Aριθμ. Πρωτ.: 16/12
Η ίδρυση του Αρχηγείου Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. πιστέψαμε ότι άνοιγε μια νέα σελίδα στη λαμπρή ιστορία του Σώματος, έδινε μια νέα προοπτική και δυνατότητα δημιουργίας ενός αυτοτελούς και σύγχρονου οργανισμού, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Παρά το γεγονός ότι από τις πρώτες προτεραιότητες αλλά και ανάγκη, ήταν η δημιουργία νέας οργανωτικής δομής για τη λειτουργία του Σώματος, κεντρικά και περιφερειακά, ένα περίπου χρόνο αργότερα, αυτό παραμένει ζητούμενο.
Δυστυχώς όπου επιχειρήθηκε (κεντρικά), τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά. Δημιουργήθηκε ένας οργανισμός «τέρας», με μεγάλες δομές (περίπου 40 Διευθύνσεις και 140 Τμήματα), που δεν βοήθησαν στην προαγωγή του έργου του Λιμενικού Σώματος, αντίθετα αποτελούν τροχοπέδη στην ομαλή λειτουργία του και στη μεγάλη τους πλειοψηφία παραμένουν υποστελεχωμένες, Διευθυντές χωρίς Τμηματάρχες και το αντίθετο.
Περιφερειακά επίσης, δεν διαπιστώσαμε καμιά συνολική προσπάθεια αναδιάταξης των δυνάμεων. Αντίθετα, παρακολουθούμε αποσπασματικές προσπάθειες, που περισσότερα προβλήματα δημιουργούν από όσα επιλύουν.
Πρόσφατο παράδειγμα αποτελούν τα κλιμάκια ειδικών αποστολών του Σώματος, που εντελώς αποσπασματικά εξετάζονται αλλαγές που αφορούν στην οργανωτική δομή, κατανομή και αποστολή τους και η οποία έχει δημιουργήσει, ανησυχία και προβληματισμό στους συναδέλφους και δυστυχώς, μια στείρα αντιπαράθεση λόγω των «σκοπούμενων» διαρροών, για την αναγκαιότητα ύπαρξης ή συρρίκνωσης των ειδικών αυτών μονάδων.
Το πρόβλημα δεν αφορά τους εργαζόμενους. Αφορά τις ηγεσίες που με την παρελκυστική τακτική τους αρνούνται να αντιμετωπίσουν συνολικά το πρόβλημα της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών, σύμφωνα με τις ανάγκες και έξω από σκοπιμότητες, πολιτικές, τοπικιστικές, συντεχνιακές, έχοντας δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στις υπηρεσίες αλλά και στους συναδέλφους.
Αποτέλεσμα της τακτικής αυτής είναι να υφίστανται υπηρεσίες δύο ταχυτήτων, υπηρεσίες με μεγάλη ένταση εργασίας, χωρίς επαρκείς πόρους, ανθρώπινο δυναμικό και επιχειρησιακά μέσα, αλλά και υπηρεσίες σφραγίδες. Οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας τεράστιες. Δυστυχώς για άλλη μια φορά το πολιτικό κόστος υπερτερεί του αυτονόητου, της κοινής λογικής.
Δεν είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος. Το σήμερα δεν είναι ίδιο με το χθες. Τα προβλήματα δεν είναι ίδια. Οι ανάγκες είναι διαφορετικές και οι λύσεις επίσης. Σήμερα το Λ.Σ. λειτουργεί και δρα σε ένα παγκοσμιοποιημένο διεθνές περιβάλλον και είναι «καταδικασμένο» να σταθεί με επάρκεια, να πετύχει. Για να συμβεί όμως αυτό, χρειάζονται γρήγορες και αποτελεσματικές κινήσεις.
Η ΠΕΑΛΣ λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, προτείνει τη σύσταση ομάδας εργασίας και με τη συμμετοχή των συνδικαλιστικών φορέων, με αντικείμενο την εξέταση και υποβολή προτάσεων για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών στο σύνολό τους, που θα βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες που απορρέουν από το έως σήμερα παραχθέν έργο, αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες σε συγκεκριμένους τομείς δράσης των υπηρεσιών.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτριος ΣΑΪΤΑΚΗΣ Σπυρίδων ΠΑΣΣΑΚΟΣ
2 σχόλια:
πολυ καλη επιστολη.40 διευθυνσεις δεν εχει ουτε η αμερικανικη ακτοφυλακη ......ασε που αρκετες απο αυτες δεν εχουν διευθυντη ,αλλες ειναι χωρις τηματαρχες και εισηγητες και σχεδον ολες ειναι και χωρις υλικοτεχνικη υποδομη περιφερειακα τι ειχες γιαννη τι ειχα παντα ....χαος δεν αλλαξε τιποτα .....προχειροτιτα στο μεγαλειο της ....
NA TOYS PATE ST DIKASTIRIA GIA TA PLEFSIMA KAI TA IGIONOMIKA MAS .EXEI KATANTISEI KSEFTILA AFTI H ADRANIA TOYS KAI H ANAISTHISIA TOYS
Δημοσίευση σχολίου