Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Τα μέτρα εξαθλίωσης κ΄ λιτότητας χτύπησαν για μία ακόμη φορά την πόρτα του κάθε Αστυνομικού

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Το βράδυ της Πέμπτης, 06-10-2011, μετά την επιτυχή συγκέντρωση – διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Υπουργός Οικονομικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, κατέθεσε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο το πολυνομοσχέδιο που φέρει τίτλο: « Συνταξιοδοτικές Ρυθμίσεις, Ενιαίο Μισθολόγιο – Βαθμολόγιο, Εργασιακή Εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 – 2015 » και ρυθμίζει θέματα που αφορούν και το ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., όπως αναλυτικά παρατίθενται παρακάτω.

Α. ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ

- Μειώνει τις συντάξεις των αποστράτων αστυνομικών, ηλικίας κάτω των 55 ετών, κατά ποσοστό 40%, στο ποσό που υπερβαίνει τα 1.000 €. Σε όσους έχουν κλείσει το 55ο έτος της ηλικίας τους, η μείωση ανέρχεται σε ποσοστό 20%, επί του ποσού που υπερβαίνει τα 1.200 €. Οι προαναφερόμενες μειώσεις διενεργούνται μετά την αφαίρεση της μείωσης – παρακράτησης των δύο Εισφορών Αλληλεγγύης Συνταξιούχων που εισήχθησαν με τους Ν.3865/2010 και Ν.4002/2011 αντίστοιχα.
Εξαιρούνται από την νεοεισαχθείσα μείωση οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν επίδομα ανικανότητας, είναι θύματα βιαίου συμβάντος και τρομοκρατίας, καθώς και όσοι αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα από την Υπηρεσία.

- Μειώνει την επικουρική σύνταξη που καταβάλλεται από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.) στους απόστρατους αστυνομικούς που ήταν ασφαλισμένοι στα Ταμεία της τέως Α.Π., κατά ποσοστό 20%, με έναρξη εφαρμογής την 01-11-2011.


- Μειώνει το εφάπαξ βοήθημα που καταβάλλεται από το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (Τ.Π.Δ.Υ.) στους απόστρατους αστυνομικούς που ήταν ασφαλισμένοι στα Ταμεία της τέως Α.Π., κατά ποσοστό 15% για όσους αποστρατεύτηκαν από την Υπηρεσία από την 01-01-2010 έως 31-12-2010 και κατά ποσοστό 20% για όσους αποστρατεύτηκαν ή θα αποστρατευτούν από την Υπηρεσία από 01-01-2011 και μετά.

Β. ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ

- Ορίζει ρητά ότι το νέο Ενιαίο Μισθολόγιο δεν εφαρμόζεται στους μισθοδοτούμενους με τα δεκαεπτά (17) Ειδικά Μισθολόγια, ένα εκ των οποίων είναι και των Στρατιωτικών που ισχύει για το ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και παραμένει εν ισχύ ακόμα το πάγωμα των μισθολογικών διαβαθμίσεων και χρονοεπιδομάτων.

- Καταργεί το επίδομα συζύγου, ύψους σήμερα 35 € και αλλάζει την αποζημίωση για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Για το 1ο τέκνο χορηγεί 50 €, για το δεύτερο δίδεται προσαύξηση 20 €, για το τρίτο και τέταρτο η προσαύξηση διαμορφώνεται στα 50 € και για το πέμπτο και άνω η προσαύξηση φτάνει τα 70 €.

Γ. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

- Καταργεί κάθε έκπτωση από το εισόδημα και πλέον οι δαπάνες (ενοίκιο, δίδακτρα, τόκοι στεγαστικών δανείων, κ.λ.π.) εκπίπτουν από το φόρο κατά ποσοστό 10% αντί 20% που ίσχυε μέχρι πρότινος.

- Αλλάζει τη φορολογική κλίμακα (μικρότερη κατά 2 κλίμακες) και διαμορφώνει το αφορολόγητο όριο στις 5.000 € σε κάθε περίπτωση, πλην των νέων ηλικίας κάτω των 30 ετών και συνταξιούχων άνω των 65 ετών ή συνταξιούχων ανεξαρτήτους ηλικίας που τους βαρύνουν πρόσωπο με αναπηρία κ.λ.π., το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται στις 9.000 €.

- Το αφορολόγητο όριο αυξάνεται κατά 2.000 € για κάθε τέκνο από τα δύο πρώτα που βαρύνει τον φορολογούμενο και κατά 3.000 € για κάθε επόμενο τέκνο που τον βαρύνει.

- Το αφορολόγητο ισχύει εφόσον προσκομιστούν αποδείξεις σε ποσοστό 25% επί του συνολικού εισοδήματος που φορολογείται και μέχρι τα 60.000 €. Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογούμενου υπολείπεται του προαναφερόμενου ποσοστού, τότε επί της διαφοράς θα επιβάλλεται φόρος κατά 10%.

- Τα παραπάνω φορολογικά μέτρα έχουν αναδρομική εφαρμογή από 01-01-2011.

Κατόπιν των ανωτέρω, απαιτούμε να καταργηθεί κάθε είδους μείωση στα εισοδήματα του εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικού, καθότι οι συνθήκες εργασίας αυτού είναι απολύτως επικίνδυνες και ανθυγιεινές, συνθήκες για τις οποίες ποτέ δεν ανταμείφθηκε και δεν ανταμείβεται μισθολογικά στην ενέργεια και σαφώς ανταμείβεται με μικρό μέσο όρο ζωής (10 έτη από το μέσο εργαζόμενο) στη σύνταξη.

Τέλος, γίνεται απολύτως σαφές σε όλους μας, ότι τα μέτρα λιτότητας και εξαθλίωσης του Δημοσίου Τομέα χτύπησαν ξανά και τη δική μας πόρτα και αυτό απαιτεί να είμαστε όσο ποτέ άλλοτε ενωμένοι και παρόντες σε κάθε είδους μορφή πάλης προκειμένου να δοθεί το μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι μέχρις εδώ.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι, ραντεβού στην κινητοποίηση που θα ανακοινώσει τις αμέσως επόμενες ημέρες η Ομοσπονδία.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: