Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Εξετάζουν την κατάργησή του επιδόματος εξομάλυνσης από το 2013,ίσως και νωρίτερα

Κάθετες, οριζόντιες και κλιμακωτές περικοπές από τον Σεπτέμβριο
• Όλα τα εναλλακτικά σενάρια για να βρεθούν τα 11,5 δισ.
• Κανένα κοινωνικό βοήθημα για όσους έχουν σπίτι. Έρχεται νέα σφαγή σε μισθούς, συντάξεις και παροχές. Στους πολιτικούς αρχηγούς η λίστα μέχρι 20 Αυγούστου

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η τύχη του επιδόματος εξομάλυνσης των ενστόλων (στρατιωτικών και Σωμάτων Ασφαλείας) , παρά την... προσπάθεια της κυβέρνησης να μην περικοπούν περισσότερο οι μισθοί και οι συντάξεις τους.

Στην κυβέρνηση εξετάζουν την κατάργησή του από το 2013, ίσως και νωρίτερα. Αυτό θα εξαρτηθεί και από το αν τελικώς μπορέσει η κυβέρνηση να διασώσει τα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων για το 2013 - ή τυχόν αναγκαστεί να τα περικόψει και από φέτος. Το πλέον πιθανό είναι πως τουλάχιστον η μία μάχη από τις δύο θα χαθεί και το επίδομα ίσως θυσιαστεί χάριν των μισθών και των συντάξεων. Στην ουσία όμως τότε η κυβέρνηση θα γλιτώσει περικοπές 400 εκατ. ευρώ από τους μισθούς των στρατιωτικών, αλλά θα τους αφαιρέσει έως και 1 δισ. από επιδόματα και εφάπαξ.

Για τη δραματική κατάσταση που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση ενημερώθηκε εξαντλητικά ο πρωθυπουργός από σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο, στην τελευταία επίσκεψη του κ. Αντώνη Σαμαρά στο υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο η ταραχή αποτυπώθηκε ανάγλυφα στο πρόσωπό του όταν στη διάρκεια της μαραθώνιας σύσκεψης άκουσε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα να ξετυλίγει όλον τον κατάλογο με μέτρα και αντίμετρα τα οποία έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο, για να συμπληρώσει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

Τότε φάνηκε πως το πιο αποδοτικό μέσο εξοικονόμησης δαπανών που έχει απομείνει πια στην κυβέρνηση για να συζητά -και το οποίο καλύπτει από μόνο του σχεδόν το 1 από τα 4 δισ. που απαιτείται ακόμα να εξευρεθούν- είναι η κατάργηση του επιδόματος εξομάλυνσης των στρατιωτικών. Κατέστη σαφές δηλαδή, όπως έλεγε ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης που μετείχε στη σύσκεψη, ότι «αν δεν κόψουν άλλες δαπάνες όλα τα υπουργεία, δεν θα αποφύγουμε τις οριζόντιες μειώσεις μισθών».

Ποιοι ένστολοι χάνουν: την πρόταση για κατάργηση του επιδόματος εξομάλυνσης έθεσε πρώτο στο τραπέζι των διαβουλεύσεων -επισήμως- το ΚΕΠΕ, που εκτιμά πως θα αποφέρει 250 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο. Στην πραγματικότητα όμως το Γενικό Λογιστήριο υπολογίζει πως η εξοικονόμηση για το θα ήταν τετραπλάσια εάν εφαρμοζόταν το μέτρο, γιατί δεν προσαυξάνει μόνο τον μηνιαίο μισθό 80.000 στρατιωτικών και 55.000 ανδρών των Σωμάτων Ασφαλείας κατά περίπου 300 ευρώ, αλλά αυξάνει και παροχές όπως το εφάπαξ -περίπου 30.000-70.000 ευρώ- που λαμβάνουν όσοι αποστρατεύονται κάθε χρόνο συμπληρώνοντας 30-35 έτη υπηρεσίας. Το θέμα τέθηκε ως υπόθεση εργασίας και δεν λήφθηκε απόφαση, ούτε συζητήθηκε περαιτέρω. Ωστόσο, με την «τρύπα» στο πρόγραμμα να παραμένει στα 3 δισ. ευρώ ακόμα κι αν το μέτρο εφαρμοστεί, γίνεται φανερό πως δύσκολα μπορεί η κυβέρνηση να βρει πειστικές εναλλακτικές λύσεις για να αποφύγει το πικρό ποτήρι της περικοπής του επιδόματος.

Παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες για διάσωση των ειδικών μισθολογίων, η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι σκληρή και η κατάργηση του επιδόματος εξομάλυνσης φαντάζει πια ως δίκαιη και ρεαλιστική λύση για να μην περικοπεί ξανά άλλο (ή να μη… διακοπεί ξαφνικά πλήρως) η μισθοδοσία άλλων δημοσίων υπαλλήλων που έχουν ήδη χάσει το επίδομα εξομάλυνσης - και όχι μόνο.

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και έτσι, και εάν ακόμα το διασώσει για το 2012, δεν θεωρούν στο οικονομικό επιτελείο ότι είναι έντιμο να έλθει η κυβέρνηση εκ των υστέρων μετά 4-5 μήνες και να το καταργήσει το 2013. «Είναι τόσα τα λεφτά που λείπουν», έλεγε κυβερνητικός παράγοντας που μετείχε στη σύσκεψη, «που δεν μπορεί τελικά να μείνει κάτι ανέγγιχτο. Σημασία έχει τώρα η λύση που θα εξευρεθεί να είναι δίκαιη και αποτελεσματική, για να μην μπει η κοινωνία σε ακόμα χειρότερες περιπέτειες».

Δεν έχει αποτραπεί όμως ακόμα ούτε ο κίνδυνος για γενικευμένες μειώσεις στο ειδικό μισθολόγιο των στρατιωτικών. Παρότι για φέτος η περικοπή ίσως αποφευχθεί, πιθανόν να τεθεί σε εφαρμογή από του χρόνου, καθώς αφορά ποσό άνω των 400 εκατ. ευρώ, το οποίο δύσκολα μπορεί να βρεθεί από αλλού.

Σε κίνδυνο τίθεται και θέμα περικοπής των πλασματικών οδοιπορικών που λαμβάνουν κάθε μήνα οι στρατιωτικοί ως πρόσθετο βοήθημα.

Φαίνεται να διασώζονται όμως το επίδομα επικινδυνότητας των μάχιμων ενστόλων ή ακόμα και το χρονοεπίδομα, οι μισθολογικές προαγωγές, η οικογενειακή παροχή, διάφορα ειδικά επιδόματα (π.χ. πληροφορικής, αυξημένης υπηρεσιακής απασχόλησης-«νυχτερινό»).

«Κουρεύονται» οι κόκκινες γραμμές στις συντάξεις

Η ατζέντα του υπουργείου Εργασίας είναι η πιο καυτή, καθώς περιέχει μέτρα-φωτιά, αλλά και κοστολογημένα εναλλακτικά σενάρια που προβλέπουν κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, οι μειώσεις θα ξεκινήσουν ακόμη κι από τις χαμηλές συντάξεις των 700 ευρώ και ξεκινούν από το πρώτο ευρώ. Συγκεκριμένα:

• Για συντάξεις από 700 έως 1.000 ευρώ προβλέπεται μείωση 2% (ή 5% στο εναλλακτικό σενάριο).
• Για συντάξεις από 1.001 έως 1.300 ευρώ μείωση 3% (ή 8% στο εναλλακτικό σενάριο).
• Για συντάξεις από 1.301 έως 1.600 ευρώ μείωση 5% (ή 10% στο εναλλακτικό σενάριο).
• Για συντάξεις από 1.601 έως 2.000 ευρώ μείωση 10% (ή 12% στο εναλλακτικό σενάριο).
• Για συντάξεις από 2.000 ευρώ και πάνω μείωση 15%.

Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι διπλές συντάξεις, με το κυριότερο σενάριο να κάνει λόγο για περικοπή του 35% της δεύτερης σύνταξης που λαμβάνουν 380.000 συνταξιούχοι.

Από την εφαρμογή του μέτρου αναμένεται να θιγούν κυρίως γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, πανεπιστημιακοί. Στα μέτρα που παραμένουν στο τραπέζι περιλαμβάνεται, επίσης, η μείωση κατά 30 ευρώ της σύνταξης του ΟΓΑ, καθώς εξοικονομούνται 500 εκατ. ευρώ.

Μαχαίρι ξανά στις ΔΕΚΟ

Μείωση εισοδήματος έως 30% για όλους όσοι εξαρτώνται οικονομικά από το Δημόσιο προβλέπει η πρώτη λίστα των μέτρων που ενέκριναν προχθές οι πολιτικοί εταίροι που στηρίζουν την κυβέρνηση για να υποβληθεί στην τρόικα. Ακόμα μεγαλύτερη μείωση μισθών όμως, έως 40% και αναδρομικά ενδεχομένως, θα δουν όσοι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ δεν υπέστησαν ως τώρα καμία περικοπή μισθών - παρά τα όσα προέβλεπαν οι νόμοι του μνημονίου. Το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε εντολή να καρατομηθούν άμεσα όσοι διοικητές ΔΕΚΟ προσέφεραν μισθολογική ασυλία στους εργαζομένους τους, ενώ συζητείται έντονα να υποστούν και οικονομικές κυρώσεις πληρώνοντας από την τσέπη τους και πρόστιμα για την ασυνέπεια ή ανεπάρκειά τους, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Στον κατάλογο των μισθολογικών περικοπών συμπεριλαμβάνονται όμως, εκτός από μειώσεις στις ΔΕΚΟ μέσω του ενιαίου μισθολογίου, και μειώσεις ή κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο.

«Εκπτώσεις» σε Υγεία, Άμυνα και Παιδεία

Παρά τις διαψεύσεις για την προοπτική επιβολής πολύ σκληρών μέτρων, για το υπουργείο Υγείας οι πληροφορίες λένε πως δεν θα… τη βγάλει με περικοπές μόνο 900 εκατ. ευρώ, αλλά αντιθέτως έχουν κλειδώσει μέτρα μείωσης των δαπανών του κατά 2 δισ. ευρώ, όπως η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και η επιβολή πλαφόν 1.500 ευρώ στην ασφαλιστική κάλυψη από τα Ταμεία ανά ασφαλισμένο. Κατά 1 δισ. ευρώ επιπλέον θα περικόψει το υπουργείο Άμυνας τις λειτουργικές δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων και τα εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ το υπουργείο Παιδείας φέρεται να προτείνει:

• Συγχώνευση 100 ανώτερων και ανώτατων σχολών της περιφέρειας.
• Επιβολή διδάκτρων σε αιώνιους φοιτητές.
• Αύξηση των ωρών διδασκαλίας για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς (μειώνοντας τον αριθμό των ωρομίσθιων) με στόχο εξοικονόμησης περίπου 350 εκατ. ευρώ.

Χάνουν τα επιδόματα όσοι έχουν σπίτι...

Τρόπους για να κοπούν τα επιδόματα που δεν μπορεί να πληρώνει το Δημόσιο αναζητούν στην κυβέρνηση. Αντί να τα περικόψουν δραστικά, επιχειρούν να περιορίσουν τους δικαιούχους σε αυτούς που τα έχουν περισσότερο ανάγκη. Συζητούνται εισοδηματικά κριτήρια, ενώ για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ θα αποκλείονται πρακτικά όσοι δικαιούχοι είναι ιδιοκτήτες ακινήτου, καθώς θα τους αυξάνει το τεκμαρτό εισόδημα.

«Ζήστε με αυτά που έχετε»

«Βρείτε τρόπους να περικόψετε τις δαπάνες κατά 11,5 δισ. Αν δεν βρείτε τρόπο, κόψτε θέσεις υπαλλήλων, αλλιώς κόψτε τους μισθούς τους για να φτάνουν τα λεφτά για όλους», έχει πει κυνικά στην κυβέρνηση η τρόικα.

«Από τα 88 δισ. τον χρόνο που δαπανά το Δημόσιο, χωρίς τις πληρωμές για τόκους, πρέπει να πέσει στα 76,5 δισ. για να μην μπαίνει μέσα. Τα 6 δισ. είναι για επενδύσεις, άρα δεν τα κόβεις γιατί είναι ήδη ελάχιστα», διαπιστώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που βλέπει τα χειρότερα να ’ρχονται, και εξηγεί: «Για φάρμακα το κράτος πληρώνει 6 δισ. ευρώ, είναι πολύ μειωμένα και άρα πάλι δεν φτάνουν αν κόψεις από εκεί. Τα λειτουργικά έξοδα είναι πια λιγότερα από 10 δισ. τον χρόνο και δεν βρίσκουμε πώς να πάει παρακάτω. Ακόμα και αν τα εξαφανίζαμε, πάλι δεν θα φτάναμε στα 11,5 δισ. Τα υπόλοιπα 50-51 δισ. όμως που δαπανά τον χρόνο είναι για μισθούς και συντάξεις. Βρήκαμε 4-5 δισ. από εκεί, αλλά είμαστε στο όριο. Δεν μας πιστεύουν πως με τα μέτρα που προτείνουμε θα μειώσουμε όσο λέμε τις δαπάνες. Ίσως δεν βρούμε πιο απλό και σίγουρο τρόπο να μειωθούν κατά 11,5 δισ. οι δαπάνες παρά να αυξηθούν 1-2 δισ. επιπλέον οι περικοπές μισθών και συντάξεων».

(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 12/08/2012 – ΚΩΣΤΗΣ Χ. ΠΛΑΝΤΖΟΣ)

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κανονικά δεν πρέπει να σχολιάσει κανείς...τους ψηφίσατε...και ξέρατε τι θα γίνει...κιχχ...

Ανώνυμος είπε...

Άρθρο 120 παρ. 4 του Συντάγματος της Ελλάδος: "Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία."

Και ο νοών νοήτω...

Ανώνυμος είπε...

Το σχεδιο ειναι απλο πολλυ απλο και πιο παλιο απο τους Αρχαιους Ελληνες, απεργαζονται την φυσικη εξοντωση μας μεσω μιας εικονικης οικονομικης κρισης την οποια σκηνοθετησε το μεγαλο τραπεζιτικο κεφαλαιο και ο καπιταλισμος αυτο ηταν αναμενομενο και το ψυθιριζαν χροννια πριν συγκεκριμενα απο το 1991, ετος ανατροπης της ΕΣΣΔ, Απλως αυτα τα τερατα, οι λεγομενοι χρηματανθρωποι θεωρησανε οτι απο εκεινη την εποχη θα μπορουσανε να μας πανε πισω σε ενα μεταβιομηχανικο μεσαιωνα σε σκοτεινες εποχες τοτε που η ανθρωπινη ζωη και αξιοπρεπεια δεν ειχε καμια αξια, και το ιδιο το ατομο λογιζοτανε σαν ενα αντικειμενο χωρις καμια ιδιοτητα που χαραχτηριζει την υποκειμενικοτητα του ανθρωπου, το πηγαινανε στην αρχη με το μαλακο γιατι επρεπε να ενσωματοσουνε λαους οι οποιοι επι πολλα χροννια ειχαν ζησει και γαλουχηθει σε ενα διαφορετικο πολιτικο συστημα το οποιο μπορει να μην τους επετρεπε να ζησουν με την επιδεικτικη πολυτελεια του δυτικου καπιταλιστικου κοσμου αλλα τους εξασφαλιζε με τελειως ασφαλη τροπο την επιβιωση και εναν ανθρωπινο τροπο διαβιωσης. Οταν τους ενσωματωσαν με το να τους ενταξουνε στα κυρια οργανα του ληστρικου κεφαλαιοκρατικου Ιμπεριαλισμου επιασαν στην δαγκανα τους τις χωρες που ειχαν καπιταλισμο συγκεκριμενα τους απλους λαιοκους ανθρωπους σκαρφιστηκαν το παραμμυθι της κρισης και ακυρωσαν ολατα δικαιωματα των εργαζομενων που ειχαν καταχτηθει με αιματηρους αγωνες και θυσιες τα τελευταια 150 χροννια και ολα αυτα μεσα σε 2 χροννια. Μεσα σε 2 χροννια μας μετεφεραν στις εργασιακες και πολιτικες σχεσεις που υπηρχαν το 1880, τα επομενα 2 θα μας εξομβελισουνε στη περιοδο πριν την Γαλλικη Επανασταση και επειτα η ανθρωποτητα θα βρεθει στην περιοδο της Ρωμαιοκρατιας, και οποιος ζησει εζησε Αυτο να το θυμουνται οι μαλακες που βλαστημαγαν την Σοβιετικη Ενωση, και βαυκαλιζοτουσταν οτι ζουν σε μια πλουραλιστικη δημοκρατια των ισων ευκαιριων οι Νεορωμαικη Αρενα με τα συχρονα Θηρια μας περιμενει ηδη οσοι εχουν λιγο εγκεφαλο ακουνε τα μουγκρητα τους.