Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Βέλγιο: Στα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας αναφέρεται η Dewereldmorgen.be

Στις εκτιμήσεις ότι στο θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας κρύβονται σημαντικά ενεργειακά αποθέματα, αναφέρεται άρθρο που έχει αναρτηθεί σε περίοπτη θέση της βελγικής διαδικτυακής ειδησεογραφικής πύλης Dewereldmorgen.be υπό τον τίτλο «Θα γίνει η Ελλάδα πετρελαιοπαραγωγός χώρα;».
Ακολουθεί η πλήρης μετάφραση:

«Η Ελλάδα είναι γνωστή για το ελαιόλαδό της. Ωστόσο, εδώ και μερικούς μήνες ακούγεται ότι η Ελλάδα διαθέτει αποθέματα φυσικού αερίου καθότι υποτίθεται πως υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης.

Φαίνεται απίθανο. Επί δεκαετίες ακουγόταν ότι οι εκτιμήσεις πως υπάρχει πετρέλαιο στο ελληνικό υπέδαφος ''ήταν παραμύθια''. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει πετρέλαιο στο ελληνικό υπέδαφος. Παρ' όλ' αυτά στις 3 Ιανουαρίου το ελληνικό ΥΠΕΧΩΔΕ προκήρυξε διαγωνισμό για τη διεξαγωγή γεωτρήσεων προκειμένου να εξακριβωθεί εάν υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στα δυτικά των Ιωαννίνων, τον κόλπο της Πάτρας και το Κατάκολο στο Ιόνιο πέλαγος, στα δυτικά της Ελλάδας.

Το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2012 θα έχει εγκατασταθεί μία εξέδρα άντλησης πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης. Η πλατφόρμα θα έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα.

Το timing της προκήρυξης δεν δείχνει να είναι τυχαίο. Η ΕΕ επέβαλε την περασμένη εβδομάδα εμπάργκο στην εισαγωγή πετρελαίου από το Ιράν, κάτι που έφερε σε δύσκολη θέση την Ελλάδα. Και τούτο διότι ελάχιστες χώρες που παράγουν πετρέλαιο είναι πλέον διατεθειμένες να πουλήσουν πετρέλαιο στην Ελλάδα επειδή φοβούνται ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις οφειλές της. Μόνον το Ιράν εμφανίζεται πρόθυμο να τροφοδοτήσει την Ελλάδα με πετρέλαιο. Σε τόσο μεγάλες ποσότητες, μάλιστα, που η χώρα λαμβάνει το 35% του πετρελαίου της από το Ιράν.

Το εμπάργκο της ΕΕ είναι επώδυνο για την Ελλάδα. Ήδη οι τιμές των καυσίμων είναι πολύ υψηλές και εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά. Πολλοί οδηγοί παρέδωσαν την περασμένη εβδομάδα τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους επειδή δεν είναι πλέον σε θέση να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, τους φόρους, τα διόδια και την πανάκριβη βενζίνη. Πολλοί σταμάτησαν να χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης και προτιμούν να ζεσταίνονται με καυσόξυλα ή θερμάστρες κηροζίνης. Ακόμα κι εκείνοι που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης, είναι πιθανό να το σταματήσουν εάν οι τιμές ακριβύνουν ακόμα περισσότερο. Επιπλέον, η Ελλάδα διαθέτει σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι χρειάζονται πετρέλαιο για να παραμείνουν σε λειτουργία και σε περίπτωση έλλειψης καυσίμων οι συνέπειες μπορεί να είναι ανυπολόγιστες.

Διαθέτει, όμως, τελικά η Ελλάδα κοιτάσματα φυσικού αερίου ή πετρελαίου; Στη Βόρεια Ελλάδα, ανοιχτά της Θάσου, λειτουργεί από το 1975 η μοναδική εξέδρα γεωτρήσεων που φέρει την ονομασία Πρίνος 1. Από την εξέδρα αυτή αντλούνται 1.900 βαρέλια καθημερινά, μια δηλαδή όχι ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα. Η εγκατάσταση της πλατφόρμας αποτέλεσε μάλιστα μια ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία λόγω της αντιπαράθεσης Ελλάδας - Τουρκίας για το εύρος των χωρικών υδάτων. Επιπλέον, η Ελλάδα δεν έχει προς το παρόν οριοθετήσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της με τους γείτονές της. Μια τέτοια οριοθέτηση είναι αναγκαία προκειμένου μια χώρα να μπορεί να εκμεταλλευτεί τον υποθαλάσσιο πλούτο της χωρίς να έχει προβλήματα με τους γείτονές της.
Το τελευταίο διάστημα το θέμα της ΑΟΖ έχει προκαλέσει πολλές τριβές. Η Κύπρος ανακάλυψε στα νότια της νήσου και ανατολικά από το Ισραήλ κοιτάσματα φυσικού αερίου. Γεωτρήσεις έδειξαν ότι υπάρχουν τεράστιες ποσότητες στην περιοχή, κάτι που εξασφαλίζει στην Κύπρο ενεργειακή αυτάρκεια. Προς το παρόν, όμως, παραμένει άγνωστο πώς θα αντιδράσει η Τουρκία όταν τα πρώτα κοιτάσματα έλθουν στην επιφάνεια.

Η Κύπρος έχει προ πολλού οριοθετήσει την ΑΟΖ της με όλες τις χώρες εκτός από την Ελλάδα, η οποία με τη σειρά της δεν έχει προχωρήσει στην οριοθέτηση της ΑΟΖ της με καμιά από τις γειτονικές της χώρες. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Μανιάτη, κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο προκειμένου να προχωρήσουν οι γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά παραμένει άγνωστο εάν και οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής συμφωνούν με αυτήν την προσέγγιση.

Σε κάθε περίπτωση, παρατηρείται ένα αρκετά μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον για τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ελλάδα, κάτι που μπορεί να εκληφθεί ως απόδειξη ότι πράγματι υπάρχουν τέτοια κοιτάσματα παρά το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει ακόμα ολοκληρωμένες μελέτες. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια ποσότητα 250 έως 300 εκατομμυρίων βαρελιών που θα μπορούσαν να αντληθούν από το Ιόνιο πέλαγος. Η ισραηλινή εταιρεία Delek έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις στα νότια της Κρήτης, όπου φαίνεται να υπάρχουν τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου. Ωστόσο, η Τουρκία θα μπορούσε να τορπιλίσει τα σχετικά σχέδια επειδή δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί η ΑΟΖ.

Το εντεινόμενο διεθνές ενδιαφέρον έχει κινήσει τις υποψίες των Ελλήνων, οι οποίοι, ούτως ή άλλως, δεν τρέφουν την παραμικρή εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή τους. Διερωτώνται μάλιστα γιατί διήρκεσε τόσο πολύ μέχρι να ληφθεί η απόφαση για την έναρξη των γεωτρήσεων. Γιατί οι Έλληνες πολιτικοί ισχυρίζονταν μέχρι και πριν από 2 χρόνια ότι δεν υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου στην Ελλάδα; Μια πιθανή εξήγηση μπορεί να αναζητηθεί στο γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε η παραμικρή συνέχεια στην εξωτερική πολιτική της χώρας ούτε καν στην ενεργειακή. Από τη στιγμή που ένα κόμμα ερχόταν στην εξουσία, τόσο η εσωτερική όσο και η εξωτερική πολιτική ξεκινούσε πάλι από το μηδέν.
Πιθανότατα όμως υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις. Οι Έλληνες εντρυφούν στις θεωρίες συνωμοσίας και θεωρούν ότι οι πολιτικοί τους επιθυμούν να ξεπουλήσουν, αντί πινακίου φακής, τον εθνικό πλούτο της χώρας προκειμένου οι ίδιοι να αποκομίσουν μίζες.

Τώρα μάλιστα που η χώρα έχει χρεοκοπήσει, είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση μόνη της να φέρει σε πέρας τις γεωτρήσεις. Οι μεγάλες εταιρείες βρίσκονται ήδη σε «θέση μάχης» παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμα υποβάλει προτάσεις για τη διεξαγωγή γεωτρήσεων. Η Ελλάδα χρειάζεται κατεπειγόντως χρήματα και εικάζεται ότι θα μπορούσε να τα βρει πουλώντας τα δικαιώματα εκμετάλλευσης.

Ποιος ξέρει, μπορεί η πραγματικότητα να μην απέχει πολύ από την υποψία αυτή των Ελλήνων».
http://www.imerisia.gr

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ήταν Γενάρης του 1952, όταν ο Ισίδωρος Πόσδαγλης ολοκλήρωνε το πόνημά του "Πατριωτική Οικονομική Πολιτική", ένα μικρό βιβλιαράκι που "κάποιοι" φρόντισαν να εξαφανιστεί. Αντίτυπά του μοιράζονταν από χέρι σε χέρι μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1980, περίπου τρεις δεκαετίες μετά την πρώτη του έκδοση από τις οικονομικές εκδόσεις "Μπιστιρλή", το γνωστό στους μυημένους εξειδικευμένο εκδοτικό οίκο που από τις αρχές του αιώνα εξέδιδε τα πλέον προχωρημένα επιστημονικά συγγράμματα για λίγους και εκλεκτούς.
Μερικές μόνο αναφορές από το βιβλίο του Πόσδαγλη - το οποίο θυμίζουμε γράφτηκε στα 1952 - είναι ικανές να ανατρέψουν, κυριολεκτικά να τινάξουν στον αέρα το σάπιο οικοδόμημα της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται. Διαβάστε:
Στο δεύτερο κεφάλαιο με τίτλο "Εθνικό Χρέος και Εθνικό Έλλειμμα" σημειώνει ο Πόσδαγλης, στις σελίδα 17:
"Όταν τα δανεισμένα κεφάλαια του διεθνούς καπιταλισμού βρεθούν στο όριο της απόδοσής τους τότε ακολουθεί μια απομείωση του Εθνικού Χρέους, που επιβάλλουν δια της βίας. Τότε θα επικαλεστούν την ανάγκη πλέριας συμμετοχής όλων των δανειστών, εννοώντας μ΄ αυτά τα λόγια ότι πρέπει να πληρώσουν οι αποταμιεύσεις των εργατών, των αγροτών και του λαού. Κυλάνε έτσι το χρέος τους από το Κράτος που στέρεψε από απόδοση στο γόνιμο χωράφι του αγρότη για να πάρουν κι από εκεί κέρδη."

Και συνεχίζει ο Πόσδαγλης πιο κάτω, στη σελίδα 22 στο ίδιο κεφάλαιο:
"Όταν η Ευρώπη μετά τον Πόλεμο θα φτιάσει το Νόμισμα για να απορροφήσει τα λαϊκά κεφάλαια, τότες θα στραφούν προς την Ελλάδα να της κόψουν το Χρέος που θα της έχουν φορτώσει, με σκοπό να τραβήξουν από τους εργαζόμενους και τους αγρότες ότι θα έχουν μαζέψει από το τέλος του Πολέμου και μετά". Αν βρίσκετε εντυπωσιακό να προβλέψει κανείς το κοινό νόμισμα από ένα κρατητήριο στα 1952 περιμένετε να δείτε παρακάτω:
"Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία θα γίνουν στόχος του διεθνούς κεφαλαίου μόλις φτιάσουνε το Νόμισμα. Το άθροισμα των δικών τους χρεών - που με τέχνη και κόπο θα τους έχουν φορτώσει - θα ισορροπεί, θα αντιπροσωπεύει το Χρέος μιας ψευτο-ένωσης, ώστε να ισοφαρίζει τα κέρδη των Γερμανο-Γάλλων και των ιμπεριαλιστών συμμάχων τους.". Σελίδα 24!
Αυτά γράφει ο Πόσδαγλης, με στοιχεία, αριθμούς και διαγράμματα, είπαμε από το 1952!
Στο τέταρτο κεφάλαιο "Τα Κόμματα" γράφει ο Πόσδαγλης στη σελίδα 121:
"Όταν ο λαός πρέπει να καθοδηγηθεί προς την απομείωση του Χρέους τότε χρειάζεται μια γενικής φύσης Κυβέρνηση (Σ.Σ.: Ο Πόσδαγλης μάλλον εννοεί μια Κυβέρνηση συνεργασίας), που θα αντιπαλεύει τα λαϊκά συμφέροντα σ' όλο το πλάτος της ιδεολογικής αντιπάλης. Ο διεθνής παράγοντας του καπιταλισμού θα φροντίσει ώστε να μην υπάρχουν δυνατότητες άλλες απ΄αυτές που θα λέει η γενικής φύσης Κυβέρνηση." Μήπως σας θυμίζει κάτι;
Γιατί όμως στην Ελλάδα; Τα εξηγεί όλα ο Πόσδαγλης:
"Αμερικανοί και Γερμανοί δεν μπορούν να ζήσουν πιο πέρα απ΄ το τέλος του αιώνα γιατί θαναι τόση η ανάγκη τους για κεφάλαια, όπως βλέπουμε ακριβώς στον πίνακα πιο πάνω, που θα πρέπει να βγάλουν τα πετρέλαια για τα οποία οι ίδιοι οι Γερμανοί ήρθαν να κάνουν Κατοχή στην Πατρίδα μας. Θα δείτε να ξαναβρίσκονται Σύμμαχοι, να συγκεντρώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους και να ασχολούνται με το χάρτη που ξέρουν όλοι τους και τον έχουν κλεισμένο στα συρτάρια τους.Και οι ξένοι και οι ντόπιοι συνεργάτες τους."

Ανώνυμος είπε...

Το κούρεμα σημαίνει αυτόματα την κρατικοποίηση των τραπεζών (με δάνειο ισόποσο πάνω - κάτω με τις ζημιές που θα γράψουν οι τράπεζες από το κούρεμα). Οι μετοχές τους όλες θα περάσουν στο ταμείο διαχείρισης της ελληνικής κρατικής περιουσίας.

Το κούρεμα επιπλέον σημαίνει αυτόματα την κατάρρευση ΟΛΩΝ των ταμείων και του συστήματος υγείας. Πρόκειται για το τέλος του κοινωνικού κράτους.

Μετά το PSI λοιπόν αναγκαστικά θα γίνει η εκταμίευση του δανείου, η σύμβαση του οποίου βασίζεται στο αγγλικό δίκαιο. Μην ακούτε τίποτα από όσα μας λένε ότι δε θα γίνουν εκταμιεύσεις των δόσεων. Η τρόικα ΘΕΛΕΙ να γίνουν όλες οι εκταμιεύσεις. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο από την επομένη της ορκομοσίας της σημερινής "κυβέρνησης", ενώ είχαν συμφωνηθεί εκλογές το Φεβρουάριο, άρχισε η κουβέντα περί παράτασης του βίου της.

Κρατούμενο Πρώτο: Με το καινούριο πολυνομοσχέδιο σκούπα προβλέπεται η πληρωμή οφειλών με ακίνητα (SOS).

Κρατούμενο Δεύτερο: Η δοσιλογική κυβέρνηση, με το πρόσχημα των εκβιασμών της τρόικας έχει ήδη ανοίξει μέτωπο ενάντια στην εργατική τάξη, με προφανή σκοπό την ισοπέδωση των εργατικών αμοιβών, με δήθεν λάβαρό της την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας (κι ας είναι ο μισθός το 16ο στη σειρά κριτήριο για την ανταγωνιστικότητα). Οι μισθοί λοιπόν θα ισοπεδωθούν θέλουμε δε θέλουμε.

Συνέπεια της ασταμάτητης και χωρίς κανένα αναπτυξιακό σχεδιασμό φορομπηχτικής πολιτικής θα είναι η συνεχής πτώχευση - εξαθλίωση του λαού μας. Σταδιακά λοιπόν ένας τρομερός όγκος ακινήτων (Κατοικίες, Ξενοδοχεία, Βιομηχανικά ακίνητα, Αποθήκες, Οικόπεδα, Χωράφια) θα περάσουν στα χέρια του κράτους, το οποίο αναγκαστικά θα τα περάσει στο Ταμείο διαχείρισης της κρατικής περιουσίας.

Παράλληλα, λόγω της ύφεσης και της ισοπέδωσης των μισθών, το κράτος θα αντιμετωπίσει χωρίς καμία αμφιβολία υστέρηση φορολογικών εσόδων.

Η υστέρηση των εσόδων σημαίνει ότι σε όχι πολύ χρόνο η Ελλάδα δε θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της, άρα η δανειακή σύμβαση καταπέφτει και οι δανειστές μας ζητάνε αυτά που δικαιούνται με βάση τα όσα έχουν υπογραφεί.

Τι δικαιούνται; Κινητές και Ακίνητες αξίες του κράτους, δηλαδή ό,τι θα έχει μπεί στο Ταμείο διαχείρισης της κρατικής περιουσίας.

Με μία μαγική κίνηση λοιπόν, όλο το τραπεζικό σύστημα της πατρίδας μας, όλες οι ΔΕΚΟ, όλα τα ακίνητα θα περάσουν στους δανειστές μας.

Οι δανειστές μας θα κάνουν πλειστηριασμούς (μάλλον η μοιρασιά έχει ήδη συμφωνηθεί) για την πώληση των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων και όλος ο ελληνικός πλούτος θα περάσει χωρίς υπερβολή ΚΟΨΟΧΡΟΝΙΑ, στα χέρια διαφόρων πολυεθνικών, οι οποίες επιπλέον θα έχουν ένα πλήθος φθηνά αμειβομένων εργατών - υπαλλήλων για να τους παράγουν πλούτο. Στο σενάριο αυτό δε θέλω να συμπεριλάβω το εφιαλτικό ενδεχόμενο να εκποιηθεί και το πολεμικό υλικό του στρατού μας, στο οποίο με βάση τη σύμβαση, οι δανειστές μας μπορούν να "βάλουν χέρι".

Ο παραπάνω πλούτος όπως θα δημιουργείται, δε θα διαχέεται ούτε κατά το 1% του στην κοινωνία, παρά θα "μπαίνει στο αεροπλάνο" και θα μεταφέρεται ζεστό στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ.

Ανώνυμος είπε...

Χρέος ανά νοικοκυριό: 90.670 €
Χρέος ανά πολίτη: 32.359 €

δε πηρες ποτε σου δανειο?
τι με νοιαζει
δε πηρες ποτε σου λεφτα απο το δημοσιο, ουτε αμεσα ουτε εμεσα?
τι με νοιαζει
εχεις 2 παιδια?

ε τοτε..
στον επομενο τονο χρωστας 129.436...
στον επομενο τονο χρωστας 129.437...
στον επομενο τονο χρωστας 129.438...

ξυπνα καραγκιόζη

ακομα και αν εχεις δουλεια αυριο
οι μισθοι πεφτουν και το χρεος αυξανετε
πουλα κανα νεφρο αν δε σου φτανουν

καλα δεν ειμαστε και τοσο καθαρματα

βολευομαστε με τον οτε, τη δεη, τον οσε

(ναι ειναι το μερος που οι συνεργατες μας παρκαρουν αργοσχολους ετσι ωστε να σικτιριζεις ο διος και να θες να τα ξεφορτωθεις)

θα βολευτουμε και με τα μεταλεια στο στρατονι
(τι αν τον κανεις τον χρυσο τωρα)\
\

θα παρουμε και τον αστερα βουλιαγμενης το ελληνικο, το τουρικο ,το πακιστανικο,την ακροπολη ,τα πετρελαια
και οτι βρουμε μπροστα μας

αλλα μετα απο ολαα αυτα τα πραγματα θα καλυτερεψουν

θα κοιτας το χρέος και τα νουμερα θα ειναι σαφως μικροτερα

στον επομενο τονο θα χρωστας 88.436...
στον επομενο τονο θα χρωστας 88.437...
στον επομενο τονο θα χρωστας 88.438...

Ανώνυμος είπε...

Ψάχνοντας διάφορα στο Διαδίκτυο, έπεσα πάνω σε μια ερώτηση του Γιάννη Βαρουφάκη προς τον κ. Λουκά Παπαδήμο. Συγκεκριμένα: "Αν ο κ. Παπαδήμος πραγματικά πιστεύει ότι εμείς οι Έλληνες πρέπει να δράσουμε με γενναιότητα, αποδεσμευόμενοι από τα κεκτημένα μας, τον καλώ να δώσει το παράδειγμα. Πώς; Παραιτούμενος από...τη θέση του καθηγητή που κατέχει στο Τμήμα μου, σε κατάσταση αναστολής για πάνω από δέκα χρόνια, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσλάβουμε έναν νέο επιστήμονα για να διδάσκει τους φοιτητές μας. Μπορεί να χάσει ένα ευτελές μέρος της σύνταξής του, όμως με αυτή την κίνηση θα καθιστούσε πειστικότερες τις προτροπές του προς τους υπόλοιπους. "

Επειδή το θέμα ήταν σοβαρό, τηλεφώνησα στον κ. Βαρουφάκη για να διασταυρώσω την ακρίβεια της πληροφορίας που είχα εντοπίσει. Μου την επιβεβαίωσε και με πληροφόρησε πως τελικά ο κ. Παπαδήμος συνταξιοδοτήθηκε εφέτος, κρατώντας τη θέση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κενή για 13 ολόκληρα χρόνια, ώστε να εξασφαλίσει τη σύνταξη, μία από τις πολλές συντάξεις που θα έχει όταν με το καλό αποσυρθεί.
Είχαν δίκιο τελικά αυτοί που κατοικούσαν στα χώματα που πατάμε πριν 2.500 χρόνια, όταν έλεγαν πως χωρίς την ανδρεία (με την έννοια της γενναιότητας) καμία άλλη αρετή δεν μπορεί να κατακτηθεί από τον άνθρωπο.


prezatv.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

Του Γιάννη Γούδα

Τυχαία έπεσα πάνω σε στοιχεία σχετικά με την «χορηγία» προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και ομολογώ ότι δεν μπορώ να τα πιστέψω.

Είναι αλήθεια κύριε πρόεδρε ότι για το 2010 η αμοιβή σας ή αν θέλετε η χορηγία προς τον θεσμό που τόσο λαμπρά εκπροσωπείτε, ανήλθε στο ποσό των 277.469? συν 77.593? για έξοδα παράστασης (σύνολο 355.062?); Είναι αλήθεια;
Κι αν ναι, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η ρήση σας «μαζί θα περάσουμε το ποτάμι, μαζί θα περάσουμε στην απέναντι όχθη»;
Δηλαδή, εσείς με 30.000 το μήνα, εγώ με 1000, η μάνα μου με 800 και ο γιός μου με τα 450 της ανεργίας, όλοι μαζί θα πορευτούμε και θα.....
περάσουμε απέναντι;
Θα είναι στην παρέα και το πολιτικό προσωπικό της προεδρίας που κοστίζει 2.052.935? το χρόνο, θα είναι και το στρατιωτικό που κοστίζει άλλα 664 χιλιάρικα;
Θα έχετε μαζί και τις «πληρωμές για λοιπές υπηρεσίες» (425.000) και τις «πρόσθετες παροχές» (438.000); Για να περάσουμε απέναντι θα χρησιμοποιήσουμε τα κονδύλια για μετακινήσεις (14.843) και για καλού κακού θα έχουμε και τα 24.360 για προμήθειες υγειονομικού υλικού και είδη καθαριότητας;
Θα έχουμε και τα 104 χιλιάρικα για είδη συντήρησης εγκαταστάσεων, διατροφής, ιματισμού, υπόδησης, εστίασης και άθλησης;
Δεν το πιστεύω κύριε πρόεδρε ότι πληρώνουμε 4.107.000? τον χρόνο για να έχουμε εσάς εκεί, να κάνετε τι;
Και κάποιος μου είπε ότι άκουσε ότι την προεδρική χορηγία την διαθέτετε σε φιλανθρωπίες!
Με τα δικά μας λεφτά κάνετε τον φιλάνθρωπο;
Κάντε τον με δικά σας όπως τότε που βοηθήσατε έναναναξιοπαθούντα να αποκτήσει επιτέλους ένα . «κωλόσπιτο»

listonplace.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με τον Ισίδωρο Ποσδαγλή:
Τις τελευταίες εβδομάδες κάνει θραύση στο Internet ένα κείμενο που τιτλοφορείται "Ισίδωρος Πόσδαγλης: Ο Εθνικός Αγωνιστής, Ο Πατριώτης Οικονομολόγος". Τάχα μου και δήθεν ήταν ένας πατριώτης κομμουνιστής που έγραψε το... φοβερό βιβλίο "Πατριωτική Οικονομική Πολιτική". Το κείμενο, που χρονολογείται από...
(περίπου) το 2007 και αναπαράγεται άκριτα από χιλιάδες blogs λέει το βιβλίο του Πόσδαγλη είναι «ένα μικρό βιβλιαράκι που "κάποιοι" φρόντισαν να εξαφανιστεί. Αντίτυπά του μοιράζονταν από χέρι σε χέρι μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1980, περίπου τρεις δεκαετίες μετά την πρώτη του έκδοση από τις οικονομικές εκδόσεις "Μπιστιρλή"».

Από την πρώτη κιόλας ματιά φαίνεται ότι πρόκειται για κατασκευή και internet hoax αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να σταθεί ως απόδειξη. Ένα μικρό ρεπορτάζ σε φίλους που τυγχάνουν μέλη του κόμματος (ένα είν' το κόμμα) και έχουν "μαύρη ζώνη" στην ιστορία του ΚΚΕ απέβη άκαρπο στο να συγκεντρωθεί οποιοδήποτε στοιχείο για τον θρυλικό "Ισίδωρο Πόσδαγλη". Άφαντος! Επίσης, μια βόλτα σ' όλα (σχεδόν) τα καλά παλαιοβιβλιοπωλεία των Αθηνών και πάμπολλες ερωτήσεις για το... φοβερό βιβλίο "Πατριωτική Οικονομική Πολιτική" απέβη ομοίως άκαρπη. Κανένας δεν το γνώριζε. Ούτε οι πιο ηλικιωμένοι και καταρτισμένοι συλλέκτες παλαιών βιβλίων.
Χαριστική βολή στον μύθο του "Ισίδωρου Πόσδαγλη" ήταν το όνομα του εκδοτικού οίκου, ο οποίος υποτίθεται ότι τύπωσε το πόνημά του: οικονομικές εκδόσεις "Μπιστιρλή". Σχεδόν ταυτόσημο με το όνομα του συγγραφέα "Λέλου Μπιστερλή", το οποίο παρουσίαζε ο Μητσικώστας όταν μιμείτο τον Λιακόπουλο. Γιατί κυκλοφόρησε αυτό το φούμαρο με το... «φοβερό βιβλίο "Πατριωτική Οικονομική Πολιτική"»; Όποιος γνωρίζει τα στοιχειώδη κολπάκια της προπαγάνδας καταλαβαίνει γιατί. Για να διασύρει εκ των προτέρων βιβλία και απόψεις με ουσία που στρέφονται εναντίον του «μονοδρόμου» της τρόικας.