Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Ακυβέρνητο πλοίο ρίσκαρε να τσακιστεί για να μην πληρώσει

email προς ellhnikhaktofylakh@gmail.com
Χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση ρυμουλκού από το Ηράκλειο απεφεύχθη το να τσακιστεί στα βράχια ακτών της Κρήτης το φορτηγό πλοίο Queen Arrow το οποίο έμεινε ακυβέρνητο χθές τα ξημερώματα κοντά στη βραχονησίδα Αυγό, 25 μίλια βορειοανατολικά του Ηρακλείου.
Το Κεντρικό Λιμεναρχείο ενημερώθηκε γύρω στις 3.30 χθές τα ξημερώματα ότι το υπό σημαίας Παναμά φορτηγό με περίπου 20 μέλη πλήρωμα (Φιλιππινέζοι και Ρώσοι) έπλεε ακυβέρνητο έχοντας απώλεια πηδαλίου και μηχανική βλάβη κοντά στο Αυγό όπου μάλιστα όλα δείχνουν ότι είχε και πρόσκρουση.
Αμέσως ειδοποιήθηκε σκάφος του Λιμενικού για να μεταβεί εκεί αλλά οι καιρικές συνθήκες, έπνεαν άνεμοι 7-8 Μποφόρ και υπήρχε έντονος κυματισμός, δεν επέτρεψαν κάτι τέτοιο.

Σχεδόν παράλληλα ενημερώθηκε το ρυμουλκό Μινώταυρος και χωρίς σχετική κλήση από το πλοίο που κινδύνευε αναχώρησε γύρω στις 5 το πρωί προκειμένου να παράσχει βοήθεια στο Queen Arrow, ενώ το ναυαγοσωστικό σκάφος που έσπευσε στο σημείο από τον Άγιο Νικόλαο δεν χρειάστηκε να επέμβει.

Αξίζει ν' αναφέρουμε πως με βάση το καθεστώς που ισχύει σε τέτοιες περιπτώσεις εάν ένα πλοίο εκπέμψει sos το ρυμουλκό ή άλλο σκάφος που θα το βοηθήσει να δέσει με ασφάλεια σε λιμάνι δικαιούται το μισό της αξίας του.
Έτσι το φορτηγό που κινδύνευσε χθες τα ξημερώματα, απέφυγε να εκπέμψει σήμα κινδύνου και αφού ο καπετάνιος του έκανε τις αναγκαίες συνεννοήσεις με την πλοιοκτήτρια εταιρεία αναγκάστηκε λόγω της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρέθηκε να ρυμουλκηθεί στο Ηράκλειο με το Μινώταυρος, όπου και έδεσε μετά τις 4 το απόγευμα.
Όπως περιέγραψε στο Ράδιο Κρήτη ο Καπετάν Σπύρος Αθουσάκης, ιδιοκτήτης του ρυμουλκού, εκείνο που φοβήθηκαν και γι' αυτό έσπευσαν στο θαλάσσιο χώρο πλησίον στο Αυγό ήταν να μην παρασυρθεί το φορτηγό από τους ανέμους και καταλήξει να χτυπήσει στα βράχια των ακτών της Ανατολικής Κρήτης προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή λόγω του πετρελαίου και των λιπαντικών που είχε ήδη στις δεξαμενές του για την κίνηση του, καθώς το φορτίο που μετέφερε συνήθως ήταν τσιμέντο.
Ο ίδιος εξήγησε ότι ήταν ευτύχημα που άμεσα κινήθηκαν προς το ακυβέρνητο πλοίο και μάλιστα αυτό του μετέφερε και Ρώσος καπετάνιος του αφού διαφορετικά ίσως και να είχαμε ένα σοβαρό ναυτικό ατύχημα.
Η πρόσδεσή του στο ρυμουλκό έγινε με σχετική δυσκολία λόγω των καιρικών συνθηκών κι επειδή το φορτηγό δεν περιείχε φορτίο κι ο καιρός το μετακινούσε σαν καρυδότσουφλο.

http://goodnet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: