Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στο προσωπικό Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. – Σχέδιο Π.Δ. «Καταστάσεις του προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής»

Μετά την υπογραφή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή έχει αποσταλεί στο Συμβούλιο Επικρατείας για επεξεργασία σχέδιο προεδρικού διατάγματος που αφορά στο προσωπικό Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ., όπως είχε προαναγγείλει ο Υπουργός κ. Χρήστος Παπουτσής κατά την πρόσφατη συνέντευξη τύπου.

Ειδικότερα με το σχέδιο Π.Δ. «Καταστάσεις του προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής» ρυθμίζονται τα εξής:

· Καθορίζεται η αυτεπάγγελτη διαθεσιμότητα, εναρμονισμένη με την υφιστάμενη συνταξιοδοτική νομοθεσία, κατά τρόπο ταυτόσημο με τα όσα ισχύουν για τα λοιπά Σώματα και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Για πρώτη φορά επίσης προσδιορίζονται οι συνέπειες που απορρέουν από την κατάσταση της αυτεπάγγελτης διαθεσιμότητας για το προσωπικό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.

· Ρυθμίζεται η κατάσταση της υπηρεσίας γραφείου για το προσωπικό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, το οποίο κρίνεται ως μη ικανό για εκτέλεση οποιασδήποτε Υπηρεσίας, πλην εκείνης του γραφείου. Για πρώτη φορά καθορίζονται προσωποπαγείς θέσεις σε γραφική υπηρεσία του εν λόγω προσωπικού με απόφαση του Αρχηγού Λ.Σ-ΕΛΑΚΤ, οι οποίες καταργούνται μετά την αποχώρησή τους από την υπηρεσία.

· Για πρώτη φορά θεσπίζεται η κατάσταση της μόνιμης διαθεσιμότητας του προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, το οποίο καθίσταται ανίκανο για εκτέλεση οιασδήποτε υπηρεσίας, συνεπεία τραυμάτων ή παθήσεων, ένεκα της υπηρεσίας ή κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας ή ένεκα αυτής.

· Προσδιορίζονται περιοριστικά οι λόγοι για τους οποίους τίθεται το προσωπικό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σε κατάσταση αργίας. Οι ποινές της αργίας με πρόσκαιρη παύση και προσωρινή απόλυση έχουν καταστεί συγκεκριμένες.

· Αποσαφηνίζονται οι προϋποθέσεις με τις οποίες τίθεται το προσωπικό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σε εφεδρεία, καθώς και η διαδικασία ανάκλησης εξ εφεδρείας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΛΣ??????

Ομιλία Υπουργού Προστασίας του Πολίτη......δεν είμαι απόλυτα βέβαιος ότι βόλευε την απόδοση της δικαιοσύνης σε περιπτώσεις οι οποίες αφορούν ατυχήματα........Γιατί επιτρέψαμε με την ανοχή όλων μας, στο όνομα της υποστήριξης της Εμπορικής Ναυτιλίας, να λειτουργεί ένα σύστημα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και μακριά στην πραγματικότητα, από τον κοινωνικό και πολιτικό έλεγχο.........Η δημιουργία ενός Υπουργείου Ναυτιλίας, πολιτικού Υπουργείου Ναυτιλίας, ήταν επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ..............υποστηρίζω την προοπτική της δημιουργίας ενός αυτόνομου Υπουργείου Ναυτιλίας...Όχι μόνο, γιατί συμφωνώ απόλυτα με το διαχωρισμό του ελέγχοντος από τον ελεγχόμενο, γιατί το θεωρώ ότι είναι στοιχείο της δημοκρατίας μας, είναι υποχρέωσή μας απέναντι στη δημοκρατία....Η διαπλοκή όμως, κάλυπτε τα πάντα. Και αυτή η διαπλοκή, ενδιαφέρεται και τώρα, για την παλινόρθωση ενός φαύλου καθεστώτος, το οποίο πλέον είναι προφανές σε όλο τον ελληνικό λαό.....δημιουργία ενός αυτόνομου Υπουργείου Ναυτιλίας, πολιτικού υπουργείου, με πολιτικούς υπαλλήλους, με νέους επιστήμονες, με ανθρώπους των ναυτιλιακών σπουδών που βγαίνουν από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Και σήμερα αυτοί οι επσιτήμονες δεν έχουν τη δυνατότητα να προσληφθούν στο Υπουργείο Ναυτιλίας, στις υπηρεσίες Ναυτιλίας, γιατί πρέπει να είναι πρώτα αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος.........Πεντακόσιοι αξιωματικοί του Λιμενικού είναι αποσπασμένοι στις υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Άλλο βέβαια, που για άλλους λόγους - κατά τη γνώμη μου τακτικής ή ολιγωρίας, στην πιο αθώα περίπτωση- οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν αρνηθεί μέχρι τώρα να υπογράψουν την κοινή υπουργική απόφαση της απόσπασής τους και στην πραγματικότητα, λειτουργούν μόνο με δική μου προσωπική εντολή.............το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή την ευθύνη των θαλασσίων συνόρων. Εξ αυτού προκύπτει και η προοπτική της συμμετοχής του στην Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή........καλούμαστε ανά πάσα στιγμή να συμμετάσχουμε στις κοινές επιχειρήσεις του Frontex