Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Προωθεί στην Ελλάδα το νεοοθωμανικό του δόγμα

email προς ellhnikhaktofylakh@gmail.com
Εμπρακτη νομιμοποίηση της έγερσης μειονοτικού ζητήματος στη χώρα μας, με παράλληλη προβολή της «οθωμανικής ταυτότητας» των Βαλκανίων, συνιστά η διήμερη περιοδεία που θα πραγματοποιήσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου όχι μόνο στη Θράκη αλλά και στην Κεντρική Μακεδονία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών φτάνει την Τρίτη στην Αθήνα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του, Δ. Δρούτσα, και την Τετάρτη θα μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη, απ' όπου θα αρχίσει τη διήμερη περιοδεία του, με σταθμούς την Κομοτηνή, την Ξάνθη, την Καβάλα, καταλήγοντας την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, για «προσκύνημα» στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ.

Ο εμπνευστής του δόγματος του νεοοθωμανισμού προωθεί συστηματικά την αντίληψη ότι το ενδιαφέρον και τα δικαιώματα της Τουρκίας απλώνονται σε όλες τις περιοχές, στις οποίες είτε υπάρχουν μουσουλμανικές μειονότητες είτε έντονη παρουσία της οθωμανικής κληρονομιάς, και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η περιοδεία του στη Θράκη και στην Κεντρική Μακεδονία.
Η επιλογή της Καβάλας δεν είναι καθόλου τυχαία, μια και η πόλη έχει ξεχωριστή συμβολική σημασία στην οθωμανική κουλτούρα ως γενέθλιος τόπος του Αλή Πασά, ιδρυτή της αιγυπτιακής δυναστείας.
Ο κ. Νταβούτογλου, μάλιστα, θα διανυκτερεύσει στο γνωστό πολυτελές ξενοδοχείο «Ιμαρέτ», το οποίο χτίστηκε το 1817 από τον ίδιο τον Mωχάμετ Αλή Πασά.
Η επέκταση του ενδιαφέροντος της Τουρκίας και στις εκτός Θράκης περιοχές συνδέεται και με το αίτημα που έχει υποβληθεί για να λειτουργήσει παλαιό τζαμί, το Ζιντζιρλί, στον Νομό Σερρών.
Ο κ. Νταβούτογλου από την Αλεξανδρούπολη θα μεταβεί οδικώς στην Κομοτηνή, όπου στο τουρκικό προξενείο θα δεχθεί και τη λεγόμενη «Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δυτικής Θράκης», της οποίας πλέον προΐσταται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν και θα επισκεφθεί το Γενί Τζαμί.
Στην Ξάνθη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συναντηθεί με τον ψευδομουφτή Μέτε (εφόσον ο ψευδομουφτής δεν θα συμμετάσχει στην υποδοχή στο προξενείο) και οι τοπικοί παράγοντες έχουν ζητήσει να περάσει έστω και συμβολικά από τα γραφεία της «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης».

Ανοχή
Το έδαφος είχε στρωθεί για την περιοδεία του κ. Νταβούτογλου, η οποία γίνεται βεβαίως με ανοχή της κυβέρνησης, καθώς ο ίδιος ο κ. Ερντογάν φρόντισε με την ομιλία του στο Ντίσελντορφ να επαναφέρει, και μάλιστα με ιδιαίτερα προβληματικό τρόπο, στην επικαιρότητα το θέμα των μουφτήδων.
Ο κ. Ερντογάν, γνωρίζοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών του θα μετέβαινε στην Αθήνα, όχι μόνο ζήτησε και πάλι την εκλογή των μουφτήδων, αλλά εξέθεσε τον πρωθυπουργό, δηλώνοντας ότι «του είχε δώσει, αλλά δεν την κράτησε, την υπόσχεσή του για εκλογή των μουφτήδων». Αλλα και στο εσωτερικό της μειονότητας υπήρξαν σοβαρές διεργασίες, καθώς παμψηφεί εξελέγη πρόεδρος της «Συμβουλευτικής» ο βουλευτής Α. Χατζηοσμάν.
Με την κίνηση αυτή εξασφαλίζεται τουλάχιστον προσωρινά η ενότητα στο πλαίσιο των όσων συμμετέχουν στη «Συμβουλευτική» και φαίνεται ότι με την προσαρμοσμένη στα νέα τουρκικά δεδομένα πολιτική του το προξενείο βάζει στο περιθώριο, τουλάχιστον προς το παρόν, τους εκπροσώπους του κεμαλικού κατεστημένου στη Θράκη.

Ατζέντα συνομιλιών
Στην ατζέντα των συνομιλιών Δρούτσα-Νταβούτογλου στην Αθήνα βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό οι διερευνητικές επαφές για την υφαλοκρηπίδα και, φυσικά, οι εξεγέρσεις στη Βόρειο Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Οι δύο υπουργοί θα εξετάσουν και τα ζητήματα που προκύπτουν από το ουσιαστικό πάγωμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, λόγω του Κυπριακού και της δηλωμένης αντίθεσης μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών στην προοπτική πλήρους ένταξης της Τουρκίας.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: