Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Η κρίση στη Λιβύη με μια διαφορετική ματιά

email προς ellhnikhaktofylakh@gmail.com
Υποναυάρχου ΠΝ (εα) Βασίλη Τσιτωνάκη
Η πρόσφατη ανακατανομή ισορροπιών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εν μέσω εξεγέρσεων και ανακατατάξεων, δημιουργεί συνθήκες που επιτρέπουν στην Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής, με συμφωνίες που θα επιτρέψουν την εξόρυξη και εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου φυσικού αερίου.

Εάν και εφ΄όσον η Ελλάδα ανακηρύξει τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ), θα αποτελέσει , μαζί με την Κύπρο και το Ισραήλ, την χώρα κλειδί για την εξαγωγή και διάθεση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Είναι αλήθεια ότι μέχρι τώρα οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές. Από τη μια πλευρά ο Μουμπάρακ συνομιλούσε με την Τουρκία για την ΑΟΖ , χωρίς να υπολογίζουν το Καστελόριζο και από την άλλη ο Καντάφι δεν δεχόταν την Γαύδο ως νήσο με ΑΟΖ.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, αυτό που συμβαίνει στη περιοχή μας, ευνοεί την Ελλάδα, μας «συμφέρει». Συμφέρει όμως και την Ευρώπη, η οποία μπορεί να βρει μια ενεργειακή διέξοδο, εν μέσω οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Συμφέρει επίσης και τις ΗΠΑ που θέλουν την Ευρώπη να μην εξαρτάται από

το φυσικό αέριο της Ρωσίας!! Δεν είναι καθόλου τυχαία η συμπεριφορά του Πούτιν, σε σχέση με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την επέμβαση στη Λιβύη , όπως δεν είναι τυχαία η αντίδραση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, για το ίδιο θέμα!!

Είναι λοιπόν γεγονός ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου διαμορφώνεται μία κατάσταση όπου τα συμφέροντα ΕΕ, ΗΠΑ και Ελλάδας συμπλέουν. Στη διπλωματική σκακιέρα, δεν υπάρχουν αγάπες, και συμπάθειες. Υπάρχουν μόνον συμφέροντα !Και αυτή τη φορά, Ελληνικά ζωτικά συμφέροντα, «συμβαίνει» να εξυπηρετούν ζωτικές ανάγκες της Δύσης, με την σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ. Ετσι , τυχόν αντιδράσεις από ...τυχόν θιγόμενους δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα και δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ . Το κυνήγι των ανεμόμυλων δεν έχει καμιά θέση στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η χώρα μας!

Θα πρέπει λοιπόν να κάνουμε έντονη την παρουσία μας στην περιοχή των επιχειρήσεων με Ναυτικές και Αεροπορικές δυνάμεις , στα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ και κυρίως νότια της Γαύδου, ώστε να προβάλουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στη περιοχή.

Χωρίς την άμεση εμπλοκή μας σε πολεμικές επιχειρήσεις , σε καθαρά υποστηρικτικό ρόλο, με αναβαθμισμένη παρουσία, σε κάθε ευκαιρία θα πρέπει να κάνουμε αισθητή την αποφασιστικότητά μας να διαδραματίσουμε το ρόλο που οι συγκυρίες μας επιφυλάσσουν στην περιοχή. .

Δεν υπάρχουν σχόλια: