Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Ομιλία Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή στην τελετή αποχαιρετισμού και απολογισμού της θητείας του

Κυρίες και Κύριοι,

Πρώτα απ’ όλα θέλω να χαιρετήσω τις δεκάδες χιλιάδες Αστυνομικούς, Λιμενικούς, Πυροσβέστες και πολιτικούς υπαλλήλους όλων των τομέων του Υπουργείου που υπηρετούν με προσήλωση τους νόμους του Κράτους και τις Αρχές του Συντάγματος.

Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο. Αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας, για την κοινωνία, για την κάθε οικογένεια ξεχωριστά.
Κυρίες και κύριοι,
Θέλω να ευχαριστήσω όλους θερμά για τη συνεργασία μας. Προσωπικά, όμως επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό κ Μανώλη Όθωνα για την ουσιαστική ταύτιση στην κοινή μας προσπάθεια. Κι όταν λέω κοινή το εννοώ, κυριολεκτώ.

Θέλω να ευχαριστήσω τους Γενικούς Γραμματείς Δημόσιας Τάξης τον προηγούμενο, κ. Γρηγόρη Τασούλα και τον σημερινό κ. Ελευθέριο Οικονόμου,

Τον Γενικό Γραμματέα Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας κ. Αθανάσιο Χριστόπουλο,
τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Θεόδωρο Μπούφη, τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο, τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο Κων/νο Σούλη και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο κ. Παναγιώτη Μπονάτσο,
Θέλω να ευχαριστήσω επίσης για την ουσιαστική και απόλυτα εθνικής σημασίας συνεργασία τον Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κ. Κων/νο Μπίκα, τον Νομικό Σύμβουλο, Αντιπρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ.Δημήτριο Αναστασόπουλο,τους Εισαγγελείς, υπό την εποπτεία των οποίων λειτουργήσαμε όλη αυτήν την περίοδο, κ. Ιωάννη Σακελάκο Προϊστάμενο Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, την κα Ελένη Ράϊκου Προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τον κ. Παναγιώτη Αγγελόπουλο Αντεισαγγελέα Εφετών με αρμοδιότητα το Οικονομικό έγκλημα, την Τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Ισίδωρο Ταγιάκο Εισαγγελέα Εφετών (Εσωτερικές Υποθέσεις) και την κα Δημητρίου Αντιεισαγγελέα Εφετών (ΔΑΕΑΔ).
Τον Διευθυντή της Επιτελικής Μονάδας Διακλαδικής Συνεργασίας Αρχιπλοίαρχο κ Γεώργιο Μπούρα, τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων κ Κων/νο Σολδάτο,τον επικεφαλής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιτήρησης και Ελέγχου των Συνόρων Αντιναύαρχο κ Δημήτρη Μπαντιά, τον Διευθυντή του Γραφείου μου Πρέσβη κ. Κυριάκο Αμοιρίδη, τους Υπασπιστές μου Αστυνομικό Διευθυντή κ. Νικόλαο Παλιογιώργο, τον Πλωτάρχη κ. Αντώνη Δουμάνη, αλλά και τους έως πρότινος υπασπιστές μου Ταξίαρχο Νικόλαο Μάρκου και την Υποπλοίαρχο Ιωάννα Παπακώστα, τους Διευθυντές της Υπηρεσίας Ασύλου κα Μαρία Σταυροπούλου και μέχρι πρότινος τον κ. Ιωάννη Παπαγεωργίου,
Επίσης τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής κ. Παναγιώτη Νίκα και την Προϊσταμένη της Αρχής Προσφυγών κα Λαμπρινή Κωλέττα.
Θέλω επίσης, επιτρέψτε μου, να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Διευθύντρια Πολιτικού Προσωπικού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας κα Κοσμία Τσακίρη για την εξαιρετική και υπεράνθρωπη προσπάθεια την οποία κατέβαλε όλη αυτήν την περίοδο προκειμένου να οργανώσουμε το νέο υπουργείο.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Για την προβολή του έργου μας αλλά και για την κριτική που άσκησαν στις επιλογές μας.
Εξάλλου, στην πολιτική μου διαδρομή πάντοτε αποδέχθηκα και διδάχθηκα από την κριτική, όπως αποδέχθηκα και διδάχθηκα από τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο.
Αυτόν που οι συνθήκες της Δημοκρατίας στις οποίες ζούμε επιβάλλουν και απαιτούν.
Αρνήθηκα, όμως να δεχθώ και αντέδρασα στην ισοπεδωτική και άδικη κριτική που συνήθως ξεπερνούσε τις προσωπικές κριτικές και αφορούσε στις προσπάθειες όλων. Αρνήθηκα λοιπόν να δεχθώ την κριτική που ισοπέδωνε τις προσπάθειες των δεκάδων χιλιάδων στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας.

Κυρίες και Κύριοι,
Στους τελευταίους 17 μήνες με δώδεκα (12) Νόμους που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων και 49 Προεδρικά Διατάγματα που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας,
Ολοκληρώθηκε η νέα δομή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και διαμορφώθηκε το πλαίσιο Διεθνούς Συνεργασίας για την ασφάλεια των πολιτών.
Στη νέα δομή περιλαμβάνονται, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας και εποπτεύονται ανάλογα με τις αρμοδιότητες τους από τις
• Γενική Γραμματεία Δημόσιας Τάξης
• Γενική Γραμματεία Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας
• Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
Επιπλέον, έχουν ήδη συσταθεί και λειτουργούν:
• Η Επιτελική Μονάδα Διακλαδικής Συνεργασίας των Σωμάτων. Ένα λειτουργικό και ευέλικτο κεντρικό επιτελικό –συντονιστικό όργανο, για την πληρέστερη εποπτεία, την αποτελεσματικότερη συνεργασία, το συντονισμό και το σχεδιασμό της κοινής επιχειρησιακής δράσης των Σωμάτων και Υπηρεσιών του Υπουργείου.
• Η Ενιαία και αυτοτελής Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων η οποία ασκεί επιπρόσθετα τις αρμοδιότητες παρακολούθησης και ελέγχου της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης όλων των Υπηρεσιών του Υπουργείου.
Συγκροτήθηκαν και λειτουργούν:
• Η Υπηρεσία Ασύλου
• Η Αρχή Προσφυγών
• Η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής
Δημιουργήθηκαν επίσης:
• Το Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, το οποίο νομοθετήθηκε και βρίσκεται υπό στελέχωση και θα έχει ως αποστολή την αποτελεσματικότερη προστασία των πολιτών από πράξεις αυθαιρεσίας ένστολων κρατικών οργάνων
• Το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Συνόρων- Schengen , το οποίο επίσης νομοθετήθηκε και είναι υπό στελέχωση. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα στείλαμε το Προεδρικό Διάταγμα αφού το υπέγραψε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
• Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικού Προσωπικού.
Αυτή η περιγραφή που έκανα αποτυπώνει τη νέα διάσταση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο είναι πλέον ένα νέο Υπουργείο με νέα δομή εντελώς διαφορετική από τη δομή του Υπουργείου που παραλάβαμε πριν από 17 μήνες ο Υφυπουργός Μανώλης Όθωνας κι εγώ.

Επιπλέον, θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στην απόλυτη συνεργασία της ΕΥΠ με τα Σώματα Ασφαλείας, αφήνοντας οριστικά στο παρελθόν τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς και τις συγκρούσεις.
Μέσα στο πλαίσιο της Συνταγματικής νομιμότητας πετύχαμε την μέγιστη δυνατή ωφέλεια για το Εθνικό συμφέρον, για την λειτουργία της Δημοκρατίας και την ασφάλεια των πολιτών.
Αντιμετωπίστηκαν με αποφασιστικό τρόπο οι όποιες ενέργειες και οι κίνδυνοι που εκδηλώθηκαν εις βάρος της εθνικής ασφάλειας της χώρας επιχειρώντας να πλήξουν την οικονομική σταθερότητα και κατ’ επέκταση τα εθνικά μας συμφέροντα.

Με την απόλυτα επιτυχημένη συνεργασία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και την Ασφάλεια αντιμετωπίστηκαν δεκάδες περιπτώσεις εγχώριας και διεθνούς τρομοκρατίας. Όπως επίσης ήταν εξαιρετική η συμβολή της ΕΥΠ στην Δίωξη του Οργανωμένου Οικονομικού Εγκλήματος και της Αρχαιοκαπηλίας.

Προχωρήσαμε στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αυτοτελών διευθύνσεων της ΕΥΠ για την Αντικατασκοπία και για το Οργανωμένο έγκλημα – Καταπολέμηση Τρομοκρατίας.

Καταργήσαμε το απολύτως αδιαφανές και εν τέλει ρουσφετολογικό σύστημα προσλήψεων στην ΕΥΠ. Με τη θεσμοθέτηση ενός μικτού συστήματος προσλήψεων με αντικειμενικά κριτήρια (μόρια) και αξιολόγησης των ειδικότερων προσόντων των υποψηφίων. Και μάλιστα όλα αυτά όχι με την εποπτεία του Διοικητή ή του Υπουργού αλλά από τριμελή επιτροπή αξιολόγησης στην οποία μετέχουν δύο εκπρόσωποι του ΑΣΕΠ.

Όπως επίσης, υπενθυμίζω, ότι καταργήθηκε η Ελληνική Αγροφυλακή.

Με τη νέα διάρθρωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά στο Ελληνικό Κράτος ένας σταθερός, ενιαίος σχηματισμός, για εποπτεία και συντονισμό, όλων των κρατικών φορέων εσωτερικής ασφάλειας και πολιτικής προστασίας της χώρας.

Αναβαθμίστηκαν οι Υπηρεσίες Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και διευρύνθηκε η αποστολή τους σε ό,τι αφορά αδικήματα των υπαλλήλων και λειτουργών του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και των υπαλλήλων και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια.

Διευρύνθηκαν οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου Συντονισμού και Στρατηγικής Εσωτερικής Ασφάλειας.

Αναβαθμίστηκε ο ρόλος του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας αναλαμβάνοντας και την κατάρτιση και την πιστοποίηση των Ιδιωτικών Εταιρειών Ασφαλείας με την αξιοποίηση σημαντικότατων πόρων και τα επόμενα χρόνια για το σκοπό αυτό.

Σε αυτούς τους 17 μήνες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανέπτυξε ένα στρατηγικό σχέδιο για την πλήρη αξιοποίηση του ευρωπαϊκού πλαισίου και των δυνατοτήτων που παρέχονται στη χώρα μας.

• Η Ελλάδα σήμερα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες Κ – Μ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία διαθέτει εννέα (9) Ευρωπαϊκές Μονάδες Πολιτικής Προστασίας (4η στη γενική κατάταξη) με πλήρως εκπαιδευμένο προσωπικό και σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για αποστολές στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

 διπλασιάσθηκε ο αριθμός του προσωπικού των Εθνικών Φορέων Π.Π. που εκπαιδεύτηκε εκτός Ελλάδας σε όλες τις κατηγορίες των εκπαιδεύσεων με πλήρη χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

 αξιοποιήθηκαν πλήρως οι δυνατότητες των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στα οποία μετέχει η Γ.Γ.Π.Π. και μάλιστα σε ένα εξ αυτών για πρώτη φορά για ελληνικό φορέα ως επικεφαλής εταίρος στο πλαίσιο του INTERREG. Μέσω των προγραμμάτων αυτών πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας για πρώτη φορά ασκήσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ενώ εκπαιδεύτηκε το προσωπικό των φορέων. Ο συνολικός αριθμός εντός και εκτός Ελλάδας των εκπαιδευμένων ανέρχεται σήμερα σε 720 στελέχη
 παράλληλα αξιοποιήθηκαν πλήρως οι δυνατότητες χρηματοδότησης επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας από την Ε.Ε. με εξασφάλιση πόρων ύψους ~ 800.000 € μέσω του Χρηματοδοτικού Μέσου μόνο για το 2011 το οποίο και ενεργοποίησε η χώρα μας για πρώτη φορά ιστορικά.
 Ενώ σε όλες τις κατηγορίες δράσεων της Πολιτικής Προστασίας σε αυτούς τους 17 μήνες εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 2.500.000 €.

Παράλληλα, αυτή την περίοδο εκδόθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα εθνικά σχέδια εκτάκτου ανάγκης. Πρόκειται για σχέδια μέγιστης σημασίας για την προστασία των πολιτών, τα οποία αποτελούσαν για χρόνια σοβαρές, αλλά εκκρεμείς, υποχρεώσεις της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενώ ταυτόχρονα προχωρούσε το έργο της άμεσης εναρμόνισης όλων των εγκυκλίων εκτάκτων αναγκών με το πρόγραμμα Καλλικράτης εξασφαλίζοντας έτσι την απρόσκοπτη συνέχεια του Κράτους και χωρίς να δημιουργηθεί μεταβατική περίοδος

Στους 17 αυτούς μήνες εργαστήκαμε ο Υφυπουργός κ. Μανώλης Όθωνας και εγώ, σκληρά και με το Πυροσβεστικό Σώμα. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο Αντιπυρικός σχεδιασμός του 2011, ενώ οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος προσφέρθηκαν αμέσως όπου ήταν ανάγκη. Αντιμετωπίσαμε παντού την αγάπη και την εκτίμηση των πολιτών εκτός από τα πρόσφατα γεγονότα της Αθήνας. Όπου μια μικρή αλλά αποφασισμένη μειοψηφία πολιτών μειωμένης συνείδησης εμπόδισαν και επιτέθηκαν βίαια στους Πυροσβέστες που επιχειρούσαν να φτάσουν εκεί που κάποιοι άλλοι ασυνείδητοι, ενδεχομένως ομοϊδεάτες τους, είχαν βάλει φωτιά.

- Δημιουργήθηκε για το Πυροσβεστικό Σώμα νέο νομικό πλαίσιο για την πρόσληψη πυροσβεστών καθώς και για την αναβάθμιση του θεσμού του Εθελοντή Πυροσβέστη (Ν.4029/2011) και την ίδρυση Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ανά την Επικράτεια.
- Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για την πρόσληψη 4.000 πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, θέτοντας οριστικά τέρμα στην ομηρία την οποία βρίσκονταν οι εποχικοί πυροσβέστες των προηγούμενων χρόνων, μέσα από διαδικασίες τις οποίες όλοι γνωρίζετε.
- Βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για την πρόσληψη 750 ιδιωτών ως πυροσβέστες Γενικών Καθηκόντων, καθώς και αντίστοιχη για πρόσληψη 50 ιδιωτών Πτυχιούχων ως Αξιωματικών Γενικών Καθηκόντων. Παράλληλα με το τελευταίο νομοσχέδιο θεσμοθετήσαμε και για το Πυροσβεστικό Σώμα τη δυνατότητα πρόσληψης πυροσβεστών Ειδικών Καθηκόντων όπως διαθέτουν και τα άλλα δύο Σώματα. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύσαμε και δημιουργήσαμε τις υποδομές και το πλαίσιο για την καθοριστική ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό του Πυροσβεστικού Σώματος.
- Ολοκληρώθηκε επίσης, κατόπιν μακράς καθήλωσης, χρησιμοποιώ τον όρο καθήλωση για να μην πω τίποτα άλλο, η διαγωνιστική διαδικασία και η σύναψη Σύμβασης μέσω Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με το Διεθνή Οργανισμό NAMSO/NAMSA, για τη συντήρηση – υποστήριξη των πέντε ιδιόκτητων Ε/Π του Σώματος.

•Ξεκινά άμεσα διαγωνιστική διαδικασία μέσω Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με το Διεθνή Οργανισμό NAMSO/NAMSA, για τη μίσθωση υπηρεσιών αεροπυρόσβεσης για την αντιπυρική περίοδο 2012 μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα μπει τέλος σε μια διαδικασία που χρόνια ταλαιπωρούσε και δυσφημούσε το Π.Σ.

• Επιταχύνεται η διαδικασία υλοποίησης νέων προμηθειών μηχανολογικού εξοπλισμού και μέσων ατομικής προστασίας που συγχρηματοδοτούνται από Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ (2007- 2013)

• Εκτελούνται επτά μεγάλα έργα ΣΔΙΤ που αφορούν Πυροσβεστικούς Σταθμούς εκ των οποίων τα δύο (Βέροια, Γιαννιτσά) έχουν ολοκληρωθεί και λειτουργούν ενώ τα υπόλοιπα πέντε (Καλάβρυτα, Αλεξανδρούπολη, 1ος Π.Σ. Θεσσαλονίκης, Γαργαλιάνοι, Λευκάδα) θα παραδοθούν μέχρι τον Ιούνιο.
• Εκτελούνται μέσω Π.Δ.Ε. έργα ύψους 800.000 € που αφορούν επισκευή κτιριακών εγκαταστάσεων έξι Πυροσβεστικών Σταθμών.

Εκπονήθηκε ειδικό σχέδιο για:
• Βέλτιστη αξιοποίηση εθελοντών-πυροσβεστών με τη δημιουργία Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.

• Εντάχθηκε επίσης και υλοποιείται ένα έργο ανάπτυξης πληροφοριακού συστήματος (που αφορά διαχείριση στόλου οχημάτων, συντονισμό πυροσβεστικών επιχειρήσεων και παρακολούθηση αστικών και δασικών πυρκαγιών) με αξιοποίηση γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών (G.I.S.)

• Αναβάθμιση των χρησιμοποιούμενων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών μέσω προμήθειας και δημιουργίας πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών για επιχειρησιακούς, διοικητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

• Διαρκής ενίσχυση του μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού, καθώς και των μέσων ατομικής προστασίας του πυροσβεστικού προσωπικού.

• Βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της αντιπυρικής περιόδου έτους 2012 σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης.

Στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ προχωρήσαμε στην υλοποίηση του δόγματος της Εσωτερικής Ασφάλειας της Χώρας. Στο πλαίσιο αυτό συστήθηκε το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Ένα γεγονός που σηματοδοτεί μια νέα πορεία ενός ιστορικού Σώματος.
Δημιουργήθηκε ένας σύγχρονος φορέας ασφάλειας με ιδιαίτερες επιχειρησιακές δυνατότητες, προκειμένου να ανταποκριθεί στο σύνθετο και εθνικά ευαίσθητο ρόλο που καλείται να επιτελέσει. Τόσο για την ασφάλεια σε όλη την νησιωτική και παράκτια Ελλάδα, όσο και για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, βασικό παράγοντα για την υποστήριξη της ελληνικής ναυτιλίας, έναν τομέα όπου η χώρα μας είναι παγκόσμια υπερδύναμη.
Παραχωρήθηκε από την Κυβέρνηση το κτήριο της Ακτής Βασιλειάδη στην Δραπετσώνα στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Στον ειδικό Πύργο του κτηρίου αυτού δρομολογείται τις επόμενες ημέρες η εγκατάσταση του νέου εκσυγχρονισμένου και αναβαθμισμένου συστήματος VTMIS, για την παρακολούθηση της Θαλάσσιας κυκλοφορίας.
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την μεταφορά του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά στο παλαιό κτήριο της Σχολής Λιμενοφυλάκων που παραχωρήθηκε από τον ΟΛΠ στο Αρχηγείο του Λ.Σ. – ΕΛΑΚΤ. Ενώ, ήδη πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση του νέου Λιμεναρχείου Θε/νικης στο παραδοσιακό κτήριο που παραχώρησε ο Οργανισμός Λιμένος Θες/νικης.

• Θεσμοθετήθηκε και συστήθηκε η Επικουρική Ακτοφυλακή ένας νέος θεσμός που προάγει τον εθελοντισμό και ενεργοποιεί τους πολίτες στους τομείς έρευνας και διάσωσης και προστασίας της θάλασσας και των ακτών.
• Προωθείται η διαδικασία διασύνδεσης του Κέντρου Παρακολούθησης Αλιείας με τα αντίστοιχα κέντρα άλλων Κ-Μ της Ε.Ε. στο πλαίσιο της παρακολούθησης και εφαρμογής της αλιευτικής νομοθεσίας.
Σε αυτούς τους 17 μήνες ενισχύθηκε το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή με την ένταξη:

• 62 Δόκιμων Σημαιοφόρων
• 46 Αξιωματικών Ειδικών Καθηκόντων (Οικονομολόγοι, Νομικοί, Τεχνικοί και Γιατρός)
• 181 Υπαξιωματικοί
• 297 Λιμενοφύλακες
Συνολικά 586 νέα στελέχη
• Πέρα από την κατάλληλη οργάνωση των υπηρεσιών του Αρχηγείου του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ προωθήθηκαν διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών παρακολούθησης της θαλάσσιας κυκλοφορίας/επιτήρησης και των δυνατοτήτων έγκαιρης και αποτελεσματικής ανταπόκρισης σε περιπτώσεις κινδύνου ανθρώπων και πλοίων στη θάλασσα.

• Ρυθμίστηκε το θέμα της διοικητικής διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων για την έγκαιρη και έγκυρη εξαγωγή συμπερασμάτων για τις αιτίες τους και λήφθηκαν μέτρα για την καλύτερη αξιοποίηση των διατιθέμενων μέσων και ανθρώπινου δυναμικού.

• Για την αντιμετώπιση των σύγχρονων φαινομένων πειρατείας, ιδιαίτερα στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Αφρικής, συντάχθηκε σχετικό νομοσχέδιο, πέρασε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και ψηφίζεται σε λίγες μέρες από την Ολομέλεια, το οποίο θα υποστηρίξει ο Υφυπουργός κ. Μανώλης Όθωνας.

• Ενισχύεται ο θεσμός σύστασης και λειτουργίας Δικτύου Συνεργασίας Αρχηγών και Αρχηγείων των Ακτοφυλακών των Κ-Μ της Ε.Ε ως προάγγελος της δημιουργίας Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την κατάλληλη και έγκαιρη προετοιμασία για την αποτελεσματική άσκηση της Προεδρίας της Ε.Ε κατά το Α΄ εξάμηνο του έτους 2014.

• Οι υπηρεσίες του Λ.Σ-ΕΛΑΚΤ για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας πετρελαιοειδών τους τελευταίους 17 μήνες κατέσχεσαν τέσσερα (04) δεξαμενόπλοια και ποσότητες περίπου 545 τόνων πετρελαιοειδών.

• Οι υπηρεσίες Λ.Σ-ΕΛΑΚΤ διεξήγαγαν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που είχαν σαν αποτέλεσμα την κατάσχεση 35.483.901 πακέτων τσιγάρων, 17 φ/γ πλοίων, 54 φ/γ και ημφ/γ οχημάτων και τη σύλληψη 308 προσώπων. Το ύψος των διαφυγόντων δασμών για το ελληνικό δημόσιο υπολογίζεται σε 94.758.936 €.

• Οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν σε όλη την επικράτεια κατά τη διετία 2010-2011 οδήγησαν στη σύλληψη περίπου 1.000 ατόμων και την κατάσχεση ναρκωτικών ουσιών διαφόρων ειδών με σημαντικές ποσότητες.

Η Ελληνική Αστυνομία εφαρμόζει το Πρόγραμμα Αντεγκληματικής Πολιτικής 2010-2014, ήδη έχει ξεκινήσει και ολοκληρώνεται η διαδικασία αξιολόγησης: α) των προβλημάτων εγκληματικότητας σε επίπεδο Νομού, β) των ποσοτικών στόχων μείωσης εγκλημάτων για περιοχές με αυξητικούς δείκτες, γ) της συνεργασίας με άλλους φορείς άσκησης κοινωνικού ελέγχου, προκειμένου να επανακαθοριστεί ο ευρύτερος επιχειρησιακός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση τους.

• Ιδρύθηκε και λειτουργεί με προσωπική έμπνευση και επιλογή του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Η νέα Υπηρεσία ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Αύγουστο του 2011 και αποτέλεσε από τη στιγμή που ξέσπασε η οικονομική κρίση την πρώτη οργανωμένη, συστηματική και αποφασιστική αντίδραση της Πολιτείας απέναντι στο οικονομικό έγκλημα. Τα αποτελέσματα από τη δραστηριότητά της κατά το μικρό χρονικό διάστημα της λειτουργίας της είναι εντυπωσιακά και εξόχως αποκαλυπτικά της νοσηρής κατάστασης που είχε διαμορφωθεί, όχι μόνον ως πρακτική, αλλά δυστυχώς και ως αντίληψη σε μια ευρύτατη κατηγορία, ιδίως οικονομικά εύρωστων πολιτών, που όμως η οικονομική τους ευρωστία στηρίχθηκε στη φοροκλοπή, στη φοροδιαφυγή, στη μη καταβολή χρεών προς το δημόσιο και σε αδιαφανείς ή και παράνομες δραστηριότητες.

Μάλιστα, για πρώτη φορά, απεκαλύφθησαν κυκλώματα με διασυνδέσεις σε όλη την Ελλάδα, αποδεικνύοντας ότι το οικονομικό έγκλημα είναι ταυτόχρονα οργανωμένο, πολυεπίπεδο, εξοπλισμένο με σύγχρονες μεθόδους και με ισχυρότατες προσβάσεις στον κρατικό μηχανισμό, ιδίως σε υπαλλήλους αρμοδίους για τον έλεγχο των φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται δυστυχώς σε τέτοιου είδους υποθέσεις.
Οι συνολικές οφειλές των συλληφθέντων προς το Δημόσιο μόνο κατά το χρονικό αυτό διάστημα των 4 μηνών δράσης της Οικονομικής Αστυνομίας ξεπερνούν το ποσό των 500.000.000 ευρώ, ενώ μόνο πέντε (5) από τους συλληφθέντες έχουν οφειλές κάτω των 100.000 ευρώ.
Ωστόσο, οι προσπάθειές μας αυτές δυστυχώς δεν «εξαργυρώνονται», δεν αξιοποιούνται προς όφελος της εθνικής οικονομίας, καθώς οι συναρμόδιες δικαστικές και οικονομικές αρχές δεν εκμεταλλεύονται το έργο που παράγεται από την Ελληνική Αστυνομία. Αδιάψευστα επ’ αυτού είναι και πάλι τα στατιστικά στοιχεία, καθώς από το σύνολο των 133 συλληφθέντων κατά το τελευταίο 4μηνο σε περίπου 20 επιβλήθηκαν πρωτόδικες ποινές φυλάκισης από 8 μήνες μέχρι και 5 έτη, οι περισσότερες με αναστολή, ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία των συλληφθέντων ορίστηκε τακτική δικάσιμος και αφέθηκαν ελεύθεροι, χωρίς περιοριστικούς όρους. Οι κατηγορούμενοι δε για κακουργηματικής φύσεως οφειλές, αφήνονται επίσης ελεύθεροι με αποφάσεις των ανακριτών, χωρίς περιοριστικούς όρους που θα μπορούσαν να ωφελήσουν ουσιαστικά, οικονομικά το Δημόσιο, όπως θα ήταν η καταβολή μιας υψηλής εγγυήσεως.
Από την άλλη πλευρά, τα οφειλόμενα ποσά δεν εισπράττονται, ούτε διασφαλίζονται για λογαριασμό του Δημοσίου, ενώ παράλληλα είναι ιδιαίτερα προβληματική η εικόνα δημοσίων υπαλλήλων που είναι επιφορτισμένοι να καταθέσουν στα Δικαστήρια ως μάρτυρες κατηγορίας, να απουσιάζουν τελικά κατά την εκδίκαση υποθέσεων.

Με αυτά τα δεδομένα, ανέκυψε η αδήριτη ανάγκη να αντιμετωπισθούν οι ατέλειες και δυσλειτουργίες του ευρύτερου συστήματος αντιμετώπισης της οικονομικής εγκληματικότητας, με στόχο το άμεσο οικονομικό αποτέλεσμα. Σε αντίθετη περίπτωση, καίτοι οι Υπηρεσίες μας θα εξακολουθήσουν να παράγουν έργο, με κόστος σε χρόνο και ανθρώπινο δυναμικό, θα οδηγούμαστε ξανά στο ίδιο ατελέσφορο αποτέλεσμα της μη είσπραξης από τις αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες των οφειλών.
Στην Ελληνική Αστυνομία σε αυτούς τους 17 μήνες προχωρήσαμε στην:

αναδιοργάνωση των Διευθύνσεων Ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης όπως επίσης και στον επαναπροσδιορισμό των επιχειρησιακών τους προτεραιοτήτων.
Προχωρήσαμε επίσης στην:

αναδιοργάνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας με το διαχωρισμό του Κλάδου Ασφαλείας και Τάξης σε δυο νέους αυτόνομος Κλάδους, στον Κλάδο Ασφάλειας και στον Κλάδο Τάξης.

αναδιοργάνωση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών με τη δημιουργία Τμημάτων που παρέχουν νέες δυνατότητες αξιοποίησης ευρημάτων και πειστηρίων κατά την αστυνομική προανάκριση, υπακούοντας στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και στη χρήση αυτών από τους κακοποιούς.

Κι έχουμε σημαντικότατα αποτελέσματα:
• Σημαντικά πλήγματα σε βάρος του οργανωμένου εγκλήματος εξαρθρώνοντας εκατοντάδες σπείρες και εγκληματικές οργανώσεις και κατάσχοντας μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών και όπλων.
Μόνο το 2011 εξαρθρώθηκαν 547 σημαντικές πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις.
Εξιχνιάστηκαν 24.719 σοβαρές υποθέσεις του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, όλου του φάσματος της εγκληματικής δραστηριότητας.
Συνελήφθησαν συνολικά 185.000 για εγκλήματα και αξιόποινες συμπεριφορές κακουργηματικού χαρακτήρα. Από αυτούς οι 15.562 συνελήφθησαν για ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων, τραπεζών κλπ

• για την αστυνόμευση του κέντρου των Αθηνών, εφαρμόζεται Ειδικό Σχέδιο Αστυνόμευσης. Το οποίο αξιολογείται διαρκώς, αναπροσαρμόζεται και επικαιροποιείται. Η δράση των αστυνομικών δυνάμεων στο κέντρο και την ευρύτερη περιοχή είναι έντονη, διαρκής, αδιάλειπτη και φανερή στους πολίτες.

• Προχωρήσαμε στην ενίσχυση εμφανούς αστυνομικής παρουσίας σε κάθε γειτονιά με τις γνωστές ομάδες ΔΙ.ΑΣ., αλλά και την αναβάθμιση του ρόλου της Άμεσης Δράσης, του ιστορικού «100».

• Προχωρήσαμε στην βελτίωση της τροχονομικής αστυνόμευσης. Κατά το 2011 υπάρχει απόλυτη επιτυχία – καθώς υπήρξε υπερκάλυψη σε πανελλαδικό επίπεδο του στόχου για μείωση των νεκρών από τροχαία ατυχήματα (Καταγράφηκαν 190 λιγότεροι νεκροί και 151 λιγότερα θανατηφόρα τροχαία σε σχέση με το 2010).
• ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού του Σώματος με, συνολικά, 2.700 δόκιμους αξιωματικούς, αστυφύλακες και ειδικούς φρουρούς κατά το 2011, καθώς και με 95 Αξιωματικούς ειδικών Καθηκόντων, πτυχιούχοι ανώτατων εκπαιδευτικών σχολών με γνωστικά αντικείμενα χρήσιμα για το αστυνομικό έργο.

Αναπτυχθήκαν δράσεις για τον εκσυγχρονισμό της δομής και λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας για την προσφορά καλύτερων υπηρεσιών στον πολίτη. Γιατί πάντοτε για όλους μας ο στόχος είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών.
Συγκεκριμένα στοχεύσαμε:
• στην ταχύτατη προώθηση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών της πληροφορικής, των επικοινωνιών κλπ
• στην ενίσχυση με νέο έμψυχο δυναμικό και την εκπαίδευσή του
• στην προώθηση και υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων τα οποία καλύπτουν καίριους τομείς των διοικητικών και επιχειρησιακών λειτουργιών.

Όμως εκείνο το οποίο ξεκινήσαμε και προχωρήσαμε και πιστεύω ότι είναι και η κύρια αποστολή του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίς, αλλά και όλων των Σωμάτων από εδώ και πέρα είναι η αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης προκειμένου να τηρηθούν τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα. Και παράλληλα, για να εμπνευσθούν τα στελέχη των Σωμάτων, ιδιαίτερα όμως της Ελληνικής Αστυνομίας εμπεδώνοντας τη δημοκρατική αντίληψη, το σεβασμό στο Σύνταγμα και πάνω απ’ όλα το σεβασμό στο Πολίτη.

Ενισχύθηκαν στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων οι Αστυνομικές Υπηρεσίες ανά την Επικράτεια, με υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Υπάρχει ένα ευρύτατος προγραμματισμός σε ορισμένες περιπτώσεις στα πλαίσια του προγράμματος για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων χρηματοδοτούμενος από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αγορά οχημάτων, καμερών θερμικής απεικόνισης, συσκευές X-RAY κ.λπ.) και αναφέρομαι σε εκείνες τις συσκευές ιδιαίτερα που μπορεί να αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της λαθραίας εισόδου μεταναστών.
Προχωρήσαμε στην ολοκλήρωση κατασκευής δέκα έξι (16) σύγχρονων κτιρίων ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την κατασκευή δέκα επτά (17) κτιρίων Αστυν. Υπηρεσιών καθώς και η κατασκευή κτιρίων για λειτουργία ΚΕΠΥ, Κέντρων Πρώτης Διαχείρισης Λαθρομεταναστών κ.λπ.


Αναπτυχθήκαν οι δράσεις για τον εκσυγχρονισμό της δομής και λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας για την προσφορά καλύτερων υπηρεσιών στον πολίτη.
και Συγκεκριμένα:
• ταχύτατη προώθηση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών της πληροφορικής, των επικοινωνιών κλπ
• ενίσχυση με νέο έμψυχο δυναμικό
• προώθηση και υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων τα οποία καλύπτουν καίριους τομείς των διοικητικών και επιχειρησιακών λειτουργιών.

Μέσω του ΕΣΠΑ προχωρούμε τώρα, στην αναβάθμιση των υπαρχόντων συστημάτων του δικτύου εφαρμογών και υποδομών για την καλύτερη οργάνωση και αποδοτικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι επιτελείς της Αστυνομίας βρίσκονται σε πλήρη διαδικασία ενημέρωσης και συνεργασίας με όλες τις αντίστοιχες αρμόδιες υπηρεσίες των φίλων και συμμάχων κρατών, προκειμένου να αξιοποιήσουμε τις καλύτερες δυνατές και ό,τι πιο υψηλό σε επίπεδο τεχνολογίας για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Έτσι, προχωρούμε στην αναβάθμιση των υπαρχόντων συστημάτων, δικτύου εφαρμογών και υποδομών για την καλύτερη οργάνωση και αποδοτικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας. Επίσης στα πλαίσια της γενικότερης στρατηγικής της πολιτείας για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, σχεδιάζονται δράσεις για μηχανοργάνωση των Υπηρεσιών, με σκοπό την επικοινωνία με τους άλλους φορείς του Δημοσίου, για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, την αυτοματοποίηση των διαδικασιών και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας και εξυπηρέτησης των πολιτών με την Ελληνική Αστυνομία, για την άμεση διεκπεραίωση των υποθέσεων τους.


Στο σημείο αυτό θέλω να πω ότι στην αξιολόγηση της Κυβέρνησης όσον αφορά στη χρήση των συστημάτων πληροφορικής και των σύγχρονων τεχνολογιών, το δικό μας Υπουργείο έρχεται πρώτο στην κατάταξη και αξιολόγηση απ΄ όλες τις άλλες υπηρεσίες του Ελληνικού Κράτους.

Κυρίες και Κύριοι,
Κανείς μέχρι σήμερα και εδώ υπάρχουν πολύ μεγάλες διαχρονικά πολιτικές ευθύνες, κανείς όμως μέχρι σήμερα δεν είχε ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Με τρόπο ουσιαστικό, σύγχρονο, δημοκρατικό και εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου τρόπο.
Δεκαεπτά μήνες στο Υπουργείο κάναμε τιτάνια προσπάθεια για να αποκαταστήσουμε το κύρος της χώρας στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και την εφαρμογή πολιτικής ασύλου και αυτό έγινε τελικά μετά την προσφυγή το 2009 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εις βάρος της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ταυτόχρονα, έπρεπε να υλοποιήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς το Εθνικό Σχέδιο για την εφαρμογή των κανόνων του Schengen .
Υπενθυμίζω για πολλοστή φορά ότι η χώρα μας δεν βρίσκεται σε επιτήρηση μόνο για την οικονομία.
Η χώρα μας βρίσκεται σε επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μάλιστα σε διαρκή αυστηρή επιτήρηση σε δύο άλλους τομείς. Ο ένας τομέας είναι η εφαρμογή του προγράμματος αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης και ο δεύτερος είναι το εθνικό πρόγραμμα Schengen.

Η Ελλάδα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να αποβληθεί από το χώρο της ελεύθερης διακίνησης των προσώπων και της δημιουργίας ενός ισχυρού χώρου ασφαλείας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γι’ αυτό το λόγο, ενισχύσαμε και τις πολιτικές που αφορούν το Schengen. Δηλαδή όλες τις πολιτικές που αφορούν τη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας, των διακινητών των παράνομων μεταναστών προς τη χώρα μας και ταυτόχρονα τον ασφαλή έλεγχο των διακινούμενων επιβατών από τα ελληνικά αεροδρόμια και τα ελληνικά λιμάνια, προς την υπόλοιπη Ευρώπη στο πλαίσιο ενός πολύ ευέλικτου νέου θεσμικού πλαισίου που προέκυψε ιδιαίτερα μετά και από την απελευθέρωση των αερομεταφορών στην Ευρώπη και που έδωσε τη δυνατότητα ιδιαίτερα στην Ελλάδα, στα μικρά αεροδρόμια, στα μικρά νησιά, να χρησιμοποιούνται ως πύλες εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Για το πολυσύνθετο και χρόνιο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης εφαρμόσαμε το ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Συνόρων.

Πρόκειται για υποχρέωση της χώρας στο πλαίσιο του EUROSUR, του κανονισμού δηλαδή που, αυτή τη στιγμή συζητείται στα ευρωπαϊκά όργανα, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεργασία των εθνικών κυβερνήσεων στη διαχείριση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εδώ στην Ελλάδα όπως σε όλα τα θέματα καθυστερούμε να αντιληφθούμε αυτές τις νέες πραγματικότητες. Εμείς όμως στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν καθυστερήσαμε καθόλου.

Προχωρήσαμε μπροστά με γρήγορα βήματα. Για να αξιοποιήσουμε το νέο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο διαμορφώνεται. Για να είμαστε εμείς μπροστά στην πρώτη γραμμή και συνδιαμορφωτές αυτού του πλαισίου. Για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα νέα προγράμματα και τις νέες πολιτικές που αναπτύσσονται. Ιδιαίτερα, καθώς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είτε με την Ελληνική Αστυνομία, είτε με το Πυροσβεστικό Σώμα είτε με το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας.

Το μέλλον, όμως όπως γνωρίζετε, δεν χτίζεται με τον αυτόματο πιλότο. Το μέλλον χτίζεται με έργα, με αποφάσεις, με ρήξεις που γίνονται τώρα, στη σημερινή εποχή. Κι αυτό είναι το νόημα και η ουσία της προσφοράς και της δουλειάς του καθένα από εμάς. Έτσι, λοιπόν, εμείς προχωρήσαμε στη διαμόρφωση μιας πολιτικής που να μπορεί να συμβάλει στις Ευρωπαϊκές συζητήσεις αποφασιστικά και δημιουργικά σχετικά με την κοινή μεταναστευτική πολιτική, με κεντρικό άξονα τη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την παράνομη μετανάστευση, την ταχεία και δίκαιη εξέταση των αιτημάτων χορήγησης πολιτικού ασύλου και την κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση των μεταναστών που ζουν εντός Ε.Ε.

- υποστηρίξαμε μέσω συνεχών διπλωματικών πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, της εγκαθίδρυσης κοινού Ευρωπαϊκού συστήματος Ασύλου που βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης, της κοινής ευθύνης και της συνεχώς αυξανόμενης συνεργασίας. Στο πλαίσιο διαμόρφωσης της νέας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, επιμένουμε στην αναθεώρηση του κανονισμού « Δουβλίνο ΙΙ». Υποστηρίζουμε κάθε πρόταση που ενισχύει το κεκτημένο Schengen μέσω της λήψης μέτρων ενισχύσεως των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και σε έκτακτες περιπτώσεις στα εσωτερικά σύνορα όταν υφίσταται απόλυτη ανάγκη.
Προχωρήσαμε
- στο ριζικό εκσυγχρονισμό του νομικού μας συστήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου, ώστε να χορηγείται άσυλο σ’ εκείνους που το δικαιούνται, με τρόπο αντικειμενικό, γρήγορο και δίκαιο και να απελαύνονται ή να εγκαταλείπουν τη χώρα μέσα από τα προγράμματα οικιοθελών επιστροφών όλοι οι υπόλοιποι

- προχωρήσαμε στην ουσιαστική μεταρρύθμιση του συστήματος Ασύλου καθώς έχουν ήδη συσταθεί και οργανώνονται η Κεντρική Υπηρεσία Ασύλου, και η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής.

- Επίσης, συστήσαμε την Αρχή Προσφυγών.
Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες εξέτασης καθεστώτος παροχής διεθνούς προστασίας λειτουργούν καθημερινά, σε πρώτο βαθμό, 20 Επιτροπές Ασύλου, Επίσης, σε δεύτερο βαθμό, λειτουργούν καθημερινά 10 Επιτροπές.

- Με τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής (ΚΕ.Π.Υ.), εγκαινιάζεται ένα νέο σύστημα έγκυρης πιστοποίησης της ταυτότητας και της προέλευσης των μεταναστών, μέσω ειδικής τεχνογνωσίας- που δεν είχαμε ποτέ στο ελληνικό κράτος- αλλά και παράλληλης εκπαίδευσης του προσωπικού σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EASO). Διασφαλίζεται έτσι, ο διαχωρισμός και η καταγραφή των μεταναστών, ο ιατρικός τους έλεγχος, η υποστήριξη των ευπαθών ομάδων η ενημέρωση για τα δικαιώματα όσων πράγματι δικαιούνται διεθνή προστασία.

- Έχει ολοκληρωθεί, επίσης, η σύνταξη των τεχνικών προδιαγραφών για χώρους κράτησης – παραμονής αλλοδαπών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία E.A.S.O..

- Προχωράμε και υλοποιούμε το πρόγραμμα Απελάσεων – Εθελοντικού Επαναπατρισμού. Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα προγράμματα εθελοντικού επαναπατρισμού των παράνομων μεταναστών. Και όπως γνωρίζεται ταυτόχρονα συνεχίζεται και προχωράει ειδικότερα η διαδικασία της απέλασης καθώς τα τελευταία δύο χρόνια έχουν απελαθεί περισσότεροι από 25 χιλιάδες παράνομοι μετανάστες.
- η ενεργός και ουσιαστική συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης Ασύλου και του FRONTEX στις προσπάθειες των αστυνομιών και των λιμενικών Υπηρεσιών της χώρας μας για διαφύλαξη των συνόρων μας και εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., από την παράνομη μετανάστευση. Το τελευταίο 1,5 χρόνο διεξάγονται κοινές Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με τη συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με τις δυνάμεις του Frontex από σχεδόν όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα χερσαία σύνορα στον Έβρο και στα θαλάσσια σύνορα στις περιοχές Σάμου, Λέσβου, Χίου, Δωδεκανήσου και Κρήτης. Όπως γνωρίζετε στον Πειραιά, στο κτίριο του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής , εδώ και ένα χρόνο λειτούργησε πιλοτικά το κέντρο του Frontex για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μάλιστα, διεκδικήσαμε και πήραμε την επέκταση του χρόνου παραμονής του, με βασικό στόχο να παραμείνει ως έδρα του Frontex για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Πιστεύω ότι στο τέλος και αυτό θα το επιτύχουμε. Πιστεύω επίσης ότι όλες οι κοινές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που διεξάγονται αυτούς του δεκαεπτά μήνες σε συνεργασία με τον Frontex στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία και για το λόγο αυτό έχουμε την πλήρη αναγνώριση από τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

- Επιπλέον, συστήθηκε το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο με έδρα τον Πειραιά στο κτήριο του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που είναι όχι μόνο διακλαδικό κέντρο αλλά και συμμετέχουν και εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών καθώς άλλων δημοσίων κρατικών λειτουργιών στο πλαίσιο δέσμευσης που έχει αναλάβει η χώρα μας μέσα από το Σχέδιο Δράσης «Ελλάδα – Schengen », το οποίο έχουμε υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει εγκριθεί.

Παράλληλα αναπτύσσονται σειρά υποστηρικτικών δράσεων όπως:

- κατασκευή τεχνητού εμποδίου (φράχτη) στην οριογραμμή Ελλάδας - Τουρκίας.

- η απόκτηση μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, κτηρίου στην Ορεστιάδα, προκειμένου να στεγαστούν το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής και Κέντρου Ασύλου,

- η αξιοποίηση έκτασης είκοσι (20) στρεμμάτων παραπλεύρως του φυλακίου Ορεστιάδας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως χώρος προαυλισμού αλλά και ως χώρος Πρώτης Υποδοχής και «screening» παρανόμως εισερχομένων αλλοδαπών, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία παραχώρησής της,

- η κατασκευή κτιρίων με σύγχρονους χώρους κράτησης στις Φέρρες, στο Σουφλί, στο Τυχερό, στην Ορεστιάδα, στο Δελβινάκι Ιωαννίνων,

- η ανακαίνιση κτιρίων στη Χίο, Σάμο και Βέννα Ροδόπης όπου αναβαθμίζονται όλοι οι χώροι κράτησης.

- η ένταξη των Συμφωνιών Επανεισδοχής στο πλέγμα των εξωτερικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τη συστηματική επιτήρηση των ανατολικών θαλασσίων συνόρων μας από δυνάμεις Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ και με τη συνδρομή επιχειρησιακών μέσων και προσωπικού από κράτη μέλη της Ε. Ένωσης, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» που διοργανώνει ο FRONTEX στην Ελλάδα, κατά την τελευταία διετία μειώθηκαν θεαματικά κατά 85% οι αφίξεις αλλοδαπών στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα. Και είμαι βέβαιος ότι μετά την εφαρμογή και το σχεδιασμό όλων των έργων στα χερσαία σύνορα θα έχουμε κι εκεί θεαματικά αποτελέσματα.

-----Δεκαεπτά μήνες στο Υπουργείο κινηθήκαμε με στόχο να εγγυηθούμε την αποτελεσματική προστασία της ασφάλειας των κατοίκων της χώρας μας, αυστηρά μέσα στο πλαίσιο του Κράτους Δικαίου.

Κληθήκαμε κυριολεκτικά «εδώ και τώρα» να λύσουμε ταχύτατα τα συσσωρεμένα προβλήματα δεκαετιών που αφορούν την εγκληματικότητα, το άσυλο, την παράνομη μετανάστευση, την υποβάθμιση των αστικών περιοχών.
Εργαστήκαμε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και ταραγμένη για την Ελλάδα περίοδο. Σε πρωτόγνωρες συνθήκες για τη χώρα μας αλλά και για την κοινωνία.

Με την ανασφάλεια να είναι το κυρίαρχο συναίσθημα των πολιτών που βιώνουν τις αβεβαιότητες της εποχής μας στις οικονομικές, στις επαγγελματικές και κοινωνικές τους σχέσεις.

Αντίθετα όμως με αυτό που καλλιεργούσαν με ιδιαίτερη επιμέλεια ορισμένοι στο δημόσιο διάλογο, αυτή που έπρεπε να αντιμετωπίσει την ανασφάλεια των πολιτών δεν ήταν μόνο η Ελληνική Αστυνομία.
Το κράτος δεν περιορίζεται μόνο στην αστυνομία. Το κράτος είναι η δημόσια διοίκηση, η αυτοδιοίκηση, οι θεσμοί του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Είναι και η Αστυνομία, είναι και το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή, είναι και το Πυροσβεστικό Σώμα, είναι και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, είναι και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.
Και όλοι μπροστά σε αυτήν την αλήθεια πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Έχουν όλοι μερίδιο ευθύνης σε αυτήν την προσπάθεια για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας. Και βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν αρκεί η πολιτική της καταστολής που προτείνουν ορισμένοι.
Τα Σώματα Ασφαλείας δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσουν όλους τους άλλους κρατικούς φορείς στην οργάνωση του κοινωνικού διαλόγου και στην υλοποίηση των πολιτικών μιας κυβέρνησης. Δεν ξέρω πόσοι πιστεύουν στη λογική του αστυνομικού κράτους που προσβάλλει την έννοια της σύγχρονης δημοκρατίας. Εγώ, πάντως, δεν το πιστεύω. Το αντίθετο μάλιστα θεωρώ ότι μια τέτοια πολιτική θα δυναμίτιζε το ήδη βεβαρημένο κλίμα, θα έφερνε πολύ σκληρές κοινωνικές συγκρούσεις με απρόβλεπτο αποτέλεσμα για τη χώρα. Με απόλυτο τον κίνδυνο για τη διασάλευση της κοινωνικής ειρήνης και της συνοχής της κοινωνίας.
Στην πραγματικότητα η πολιτική του αστυνομικού κράτους θα έφερνε νέο διχασμό στους Έλληνες και τη διαμόρφωση μιας άλλης Ελλάδας.
Ζούμε σε κοινοβουλευτική δημοκρατία, και τα Σώματα Ασφαλείας, η Ελληνική Αστυνομία το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή, το Πυροσβεστικό Σώμα, η ΕΥΠ, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, είναι όργανα της πολιτείας τα οποία συμβάλλουν στην προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και στην εφαρμογή των νόμων. Τα πολιτικά ζητήματα λύνονται με διάλογο. Δεν λύνονται με τη βία. Δεν λύνονται με σύγκρουση. Λύνονται με τη συναίνεση και τη συνεννόηση.
Διάλογος και συνεννόηση. Αυτή πρέπει να είναι η διαρκής πολιτική επιδίωξη μιας Κυβέρνησης. Το Κράτος είναι ισχυρό όταν δεν χρησιμοποιεί τη δύναμη και την εξουσία που έχει. Όταν οργανώνει τη λειτουργία της κοινωνίας μέσα από την διαρκή και επίπονη προσπάθεια για την άμβλυνση των αντιθέσεων. Και ειδικά για τα Σώματα Ασφαλείας σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι μόνο επίμονη η προσπάθεια. Είναι επίπονη η προσπάθεια.
Η δημοκρατική διακυβέρνηση στηρίζεται στη συνεννόηση και όχι στη βίαιη επιβολή της κρατικής βούλησης.
Ακούω συνεχώς κάποιους να αναφέρονται και να την προτείνουν κιόλας στην έννοια της νόμιμης άσκησης κρατικής βίας ως μέσο επιβολής του νόμου.
Συμφωνώ κι εγώ. Υπάρχουν περιπτώσεις που πράγματι το κράτος πρέπει να ασκήσει νόμιμη κρατική βία. Θέλω όμως να υπενθυμίσω σε όλους ότι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση οφείλουμε σεβασμό στους περιορισμούς που θέτει το Κράτος Δικαίου.

Την ίδια στιγμή βέβαια, οι πολιτικοί αγώνες πρέπει να γίνονται με όπλο τις ιδέες, τις απόψεις και τις προτάσεις. Οι πολιτικοί αγώνες σε συνθήκες Δημοκρατίας δεν γίνονται με όπλα, με μολότοφ, τσεκούρια, τόξα, ρόπαλα και πέτρες, αδιαφορώντας για την ανθρώπινη ζωή.

Προσωπικά, δεν επεδίωξα ποτέ τη νέκρωση των κοινωνικών αγώνων.

Δεν επεδίωξα σε καμιά περίπτωση τη νέκρωση της κοινωνίας των πολιτών. Ζητούσα επίμονα την περιφρούρηση των αγώνων τους. Γιατί η χρήση βίας απομακρύνει από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Γιατί νομιμοποιεί τη χρήση κρατικής βίας και οδηγεί νομοτελειακά στην ενίσχυση του κατασταλτικού μηχανισμού.

Όσον αφορά στην άσκηση βίας από εκπροσώπους της κρατικής εξουσίας, πιστεύω στην παραδειγματική τιμωρία για όσους αυθαιρετούν, για όσους απομακρύνονται μόνοι τους από τους επιχειρησιακούς σχηματισμούς και ασκούν βία εις βάρος των πολιτών ή αξιοποιούν την εξουσία τους με καταχρηστικό, προσβλητικό ή προκλητικό προς τους πολίτες και το πολίτευμα τρόπο. Και αυτή ήταν η ξεκάθαρη εντολή μου προς τους Αρχηγούς των Σωμάτων. Όπως επίσης ήταν σταθερή η προσήλωση μου στο δόγμα ότι τα Σώματα είναι αυτά τα οποία επιχειρούν. Τα Σώματα είναι αυτά τα οποία έχουν την ευθύνη για την υλοποίηση του στόχου τους και του έργου τους. Γι’ αυτό τόσο εγώ, όσο και ο Υφυπουργός Μανώλης Όθωνας, όσο και οι δύο Γενικοί Γραμματείς στον τομέα της Ασφάλειας και των επιχειρησιακών σχεδιασμών ουδέποτε παρεμβήκαμε στο επιχειρησιακό έργο και το σχεδιασμό των Σωμάτων Ασφαλείας. Γι’ αυτό θέλω να παρακαλέσω να μην επιτρέψετε ποτέ στο μέλλον πολιτικές παρεμβάσεις στον επιχειρησιακό σας σχεδιασμό όπως είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν.
Αλλιώς δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Σωμάτων Ασφαλείας και κοινωνίας.
Τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας θα μπορέσουν να εδραιώσουν την ιδέα ότι αξίζουν την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας μόνο αν δεχτούν την ιδέα του αποτελεσματικού εσωτερικού, αλλά και εξωτερικού ελέγχου των ενεργειών τους ως απαραίτητη προϋπόθεση άσκησης του λειτουργήματός τους και όταν μέσα από την εκπαίδευση τους, την εκπαιδευτική διαδικασία αποδεχθούν και ενσωματώσουν τη βασική αρχή ότι ο ρόλος τους είναι απλώς η εφαρμογή του νόμου προς το συμφέρον των πολιτών.

Εσείς κρατάτε στα χέρια σας τη δύναμη για να αποφασίσετε με τι τρόπο θα ασκήσετε την εξουσία που σας έχει εμπιστευθεί η κοινωνία.
Θα ήμουν ευτυχής εάν συνεχίζατε στην πορεία του εκσυγχρονισμού και του εκδημοκρατισμού που ξεκινήσαμε μαζί. Θέλω για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω όλους σας τον καθένα ξεχωριστά. Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω και τους προσωπικούς μου συνεργάτες όπως και τα στελέχη της προσωπικής μου ασφάλειας για τη δουλειά την οποία κάνουμε. Μια δουλειά που είμαι απόλυτα βέβαιος ότι δημιουργεί νέες βάσεις, νέες προοπτικές και φέρνει νέες ελπίδες για τον πολίτη που έχει ανάγκη την ασφάλεια του τη δική του, της ζωή του και της οικογένειας του.
Για μια ακόμη φορά,
Σας ευχαριστώ.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΥΠΟΥΡΓΕ ΜΑΣ, ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ, ΕΜΕΙΣ ΟΙ 3400 ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΚΡΑΤΑ ΓΕΡΑ ΣΩΤΗΡΑ ΜΑΣ!!!! ΑΝ ΔΕΝ ΗΣΟΥΝ ΕΣΥ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΑΜΕ 4 ΜΗΝΑ ΚΑΙ 8 ΜΗΝΑ ΕΝΩ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΑΠΡΙΛΗ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΜΟΝΙΜΟΙ!! ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ.