Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Λιμενικό-Ακτοφυλακή σώζει χιλιάδες ζωές

Την τελευταία 10ετία περίπου 25.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά σώθηκαν από βέβαιο πνιγμό στα νερά του Αιγαίου και του Ιονίου. Τα περιπολικά λιμενικού και ακτοφυλακής έχουν συλλάβει πάνω από 60.000 λαθρομετανάστες. 132.000 συλλήψεις πέρυσι σε όλη τη χώρα.
Λιμενικό και ακτοφυλακή δίνουν καθημερινά μάχη για να σώσουν χιλιάδες ζωές λαθρομεταναστών, τόνισε ο Χρήστος Παπουτσής, μιλώντας την Τετάρτη στην Επιτροπή Μετανάστευσης & Προσφυγών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Την τελευταία δεκαετία μόνο τα πλωτά μέσα έχουν συλλάβει πάνω από 60.000 λαθρομετανάστες, εκ των οποίων σχεδόν 25.000 διασώθηκαν από βέβαιο πνιγμό, σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
To 2010 στη χώρα μας συνελήφθησαν 132.000 παράνομοι μετανάστες, ανέφερε ο υπουργός. Πάνω από 80% των μεταναστευτικών ροών έχει προορισμό άλλη ευρωπαϊκή χώρα, γεγονός που προκαλεί φαινόμενα ασφυξίας στα δύο μεγάλα λιμάνια της δυτικής Ελλάδας (Πάτρα και Ηγουμενίτσα).

Ενα "μαγικό χέρι" σταματά την ΕΕ
Οι εξελίξεις στη βόρεια Αφρική επιβάλλουν να αναπροσαρμοστεί η προσέγγιση της ΕΕ με τις χώρες στα νότιά της, σε θέματα μετανάστευσης, μετακίνησης και ασφάλειας, σημείωσε ο κ.Παπουτσής.
Η Ελλάδα "βάζει στο τραπέζι" την δημιουργία μηχανισμού διεκπεραίωσης αιτημάτων ασύλου εκτός των συνόρων της Ε.Ε., σε χώρες διέλευσης (όπως π.χ. η Τουρκία) με στόχο την αναλογική κατανομή όσων θα "κερδίσουν" την ασυλία εντός της ΕΕ.
"Για πολλά χρόνια συζητούμε το θέμα της μετανάστευσης στο επίπεδο της ΕΕ αλλά όταν φτάνει η ώρα των αποφάσεων ένα μαγικό χέρι έρχεται και σταματά την υλοποίησή τους", υπογράμμισε.
Η χώρα μας υποστηρίζει ότι ο κανονισμός "Δουβλίνο ΙΙ", προϊόν συμβιβασμού όταν εγκρίθηκε, αποδεικνύεται αναποτελεσματικός και χρήζει τροποποιήσεων όπως:

προσωρινή αναστολή μεταφορών μετά από αίτηση του επιβαρυμένου Κ-Μ
κατάργηση ή κατ" ελάχιστον τροποποίηση του κριτηρίου της πρώτης παράνομης εισόδου
κατανομή προσφύγων ή των ευάλωτων ομάδων αναλογικά σε χώρες μέλη, με δεσμευτικό σύστημα και συγκεκριμένα κριτήρια (οικονομική δυνατότητα, πληθυσμός Κ-Μ)

Η Ελλάδα στηρίζει το Schengen και την ενίσχυση του κεκτημένου αυτού, κατά συνέπεια απορρίπτει τις προτάσεις περί μηχανισμών αναστολής της συμμετοχής σε συγκεκριμένους τομείς και επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει κατανοητό μόνο ως εξαίρεση, για λόγους δημόσιας τάξης και εσωτερικής ασφάλειας, είπε ο κ.Παπουτσής. "Η ύπαρξη παρανόμων μεταναστών δεν συνιστά όμως αυτομάτως κίνδυνο για την εσωτερική ασφάλεια", υπογράμμισε.
Κλειδί η σχέση με την Τουρκία
Η συντονισμένη πολιτική επαναπατρισμού και οι συμφωνίες επανεισδοχής λαθρομεταναστών αποτελούν κομβικό σημείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, είπε ο υπουργός.
Η Ελλάδα εξάλλου, τοποθετείται υπέρ της κατάργησης της θεώρησης (visa) για όσους θέλουν να περάσουν στην ΕΕ από την Τουρκία, κάτι που αποτελεί πάγια θέση και της τουρκικής πλευράς.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: