Για διγλωσσία κατηγορούν την κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς, όπως ανέφεραν μέχρι και πριν από λίγες ημέρες στελέχη της, διαβεβαίωναν ότι δεν θα προχωρήσουν στη μείωση του επιδόματος ειδικής απασχόλησης. Εντούτοις αιφνιδίως ανακοινώθηκαν τόσο η περικοπή του συγκεκριμένου επιδόματος, αλλά και οι προθέσεις τους για εκείνη του χρονοεπιδόματος, ενώ ταυτόχρονα σκόπευαν να «βάλουν χέρι» για πρώτη φορά και στο βασικό μισθό τους, με συνέπεια να προκαλέσουν σάλο και αναστάτωση στους εργαζομένους των Σωμάτων, αφού με τις νέες μειώσει θα έρχονταν πάνω κάτω όχι η οικονομική αλλά και η καθημερινή ζωή τους.
Και σαν να μην έφταναν αυτά, στο παρά πέντε έκαναν μισό βήμα πίσω, ενώ ταυτόχρονα παρέπεμψαν τα «χαράτσια» για τον προσεχή Σεπτέμβριο. Ωστόσο, όπως δήλωναν απόστρατοι αξιωματικοί, όλα θα κριθούν στην πράξη, προσθέτοντας ότι ζητούν επιτέλους ξεκάθαρες απαντήσεις για το ποιες είναι οι κυβερνητικές προθέσεις απέναντί τους.
«Χωρίς διάλογο ή διαβούλευση»
Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση διγλωσσίας είναι εκείνη προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), η οποία στις 27 Ιουλίου συναντήθηκε με το διευθυντή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλου και υπηρεσιακούς παράγοντές του και εκείνος, όπως ανακοίνωσαν, τους υποσχέθηκε ότι δεν πρόκειται να γίνει περικοπή του επιδόματος ειδικής απασχόλησης. «Από πλευράς του Διευθυντού και των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργού Οικονομικών», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, «δηλώθηκε η βούληση για προώθηση και θετική αντιμετώπιση των προαναφερομένων αιτημάτων μας αναμένοντας επ’ αυτών και τη σχετική πρόταση – θέση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ήδη για την περικοπή του επιδόματος Ειδικής Απασχόλησης υπάρχει ανατύπωση της αιτιολογικής έκθεσης σύμφωνα με την οποία παύει πλέον να γίνεται μνεία για την περικοπή του εν λόγω επιδόματος».
Μετά λοιπόν από αυτό, αναμενόμενη ήταν η οξεία αντίδραση του Δ.Σ. της ΠΟΑΣΥ η οποία στην κοινή ανακοίνωσή της με την Ομοσπονδία των αξιωματικών, την ΠΟΑΞΙΑ, καυτηριάζει την κυβέρνηση για τη μεθόδευσή της, χαρακτηρίζοντάς την, μάλιστα, ως «πάγια τακτική». Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Άμεση ήταν η αντίδρασή μας και ύστερα από μια σειρά επαφών και διαβουλεύσεων με κυβερνητικούς παράγοντες, λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι τελικά οι ένστολοι θα εξαιρούντο από τη μείωση του ανωτέρω επιδόματος -αφού ήδη πέρυσι είχαμε υποστεί τις μεγαλύτερες περικοπές από τη μείωση των επιδομάτων μας σε σχέση με τους άλλους εργαζομένους του δημόσιου τομέα, εξαιτίας ακριβώς του επιδοματικού χαρακτήρα του μισθολογίου μας, γεγονός το οποίο έχουμε επισημάνει και αναδείξει επί σειρά ετών, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουμε δυστυχώς εισακουστεί- και το όλο ζήτημα θα επανεξετάζετο από την αρχή, κατά τη συζήτηση του νέου μισθολογίου, το μήνα Σεπτέμβριο. Αντ’ αυτού όμως, η κυβέρνηση τηρώντας την πάγια τακτική της, αυτή δηλαδή του αιφνιδιασμού, χωρίς να προηγηθεί έστω ένας υποτυπώδης διάλογος ή διαβούλευση -απλά έτσι μας βολεύει έτσι πράττουμε- και θέλοντας προφανώς να δείξει ότι τηρεί στο ακέραιο τις κρυφές και φανερές δεσμεύσεις της στους «σωτήρες-δανειστές» μας, κατέθεσε τροπολογία-προσθήκη την 29η/07/2011, σε νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου αρχίζει σήμερα (σ.σ.: Τρίτη 2 Αυγούστου) στη Βουλή, με την οποία περικόπτεται τελικά και μάλιστα αναδρομικά από 01/07/2011, το επίδομα ειδικής απασχόλησης κατά 20%».
«Εντάξτε μας στα επικίνδυνα»
Την επερχόμενη… λαίλαπα, πάντως, είχαν προβλέψει τόσο η ΠΟΑΣΥ όσο και Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ) και επιχειρούσαν να ανακόψουν την έλευσή τους καταθέτοντας διάφορες προτάσεις. Η πλέον σημαντικές είναι αυτές που υπογράφονται στην κοινή ανακοίνωση της 29ης Ιουλίου και από τις δυο ενώσεις με την οποία επανέρχονται στο αίτημά τους για ένταξη του επαγγέλματός τους στα επικίνδυνα ανθυγιεινά.
Σε αυτή αναφέρουν:
«Με αφορμή τη Δημόσια Διαβούλευση και τις δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας κ. Κουτρουμάνη Γεωργίου για την επανεξέταση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών με την απένταξη διάφορων κατηγοριών επαγγελματικών δραστηριοτήτων και ένταξη άλλων, σύμφωνα με τις επιταγές του μνημονίου που προσδιορίζει ότι ο αριθμός των ΒΑΕ δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% του συνολικού εργασιακού δυναμικού, δηλώνουμε: Οι Ομοσπονδίες μας επί σειρά ετών διεκδικούν το χαρακτηρισμό του επαγγέλματος του αστυνομικού ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού, κάτι που υποσχέθηκαν ως αυτονόητο τα κόμματα εξουσίας όταν ήταν στην αντιπολίτευση, αλλά δυστυχώς λησμόνησαν όταν έγιναν κυβέρνηση. Οι φόβοι των κυβερνήσεων ότι ο χαρακτηρισμός της εργασίας μας και νομικά ως επικίνδυνης και ανθυγιεινής θα συνεπαγόταν την πρόωρη έξοδό μας στη σύνταξη, διασκεδάστηκαν με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο που αναβίβασε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και για τους αστυνομικούς στα 60 έτη (όριο γενικής αποστρατείας). Επομένως, δεν υφίσταται πλέον κανένας λόγος εναντίον της αναγνώρισης του λειτουργήματός μας ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού, απεναντίας δε, η αναγνώριση αυτή θα ανατάξει το ηθικό των αστυνομικών υπαλλήλων και θα τους εξοπλίσει να εκτελούν τα καθήκοντά τους με μεγαλύτερο ζήλο και αυταπάρνηση.
Τα κυριότερα κριτήρια της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής για την ένταξη στα ΒΑΕ είναι:
α) Η θνησιμότητα ή το προσδόκιμο ζωής.
β) Η βαρύτητα και ανθυγιεινότητα, τα κυλιόμενα ωράρια εργασίας, κυρίως τα νυχτερινά, η έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες, η έκθεση σε υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες και η έκθεση σε καυσαέρια.
γ) Ο επαγγελματικός κίνδυνος, τα επιδημιολογικά στοιχεία επαγγελματικών νοσημάτων και το εργασιακό άγχος.
Παίρνοντας αμέσως θέση στη δημόσια διαβούλευση για το σημαντικό αυτό εργασιακό θέμα των μελών μας, επαναφέρουμε τους κατηγορηματικούς χαρακτηρισμούς και τη θερμή συνηγορία στις θέσεις μας των σημερινών αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, καθώς και των εκπροσώπων όλων των κομμάτων, επιπροσθέτως δε επικαλούμαστε τη γνώμη της επιστημονικής κοινότητας, τις διεθνείς εκθέσεις για τον αγχώδη και επικίνδυνο υπηρεσιακό βίο των αστυνομικών, το χαμηλό προσδόκιμο ζωής και μια σειρά παραμέτρων που καθιστούν αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι πληρούμε σε υπερθετικό βαθμό όλα τα κριτήρια που θέτει η αρμόδια επιστημονική επιτροπή. Κυρίως όμως επικαλούμαστε την εμπεδωμένη συνείδηση της κοινής γνώμης που θεωρεί την επικινδυνότητα σύμφυτη με το αστυνομικό έργο. Επισημαίνουμε προς όλους τους αρμόδιους ότι εν καιρώ ειρήνης βρισκόμαστε σε ένα συνεχή πόλεμο, με όλο και αυξανόμενες επικίνδυνες δραστηριότητες που μας αναθέτει εντός ή καθ’ υπέρβαση του νομίμου ωραρίου η πολιτεία, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να θρηνούμε 102 νεκρούς συναδέλφους μας που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας, κυρίως από το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία σε βίαια συμβάντα, καθώς επίσης και εκατοντάδες τραυματίες (σε ένοπλες συμπλοκές, ληστείες, γήπεδα κ.λπ.).
ΚΑΛΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Έστω και την ύστατη αυτή στιγμή να αναγνωρίσει το λειτούργημά μας ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό και να το συμπεριλάβει στον κατάλογο των επικίνδυνων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων».
«Μειωμένες αποδοχές κατά 700 ευρώ»
Ακόμα όμως και μετά την ανακοίνωση των νέων περικοπών οι δυο ενώσεις επιχειρώντας να ελαχιστοποιήσουν τις επιβλαβείς συνέπειές τους, απηύθυναν έκκληση συμπαράστασης στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. να μεταφέρει «την πραγματική εικόνα των προβλημάτων στην πολιτική μας ηγεσία» και αν χρειασθεί να αντιδράσει ηχηρά, καθώς, όπως τονίζουν, εάν γίνουν πράξεις οι μειώσεις, τότε τον Οκτώβριο οι αστυνομικοί θα μείνουν με μισό μισθό.
Χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους την Τρίτη 2 Αυγούστου αναφέρουν:
«Λαμβανομένου υπόψη ότι η κράτηση αυτή (σ.σ.: του ειδικού επιδόματος απασχόλησης) θα πραγματοποιηθεί -σύμφωνα με τη Διεύθυνση Διαχείρισης Χρηματικού- με τη μισθοδοσία του μηνός Οκτωβρίου και λόγω της αναδρομικότητας του μέτρου από 01/07/2011, σημαίνει αυτόματα ότι το ύψος της παρακράτησης θα ανέλθει κλιμακωτά από 115, 156 μέχρι και 276,66 ευρώ! Με την πρόσθεση της εισφοράς 3% υπέρ ΟΑΕΔ, αναδρομικά μάλιστα από 01/01/2011, που θα γίνει αθροιστικά σε 5 δόσεις από 1η Αυγούστου, δηλαδή περίπου 200 ευρώ κατά Μ.Ο., την αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης κατά 33,33 ευρώ για την εφορία λόγω της μείωσης του αφορολογήτου στα 8.000,00 ευρώ, τότε μιλάμε για ένα ποσό των 500 περίπου ευρώ, που θα παρακρατηθεί συνολικά από τους ένστολους εργαζόμενους το μήνα Οκτώβριο.
Δεδομένου επίσης, ότι από το μήνα Οκτώβριο σταματάει η καταβολή της αποζημίωσης για τη νυχτερινή απασχόληση, αφού το σχετικό κονδύλιο -όπως επισημαίνει η Δ/νση Οικονομικών σε σχετικό εισηγητικό της- εξαντλείται το μήνα Αύγουστο, τότε οι αποδοχές μας το μήνα Οκτώβριο θα είναι μειωμένες έως και 700 ευρώ. Δεν θα πρέπει επίσης να μας διαφεύγει το γεγονός της εισφοράς αλληλεγγύης 2% στο σύνολο των αποδοχών μας. Π.χ. για το έτος 2010 με 25.000,00 € εισόδημα η ανωτέρω εισφορά ανέρχεται στα 500 €. Όπως επίσης και το πάγωμα των μισθολογικών προαγωγών και ωριμάνσεων.
Αναρωτιόμαστε, μπορεί άραγε κάποιος να αντεπεξέλθει στις στοιχειώδεις οικογενειακές του υποχρεώσεις έπειτα από όλα αυτά; Οι δε κυβερνητικοί παράγοντες που σχεδίασαν και φόρτωσαν με έκτακτες εισφορές και μειώσεις και μάλιστα αναδρομικά τους μισθούς μας τα έχουν λάβει αυτά υπόψη τους; Το μόνο δηλαδή που έχει σημασία είναι να βγουν οι αριθμοί και ας πεθάνουν οι άνθρωποι;».
ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ
Μιλούν για τιμωρία
Έντονη αντίδραση για τις νέες περικοπές υπήρξε και από του λιμενικούς που σε ανακοίνωση της ένωσης των αξιωματικών κάνουν λόγο για «τιμωρία όσων εργάζονται σκληρά και επικίνδυνα και αποτελούν τον εύκολο στόχο».
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ) αναφέρει: «Συνάδελφοι, στις 29-07-2011 εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι απόψεις των συνδικαλιστικών φορέων των Σωμάτων Ασφαλείας, η κυβέρνηση με τροπολογία νόμου που κατέθεσε περικόπτει κατά 20% το Επίδομα Ειδικής Απασχόλησης των ενστόλων. Η νέα αυτή οριζόντια περικοπή έρχεται να προστεθεί στις ήδη γενόμενες και αποτελεί την τιμωρία όσων εργάζονται σκληρά και επικίνδυνα και αποτελούν τον εύκολο στόχο. Έρχεται να προστεθεί επίσης σε μια σειρά άλλων όπως αυτές προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή, όπως η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η αύξηση εισφορών των ασφαλισμένων, η κράτηση υπέρ ανέργων και η μείωση του αφορολόγητου, μέτρα που πλήττουν άμεσα και καίρια το εισόδημά μας μειώνοντάς το περαιτέρω κατά 15%, οδηγώντας μας στην οικονομική εξαθλίωση. Καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει το υπάρχον ειδικό μισθολόγιο των ενστόλων που ισχύει από το 1997, και μόνο ως άδικο και άνισο μπορεί να χαρακτηρισθεί γιατί δεν λαμβάνει υπόψη πολύ βασικές παραμέτρους όπως την ιδιαιτερότητα της παρεχόμενης εργασίας καθώς και την επικινδυνότητα του επαγγέλματος, ενσωματώνοντας παράλληλα τα υφιστάμενα επιδόματα στο βασικό μισθό που βρίσκεται στα επίπεδα ανειδίκευτου εργάτη».
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
«Πάρτε τα όλα»
Ιδιαίτερα οξεία ήταν και η αντίδραση των αξιωματικών της Πυροσβεστικής που στην ανακοίνωση της ένωσής τους, απευθυνόμενοι προφανώς ειρωνικά προς την κυβέρνηση, έχουν δώσει τον τίτλο «Πάρτα όλα!».
Αναφέρουν συγκεκριμένα:
«Πριν περίπου 10 ημέρες, δυστυχώς, πρώτοι, είχαμε επισημάνει ότι στην τελευταία νομοθετική, υπό ψήφιση, ρύθμιση του Υπ. Οικονομικών με τίτλο “Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση – Θέματα αρμοδιότητας Υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης” διαφαινόταν νέα πρόθεση της κυβέρνησης για “κούρεμα των Αποδοχών μας” αφού στη σελίδα 32 της αιτιολογικής έκθεσης του νόμου αναφερόταν κείμενο για τη περαιτέρω μείωση των επιδομάτων του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων και το δικό μας, το “ειδικής απασχόλησης”. Επειδή στο κύριο σώμα του νομοσχεδίου δεν επαναδιατυπωνόταν το παραπάνω, διάφοροι “πραίτορες” μας κατηγόρησαν ότι αδίκως κινδυνολογούμε και ότι η κυβέρνηση δεν πειράζει τους ένστολους εργαζομένους. Το δεκαήμερο που ακολούθησε χαρακτηρίστηκε από τη γνωστή πλέον “ταφική σιωπή” των κυβερνώντων στις έντονες διαμαρτυρίες μας, ενώ παράλληλα σκόρπισαν και άφθονη καθησυχαστική σκόνη. […]
Συνάδελφοι, μακάρι να ήμασταν εμείς οι κινδυνολόγοι και το πενιχρό εισόδημά μας να έμενε ανέπαφο. Όμως μεταξύ των άλλων περικοπών από 1 Ιουλίου, γιατί έχει αναδρομική ισχύ η περικοπή του 20% του επιδόματος ειδικής απασχόλησης, ο καθένας μας θα χάσει από το εισόδημά του, από 36 έως 86 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με το νέο ΚΕΦΑΛΙΚΟ ΧΑΡΑΤΣΙ, θυσία σε μια ξεκάθαρα πλέον άδικη αντιλαϊκή και προδήλως λανθασμένη οικονομική πολιτική.
Η φτωχοποίηση και εξαθλίωσή μας πλέον είναι σταθερή κυβερνητική πολιτική. Η τελευταία αυτή αιφνιδιαστική περικοπή λίγες μέρες πριν ξεκινήσει ο υποθετικός διάλογος για το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου δείχνει τι θα ακολουθήσει… Και όσο για τη δήθεν “ιδιαίτερη μεταχείριση των ενστόλων” απλά να αναγνωρίσουμε την αλήθεια του δικού μας υπουργού, του κ. Παπουτσή, όταν στις 12/7 μεταξύ άλλων σημείωνε: “…από την εφαρμογή της πολιτικής αυτής δεν εξαιρείται καμία κατηγορία υπαλλήλων του δημόσιου τομέα”».
Υποσχέσεις Μπεγλίτη για εξαίρεση
Προκειμένου, πάντως να μειώσει τις αντιδράσεις ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης υποσχέθηκε κατά την επίσκεψή του στην 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών ότι θα επιχειρήσει να εξαιρεθούν οι στρατιωτικοί από τις νέες περικοπές, ενώ όπως ανέφεραν συνεργάτες του στην εφημερίδα «Τα Νέα», θα επιδιώξει στις συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών:
- Να μην ισχύσει η αναστολή της ωρίμασης και του χρονοεπιδόματος για τους ένστολους, αλλά και να μπουν κάποια κλιμάκια χρονοεπιδόματος για τα τελευταία 6 χρόνια υπηρεσίας.
- Στον καθορισμό του εφάπαξ να λαμβάνεται υπόψη το μέγιστο ποσό ειδικού επιδόματος που ελάμβαναν (δηλαδή πριν από τη μείωση).
- Το ποσοστό κράτησης 1% που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο να μην πηγαίνει στον ΟΑΕΔ, όπως σε ανάλογες περιπτώσεις, αλλά στα Μετοχικά Ταμεία Αξιωματικών.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13
ΑΡΘΡΟ: ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου