Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Κρίση… συνείδησης στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Καζάνι που βράζει είναι πλέον το σύνολο της Ελληνικής Αστυνομίας μετά τη δολοφονική ενέδρα και το θάνατο των δύο νεαρών αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής για όλες τις εγκληματικές παραλείψεις που συνέβαλαν στον άδικο χαμό των δύο παλικαριών αλλά και για τη γενικότερη απαξίωση του έργου της αστυνομίας που αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως απλή δημόσια υπηρεσία και δυστυχώς πλέον στηρίζεται και λειτουργεί μόνο χάρις στο φιλότιμο του ένστολου προσωπικού.

Μια θλιβερή κατάσταση που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη αποσάθρωση και διάλυση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. και που από την πρώτη στιγμή ο «Ε» με συνεχή ρεπορτάζ κρούει εδώ και πολλούς μήνες τον κώδωνα του κινδύνου. Το τραγικό περιστατικό στου Ρέντη έφερε στην επιφάνεια με τρόπο βίαιο όλη τη γύμνια της Ελληνικής Αστυνομίας που αποτελούσε κοινό μυστικό στους διαδρόμους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά δυστυχώς αντιμετωπιζόταν από την ηγεσία μόνο με ευχολόγια και προσευχές να μη συμβεί το κακό και όχι με δραστικές λύσεις που θα έβγαζαν την ΕΛ.ΑΣ. από το πλήρες αδιέξοδο.

Το κακό όμως συνέβη και κόστισε σε ζωές αθώων αστυνομικών, μαζί με τα μύρια όσα προβλήματα έχουν σωρευτεί. Εκατοντάδες ακινητοποιημένα περιπολικά, «κανιβαλισμός» σε μηχανές για την εξεύρεση ανταλλακτικών σε άλλες, φθαρμένα λάστιχα και φρένα, δανεικά μπουφάν, πανάκριβος ατομικός εξοπλισμός αγορασμένος από τις τσέπες των ίδιων των αστυνομικών με τα 900 ευρώ μισθό, για να θωρακίσουν την προσωπική τους ασφάλειά όταν βγαίνουν στο δρόμο για να κυνηγήσουν το έγκλημα.
Ακινητοποιημένα περιπολικά
Αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία του αντιπροέδρου των Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, Νίκου Καραδήμα, ο οποίος είπε ότι την ίδια στιγμή που οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. επιχειρούσαν να σχηματίσουν κλοιό γύρω από το αυτοκίνητο των δολοφόνων, στην περιοχή υπήρχαν περιπολικά ακινητοποιημένα έξω από σπίτια για φύλαξη ακίνητων στόχων από το χώρο του ποδοσφαίρου!
«Την ώρα της δολοφονίας των δύο αστυνομικών, 14 περιπολικά, αντί να είναι στο καθήκον της προστασίας του Πολίτη και άρα διαθέσιμα και για το περιστατικό, ήταν επιφορτισμένα με το να φυλάσσουν οικίες παραγόντων ΠΑΕ και ποδοσφαιριστές αυτών!
Έτσι, σαν αποτέλεσμα όλου αυτού του… σχεδιασμού, στα όμορα τμήματα της περιοχής του συμβάντος υπήρχε μόνο ένα περιπολικό διαθέσιμο για τρεις περιοχές».
Καταγγελίες υπάρχουν όμως και για προσωπικές κόντρες υπέρμετρα φιλόδοξων ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών οι οποίοι έχουν φτάσει στο απίστευτο σημείο να ορίσουν ακόμη και περιοχές ευθύνης(!) των ομάδων που διοικούν. Υπάρχουν σύμφωνα με καταγγελίες ακόμη και ξεχωριστά κέντρα ασύρματης επικοινωνίας τα οποία αγνοούν το τι σήματα δίνει το άλλο κέντρο. Έχουν καταγραφεί απίστευτα περιστατικά όπου σε ένα δρόμο γίνεται ληστεία και στο διπλανό στενό υπάρχει περιπολικό αλλά ποτέ δεν ενημερώνεται γιατί ακούσει σε άλλο κέντρο!
Υπάρχουν επίσης σοβαρές καταγγελίες που θέλουν ακόμη και πρώην στρατηγούς της ΕΛ.ΑΣ. να δουλεύουν ως υπάλληλοι ασφαλείας των ΠΑΕ και εν ενεργεία αξιωματικοί να κάθονται προσοχή μπροστά τους, λαμβάνοντας εντολές από τους πρώην συναδέλφους τους. Ελπίζοντας, όπως λένε οι καταγγέλλοντες, προφανώς σε μια μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση!
Ακριβοί στα πίτουρα…
Όπως ήταν επόμενο η στυγερή δολοφονία των δύο νεαρών αστυνομικών άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και οι καταγγελίες πέφτουν πλέον βροχή. Όπως λένε μάλιστα οι αστυνομικοί, υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά τις προτεραιότητες που βάζει στην ιεράρχησή της η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για να γίνει αρεστή στην πολιτική ηγεσία. Μπορεί να μην υπάρχουν χρήματα για να βγουν έξω στο δρόμο τα περιπολικά και οι μηχανές που παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη δίωξη του εγκλήματος και στην ασφάλεια και προστασία των πολιτών, αλλά όταν είναι για την αντιμετώπιση και καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων και αντιδράσεων μεταφέρονται χωρίς δεύτερη σκέψη διμοιρίες ακόμη και από την Κρήτη στην Αθήνα απογυμνώνοντας την επαρχία από αστυνομικούς.
Μπορεί να μην υπάρχει ούτε ένα ευρώ, όχι μόνο για σέρβις αλλά ούτε και για καύσιμα στα περιπολικά σε ολόκληρες Αστυνομικές Διευθύνσεις, παρ’ όλα αυτά όμως σπαταλήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για ένα ποδοσφαιρικό ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη που έγινε με άδειες κερκίδες και εξακολουθούν να πληρώνουν εκατομμύρια για την προστασία από εκατοντάδες αστυνομικούς τριών μηχανημάτων ενός εργολάβου στην περιοχή της Κερατέας!
Η τραγική ειρωνεία είναι ότι μόλις λίγες ώρες πριν από τη δολοφονική ενέδρα στην περιοχή του Ρέντη, είκοσι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν ερώτηση στον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Χρ. Παπουτσή για τις δραστικές περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες των αστυνομικών υπηρεσιών υποστηρίζοντας: «Το νοικοκύρεμα των οικονομικών του κράτους, εξαιτίας της δεινής κατάστασης στην οποία μας οδήγησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών στην κατά τη γνώμη μας αδικαιολόγητη δραστική περικοπή των λειτουργικών-επιχειρησιακών δαπανών της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο αγώνας για περιστολή της σπατάλης και των υπερβολών σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγήσει στην υποβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας και της αξιοπιστίας των μονάδων της ΕΛ.ΑΣ., με αποτέλεσμα να διογκώνεται η εγκληματικότητα και οι πολίτες να αισθάνονται, όλο και περισσότερο, ανασφαλείς. Οι περικοπές δαπανών για τη συντήρηση των οχημάτων, την επισκευή των ζημιών, την αδυναμία τροφοδοσίας με καύσιμα για την κίνηση των οχημάτων και τη θέρμανση των υπηρεσιών και, τέλος, τις σοβαρές ελλείψεις στην κάλυψη των αναλώσιμων υλικών και ειδών ατομικής προστασίας για μονάδες όπως η ΔΙ.ΑΣ. καθιστούν τόσο τον προγραμματισμό όσο και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα της αστυνομίας προβληματική και σε κάθε περίπτωση επηρεάζουν το αξιόμαχο των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων και πολλές Ενώσεις Αστυνομικών σε όλη την Ελλάδα διαμαρτύρονται έντονα, γιατί ένας μεγάλος αριθμός περιπολικών και μηχανών της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται εκτός κυκλοφορίας λόγω βλαβών και έλλειψης δυνατότητας αποκατάστασης… Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί: Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για να ενισχυθεί η Ελληνική Αστυνομία με τους αναγκαίους πόρους για την κανονική και αξιόμαχη λειτουργία των υπηρεσιών και για την αποκατάσταση της επιχειρησιακής της ετοιμότητας κοντά στους πολίτες;».
Ειλικρινά, αναμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την απάντηση των αρμόδιων υπουργών.
ΑΡΘΡΟ: ΒΑΪΟΣ ΣΥΡΡΟΣ

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΟΣΟ ΘΕΛΕΙΣ ΒΡΟΝΤΑ.....ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕ

Ανώνυμος είπε...

Όσο θυμάμαι τους αφελείς που πίστευαν ότι η πρόσδεση του ΛΣ στο άρμα της ΕΛΑΣ θα έλυνε όλα τα προβλήματα χρηματοδότησης και υποδομών, ξεραίνομαι στα γέλια!

Ανώνυμος είπε...

σε ποιο αρμα της ΕΛ.ΑΣ ειμαστε προσεδεμενοι ρε συναδελφοι; Δεν εχετε παρει χαμπαρι οτι δεν χρηματοδοτειται κμια υπηρεσια του ευρυτερου Δημοσιου Τομεα συμπεριλαμβανομενων και των ενστολων;
Οποιος πιστευει οτι με την παρουσα οικονομικη πολιτικη που ακολουθειται θα ειμασταν καλυτερα στο πρωην ΥΕΝ μαλον εχει φαντρασιωσεις...
ξεχνατε τα μαυρα χαλια μας του παρελθοντος;
Ειμαστε δεμενοι στο αρμα του ρουσφετιου , της καβατζας, του γλυψιματος και της κλικας μιας ομαδας συνδικαλιστων!
Τα θεσμικα ζητηματα που μας καινε λυνονται χωρις χρηματα...
ποιοι ευθυνονται για την μη επιλυση τους;;;
Την απαντηση δωστε τη εσεις στον εαυτο σας...

Ανώνυμος είπε...

Μη με κάνεις να κάνω "ανασκαφές" σε αρχαία σχόλια δημοσιευμάτων. Εδω μέσα πριν 1-2 μήνες γινόταν χαμός, δεν διάβασες τα δημοσιεύματα για το πόσο εύκολο είναι για την αστυνομία των 60.000 ατόμων να βρει άφθονα κονδύλια για τις 6000 των λιμενικών; Δεν διάβαζες τις προφητείες ότι όλα θα πάνε πλέον καλά και θα λυθούν όλα τα προβλήματα επιμελητείας, εξοπλισμού, μέσων και πόρων;

Φυσικά συμφωνώ ότι αν είχαμε μείνει ΛΣ τα πράγματα θα ήταν ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ, γιατί όπως πολύ σωστά επισημαίνεις, ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΕΛΟΣ.

Και να ξεκαθαρίσω ότι εγώ προσωπικά δεν ήμουν αντίθετος με τις αλλαγές, αλλά από την άλλη δεν συμμεριζόμουνα και τον ενθουσιασμό όσων εδώ μέσα πανηγύριζαν. Το ποιός έχει δίκιο, θα το δούμε όλοι κάποια στιγμή. Ελπίζω να είμαι λάθος, αλλά δεν το πιστεύω...

Ανώνυμος είπε...

εδω θα συμφωνησω μαζι σου συναδελφε 7:33 , εγω ημουν και ειμαι υπερ των αλλαγων στο ΛΣ! Αλλαγων οπως θα επεπε να ειναι και οχι οπως να επιβαλουν χωρις σχεδιο και οργανωση καποιοι! Καποιοι πανηγυριζαν και αλλοι εβριζαν αυτους που πανηγυριζαν ,εγω ημουν απο τους αλλους που εκραζε τους υπερμαχους του ΥΘΥΝΑΛ και της νοοτροπισας του γραφιά και του σωτηρα της Εμπορικης Ναυτλιας!
Οπως και να εχει δεν φταινε οι σναδελφοι που πανηγυριζαν για τις δηλωσεις του Υπουργου Π.τΠολιτη, αλλα εμεινε μονο στα λογια!
Ειμαι σιγουρος πως με την πορεια που εχουμε παρει κανεις απο τις 2 ΄΄ομαδες΄΄ δεν θα νιωσει δικαιωμενος