Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Κρίσεις των αξιωματικών με σύστημα ετήσιας αξιολόγησης

Επιβεβαιώνοντας όσα δήλωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Εθνος της Κυριακής» (8/3), ο Γιάννης Πανούσης σημειώνει πως «οι πρόσφατες κρίσεις, οι οποίες έγιναν με πλήρη διαφάνεια και χωρίς προειλημμένες αποφάσεις, ανέδειξαν την ανάγκη βελτίωσης της διαδικασίας. Για τον λόγο αυτό, θα ζητηθούν οι προτάσεις των συνδικαλιστικών ενώσεων και, αφού αξιολογηθούν, σε σύντομο χρόνο θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση».

Η διαδικασία
Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, με αυτή τη διαδικασία θα υπάρξει αντικειμενικοποίηση των κρίσεων με βάση ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια, που θα περιορίζει σημαντικά τον υποκειμενικό παράγοντα. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο αναπληρωτής υπουργός θέτει νέες βασικές αρχές στο θέμα της διενέργειας ΕΔΕ (Ενορκη Διοικητική Εξέταση) και ΠΔΕ (Πειθαρχική Διοικητική Εξέταση), «επειδή συνιστά κρίσιμο παράγοντα αξιοπιστίας του συστήματος ελέγχου των παρατυπιών και παρανομιών των ενστόλων», όπως τονίζει. Ο ίδιος είχε διαπιστώσει «βιομηχανία» ΕΔΕ, με παρόμοια κείμενα και χρονοβόρες, ατελέσφορες διαδικασίες.

Για τον λόγο αυτό, ο υπουργός ζητάει οι έρευνες να μη διεξάγονται από αξιωματικούς του ίδιου αστυνομικού τμήματος και να πραγματοποιούνται από αξιωματικούς που ανήκουν σε ανώτερο βαθμό από αυτόν που κατέχουν οι εμπλεκόμενοι. Με βάση το τεκμήριο της αθωότητας, οι περιπτώσεις όπου θα επιβάλλεται το διοικητικό μέτρο της διαθεσιμότητας θα κρίνονται κατά περίπτωση.

Τέλος, ο Γιάννης Πανούσης ανακοινώνει ότι ξεκινάει ελέγχους για να διαπιστωθεί το «κρυφό κόστος» της κράτησης των μεταναστών. Διαδικασίες τροφοδοσίας, «δίοδοι» προώθησης μεταναστών από τα σύνορα στο κέντρο και διαδικασίες επαναπατρισμών θα ελεγχθούν, προκειμένου να διαπιστωθεί το πραγματικό κόστος, αλλά και τυχόν παρατυπίες στα πιστοποιητικά. «Θεωρώ αδιανόητο παράνομες δραστηριότητες να παρουσιάζονται σαν ιδεολογικός προβληματισμός ή προσανατολισμός», καταλήγει ο υπουργός.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ - ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: