Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ Σε απεργίες από Σεπτέμβριο…Από πότε μπορούμε να απεργήσουμε και δεν το ξέρουμε???

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στο Λιμενικό Σώμα από το φθινόπωρο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε». Μετά τις βίαιες περικοπές των εισοδημάτων των ένστολων και τη μείωση του επιδόματος ειδικής απασχόλησης, έρχεται μία ακόμη περικοπή μέσα στον Αύγουστο, που αφορά τα χρήματα που δίδονταν υπέρ των ανέργων και των ταμείων πρόνοιας.

Αν και η μείωση αυτή στο ποσοστό που παρακρατούνταν από τους μισθούς των εργαζομένων στο Λιμενικό Σώμα είχε τοποθετηθεί αρχικά στο 3%, η κυβέρνηση προχώρησε στη μείωση του ποσοστού κρατήσεως από το 3% στο 2%. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ικανοποιεί τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Λιμενικό Σώμα, οι οποίοι κάνουν λόγο για «επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης» και υπογραμμίζουν πως «θα αγωνιστούν για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους». Ο πρόεδρος της ΠΟΕΛΠΣ κ. Δριβάκος τονίζει πως «η επικοινωνιακή, για λόγους εντυπωσιασμού, ανακοίνωση μέτρων της κυβέρνησης για συρρίκνωση των αποδοχών μας, που αργότερα απλά μειώνει τα ποσοστά κράτησης, δεν πείθουν κανένα. Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα για την ανατροπή αυτών των πολιτικών που θέλουν τους ένστολους εργαζομένους απαξιωμένους και υποβαθμισμένους».

Αξίζει να σημειωθεί πως από τις αρχές του 2011 οι αποδοχές των εργαζόμενων στο Λ.Σ. έχουν υποστεί βίαιες περικοπές, ενώ οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές δεν έχουν αποκατασταθεί παρά τις συνεχόμενες εκκλήσεις των εργαζομένων. Η τακτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Βενιζέλο έχει ενοχλήσει τους εκπροσώπους του Λ.Σ., οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους προειδοποιούν πως «δεν πτοούνται από τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης που ανακοινώνει μεγαλύτερες μειώσεις και ρίχνει τον πήχη για να μην υπάρξουν αντιδράσεις». Κάτι ανάλογο έγινε και τον προηγούμενο μήνα όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μείωση των περικοπών στο επίδομα ειδικής απασχόλησης από 20% που είχε ανακοινωθεί σε 10%. Ο γραμματέας της ΠΟΕΛΠΣ, κ. Κατσίνας Δημήτριος, δηλώνει πως «διαφωνούμε ριζικά στην περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματός μας έστω και αν για λόγους εντυπωσιασμού μειώνεται το ποσοστό κρατήσεων γιατί δεν λαμβάνονται υπόψη οι μεγάλες μειώσεις που είχαμε υποστεί όλη την προηγούμενη περίοδο λόγω του επιδοματικού χαρακτήρα του μισθολογίου μας.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση οφείλει να δείξει τον απαιτούμενο σεβασμό αναγνωρίζοντας στους ένστολους την ιδιαιτερότητα και την επικινδυνότητα του επαγγέλματος τους».

Στο δρόμο και οι αστυνομικοί…

Εκρηκτικό είναι το κλίμα και στις τάξεις των εργαζομένων στην Ελληνική Αστυνομία. Οι μισθοί τους, εξαιτίας του επιδοματικού τους χαρακτήρα, έχουν μειωθεί κατακόρυφα και η κυβέρνηση, ενώ αρχικά είχε υποσχεθεί πως «δεν πρόκειται να θιγούν οι ένστολοι», αιφνιδιαστικά υπέβαλε τροπολογία με την οποία μειώνει κατά 20% το επίδομα που λάμβαναν, το γνωστό ως «ειδικό επίδομα». Αρχικά η κυβέρνηση είχε υιοθετήσει την επικοινωνιακή τακτική της ανακοίνωσης επαχθέστερων μέτρων, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σ’ ευμενέστερα. Μετά λοιπόν την ανακοίνωση για μείωση του ειδικού επιδόματος κατά 50%, ήρθε η τελική μείωση του επιδόματος κατά είκοσι ποσοστιαίες μονάδες.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων προειδοποιούν για κινητοποιήσεις, ενώ έχουν διαμορφώσει ένα σύνολο προτάσεων που αφορά τη βελτίωση των συνθηκών στην ΕΛ.ΑΣ. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων καλούν την κυβέρνηση να προβεί στην άμεση βελτίωση του υπάρχοντος άδικου – άνισου – άναρχου μισθολογίου των ενστόλων, το οποίο απαρτίζεται κατά 45% από ερμαφρόδιτα επιδόματα:

«Με αφετηρία εισαγωγής (μονάδα) το βασικό μισθό του αστυφύλακα, με βελτίωση σε δικαιότερους – αναλογικότερους συντελεστές για τους χαμηλόβαθμους υπαξιωματικούς και αξιωματικούς και με κατάργηση – συγχώνευση – μερική ενσωμάτωση των τακτικών μας επιδομάτων ώστε ο βασικός μισθός του νέου αστυφύλακα (λοχία) να διαμορφωθεί στα 899 € και του νέου υπαστυνόμου Β’ (ανθυπολοχαγού) στα 1.115 €.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13
ΑΡΘΡΟ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13

Δεν υπάρχουν σχόλια: