τι συμβαίνει στον κόσμο; Ποιο θα πάει στο I M O να υπηρετήσει τα συμφέροντα και να δώσει τη μάχη, για το περιβάλλον; Ο Υπουργός Ναυτιλίας.
Σε λίγο καιρό, δεν θα έχουμε αξιωματικούς να πάνε. Και βεβαίως, μπορούμε να γίνουμε και εμείς σαν τον Παναμά. Βεβαίως θα έχουμε Υπουργείο, αλλά θα οραματιζόμαστε διαφορετικά. Δεν θα είμαστε αυτοί οι οποίοι θα κάνουν την πολιτική. Και δεν πιστεύω ότι όλα αυτά τα στελέχη τα οποία θα προσχωρήσουν στο Υπουργείο, θέλουν δύο χρόνια, η ένα χρόνο για να γίνουν στελέχη πρώτης γραμμής, για να πάνε στις Βρυξέλλες, για να υπηρετήσουν τις διάφορες υπηρεσίες στις Βρυξέλλες, για να στελεχώσουν και να δώσουν τη μάχη για τη ναυτιλία, για το Υπουργείο μας, για την Ελληνική κυβέρνηση.
Βεβαίως, η απόφαση είναι πολιτική. Δικαίωμα της κυβέρνησης, και του πρωθυπουργού, είναι σεβαστή να κάνει ό,τι θέλει. Και βεβαίως, και χαίρομαι που έχουμε τέτοια δημοκρατία, που μπορούμε και εμείς, να έρθουμε εδώ σε σας, να εκφράσουμε την άποψή μας. Εάν είναι σεβαστή ή όχι, είναι δικαίωμά σας. Εγώ, αυτό που λέω, ως ύστατη προσπάθεια, είναι να σταματήσει αυτό το νομοσχέδιο και να συζητηθεί. Να εξυπηρετήσουμε την Ακτοφυλακή, αλλά να εξυπηρετήσουμε και το όραμα της ναυτιλίας. Το όραμα που αυτό εγώ εισέπραξα από την κυβέρνηση, και τον πρωθυπουργό τον ίδιο, θέλει την ναυτιλία να αναπτυχθεί, και να γίνει η Ελλάδα πρότυπο ναυτιλιακό κέντρο. Θέλουμε να πορευτούμε διαφορετικά; Εγώ δεν μπορώ να γίνω «Κασσάνδρα». Εγώ πάντα λέω ότι «η νεκροψία θα το δείξει», το τι θα γίνει.
Είπε κάποιος ότι πολλά στελέχη του Λιμενικού, πηγαίνουν σε ναυτιλιακές εταιρείες. Ναι. Και πάρα πολλά αξιόλογα στελέχη, έχουν στελεχώσει την γραμματεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, και είμαι περήφανος που έχουμε πρώην αρχηγούς και πρώην στελέχη του Λιμενικού Σώματος να εργάζονται σε εμάς, και να συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, για τον κοινό σκοπό. Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, για όσους δεν γνωρίζετε, είναι αυτή η οποία δίνει σε όποιον ζητήσει- είτε είναι υπουργείο, είτε βουλευτής είτε ευρωβουλευτής- τις γνώσεις, την τεχνογνωσία και τη συμπαράσταση σε οτιδήποτε έχει σχέση με τη ναυτιλία. Και βεβαίως, είναι πολύ αξιόλογοι στο να μπορέσουν να στελεχώσουν πάρα πολλά ναυτιλιακά γραφεία. Λυπάμαι που φεύγουν και τώρα, γιατί είναι αθρόα η «έξοδος» των τελευταίων χρόνων.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Εκτός μικροφώνου): Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε. Να προστεθεί σ΄ αυτό το πράγμα μόνο, πόσα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετούν και που; Και από την Ελληνική Αστυνομία όταν φεύγουν, που υπηρετούν και πως τους ανακαλούν μετά; Ώστε να υπηρετήσουν καίριες θέσεις του Υπουργείου…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΛΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Παυλόπουλε, αυτό ήταν το ερώτημά σας. Τελειώσατε.
ΘΟΔΩΡΟΣ ΒΕΝΙΑΜΗΣ (Πρόεδρος των Ελλήνων Εφοπλιστών): Ήθελα να πω στον κ. Λαφαζάνη για το όνομα.
Εμείς, κ. Λαφαζάνη, οι εφοπλιστές ή όπως θέλετε μπορείτε να μας πείτε, δεν έχουμε κανένα όραμα. Ούτε να ελέγχουμε, ούτε να ονομάζεται το Λιμενικό Σώμα, Εφοπλιστικό από την Ένωση Εφοπλιστών. Και βεβαίως, εμείς δεν έχουμε- πού κακώς πιστεύουν πάρα πολλοί- ότι το Λιμενικό φορούσε δύο καπέλα: Ελέγχων και ελεγχόμενος. Όπως είπε νομίζω ο κ. Κρύδης. Δεν είναι έτσι. Τα ελληνικά εμπορικά πλοία, όπως ξέρετε, δεν έρχονται τόσο πολύ στην Ελλάδα.
Η επιθεώρηση εμπορικών πλοίων, όμως, εξυπηρετεί τη σημαία. Εδώ, μέσα στο νομοσχέδιο, δεν χρειάζεται να σας το πω εγώ, δέστε τι προβλέπει ο νόμος για το ISPS. To ISPS, ανήκει σε όσους ξέρετε από ναυτιλία, ο κ. Πλακιωτάκης και ο κ. Καρύδης που είναι από τον Πειραιά, έχει να κάνει με ένα πράγμα. Έχει να κάνει με το SOLAS,έχει να κάνει με την σημαία. Αυτό, είναι μέσα στο νομοσχέδιο και πηγαίνει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Όπως και πάρα πολλά άλλα πράγματα, και εγώ δεν είμαι αυτός ο οποίος θα κάνω το δικηγόρο του υπουργού του «διαβόλου»…
………………………………………………
Ας λέγεται Λιμενικό Σώμα ναυτιλίας το σώμα για τη ναυτιλία. Δεν είμαστε ενάντια σε τίποτα απ' όλα αυτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Παυλόπουλος.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ρωτήσω, όπως περιγράφει τις αρμοδιότητες του λιμενικού σώματος το άρθρο 2 του νομοσχεδίου, έχετε άποψη το πόσες από αυτές είναι αστυνομικές αρμοδιότητες του λιμενικού σώματος και πόσες από αυτές δεν έχουν καμία σχέση με την άσκηση της αστυνόμευσης, η οποία θα οδηγούσε στην ένταξη του λιμενικού σώματος στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη; Επίσης, εάν ο κ. Πρωθυπουργός σας είπε κάτι τέτοιο ή σας ανήγγειλε κάτι τέτοιο όταν τον είδατε προχθές, ότι πρόκειται να προβεί σε τροποποίηση της διάταξης που έγινε τον Ιούνιο του 2010.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΕΝΙΑΜΗΣ (Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών): Κοιτάξτε, εγώ δεν μπορώ να μιλήσω για τον Πρωθυπουργό, εμείς με τον Πρωθυπουργό είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση και νομίζω ότι κάποιος άλλος πρέπει να μιλήσει για λογαριασμό του Πρωθυπουργού. Σίγουρα, ο διάλογος που έχουμε με την Κυβέρνηση είναι εποικοδομητικός και θεωρώ ότι οι απόψεις μας σε πάρα πολλά θέματα ταυτίζονται.
Όσον αφορά τις διατάξεις του νομοσχεδίου, το είπα και πριν κ. Παυλόπουλε, ας μείνει ακτοφυλακή. Φανταστείτε κάτι πολύ απλό, που όλοι μιλάμε για κάτι εσωτερικά, βλέπουμε τη ναυτιλία μέσα στην Ελλάδα μόνο στην ακτοπλοΐα. Τα λιμεναρχεία που βλέπετε σε όλα τα νησιά, πρέπει να εξυπηρετούν και τον καπετάνιο. Ο καπετάνιος είναι του Υπουργείου. Αν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη του πει πάρε το σκάφος και πήγαινε πιάσε λαθρεπιβάτες, το λιμεναρχείο θα ακούσει ποιον; Θα ακούσει τον κ. Διαμαντίδη, που θέλει το έγγραφο εθνικότητας ή το ναυτολόγιο να σφραγιστεί για να φύγει; Εσείς θα δώσετε την απάντησή σας, όχι σ’ εμένα. Αυτά είναι μέσα στο νομοσχέδιο, εγώ δεν έφερα καμία καινούργια τεχνογνωσία σ’ εσάς.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Σαϊτάκης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΪΤΑΚΗΣ (Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (Π.Ε.Α.Λ.Σ.)): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι βουλευτές, αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα ίδρυσης αρχηγείου λιμενικού σώματος, πάγιο αίτημα των εργαζομένων, όμως, στο πλαίσιο της έως σήμερα λειτουργίας και αποστολής του. Διαφωνούμε κάθετα με τις κυριότερες διατάξεις του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου, διαφωνούμε με την μετονομασία του σώματος, που εξαρχής υποδηλώνει την πρόθεση της Κυβέρνησης για τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του σώματος. Διαφωνούμε με την αποστολή.
Άκουσα προηγουμένως, ότι η αποστολή του σώματος και έτσι περιγράφεται στην αιτιολογική έκθεση, ότι θα είναι η ασφάλεια και η αστυνόμευση. Άραγε, σε πόσα από αυτά που προβλέπονται στην αποστολή του σώματος, πόσες από αυτές τις αρμοδιότητες είναι αστυνομικής φύσεως και ασφάλειας; Θα σας διαβάσω το άρθρο 2 την περίπτωση 7, όπως αναφέρεται, στην αποστολή που υποτίθεται αστυνομία και ασφάλεια εξυπηρετεί, αναφέρεται ότι υπάρχει στην αρμοδιότητα του σώματος ο έλεγχος της εφαρμογής των απαιτήσεων περί προσωπικού πλοίων. Αυτό έχει να κάνει με αστυνομία και ασφάλεια; Η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος έχει να κάνει με αστυνομία και ασφάλεια;
Δεκαπέντε μήνες τώρα, εμείς, τα στελέχη του λιμενικού σώματος, έχουμε ζήσει πέντε προεδρικά διατάγματα, πέντε διαφορετικές αλλαγές, σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις διαφορετικές απόψεις Υπουργών. Στην πρώτη φορά, όταν ξεκίνησε με το πρώτο προεδρικό διάταγμα η αλλαγή, η κατάργηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, μας είπαν ότι έπρεπε να ενταχθεί το Υπουργείο Ναυτιλίας στο Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, γιατί με αυτό τον τρόπο θα υπήρχε καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πατρίδας μας. Αυτό ακούσαμε την πρώτη φορά. Μετά από ένα χρόνο περίπου, το Υπουργείο αυτό καταργήθηκε. Έγινε ένα άλλο Υπουργείο στη θέση του, το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας. Τότε, ενταχθήκαμε σε αυτό το Υπουργείο. Δύο μήνες αργότερα, με άλλο προεδρικό διάταγμα, ξαναγυρίσαμε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Άραγε, πότε αυτά που έλεγε τότε η Κυβέρνηση ήταν σωστά; Στην αρχή ή ένα χρόνο αργότερα ή σήμερα με αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου;
Είμαστε αντίθετοι ακόμα και σε άλλα άρθρα και συγκεκριμένα στην αποστολή, διότι πιστεύουμε ότι διχοτομείτε το προσωπικό του λιμενικού σώματος σε δύο διαφορετικά Υπουργεία, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου υπάγεται το σύνολο του αρχηγείου και στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας.
Στο σχέδιο νόμου, προβλέπεται ότι αποσπασμένα στελέχη του λιμενικού σώματος θα υπηρετούν και θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων για τα θέματα της ναυτιλίας, τουλάχιστον όπως λέγεται, για δύο χρόνια. Λέμε εμείς τώρα, αφού θα παρέχουν αυτή τη δουλειά για το κομμάτι της ναυτιλίας, δεν καταλαβαίνουμε γιατί αφαιρείται από την αποστολή του σώματος αυτός ο τομέας της ναυτιλίας.
Επίσης, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, προβλέπει ότι υπάρχει υποχρέωση των περιφερειακών υπηρεσιών του λιμενικού σώματος, του αρχηγείου δηλαδή, των λιμεναρχείων για να γίνω πιο κατανοητός, δηλαδή τα 3/4 του προσωπικού του λιμενικού σώματος υπηρετούν σε λιμενικές αρχές. Σύμφωνα με το παρόν σχέδιο νόμου, άρθρο 23, υποχρεώνονται οι περιφερειακές υπηρεσίες του λιμενικού σώματος να ασκούν ανατιθέμενες αρμοδιότητες μέσω εγκυκλίων διαταγών άλλων Υπουργείων. Σίγουρα το ένα είναι το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, τα άλλα δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμα ποια είναι.
Καταρχήν, ήθελα να πω σε σχέση με το παρόν σχέδιο νόμου, έχουμε ως σωματείο πολλές παρατηρήσεις κατά άρθρων και ότι θέλετε μπορείτε να με ρωτήσετε, όμως, ήθελα να πω το εξής, ότι η συμβολή του λιμενικού σώματος όλα αυτά τα χρόνια στην ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας όσο και στην ασφάλεια και τη τάξη στα λιμάνια και τις ελληνικές θάλασσες, υπήρξε αποφασιστική. Κατά την άποψή μας, υπήρξε ένα υποδειγματικό μοντέλο διοίκησης στο γκρίζο περιβάλλον της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, διαμορφώνοντας παράλληλα στοιχεία εθνικής ισχύος στα διεθνή φόρα. Υπενθυμίζω, ότι ο πρόεδρος του IMU είναι έλληνας αξιωματικός του λιμενικού σώματος.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Μόνος του βρέθηκε εκεί; Επειδή το ακούω συνέχεια και επειδή τυχαίνει να τον ψηφίσαμε εμείς και επειδή τυχαίνει τον κερδίσαμε εμείς σε αυτή τη θέση.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΪΤΑΚΗΣ (Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (Π.Ε.Α.Λ.Σ.)): Καλά κάνετε και το ρωτάτε, αλλά επιλέξατε έναν έλληνα αξιωματικό του λιμενικού σώματος.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ήταν απόστρατος, ναυτιλιακό στέλεχος στη σωστή περιοχή. Πανάξιος είναι ο κ. Μητρόπουλος, δική μας επιλογή, ήταν προσωπική μου επιλογή.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΪΤΑΚΗΣ (Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (Π.Ε.Α.Λ.Σ.)): Κύριε Υπουργέ, δεν διαφωνούμε σ' αυτό, θέλω όμως να συμπληρώσω, επειδή άκουσα προηγουμένως ότι αναφέρθηκαν κάποιοι σε εργασία που παρέχεται από Έλληνες αξιωματικούς του λιμενικού σώματος σε διάφορες επιχειρήσεις της ναυτιλίας, εμείς εδώ δεν ήρθαμε για να υπερασπιστούμε αυτό το πράγμα. Ρωτάω τους κυρίους βουλευτές, είναι αντισυνταγματική η εργασία που παρέχεται μετά τη συνταξιοδότηση; Μόνο οι λιμενικοί άραγε κάνουν αυτή τη διαδικασία; Εφοριακοί, πολιτικοί και πολλοί άλλοι, άραγε, δεν εργάζονται αφού σταματήσουν από έναν τομέα; Μόνο οι λιμενικοί το κάνουν αυτό το πράγμα; Γιατί μόνο αυτό άμεσα είναι ποινικά επιλήψιμο;
(Συνέχεια ομιλίας του κυρίου Δημητρίου Σαϊτάκη, Γενικού Γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, Π.Ε.Α.Λ.Σ.)
Τέλος, θα ήθελα να πω ως πρώτη παγκόσμια ναυτική δύναμη που είναι η Ελλάδα, αποτελούσαμε και οφείλουμε να αποτελούμε το πρότυπο οργάνωσης και λειτουργίας του διοικητικού φορέα της. Σας ευχαριστώ πολύ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ τον κύριο Σαϊτάκη, ο οποίος θα απαντήσει στη συνέχεια στα ερωτήματα που θα τεθούν. Ο κύριος Μανωλάκης για ερωτήσεις, έχει το λόγο.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ (Εισηγητής της Πλειοψηφίας): Πιστεύετε ότι χρειάζεται αστυνόμευση για όσους έχουν παραβατική συμπεριφορά σε σχέση με την ρύπανση και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος; Θα επαναλάβω, μετά από τον εμπλουτισμό που κάνατε με αυτά που είπατε σε σχέση με τους απόστρατους που πιάνουν δουλειά στα εφοπλιστικά γραφεία ή οπουδήποτε αλλού, το ερώτημα του συναδέλφου, του κ. Τσούκαλη: Ανεξάρτητα από το αν είναι συνταγματικό ή όχι, θεωρείτε σωστό, να μην πω οτιδήποτε άλλο, κάποιος είτε πολιτικός είτε λιμενικός είτε οτιδήποτε, όταν συναλλάσσεται - με την καλή έννοια - ,όλη του τη ζωή με αυτές τις επιχειρήσεις, να πηγαίνει μετά να υπηρετεί αυτές τις επιχειρήσεις; Και ισχύει αυτό για όλους τους κλάδους, αλλά κυρίως για τους λιμενικούς. Καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ένας φόβος, εν πάση περιπτώσει, διαφορετικής συναλλαγής. Ποια είναι η θέση σας γι’ αυτό;
Και δύο απλά ερωτήματα, τα οποία ξέρω ότι δεν είχατε το χρόνο να τα θίξετε ίσως. Απλά, θα ήθελα την άποψή σας σχετικά με τον τρόπο προσλήψεων και την ίδρυση Ακαδημίας, γιατί έχω διαβάσει ότι έχετε κάποιες απόψεις γι’ αυτό. Ποια είναι η κατάσταση και τώρα, αλλά και τα τελευταία χρόνια των μέσων των οποίων έχετε, των σκαφών κ.λπ.; Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ τον κύριο Μανωλάκη. Ο κύριος Πλακιωτάκης έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ (Εισηγητής της Μειοψηφίας): Θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε, να μας δώσετε μία εικόνα των Αξιωματικών που υπηρετούν τώρα και παλαιότερα, στο πρώην Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, από την άποψη του τί προσόντα διαθέτουν και γιατί είναι δύσκολο ή όχι να αντικατασταθούν αυτοί οι άνθρωποι;
Επιπλέον, θα ήθελα να ρωτήσω ποια προβλήματα πιστεύετε ότι θα δημιουργηθούν, εάν δημιουργηθούν, με την διάσπαση συγκεκριμένων διευθύνσεων. Δηλαδή, για παράδειγμα, ενώ για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, έχει αρμοδιότητα, με βάση το τελευταίο Π.Δ., το Υπουργείο θαλάσσιων υποθέσεων, στο παρόν νομοσχέδιο, ένα κομμάτι, δηλαδή αυτό για τον έλεγχο της ρύπανσης, περνάει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τι προβλήματα πιστεύετε ότι μπορεί να δημιουργήσουν άλλες διευθύνσεις; Θα δημιουργήσει τελικά προβλήματα η διχοτόμηση των διευθύνσεων;
Επίσης, τελικά, οι περιφερειακές υπηρεσίες τί αρμοδιότητες τελικά θα εξυπηρετούν και αν ταυτοχρόνως δοθεί εντολή και από τα δύο Υπουργεία. Ο ένστολος, βέβαια, δεν μπορεί να διαταχθεί από το Υπουργείο θαλασσίων υποθέσεων. Θα πάει μέσω του αρχηγείου. Άρα, πιστεύετε ότι τελικά οι περιφερειακές υπηρεσίες, μέσω κοινών υπουργικών αποφάσεων θα εξυπηρετούν ανάγκες και του Υπουργείου θαλασσίων υποθέσεων; Δηλαδή, αντί να έχουμε δύο βαθμίδες διοίκησης, θα πάμε στις τρεις; Τελικά, ο λόγος πιστεύετε είναι η αποστρατικοποίηση του Υπουργείου; Στην πραγματικότητα, θα εκτελούν τα ίδια καθήκοντα. Ποια είναι η άποψή σας; Τι πιστεύετε ότι θα γίνει; Ευχαριστώ πολύ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κύριος Σκοπελίτης έχει το λόγο.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ (Ειδικός Αγορητής του Κ.Κ.Ε.): Μία ερώτηση θα ήθελα να κάνω. Κύριε Πρόεδρε, η Κυβέρνηση με το παρόν νομοσχέδιο, προχωρά στη περεταίρω στρατικοποίηση του Σώματος. Ένοπλο Σώμα, Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικάς κ.λπ.. Ποια είναι η δική σας θέση πάνω σ’ αυτό το θέμα;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κύριος Κολοκοτρώνης έχει το λόγο.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ (Ειδικός Αγορητής του ΛΑ.Ο.Σ.): Κύριε Σαϊτάκη, θέλω να μου πείτε ποια είναι η δική σας πρόταση για την στελέχωση του Λιμενικού Σώματος; Φέρατε ένα ακρότατο παράδειγμα ότι δηλαδή, αεροσυνοδοί θα στελεχώσουν το Λιμενικό Σώμα. Πιστεύω ότι και ο ίδιος ο Υπουργός θα το αποτρέψει αυτό.
Επίσης, σε σχέση με την Ακαδημία, πώς θα βρίσκατε την ιδέα η έδρα της, για την εκπαίδευση των στελεχών σας να είναι στο Καστελόριζο;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κύριος Δρίτσας έχει το λόγο.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ (Ειδικός Αγορητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση. Να σας αποσαφηνίσω ευθύς αμέσως, το γνωρίζετε ίσως διότι έχει δοθεί πολλές φορές η ευκαιρία να μιλήσω δημόσια για την αξιοπιστία των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, τουλάχιστον όσο μου έχει δοθεί η ευκαιρία να την γνωρίσω και στα ανώτερα και στα ανώτατα στελέχη, αλλά και στα κατώτερα, σε νευραλγικούς τομείς: Στο θάλαμο επιχειρήσεων, σε οικονομικές επιχειρήσεις, σε τομείς του θαλασσίου περιβάλλοντος και σε άλλους. Δεν μιλώ για τη ρουτίνα της λειτουργίας της ακτοπλοΐας κ.λπ.
Εδώ, αυτό το σχέδιο νόμου, κάνει μία τομή, κατά τη γνώμη μας, αρνητική ως προς τη συγκρότηση του Λιμενικού Σώματος – το είπε και ο συνάδελφος πριν - , στρατιωτικοποιεί το Λιμενικό Σώμα και ως προς αυτό, διαφωνούμε. Ως προς τα ζητήματα της σχέσης του Λιμενικού Σώματος, της παραδοσιακής σχέσης με την εμπορική ναυτιλία, καταλαβαίνω ότι αυτά τα στελέχη σ’ ένα μεταβατικό διάστημα δεν πρέπει να πάνε χαμένα και πρέπει να αξιοποιηθούν ή και στο διηνεκές. Αλλά, θα ήθελα να μου αποσαφηνίσετε από την πλευρά των Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος στους οποίους ανήκετε, δεδομένου ότι η αστυνόμευση στρατιωτικού χαρακτήρα, αν θέλετε, θα συντελείται και στο πεδίου του θαλάμου επιχειρήσεων και επομένως και της διεθνούς εποπτείας και στα ζητήματα του θαλασσίου περιβάλλοντος και στην έρευνα - διάσωση και σε πολλά άλλα, πέραν του χαρακτήρα αυτού, της αστυνόμευσης που σας ανατίθεται, (ο εκπρόσωπος της Ένωσης Εφοπλιστών μας είπε πριν ότι άλλο το Λιμενικό Σώμα, άλλο η Ακτοφυλακή), ρωτώ αν έχετε την ίδια άποψη και ακριβώς θα ήθελα να αποσαφηνίσετε πού στηρίζετε τον ειδικό ρόλο που έχουν να παίξουν οι ένστολοι σε νευραλγικούς, επιτελικούς τομείς οργάνωσης της ναυτιλίας σ’ ένα πολιτικό Υπουργείο. Έχει σημασία το να είναι ένστολος ή μη ένστολος ή το να είναι εκπαιδευμένος, με εμπειρία και όλα αυτά; Δηλαδή, παίζει ρόλο η ιεραρχία, η στρατικοποίηση του Σώματος; Τί είναι αυτό που σας κάνει να πιστεύετε ότι δεν πρέπει να χωριστεί το Λιμενικό Σώμα από την εμπορική ναυτιλία και το ρόλο που έπαιζε μέχρι τώρα;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κύριος Τσούκαλης έχει το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ο κύριος Υπουργός και μέσα από την αιτιολογική έκθεση, ισχυρίζεται ότι η διάρθρωση του νέου Σώματος, έτσι όπως ακριβώς προτείνεται, προοπτικά θα είναι πιο λειτουργική, πιο αποτελεσματική και θα προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα ασφάλειας και αστυνόμευσης που απαιτούν οι συγκυρίες. Είναι, λοιπόν, δεδομένο ότι θα έχουμε μία μεταβατική περίοδο. Θα ήθελα, λοιπόν, να μου πείτε, ανεξαρτήτως ποια είναι η γενική σας τοποθέτηση, με τα δεδομένα που εσείς γνωρίζετε και ισχύουν στο Λιμενικό Σώμα αυτή τη στιγμή, δηλαδή με έλλειψη υποδομών και μέσων, με έλλειψη προσωπικού, διάρθρωσης κ.λπ., μπορείτε να μου πείτε, σας παρακαλώ με απλά λόγια και με πρακτικό πνεύμα, ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να έχουμε ένα σύντομο μεταβατικό στάδιο; Δηλαδή, τί ακριβώς χρειάζεται; Χρειάζεται προσωπικό, μέσα, πόροι; Κατά πόσο αυτό μπορεί, κατά την εκτίμησή σας πάντα, να συμβεί στο άμεσο μέλλον;
(Συνέχεια ομιλίας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ)
Δεύτερον, συμπληρώνοντας τις ερωτήσεις άλλων συναδέλφων, θα ήθελα σας παρακαλώ με βάση την εμπειρία σας να μου πείτε παραδείγματα πιθανής δυσλειτουργίας που μπορεί να έχει το σύστημα επί συγκεκριμένων περιπτώσεων, ούτως ώστε να καταλάβουμε και εμείς πού κρύβονται παγίδες και δυσλειτουργίες στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Δρίτσας.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ (Ειδικός Αγορητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Θα ήθελα να μου πείτε την προσωπική σας εμπειρία ή του κλάδου σας εν γένει για το ρόλο των προξενικών λιμεναρχών. Πώς λειτουργεί το σύστημα του προξενικού λιμενάρχη και τι κριτική έχετε σε σχέση με τις αλλαγές που γίνονται στο νομοσχέδιο αυτό.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Σαϊτάκης για να απαντήσει.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΪΤΑΚΗΣ (Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος Π.Ε.Α.Λ.Σ.): Το πρώτο ερώτημα ήταν από τον κ. Μανωλάκη και έλεγε, εάν πιστεύουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν χρήζει αστυνόμευσης. Βεβαίως και το πιστεύουμε, αλλά εδώ υπάρχει και η νομοθεσία. Δεν διαφωνούμε, το θέλουμε και εξακολουθούμε να το κάνουμε, γιατί το επιθυμούμε.
Για το εάν πρέπει να εργάζονται. Προηγουμένως, τόνισα ότι εμείς δεν απολογούμαστε για κανέναν, γιατί δεν είναι αυτός ο ρόλος μας. Όμως σας ερωτώ, εάν το απαγορεύει κανείς.
Σχετικά με το νόμιμο και ηθικόν που ετέθη εδώ. Νομίζω ότι έχει απαντηθεί από εσάς τους Βουλευτές.
Ο τρόπος των προσλήψεων, που είχε επιλεγεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση ήταν απολύτως λάθος και εμείς πρώτοι το αναγνωρίζουμε. Χαιρετίζουμε την προσπάθεια του Υπουργού μας για ένα νέο καινούργιο τρόπο, αλλά όχι αυτόν που επιλέγει. Αυτός ο τρόπος μπορεί να μην έχει τις ατέλειες και τα προβλήματα της προηγούμενης διαδικασίας, αλλά δεν κατανοώ, κύριε Υπουργέ, και αυτό αποτελεί πρόταση του Σωματείου μας, γιατί να μην γίνεται μέσω ΑΣΕΠ. Γιατί όχι; Να λυθούν τα πάντα και να μην υπάρχει καμία υποψία και σκιά πουθενά. Να μη βάζουμε ούτε «τα δικά μας παιδιά» για όποιον μας κατηγορεί ούτε τα δικά σας παιδιά ούτε των άλλων. Να μπαίνουν όλα τα παιδιά του ελληνικού λαού μέσω ΑΣΕΠ, αλλά και μέσω πανελληνίων. Φθάνει να είναι σύστημα το οποίο να διασφαλίζει απολύτως την αξιοκρατία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Αυτό θα είναι το επόμενο βήμα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΪΤΑΚΗΣ: Γιατί όχι τώρα, κύριε Υπουργέ;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Γιατί θα κάνετε δύο χρόνια για να πάρετε….
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΪΤΑΚΗΣ: ΑΣΕΠ δεν θα κάνουμε δύο χρόνια.
Eρωτήθηκα για το ποια είναι η εικόνα των επιχειρησιακών μέσων. Θα σας απαντήσω με μια λέξη «αθλία». Ήταν και παραμένει αθλία, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα που είναι προς τιμήν του. Και το τονίζω αυτό γιατί εμείς εδώ ήρθαμε να πούμε αλήθειες.
Η κατάσταση των ζημιών των πλωτών, των σκαφών, των ελικοπτέρων, των αεροπλάνων και των χερσαίων μέσων δεν είναι καλή. Θα μπορούσε να είναι καλύτερη, εάν υπήρχαν τα χρήματα για να έχουμε γρήγορες αποκαταστάσεις των ζημιών και να μην υπήρχαν προβλήματα.
Τα ποσοστά ακινησιών ή περιορισμένης ικανότητας πλεύσης για αντιμετώπιση προβλημάτων κυμαίνονται από 40% έως 70%.. Εάν αυτό σας ικανοποιεί, εμάς δεν μας ικανοποιεί καθόλου, γιατί για μας είναι ο επιχειρησιακός βραχίονας του Σώματος.
Ας δούμε τι γινόταν στο παρελθόν, γιατί μιλάμε μόνο για το παρόν. Η κατάσταση ήταν η ίδια και ακόμα χειρότερη. Όλοι εμείς, η Ομοσπονδία του Προσωπικού και η Ένωση των Αξιωματικών φωνάζαμε, αλλά δεν μας άκουγε κανείς. Υπήρχε πλήρης απαξίωση των πόρων του Λιμενικού Σώματος, του ανθρώπινου δυναμικού και των επιχειρησιακών μέσων.
Σας παρακαλώ θερμά να προσπαθήσετε στον τομέα αυτό.
Ερωτήθηκα για το ποια είναι τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τη διάσπαση αυτή και θα σας απαντήσω ότι είναι πολλά και δεν μπορώ να τα απαριθμήσω. Θα σας φέρω ένα τυχαίο παράδειγμα. Η Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών παραμένει στο ΥΘΥΝΑΛ με μια ζημία ας πούμε σε ένα λιμάνι της χώρας στις 2 τα ξημερώματα. Ποιος άραγε θα λύσει το πρόβλημα που προέκυψε εκεί; Η τοπική Λιμενική Αρχή τι θα πρέπει να πράξει; Κατ΄ αρχήν να κάνει την επιθεώρηση του πλοίου για να διαπιστώσει τη ζημία και μετά να προβεί στην αποκατάστασή της. Όμως το δρομολόγιο, δηλαδή, τι ώρα θα φύγει, πού θα πάει και πώς θα πάει είναι αρμοδιότητα του ΥΘΥΝΑΛ. Θα είναι κάποιος στο ΥΘΥΝΑΛ για να πράξει αυτό που πρέπει να πράξει, όταν το συγκεκριμένο πλοίο, ενδεχομένως, να έχει και 1000 επιβάτες πάνω του; Αυτό είναι ένα τυχαίο παράδειγμα, που σας ανέφερα. Θα μπορούσα να σας αναφέρω και πολλά άλλα παραδείγματα και να φθάσω να μιλάω μέχρι αργά το βράδυ.
Με ρωτήσατε για τις αρμοδιότητες που θα έχουν, πλέον, οι περιφερειακές υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος. Σύμφωνα με το παρόν σχέδιο νόμου στο άρθρο 23 παρ. 7, ο νομοθέτης ορίζει ότι οι περιφερειακές υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος θα ασκούν τις αρμοδιότητες άλλων Υπουργείων βάσει των εγκυκλίων διαταγών και Οδηγιών και αυτό μάλιστα θα γίνεται με κοινές υπουργικές αποφάσεις. Θα κάνουν, δηλαδή, ό,τι έκαναν ως σήμερα, όταν είχαμε το όλον Λιμενικό Σώμα και το όλον Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, δηλαδή, και θέματα ναυτιλίας. Αυτό θα κάνουν οι περιφερειακές υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος και αυτό δεν είναι αποδεκτό από μας. ΄Η μας θέλουν για την ασφάλεια και την αστυνόμευση ή πως αλλιώς;
Με ρωτήσατε για την στρατικοποίηση του Σώματος. Θα σας πω ότι το Σώμα ήταν στρατιωτικά συντεταγμένο και δεν άλλαξε κάτι. Εμείς συμφωνούμε απόλυτα σε αυτό. Είναι ένας στρατιωτικός σχηματισμός και έτσι πιστεύουμε ότι πρέπει να εξακολουθήσει να υπάρχει, γιατί εξυπηρετεί την εθνική ασφάλεια.
Ο κ. Δρίτσας με ρώτησε εάν έχει σημασία, κάποιος που υπηρετεί στον τομέα της ναυτιλίας να είναι ένστολος ή μη ένστολος. Εγώ λέω ότι έχει σημασία αυτό για εκείνους οι οποίοι συνεργάζονται με το Υπουργείο αυτό. Δυστυχώς ή ευτυχώς ο ένστολος είναι παρών 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο, χωρίς ωράριο, με τις περισσότερες φορές απλήρωτη εργασία και προσφέρει τις υπηρεσίες του.
Γνωρίζετε πολλές δημόσιες υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα να λειτουργούν κατ΄ αυτόν τον τρόπο; Ο κ. Υπουργός που παρίσταται εδώ και εθήτευσε κατά το παρελθόν στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έχει ιδία άποψη. Μπορείτε να τον ρωτήσετε για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και το προσωπικό.
Ρωτήθηκα για τον ρόλο των προξενικών λιμεναρχών. Τι κάνει ένας προξενικός λιμενάρχης; Κατ΄ αρχήν, είναι ο εκπρόσωπος της πατρίδας μας στο εξωτερικό.
(Συνέχεια ομιλίας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΑΪΤΑΚΗ, Γενικού Γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος)
Είναι διπλωμάτης. Ασκεί διπλωματία και παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλοίο και το ναυτικό, όχι στον εξοπλισμό. Θα σας τα πει, φαντάζομαι, στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Πρέπει αυτός ο άνθρωπος να λειτουργεί με δύο πολιτικούς προϊσταμένους, με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Υπουργό Θαλάσσιων Υποθέσεων, γιατί άλλα είναι τα θέματα του ενός Υπουργείου και άλλα του άλλου.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ (Ειδικός Αγορητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Αυτό το μειονέκτημα μόνο βρίσκετε δηλαδή, ότι έχει πια δύο πολιτικούς προϊσταμένους;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΪΤΑΚΗΣ: Όχι μόνο. Είναι καταγεγραμμένη η άποψή μας και θα καταθέσω στα πρακτικά ένα πλήρες κείμενο που έχει κατά άρθρο τις παρατηρήσεις μας, πού συμφωνούμε και πού διαφωνούμε, διότι εδώ δεν ήρθαμε για να διαφωνήσουμε. Σχετικά με την ποιότητα του προσωπικού, στο Λιμενικό Σώμα υπηρετούν 7.140 περίπου άτομα, αν δεν κάνω λάθος. Θα μιλήσω για τους αξιωματικούς. Τα τρία τέταρτα από τους 614 αξιωματικούς από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Το ένα τρίτο από αυτούς είναι με μεταπτυχιακούς τίτλους. Σημαντικός αριθμός είναι με διδακτορικά. Έχω, μάλιστα και αν θέλετε μπορώ να σας αφήσω το βιογραφικό ενός αξιωματικού στην τύχη, για να μου πείτε πού βρίσκει εύκολα κανείς το Δημόσιο αυτά τα προσόντα αυτού του τυχαίου αξιωματικού, για να το δείτε και να το αξιολογήσετε εσείς.
Όσο αφορά τα υπόλοιπα στελέχη, το 40% των στελεχών είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και όσοι δεν είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι από Τ.Ε.Ι. ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ποτέ το Λιμενικό Σώμα δεν πήρε κατηγορίες υποχρεωτικής εκπαίδευσης, παρά μόνο πολύ νωρίς κατά την ίδρυσή του, οι οποίες εδώ και χρόνια έχουν αποστρατευτεί. Άρα, λοιπόν, μιλάμε για ένα προσωπικό με τεχνογνωσία και επιστημονική κατάρτιση επί μακρόν. Αυτό το προσωπικό άραγε δεν είναι κρίμα να χαθεί, λαμβάνοντας πάντα υπόψη και την οικονομική συγκυρία που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα;
Θέλω να κάνω μια παράκληση στον κ. Υπουργό να λάβει σοβαρά υπ’ όψη τις θέσεις μας. Πιστεύουμε ότι και εσείς ο ίδιος επιθυμείτε το καλό και του Σώματος αλλά και της πατρίδας μας. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία γι' αυτό. Σας παρακαλούμε θερμά, όλα αυτά που καταθέσαμε σήμερα να τα αξιολογήσετε και να τα λάβετε σοβαρά υπόψη.
Μέσα στο σχέδιο νόμου υπάρχουν και άλλες ρυθμίσεις, που αφορούν μέρος του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος. Για εμάς πολλά από αυτά που ρυθμίζονται, ενδεχομένως, να είναι εύλογα, όχι όμως στο παρόν νομοσχέδιο. Το παρόν νομοσχέδιο θα αποτελέσει τον κυριότερο οργανικό νόμο του Σώματος και εκτιμούμε ότι δε θα έπρεπε να υπάρχουν μέσα σε αυτόν, διότι πολλά είναι τα θέματα. Δεν κληθήκαμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας νωρίτερα. Αλλιώς, ίσως θα μπορούσαμε και εμείς θα συνεισφέρουμε σε αυτό. Τα άρθρα 16 και 17 τροποποιούν τον κώδικα του προσωπικού. Δεν μπορεί να γίνεται αυτό αποσπασματικά. Πρέπει να ιδωθεί συνολικά. Απαιτείται ο κώδικας του προσωπικού να επικαιροποιηθεί και αυτό θα παρακαλούσαμε τον κ. Υπουργό στο επόμενο διάστημα να το κάνει και μέσα εκεί να εντάξει όλες αυτές τις ατέλειες του προηγούμενου νομοθετήματος. Θεωρούμε ότι αυτή η αποσπασματική προσέγγιση δεν ωφελεί. Ενδεχομένως να ωφελεί κάποιους λίγους. Ευχαριστώ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει ο κ. Χαλάς.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΛΑΣ (Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας): Ευχαριστούμε που μας δεχτήκατε προκειμένου να τοποθετηθούμε επί του νομοσχεδίου και όχι όλου του νομοσχεδίου. Θα τοποθετηθούμε επί του άρθρου 20, γιατί αυτό πιστεύω ότι είναι το θέμα το οποίο θίγει την ναυτεργασία ιδίως. Μπορεί να έχω θέσεις γενικότερα για το θέμα του Υπουργείου που ασχολείται με τη ναυτιλία, αλλά από την αρχή τοποθετηθήκαμε ότι αυτή η διχοτόμηση δεν ωφελεί, σε καμία περίπτωση, τη ναυτιλία και υπήρχαν τρόποι, προκειμένου να βρεθούν, να τοποθετηθούν και να υπάρχουν λύσεις.
Θα έλεγα ότι ξεκινάς από αυτό που έχεις και προχωράς επεξεργαζόμενος την κάθε κατάσταση εκεί που θέλεις. Προς το παρόν, δεν έγιναν αυτά τα πράγματα. Είχα στείλει σχετική επιστολή και στον Πρωθυπουργό και είχα τα βγάλει και δελτίο τύπου, ότι έτσι δε λειτουργούμε. Εμφατικά θέλω να πω ότι, επειδή είναι μέλος σε διάφορα fora σε παγκόσμια κλίμακα, πιστεύω ότι με την ύπαρξη του Υπουργείου όπως ήταν είχε μεγαλύτερη αίγλη η εμπορική ναυτιλία από ό,τι έχει τώρα. Αυτό δε θα πει ότι το Υπουργείο δούλευε άριστα προηγουμένως. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι τώρα το Υπουργείο λειτουργεί χειρότερα από ό,τι λειτουργούσε και αν θέλετε μπορώ να σας πω και τους λόγους γι' αυτό.
Το άρθρο 20, δεν ξέρω γιατί, αλλά στρέφεται εναντίον της ναυτεργασίας ξεκάθαρα. Επειδή έχει στραφεί το Κράτος μας και εναντίον της ναυτεργασίας στην ποντοπόρο ναυτιλία και στα κρουαζιερόπλοια, όπου αφήνουμε τα πλοία με σημαίες ευκαιρίας να μπαίνουν εκεί που μπαίνουν - ελπίζω και εύχομαι να μην κλάψουμε θύματα - έχουμε τώρα στραφεί και εναντίον της ακτοπλοΐας. Σε κάποια τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας ή τον άνθρωπο που ασχολείται με το σχετικό Υπουργείο περισσότερο, μου είπε ότι η θέση του δεν ήταν αυτή και ότι το άρθρο 20 γράφτηκε λάθος. Αν είναι λάθος θα ήθελα να το ξεκαθαρίσουμε ποιο είναι το λάθος και ποιο είναι το σωστό.
Όπως αναφέρεται εδώ, όμως, καταργούνται τα δικαιώματα των ναυτεργατών. Για τον ν. 2932 θα πρέπει να είναι υπερήφανος ο κ. Παπουτσής του οποίου είναι δημιούργημα και για τον οποίο ασχοληθήκαμε το 2002. Πράγματι, κατέβαλε προσπάθειες ώστε να ενισχύσει την ελληνική νομοθεσία, γιατί ο Κανονισμός 3577 αναφέρει ότι θα ισχύει η ελληνική νομοθεσία υπέρ του Έλληνα ναυτικού. Αυτό δεν ξέρω τώρα γιατί θέλουμε να το πετάξουμε στη γωνία και λέμε «όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 18», το οποίο και αυτό ενίσχυσε την παραπάνω θέση μας όσον αφορά την εργασία μέσα στα πλοία. Το άρθρο 18 του ν. 3409 «αντικαθίσταται ως εξής» και αναφέρει πώς αντικαθίσταται, που δε λέει τίποτε αυτό που αντικαθιστάται. Λέει απλώς λόγια.
(Συνέχεια ομιλίας κ. Ιωάννη Χαλά, Γενικού Γραμματέα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας)
Όμως, γι’ αυτό που αντικαταστάθηκε θα ήθελα να πω ότι το άρθρο 18 έχει τις παρακάτω δυνατότητες. Η εκτέλεση των δρομολογίων είναι υποχρεωτική ανά έτος από την δρομολόγηση στη συγκεκριμένη γραμμή. Δηλαδή, αυτό που γίνεται δίνει τη δυνατότητα στον εφοπλιστή να χρησιμοποιήσει ένα πλοίο για όσο χρονικό διάστημα θέλει και νομίζει ότι εξυπηρετούνται οι στόχοι του. Αυτή είναι μία θέση την οποία υπερασπιστήκαμε και έχουμε αγωνισθεί να κρατείται το δεκάμηνο απασχόλησης.
Για την ελληνομάθεια θα ήθελα να πω ότι είναι κάτι που το είχαμε συζητήσει όταν είχε περάσει ο νόμος 2932. Επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση μεγάλωσε και μεγαλώνει σκεφτήκαμε όταν κάποια στιγμή οι Έλληνες ναυτικοί θα έχουν εξαφανιστεί, είπαμε να έρθουν και άλλοι να εργασθούν εδώ με τον όρο να μιλούν ελληνικά.
Κύριε Υπουργέ, είναι ξεκάθαρο ότι όλοι οι ναυτικοί και ναυτεργάτες μέσα στα πλοία ασχολούνται και με την ασφάλεια. Όμως επειδή το Προεδρείο της Ένωσης Εφοπλιστών θέλει να φέρει χαμηλόμισθους, νομίζω ότι προσπάθησα προς αυτή την κατεύθυνση και έπεισα κάποιους, ώστε να αναφέρεται με τέτοιο τρόπο που να μη δημιουργεί κανένα πρόβλημα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Πλακιωτάκης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ (Εισηγητής Μειοψηφίας): Κύριε Χαλά θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν πιστεύετε ότι με το συγκεκριμένο άρθρο ανοίγει η πόρτα για τη μη υποχρεωτική δεκάμηνη επάνδρωση. Επίσης θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν πιστεύετε ότι με το πιστοποιητικό ελληνομάθειας ανοίγεται μια πόρτα ως προς την πρόσληψη μη κοινοτικών στα πλοία.
Κύριε Υπουργέ, εκτιμώ ότι είναι όλα θέματα ακτοπλοΐας και μετά την τοποθέτηση του Προέδρου πιστεύω ότι όταν ρωτήθηκε ο κ. Διαμαντίδης εάν γνώριζε για τη συγκεκριμένη διάταξη, απάντησε στους δημοσιογράφους ότι δεν την γνώριζε. Όμως για αυτό το θέμα θα μας απαντήσει ο ίδιος ο Υπουργός.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Σκοπελίτης.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ (Ειδικός Αγορητής ΚΚΕ): Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να σας ρωτήσω και να μας πείτε τη γνώμη σας, εάν δημιουργεί πρόβλημα εκ μέρους των εφοπλιστών η καταστρατήγηση της δεκάμηνης στρατολόγησης πλοίων. Επίσης για την ελληνομάθεια θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν μπορεί να υπάρξει καταστρατήγηση εκ μέρους των εφοπλιστών στην αναλογία των πληρωμάτων.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Δρίτσας.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ (Ειδικός Αγορητής ΣΥ.ΡΙΖ.Α): Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ενημέρωση που μας κάνατε. Η μία ερώτηση αφορά διαδικαστικό θέμα. Συγκεκριμένα θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς κρίνετε ως Π.Ν.Ο. το γεγονός ότι ρυθμίσεις που αφορούν τις συνθήκες εργασίας των ναυτικών, εισάγονται ως άρθρο σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Επίσης θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν είχατε κληθεί σε διαβούλευση για τα συγκεκριμένα θέματα.
Αυτές οι ρυθμίσεις, όπως ενδεχομένως αναμορφωθούν, εντάσσονται ή όχι σε στρατηγικά αιτήματα των ακτοπλόων; Δηλαδή, είναι ρυθμίσεις που τείνουν να ικανοποιήσουν αιτήματα των ακτοπλόων;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Καρύδης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σχετικά με το θέμα που θέσατε για τη δεκάμηνη υπηρεσία θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν στη διάταξη που είδατε, υπάρχει ασφυκτικό περιθώριο χρόνου από την Ε.Ε. για να διορθωθούν κάποια πράγματα;
Για τη δεκάμηνη υπηρεσία είπατε ότι μιλήσατε με τον κ. Διαμαντίδη. Εσείς είδατε ότι στις προθέσεις του Υπουργού να υπάρχει κάποια διάθεση αλλαγής της δεκάμηνης υπηρεσίας;
Για την ελληνομάθεια θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν υπάρχει απόφαση της Ε.Ε. με κοινοτική οδηγία να αλλάξει η διατύπωση και σ’ αυτό το θέμα θα πρέπει η χώρα μας να εναρμονιστεί;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Χαλάς.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΛΑΣ (Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας): Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον νόμο 3577/92 που έγινε πιο ασφαλής με τον ν. 2932/2002, είναι ξεκάθαρη. Λέει ότι τα σκάφη που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές μεταξύ λιμένων σε νησιά και όλα τα θέματα σχετικά με την επάνδρωση, εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του κράτους στο οποίο το σκάφος εκτελεί θαλάσσιες μεταφορές. Γιατί πράγματι τα πλοία πρέπει να ταξιδεύουν ασφαλώς και να είναι ασφαλές το πλοίο, γι' αυτό του δίνει αυτή τη δυνατότητα.
(Συνέχεια ομιλίας κ. ΙΩΑΝΝΗ ΧΑΛΑ, Γενικού Γραμματέα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας)
(Συνέχεια ομιλίας κ. ΙΩΑΝΝΗ ΧΑΛΑ, Γενικού Γραμματέα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας)
Αυτό δημιουργούσε πρόβλημα στη ναυτεργασία και γενικότερα μπορώ να πω και στα νησιά, τα οποία είχαν ελλιπή συγκοινωνιακή αντιμετώπιση, διότι κάποιοι πλοιοκτήτες αυτό το δίμηνο με διάφορα τεχνάσματα, θα απαντήσω και στον κ. Δρίτσια με αυτό, προχωρούσαν όχι με τρόπο ευθύ, αλλά διαφορετικά. Δηλαδή, κοιτάξτε εγώ βγήκα σε επιθεώρηση, μου βρέθηκε ένα πρόβλημα μεγάλο που χρειάζεται αντικατάσταση ένα μηχάνημα, ένας στρόφαλος κ.λπ. Μπορούσε να το κάνει και τέσσερις, πέντε και έξι μήνες.
Με τις προσπάθειες που κάναμε ενδιαμέσως και επί εποχής κ. Κεφαλογιάννη, αυτό το παραπάνω διάστημα ζητήσαμε και εκεί νομοθετικά ρυθμιστή, ώστε μετά τους δέκα μήνες, όταν παραβιάζεται το δίμηνο, θα υπάρχει η ναυτολόγηση των ανθρώπων που πρέπει να ήταν ναυτολογημένοι μέσα στο πλοίο. Αυτά, όμως, με το άρθρο το οποίο έχει ενταχθεί στη συζήτηση την οποία κάνουμε καταργούνται και σου δίνει τη δυνατότητα τη στιγμή που θεωρείται σαν έκτακτο δρομολόγιο, σαν ένα δρομολόγιο που γίνεται όχι σε τακτική δρομολόγηση, δεν ξεκαθαρίζει τίποτα, δεν λέει τίποτα και αφαιρεί όλα αυτά τα οποία ήταν ασφαλιστικές δικλίδες για την ύπαρξη της εργασίας.
Όσον αφορά αυτά τα οποία συζητήθηκαν προηγουμένως δεν ανοίγει, απλώς, πόρτα, όπως είναι το άρθρο δημιουργεί πρόβλημα στην δεκάμηνη απασχόληση, είναι κερκόπορτα, την ανοίγει διάπλατα, κύριε, κάνετε ό,τι θέλετε από δω και πέρα. Απαντώ συνάμα και στον κ. Δρίτσα, που πράγματι αυτό είναι ένα αίτημα διαχρονικό των Ελλήνων ναυτοπλόων αυτό πλέον, είναι ότι πράγματι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα όχι μονάχα να απασχολούν Έλληνες, όχι μονάχα να απασχολούν ευρωπαίους ναυτεργάτες, αλλά αν είναι δυνατόν και τριτοκοσμικούς. Είναι ξεκάθαρο με την νομοθεσία που πρέπει να υπάρχει και δεν πρέπει να πειραχθεί η νομοθεσία της ακτοπλοΐας, Θα πρέπει εάν ακόμα υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, βεβαίως, θα μιλήσουμε για ευρωπαίους αλλά με βάση την ελληνική νομοθεσία, τα ελληνικά μισθολόγια και τον ελληνικό τρόπο εργασίας.
Θα ήθελα να πω, όμως, είμαστε σε μια κατάσταση, σε μια εποχή που αυτή τη στιγμή μιλάμε για πάνω από 6000 ναυτεργάτες άνεργους. Αν έρχονται τέτοια πράγματα καταλαβαίνετε την ανασφάλεια που δημιουργούμε σ' αυτούς άνθρωπος. Θα ήθελα, λοιπόν, να υπάρχει περισσότερο ανθρώπινο πρόσωπο και θα πρέπει να το διεκδικήσουμε αυτό το ανθρώπινο πρόσωπο προς την προσφορά εργασίας, διότι παραγωγή δεν υπάρχει αν δεν υπάρχει εργατικό δυναμικό και αυτό μην το καταστρέφουμε. Μη ζουν, δηλαδή, από τις εκκλησίες κάποιοι άνθρωποι και ζουν αρκετοί σήμερα στα συσσίτια.
Ρωτήσατε, κύριε Σκοπελίτη, αν είναι ο στόχος των εφοπλιστών να καταργηθεί το δεκάμηνο. Είναι ξεκάθαρο, βεβαίως, τους βοηθάει πέρα για πέρα και αυτό ζητάνε. Με την ναυτοπλοΐα δεν έχουμε υπογράψει σύμβαση ακόμα, αλλά είναι ένα άλλο θέμα, αλλά έχουμε συζητήσει τουλάχιστον δέκα φορές και το κυρίαρχο θέμα είναι να ελευθερωθεί η κατάσταση της επάνδρωσης των πλοίων. Αυτό είναι το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση.
Θα πω δύο λόγια ότι το νομοσχέδιο αυτό όσον αφορά στο άρθρο 20, θα πρέπει να αποσυρθεί και να παραμείνει όπως έχει. Θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι πλήρως, διότι παραβιάζετε. Επίσης, θα ήθελα να πω ότι αυτή τη στιγμή το Υπουργείο, το σχετικό Υπουργείο με τη ναυτιλία, γιατί δεν μπορώ να τα πω όλα αυτά, τα οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο νομοσχέδιο, δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε να λειτουργήσει. Μία από τις υποχρεώσεις του, να γίνονται τακτικές επιθεωρήσεις στα πλοία, που δεν γίνονται και τις επιθεωρήσεις τις κάνει το Λιμενικό Σώμα.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Δριβάκος.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΙΒΑΚΟΣ (Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος): Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριοι εκπρόσωποι των φορέων, είναι γεγονός ότι το Λιμενικό Σώμα της μετά ολυμπιακής περιόδου βίωσε και βιώνει την αδιαφορία, την εγκατάλειψη, την απαξίωση και την απόλυτη παρακμή από κυβερνητικές επιλογές που επέλεξαν να το εγκαταλείψουν υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο στερώντας του πόρους για μέσα, εξοπλισμούς, υλικοτεχνική υποδομή που θέτουν ακόμη και σε κίνδυνο τα ίδια του τα στελέχη. Από αναλώσιμα υλικά για τη σωστή οργάνωση των υπηρεσιών του, μέχρι απλήρωτα δεδουλευμένα οδοιπορικά για μεταθέσεις, αποσπάσεις, μετακινήσεις, πλεύσιμα, εκτός έδρας και υγειονομικές δαπάνες για φάρμακα, νοσηλεία, γιατρούς που χρωστούνται στο προσωπικό για πάνω από τρία χρόνια.
Μετά απ' όλα αυτά θεωρήσαμε ότι η Κυβέρνηση τιμώντας την προσφορά του Λιμενικού Σώματος και σεβόμενη την ιστορία του ήταν σε θέση να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αναγέννηση ενός ασθενούς Οργανισμού, όπως ήταν και είναι το Λιμενικό Σώμα και παράλληλα να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για βελτίωση των εργασιακών συνθηκών των στελεχών του, τουλάχιστον, στα θέματα υγειονομικής περίθαλψης και της κάλυψης των οδοιπορικών εξόδων και δαπανών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Αντί αυτού, η βίαιη αλλαγή τον περασμένο Οκτώβριο με την τριχοτόμηση του τέως Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και κυρίως με την αποψίλωση του Λιμενικού Σώματος από το σύνολο των αρμοδιοτήτων του και ταυτόχρονα δεσμεύοντας το για την εκτέλεση όλων των παραπάνω καθηκόντων και των τριών Υπουργείων δημιούργησε τραγελαφικές καταστάσεις για να φτάσουμε σε φαινόμενα πλήρους διάλυσης κάθε έννοιας διοικητικού και επιχειρησιακού μηχανισμού του Σώματος.
Μετά από τρία προεδρικά διατάγματα ήρθε το 50 / 2010 με το οποίο πιστέψαμε ότι υπάρχει μια λύση βιώσιμη, ισχυρή, ικανή να δώσει ελπίδα και όραμα για ένα Λιμενικό Σώμα δημιουργώντας ένα Σώμα δυνατό, αποτελεσματικό, σίγουρο και ικανό να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον Έλληνα πολίτη, στο ελληνικό πλοίο, στην ξηρά και στη θάλασσα και στον Έλληνα ναυτικό.
Η συνέχεια, όμως, μετά τον τελευταίο να σχηματισμό μας προσγείωσε ξανά σε ένα μοντέλο συνδιαχείρισης δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στη δομή και λειτουργία του Σώματος με το διαχωρισμό των στελεχών του σε δύο διαφορετικές κατηγορίες, εργαζόμενοι σε δύο διαφορετικούς τομείς της δημόσιας διοίκησης. Κατόπιν με το τελευταίο προεδρικό διάταγμα 127 / 2010 το Λιμενικό Σώμα αποκτά κάποιες από τις αρμοδιότητες του τέως Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, μεταπηδά από το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, συνεχίζοντας, όμως, να δρα και ως Όργανο του άλλου Υπουργείου.
Για να κλείσω, λοιπόν το θέμα των αρμοδιοτήτων που πολύς λόγος έγινε για αυτές, πιστεύουμε ακράδαντα ότι στο Λιμενικό Σώμα δεν έφταιγαν οι πολλαπλές αποστολές , αλλά η μη ορθή ανταπόκριση της Πολιτείας στην προστασία ενός τέτοιου φορέα που προσέφερε πολλαπλάσια των όσων του παρείχε η Πολιτεία για το σκοπό αυτό. Άλλωστε στη μεγαλύτερη ακτοφυλακή το κόσμου η ναυτιλιακή πολιτική είναι ένα σημαντικό κομμάτι των αρμοδιοτήτων της. Γι' αυτό το λόγο δεν είναι και για μας το ζήτημα ο τίτλος του Υπουργείου. Αυτό που ζητάμε εμείς είναι ξεκάθαρες αρμοδιότητες, ξεκάθαρα πράγματα, ένα Λιμενικό Σώμα που να μπορεί να σταθεί κάτω από την ηγεσία.
Έχοντας τα παραπάνω ως δεδομένα και τα στελέχη του Λιμενικού εξαντλημένα από την προσπάθεια να συντηρούν ζωντανό έναν άρρωστο Οργανισμό που τους δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα και που τα τελευταία χρόνια στηριζόταν χάρη στην ανιδιοτέλεια και την αλτρουιστική διάθεση των στελεχών του, τα οποία δεν άφηναν να φανούν τα τεράστια υπηρεσιακά προβλήματα του. Θεωρούμε ότι μόνο με λύση όσων αρχικά ανέφερα, αλλά και με τη σημαντική βοήθεια που δίνει το παρόν σχέδιο νόμου ήρθε η ώρα να βάλουμε τα θεμέλια για την ανασύσταση και αναγέννηση του πολύπαθου Οργανισμού, που λέγεται Λιμενικό Σώμα.
(Συνέχεια ομιλίας κ. Γεώργιου Δριβάκου, Πρόεδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.)
Όσον αφορά το νομοσχέδιο, αυτό καθ’ αυτό, έχουμε να επισημάνουμε, ότι με βάση το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα, το τονίζω αυτό, κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Πιο συγκεκριμένα: Πρώτον, η σύσταση Αρχηγείου, από μόνη της, συνιστά ένα αυτόνομο και οργανικά δυνατό σώμα και αποτελεί την πλήρη δικαίωσή μας για την επιμονή μας, εδώ και χρόνια, σε αυτό. Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Λιμενικό Σώμα αποκτά συγκεκριμένο ρόλο, αποστολή και αρμοδιότητες, και αποκόπτεται από την οργανωτική δομή των Υπουργείων, που κατά καιρούς υπηρέτησε.
Τρίτον, η αναγνώριση της κάθετης ιεραρχικής δομής του σώματος, ζητούμενο εδώ και 16 μήνες, του εξασφαλίζει το ενιαίο του, ως σύνολο.
Τέταρτον, η ξεκάθαρη αρμοδιότητα, επί παντός, υπό ελληνικής σημαίας πλοίου και πληρωμάτων, όπου και αν αυτό βρίσκεται, και στα υπό ξένης σημαίας πλοία, εφόσον διαπλέουν ελληνικά χωρικά ύδατα ή βρίσκονται σε ελληνικά λιμάνια ή εγκαταστάσεις. Η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η έρευνα και διάσωση, αποστολή η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις μιας αυτόνομης και ισχυρής παρουσίας του σώματος.
Πέμπτον, η αλλαγή του συστήματος προμηθειών, όπου αφορά επισκευές και συντήρηση επιχειρησιακών μέσων, υλικοτεχνικής υποδομής και ειδικών δυνάμεων και μέσων επιχειρησιακών κέντρων.
Έκτον, η σύσταση παγίας προκαταβολής στο Αρχηγείο, για την άμεση αντιμετώπιση των δαπανών, καθώς και μια σειρά άλλων διατάξεων, όπως: η διασφάλιση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, η κάλυψη των δικαστικών εξόδων των στελεχών για την υπεράσπισή τους για ενέργειες κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, η επαναφορά του συστήματος των μορίων για την κατάταξη των στελεχών σε σχολές λιμενοφυλάκων και υπαξιωματικών, η επέκταση υγειονομικής περίθαλψης των στελεχών του Λιμενικού, η άρση της αδικίας για βαθμολογικές προαγωγές, η ενίσχυση των ασφαλιστικών μας ταμείων με ανταποδοτικούς πόρους από τον Οίκο Ναύτη και πλοηγική υπηρεσία για παροχή υπηρεσιών προς τρίτους, η οριοθέτηση, που δεν υπήρχε στα προηγούμενα, του χρονικού ορίου των δύο ετών για τις αποσπάσεις των στελεχών στο άλλο Υπουργείο. Από την άλλη, και επειδή θεωρούμε ότι το σχέδιο νόμου αυτό, το σημαντικότερο νομοθέτημα για τη θεσμική θωράκιση του σώματος, για τη μετεξέλιξη του σε ένα αποτελεσματικό, αυτόνομο και οργανικά δυνατό σώμα, είναι η ευκαιρία για μια σειρά ακόμα παρεμβάσεων, όπως η δημιουργία Ακαδημίας, καθώς και σχολείων, δια βίου, κατάρτισης των στελεχών. Η εκπαιδευτική διαδικασία θα πρέπει να στηρίζεται στη νέα δομή και οργάνωση του σώματος, με σύγχρονες μορφές εκπαίδευσης και με έμφαση στην εξειδίκευση. Τα πτυχία της Ακαδημίας θα πρέπει να είναι σε αντιστοιχία με αυτά των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, ανάλογα με την κατηγορία της σχολής. Επίσης, με τη δημιουργία της Ακαδημίας, θα επιτύχουμε και τη δυνατότητα τακτικών προσλήψεων, ανάλογη με τις ανάγκες του σώματος, μέσω των πανελληνίων εξετάσεων. Η αξιοκρατική αξιολόγηση του προσωπικού σε θέματα κρίσης και προαγωγών, με κανόνες διαφάνειας που δεν θα δίνουν καμία δυνατότητα αμφισβήτησης τους. Επίσης, κρίνεται αναγκαία η αναδιάταξη των περιφερειακών διοικήσεων και η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση, με στόχο τις περιφέρειες στρατηγεία. Οι περιφερειακές διοικήσεις πρέπει να λειτουργούν με δικό τους ετήσιο προϋπολογισμό δαπανών, ανεξάρτητο επιτελικό σχεδιασμό στο χώρο ευθύνης τους και πρέπει να είναι υπόλογοι σε ό,τι αφορά τις υποδομές και τα επιχειρησιακά μέσα του σώματος στην περιοχή τους. Υπαγωγή σε αυτές, της διοίκησης του προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες, καθώς και η υπαγωγή των αρμοδιοτήτων της διοικητικής μέριμνας. Μακροπρόθεσμος στόχος θα πρέπει να είναι οι περιφερειακές προσλήψεις και οι μεταθέσεις του προσωπικού εντός των περιφερειακών διοικήσεων.
Άλλα θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία των λιμενικών αρχών. Όπως, απεμπλοκή των αρμοδιοτήτων του ΥΘΥΝΑΛ και κάθε άλλου φορέα, που δεν περιγράφονται στην αποστολή του σώματος, μετά τα δύο έτη αποδέσμευσης των στελεχών, από τις κεντρικές υπηρεσίες του ΥΘΥΝΑΛ. Αυτό, κυρίως, θα πρέπει να γίνει στην περιφέρεια και στις Λιμενικές αρχές. Θεωρώ ότι θα γίνει και αυτό, αλλά πρέπει να περιγραφεί. Άμεση αποδέσμευση των στελεχών από τη φύλαξη των λιμένων, σύμφωνα με τον ISPS, και αντικατάσταση με security, όπως προβλέπει ο νόμος. Άλλωστε, το Λιμενικό Σώμα, ως αρμοδιότητα στον τομέα αυτό, έχει μόνο την εποπτεία για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και των λιμενικών εγκαταστάσεων.
Θέματα που σχετίζονται με υπηρεσιακά ζητήματα. Εδώ έχουμε προτείνει μια σειρά τροπολογιών, τις οποίες θέλουμε να καταθέσουμε και κάνουμε παράκληση σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής, να τις κάνουμε αποδεκτές και στον κ. Υπουργό, να τις δεχτεί και να ενσωματωθούν στο σχέδιο νόμου γιατί βοηθούν για πάρα πολύ. Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος περιμένουν 10 χρόνια μια νομοθετική πρωτοβουλία. Μετά το κώδικα 3079/2002, γίνανε μόνο δύο μικροπαρεμβάσεις του 2006 και του 2007, στις οποίες αφορούσαν μεμονωμένες, μόνο, ρυθμίσεις. Ζητάμε να επανέλθει η διάταξη για τον ελεγκτήριο δαπανών, που ήταν στο αρχικό κείμενο και είδαμε τώρα ότι έχει απαλειφθεί. Ζητάμε να γίνει μια τροποποίηση σε σχέση με τη διάταξη που περιγράφει για τα ναυτικά νοσοκομεία, ώστε οι μεταθέσεις να γίνονται από το συμβούλιο μεταθέσεων, όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα και όχι με κοινή υπουργική απόφαση. Με κοινή υπουργική απόφαση, μπορούν να καθορίζονται μόνο οι όροι και προϋποθέσεις που θα πηγαίνουν τα στελέχη εκεί.
Τέλος, με την πεποίθηση ότι οι προτάσεις μας θα γίνουν δεκτές, γιατί εξυπηρετούν πρωτίστως, υπηρεσιακά και μόνο, τη νέα δομή και οργάνωση του Λιμενικού. Είμαστε σίγουροι ότι η προσπάθεια αυτή θα έχει αντίκρισμα, με την προϋπόθεση ότι δεν θα αυτοϋπονομευτεί από την οικονομική κρίση, αλλά θα υπάρξει η απαιτούμενη χρηματοδότηση, τόσο για τη συντήρηση και τον εξοπλισμό μέσων και προσωπικού, όσο για τη κάλυψη των υποχρεώσεων της υπηρεσίας προς τα στελέχη της. Για μια ακόμη φορά, επισημαίνουμε την πλήρη δικαίωσή μας, αλλά και παράλληλα εκφράζουμε τη θετική συμβολή της σύστασης αρχηγείου Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, στην προσπάθεια αναβάθμισης των υπηρεσιών του σώματος. Ευχαριστώ πολύ.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Εμείς ευχαριστούμε τον κ. Δριβάκο. Το λόγο έχει ο κ. Μανωλάκης.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κ. Δριβάκο, μιλήσατε για μετά-Ολυμπιακή εγκατάλειψη, για ασθενή οργανισμό, αν άκουσα καλά κ.λπ. Θέλω να κάνω μερικά ερωτήματα, μέχρι πρότινος τουλάχιστον. Είχατε μέχρι τώρα, ως Λιμενικό Σώμα, αρμοδιότητες ή κυρίως εκτελούσατε, κληρώνατε αρμοδιότητες του πρώην Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας; Αν θεωρείται τώρα, με αυτό το νομοσχέδιο, ότι σας παρέχονται πια, αυτές οι αρμοδιότητες; Με το γεγονός ότι δημιουργείται Αρχηγείο, μπορεί καλύτερα να εκπληρώνετε αυτές τις αρμοδιότητες; Εννοώ ότι εκτός του Αρχηγείου, μια άλλη συγκρότηση του Λιμενικού Σώματος, θα εκπληρώνεται καλύτερα αυτές τις αρμοδιότητες; Αναφερθήκατε σε δύο τρεις τροπολογίες, δεν ξέρω πως τις ονομάζετε εσείς, παρατηρήσεις προς τη Βουλή και προς το Υπουργείο, οι προηγούμενες προτάσεις σας, πολλές από τις οποίες ακούσαμε, ελήφθησαν υπόψη από την σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη; Το σύστημα των προμηθειών, κ. Δριβάκο, και του ότι έχετε το δικό σας προϋπολογισμό, βοηθάει ώστε να έχετε γρήγορα αξιόμαχα μέσα, πλωτά, χερσαία, εναέρια κ.λπ.;
Το τελευταίο που έχει συζητηθεί από τους προηγούμενους, σχεδόν όλους, αλλά εμένα προσωπικά με στεναχωρεί. Θέλω να το ξαναβάλω και σε σας, να μου πείτε ποια είναι η άποψή σας, σε σχέση με την αποστρατεία απασχόλησης αξιωματικών. Θεωρείται ότι είναι πέρα από το νόμιμο, συνταγματικό, ότι είναι ηθικό, δεοντολογικό, λιμενικοί και κυρίως αξιωματικοί, οι ανώτεροι σας, που συναλλάσσονται με τους εφοπλιστές, κάνουν καλά τη δουλειά τους; Όχι όλοι βέβαια, δεν αναφέρομαι για όλους, όταν έχουν στο μυαλό τους, ότι θα λειτουργήσω έτσι όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου μετά τη σύνταξή μου, να πάω εκεί και να δουλέψω; Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Πλακιωτάκης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ (Εισηγητής της Μειοψηφίας): Κύριε Πρόεδρε, ενώ συμφωνείτε με τη δημιουργία του Αρχηγείου, διαφωνείτε με τη διάσπαση του πρώην Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Θα ήθελα μια καθαρή απάντηση σε αυτό.
Δεύτερον, ήθελα να μου πείτε ότι διαφωνείτε, με τη λογική περιφερειακές υπηρεσίες του Λιμενικού, να εκτελούν καθήκοντα αρμοδιότητας του νυν Υπουργείου Θαλάσσιων Υποθέσεων. Πώς πιστεύετε ότι μπορούν οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες να εκτελεστούν, αφού διαφωνείτε να εκτελούνται από τις περιφερειακές υπηρεσίες;
(Συνέχεια ομιλίας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη Εισηγητή της Μειοψηφίας)
Τρίτον και σημαντικότερον, έχει γίνει πολύς λόγος, για τα επιχειρησιακά μέσα, ότι βρίσκονται σε πολύ χαμηλή διαθεσιμότητα και μάλιστα τους τελευταίους 14 μήνες δεν υπήρχε η πάγια προκαταβολή, οπότε το πρόβλημα έγινε ακόμη πιο έντονο. Πιστεύετε ότι με το παρόν νομοσχέδιο, μπορούμε να πούμε ότι η αύξηση της επιχειρησιακής διαθεσιμότητας θα αυξηθεί ή τι προτάσεις έχετε να κάνετε, έτσι ώστε και να βελτιωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα. Επίσης κρίνετε αναγκαίο να γίνουν και οι απαραίτητες προσλήψεις;
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Προεδρεύων της Επιτροπής) : To λόγο έχει ο κύριος Κολοκοτρώνης.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ(Ειδικός Αγορητής του ΛΑΟΣ) : Αναφερθήκατε, ότι θα πρέπει να αποδεσμευθεί το ΛΣ από το έργο της φύλαξης των λιμένων. Αυτό εσείς το θεωρείτε πάρεργο; Εάν θεωρείτε αυτό πάρεργο, πείτε μου αυτά που διαλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου περί ασκήσεως καθηκόντων των τροχονόμων και επιθεωρητών, καταστημάτων εστίασης τι είναι;
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Προεδρεύων της Επιτροπής) : To λόγο έχει ο κύριος Δρίτσας.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ (Ειδικός Αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ) : Θα σας κάνω και εγώ με τη σειρά μου δύο τρείς ερωτήσεις. Πρώτον, συμφωνείτε και εσείς από την πλευρά των αξιωματικών άκουσα συμφωνία, από την πλευρά του δικού σας στελεχικού δυναμικού του ΛΣ υπάρχει συμφωνία για την στρατιωτικοποίηση και την οργάνωση σε στρατιωτική βάση του ΛΣ σε Ελληνική Ακτοφυλακή;
Δεύτερον, συμφωνείτε να συμμετέχετε σε διεθνείς αποστολές του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε;
Τρίτον, σχετικά με τη γνώμη που διατύπωσαν οι εφοπλιστές για ένα ΛΣ από τη μια πλευρά και μια Ελληνική Ακτοφυλακή από την άλλη, πάνω σε αυτό εσείς θα συμφωνούσατε.
Ως προς τις προτάσεις θα τις δούμε θα τις μελετήσουμε και πολλά από αυτά μάλιστα που αναφέρατε, είναι χρονίζοντα και δεν θέλω να επανέλθω.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Προεδρεύων της Επιτροπής) : To λόγο έχει ο κύριος Καρύδης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡYΔΗΣ : Σε πολλές από τις ερωτήσεις που είχα να κάνω, καλύφθηκα από τους συναδέλφους. Πρώτον, εγώ ήθελα να ρωτήσω εάν το σύστημα των προμηθειών, όπως διατυπώνεται στο νόμο συν την συμφωνία που έχει γίνει με την ΕΑΒ, για τα εναέρια μέσα, πιστεύεται ότι θα δημιουργήσει μια καλύτερη και αποτελεσματικότερη εικόνα στα μέσα που πρέπει να διαθέτει το ΛΣ από εδώ και πέρα. Δεύτερον, για το σύστημα των προσλήψεων που όλοι θίξατε το τι συνέβαινε στο παρελθόν. Πιστεύετε ως πρώτο βήμα με την μοριοδότηση δημιουργείται ένα αντικειμενικό σύστημα προσλήψεων για το προσωπικό του Λιμενικού; Το τρίτο που θέλω να ρωτήσω, είναι ότι επειδή ο συνάδελφος από την Ένωση Αξιωματικών, ανέφερε ότι οι διατάξεις που αφορούν το προσωπικό, αφορούν κάποιους λίγους. Εσείς αυτήν την άποψη την συμμερίζεστε;
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Προεδρεύων της Επιτροπής) : To λόγο έχει ο κύριος Δριβάκος.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΙΒΑΚΟΣ(Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος(ΠΟΕΠΛΣ) : Αρχικά, με ρωτήσατε για τις αρμοδιότητες και ήμουν ξεκάθαρος από την αρχή, ότι η σύσταση του Αρχηγείου συνιστά ένα αυτόνομο και οργανικά δυνατό Σώμα. Δεύτερον, ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Σώματος, αποκτά αρμοδιότητες, ρόλο, και αποστολή. Μέχρι τώρα ήταν εκτελεστικό όργανο των Υπουργείων που υπηρετούσε.
Εάν ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις μας. Στα θέματα που αφορούν το προσωπικό, ελήφθησαν και βεβαίως είχαμε συναντήσεις και με τον Υπουργό, όπου του δώσαμε αρχικά κάποια θέματα και πολλά από αυτά έχουν ήδη συμπεριληφθεί στις διατάξεις του νόμου.
Με τις προμήθειες και την ΕΑΒ. Όντως το σύστημα προμηθειών έπρεπε να αλλάξει. Δεν υπάρχει κανένας μεγάλος διαγωνισμός, που έχει κηρυχθεί γόνιμος από το 2004 και μετά. Έχουν φτάσει οι υπηρεσίες να μην έχουν ούτε φωτοτυπικό χαρτί. Και η ΕΑΒ ήταν μια σημαντική ρύθμιση και έχει ήδη ξεκινήσει η αποκατάσταση των εναέριων μέσων και πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε σε μια πολύ καλή συνεργασία.
Εάν απασχολούνται οι λιμενικοί όταν παίρνουν σύνταξη και μετά. Πάνω σε αυτό πολύς λόγος γίνεται και νομίζω ότι δεν υπάρχει ουσία. Καταρχήν δεν μπορώ να καταδικάσω κανέναν ή να πω ότι κάποιος έκανε συναλλαγή, για να βρεθεί σε κάποιο γραφείο η ή να πιάσει κάποια δουλειά. Εμένα προσωπικά δεν θα μου έκαναν ποτέ πρόταση για να με προσλάβουν. Ρώτησε ο κύριος Πλακιωτάκης, εάν διαφωνώ με την διάσπαση. Η θέση μου είναι σαφέστατη και εκείνο το οποίο είπαμε αρχικά ότι με το ΠΔ 50 που επανερχόντουσαν το σύνολο των αρμοδιοτήτων στο ΛΣ, ήταν το καλύτερο δυνατό. Από την άλλη έχουμε μια συγκεκριμένη πρακτική τώρα και με βάση αυτό το ΠΔ που έχουμε, πιστεύω ότι το σχέδιο νόμου αυτό, προχωράει και ένα βήμα πιο κάτω.
Περιφερειακές υπηρεσίες, εκεί είναι το ζητούμενο, το οποίο το ανέφερα και στην ομιλία μου. Δηλαδή, εάν τα 2 έτη που θα αποδεσμευθεί το προσωπικό από τις κεντρικές υπηρεσίες, που είναι το εύκολο κομμάτι της υπόθεσης, εάν θα πάμε να ακουμπήσουμε και το δύσκολο κομμάτι όπου το ίδιο διάστημα είναι και για τις περιφερειακές υπηρεσίες. Αυτό είναι ένα ζητούμενο πολύ μεγάλο και θα είναι ένα ανοικτό θέμα για το επόμενο διάστημα για συζητήσεις.
Το σύστημα των προσλήψεων και το σύστημα των μορίων, είναι ένα καλό μεταβατικό στάδιο, με απώτερο στόχο την Ακαδημία και τις πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά μέχρι εκεί. Είναι όμως σίγουρα καλύτερο από τους γραπτούς διαγωνισμούς. Εάν θεωρούμε πάρεργο την φύλαξη των Λιμένων. Υπάρχει από την νομοθεσία και προβλέπεται ότι η φύλαξη των Λιμένων των εγκαταστάσεων που είναι υπόχρεες ISPS γίνεται από Security. Εμείς επικουρικά επιτηρούμε εάν γίνεται σωστά και πως. Εμείς μέχρι τώρα κάνουμε και την φύλαξη και τους ελεγκτές και τους ελεγχόμενους, και εάν έρθει κάποιος στο Κεντρικό Λιμεναρχείο του Πειραιά , θα δει ότι υπάρχουν λιμενικοί και στα μηχανήματα extre και μάλιστα είναι των Ειδικών Δυνάμεων.
Η τροχαία και η αγρονομία, είναι αρμοδιότητες του ΛΣ, τις οποίες είχε και πριν και δεν είναι κάτι καινούργιο. Είμαστε αντίθετοι με τον στρατιωτικό ποινικό κώδικα και σαν Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας τότε, δεν μπορούσε να έχει καμία σχέση η Ναυτιλιακή Πολιτική με τον στρατιωτικό ποινικό κώδικα. Σήμερα με όλες αυτές τις διεργασίες, εμείς παραμένουμε στις θέσεις μας, δεν τις έχουμε μεταβάλλει, άλλα είναι ένα ζητούμενο, διότι παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα και κάποιες αλλαγές που γίνονται σε σχέση με τη στρατιωτική δικαιοσύνη, την συρρίκνωση των στρατιωτικών δικαστηρίων και με κάποιες αρμοδιότητες οι οποίες ήδη περνούν στα πολιτικά δικαστήρια. Περιμένουμε να κατασταλάξει αυτό το σύστημα, αλλά η αρχική μας τοποθέτηση δεν αλλάζει.
Η συμμετοχή σε διεθνούς οργανισμούς, είναι κάτι το οποίο παρείχε το ΛΣ και συνεχίζει να το έχει. Σε ότι αφορά τα δύο Σώματα, είμαστε κάθετα αντίθετοι και από τη αρχή, διότι είδαμε σε κάποια φάση όλων των αλλαγών, όπως είναι το 16μηνο που πέρασε και πήγε να γίνει άλλο Σώμα το Λιμενικό και άλλο Σώμα η Ακτοφυλακή, από την αρχή πήραμε σαφή θέση και το χαρακτηρίσαμε κόκκινη γραμμή. Έχουμε πει και το έχουμε επαναλάβει σε όλους τους τόνους, ότι υπήρχε και υπάρχει το ΛΣ και σε καμία περίπτωση δε θα μπαίναμε σε μια τέτοια διαδικασία, να συμφωνήσουμε στην οριοθέτηση και χωροθέτηση των ξεχωριστών Σωμάτων.
Στο σημείο αυτό έγινε η γ’ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι βουλευτές κ.κ.:
Τέλος και περί ώρα 16.10’ λύθηκε η συνεδρίαση.
7 σχόλια:
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ Η ΠΕΑΛΣ
ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΑΛΣ ...... ΦΑΝΕΡΩΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ........ΒΓΑΛΤΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ,http://aktofylakh.blogspot.com/2011/02/blog-post_4261.html
ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ:
Είπαν: "Αν φανταστείτε ότι οποιοσδήποτε υπάλληλος αντικαταστήσει τον ένστολο, αν είναι καλός ή κακός, αν είναι βλάκας ή διεφθαρμένος, δεν μπορείς να τον ξεφορτωθείς, παρά μόνο αν τον προάγεις."....
Ηθελαν να πουν:
ΕΝΩ ΤΟΝ ΕΝΣΤΟΛΟ ΑΝ ΔΕΝ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΒΑΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΤΑΘΕΣΗ.
Είπαν:"Βεβαίως τα νέα παιδιά θα πρέπει να έρθουν, αλλά να έρθουν που; Στο λιμενικό. Να γίνουν αξιωματικοί, να υπάρχει πειθαρχία."
Ηθελαν να πουν: ΑΛΛΙΩΣ ΠΩΣ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΜΑΣ.
Είπαν:
"Τα λιμεναρχεία που βλέπετε σε όλα τα νησιά, πρέπει να εξυπηρετούν και τον καπετάνιο."...
Ήθελαν να πουν: ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΙ ΜΑΣ ΑΛΛΙΩΣ..
ΠΕΑΛΣ
Είπε:"Ο κ. Δρίτσας με ρώτησε εάν έχει σημασία, κάποιος που υπηρετεί στον τομέα της ναυτιλίας να είναι ένστολος ή μη ένστολος. Εγώ λέω ότι έχει σημασία αυτό για εκείνους οι οποίοι συνεργάζονται με το Υπουργείο αυτό.Δυστυχώς ή ευτυχώς ο ένστολος είναι παρών 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο, χωρίς ωράριο, με τις περισσότερες φορές απλήρωτη εργασία και προσφέρει τις υπηρεσίες του.
ΜΠΡΑΒΟ ΚΥΡΙΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟ ΛΕΤΕ ΚΑΜΑΡΩΝΕΤΕ ΚΙΟΛΑΣ.
ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΟΛΕ!!
ΠΟΕΠΛΣ
Είπε: "Η τροχαία και η αγρονομία, είναι αρμοδιότητες του ΛΣ, τις οποίες είχε και πριν και δεν είναι κάτι καινούργιο."
ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΚΥΡΙΟΙ;
ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΟΛΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑ. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΑΥΤΟ , ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟ ΑΛΛΟ. ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΞΙΟΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ. ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ.
ΜΑ ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΠΛΑ ΕΚΤΕΛΕΊΤΕ .ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΘΕΣΣΗ ΣΟΥ ........................
ΜΑ ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΠΛΑ ΕΚΤΕΛΕΊΤΕ .ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΘΕΣΣΗ ΣΟΥ ........................
Για τον :
Σάββατο, Φεβρουάριος 05, 2011 12:44:00 πμ
Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...
ΜΑ ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΠΛΑ ΕΚΤΕΛΕΊΤΕ .ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΘΕΣΣΗ ΣΟΥ ........................
Η επιχειρηματολογία σου σπάει κόκκαλα, τι ευρος σκέψης είναι αυτό! τι δημοκρατικές απόψεις! Σίγουρα Α/Ξ θα είσαι δεν μπορεί, έλα μην κρύβεσαι φανερώσου Μέγιστε, να σε προσκυνήσουμε..
OTAN ΓΡΑΦΕΙΣ Μ@#@#@#Σ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΆΝΕΣΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΥΡΙΕ ΠΟΥ ΛΕΣ ΟΤΙ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ..... , ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ , ΟΠΩΣ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΦΑΝΕΡΩΘΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΠΡΟΣΚΥΝΑΣ ΟΛΗ ΜΕΡΑ........ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΚΥΝΑΣ......
ΤΙ ΕΙΣΑΙ ΤΣΑΥΣΑΚΙ ΤΗΣ ΠΟΕΠΛΣ....ΡΟΥΦΙΑΝΑΚΗ ΑΠΟ ΤΑ 300 ΑΤΟΜΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΕΠΛΣ.....ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
http://peiratikoreportaz.blogspot.com/2011/02/blog-post_05.html
ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ Μ@#@##$% ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ...
ΚΥΡΙΕ ........ ΣΟΥ ΥΠΟΣΧΟΜΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΦΑΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΕΝΑ ΚΕΣΑΔΑΚΙ ΓΙΑΟΥΡΤΗ ΚΑΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΓΥΡΩ ΤΗΣ ΑΛΛΑΔΑΣ .....ΘΥΜΗΣΟΥ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΜΟΥ ΓΝΩΣΤΕ ΑΓΝΩΣΤΕ ΣΥΝΔΙΚΑΛΑ ....... ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΥΑΛΟ.......
@#@#@#@#@#@ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΗΜΟΣΎΝΗ ΜΑΣ
ΤΙ ΤΟΥΣ ΚΡΑΖΕΤΑΙ ΡΕ ......ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΩΣ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΑ.........
Δημοσίευση σχολίου