Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Στη φυλακή οι λαθρέμποροι του φορτίου με τα τσιγάρα

Το δρόμο για τη φυλακή πήραν ο πλοίαρχος και ο ύπαρχος του ουκρανικού πλοίου «SNEZHURA» το οποίο μετέφερε μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων που έχουν κατασχέσει οι λιμενικές Αρχές.

Σε αντίθεση με τους δύο ναυτικούς που προφυλακίστηκαν οι οποίοι είναι και αδέρφια, ο εισαγγελέας και ο ανακριτής Ναυπλίου αποφάσισαν να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος μετά την απολογία τους.

Από την έρευνα που ολοκληρώθηκε μετά που το πλοίο οδηγήθηκε στο λιμάνι της Σητείας και ελέγχθηκε, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε 2950 κιβώτια που το καθένα είχε δεκάδες κούτες τσιγάρων, ενώ ο συνολικός αριθμός των πακέτων ξεπερνά το ένα εκατομμύριο.

Οι διαφυγόντες φόροι προς το ελληνικό δημόσιο υπολογίστηκαν βάσει της φορτωτικής ότι ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Το «SNEZHURA» είχε ξεκινήσει από την Τουρκία και είχε τελικό προορισμό το Μαυροβούνιο.

Ο εντοπισμός του έγινε πριν από λίγες ημέρες όταν το τμήμα Ασφαλείας της ΕΛΑΣ στο Ναύπλιο ζήτησε τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Αργολικού Κόλπου, ενός πλοίου αγνώστων στοιχείων το οποίο σχετιζόταν με υπόθεση εκφόρτωσης ποσότητας λαθραίων τσιγάρων στην περιοχή Κρανιδίου Αργολίδας. Άμεσα από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος ενεργοποιήθηκαν τα σκάφη του Λ.Σ για αναζήτηση του πλοίου «φαντάσματος» στη θαλάσσια περιοχή.

Ναυαγοσωστικό σκάφος από το Λιμεναρχείο Μονεμβασιάς εντόπισε το ουκρανικό πλοίο να πλέει κοντά στις ανατολικές ακτές της Πελοποννήσου.

Ο Ουκρανός πλοίαρχος όταν ρωτήθηκε ανέφερε ότι είχε αποπλεύσει από λιμάνι της Τουρκίας με προορισμό το Μαυροβούνιο, δηλώνοντας ότι μεταφέρει τσιγάρα. Όμως παρά τις επανειλημμένες κλήσεις για τη διενέργεια ελέγχου, ο καπετάνιος του «SNEZHURA” αρνήθηκε να υπακούσει και βγήκε από τα χωρικά προς τα διεθνή ύδατα. Μετά από την αποστολή φωτογραφιών του ύποπτου πλοίου, στο τμήμα ασφαλείας Ναυπλίου εξακριβώθηκε ότι το «SNEZHURA” εμπλέκεται στην υπόθεση της λαθρεμπορίας τσιγάρων που προαναφέραμε.

Παρά το γεγονός ότι το πλοίο είχε αναγνωριστεί ο πλοίαρχός του αρνούνταν τον έλεγχο με αποτέλεσμα να μπει στο «παιχνίδι» της καταδίωξής του ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης με μέλη της Ομάδας Ειδικών Επεμβάσεων του Λιμενικού που ξεκίνησαν από τον Πειραιά.

Οι δυνάμεις του Λιμενικού καταδίωκαν το ουκρανικό πλοίο, όταν αυτό έφτασε νότια της Μήλου.

Αμέσως στήθηκε επιχείρηση από θαλάσσης και αέρος (ελικόπτερο, κομάντο του Λιμενικού, ελεύθεροι σκοπευτές της μονάδας υποβρυχίων αποστολών) η οποία είχε ως αποτέλεσμα το ρεσάλτο στο ουκρανικό πλοίο παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την ημέρα κι ενώ αυτό έπλεε νότια της Κάσου. Τελικώς οι λιμενικοί το συνόδευσαν στη Σητεία όπου και έγινε ο έλεγχος που αποκάλυψε την ύπαρξη των λαθραίων τσιγάρων.
Πατρίς

Δεν υπάρχουν σχόλια: