Σκηνικό κρίσης στήνει μεσούντος του θέρους η Τουρκία στο Αιγαίο, με τα δύο ωκεανογραφικά σκάφη της, το «Πίρι Ρέις» και το «Τσεσμέ», να προχωρούν σε πετρελαϊκές έρευνες σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το Αιγαίο ξαφνικά βρέθηκε στη μέγγενη της Τουρκίας.
Ενώ το «Πίρι Ρέις» πραγματοποιεί εδώ και πέντε μέρες κοντά στο Καστελόριζο και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έρευνες, οι Τούρκοι προχώρησαν χθες, ανήμερα της 36ης μαύρης επετείου από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, σε νέα πρόκληση. Η Αγκυρα έβγαλε και πάλι το ερευνητικό-ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» στο βορειοανατολικό Αιγαίο, ακολουθώντας έτσι την πολιτική της "επιλεκτικής πρόκλησης".
Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, ξαφνικά στις 5.00 τα ξημερώματα της Τρίτης επανεμφανίστηκε και το «Τσεσμέ» στην περιοχή της Σαμοθράκης και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ενδεικτικό της προσπάθειας της Αγκυρας να κλιμακώσει τις προκλήσεις της είναι το γεγονός ότι το «Τσεσμέ», που μέχρι αργά το απόγευμα έπλεε στο μέσο της απόστασης μεταξύ της Σαμοθράκης και των ακτών της Θράκης, συνοδευόταν από ένα περιπολικό του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Το σκάφος παρακολουθεί σκάφος του Λιμενικού Σώματος και όχι του Πολεμικού Ναυτικού, αφού το τουρκικό δεν είναι πολεμικό σκάφος. Τυπικά ο χειρισμός της κατάστασης έχει ανατεθεί στο Λιμενικό, με το αιτιολογικό ότι πρόκειται για αποστολή αστυνόμευσης των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Οπως επιβεβαιώθηκε και από τους άντρες που επέβαιναν στο πλωτό του Λιμενικού που παρακολουθούσε την πορεία του «Τσεσμέ», το τουρκικό ερευνητικό διεξήγαγε υδρογραφικές εργασίες στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Σαμοθράκης, αλλά σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα. Πάντως στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας επικρατεί προβληματισμός.
«Η επανεμφάνιση του τουρκικού ωκεανογραφικού σκάφους “Τσεσμέ” και η έξοδος του “Πίρι Ρέις” δεν είναι αποκλειστικά και μόνον ελληνοτουρκικό ζήτημα, αλλά θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά και την Ε.Ε.» δηλώνει κορυφαίος διπλωμάτης και συνεχίζει: «Τα επαναλαμβανόμενα διαβήματα προς την Αγκυρα δεν αρκούν. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να θέσει με έμφαση το ζήτημα αυτό στις Βρυξέλλες υπογραμμίζοντας τα αυτονόητα. Οτι δηλαδή η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα οφείλει να υιοθετήσει και να σεβαστεί τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και αυτό γιατί η σύμβαση αυτή αποτελεί “κοινοτικό κεκτημένο”, αφού τόσο η ίδια η Ε.Ε. όσο και όλα τα κράτη-μέλη, καθώς και οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες -πλην βεβαίως της Τουρκίας- την έχουν υιοθετήσει. Θα πρέπει να τονιστεί στην Τουρκία ότι η ένταξή της -όπως και η ένταξη κάθε άλλης υποψήφιας χώρας- προϋποθέτει την υιοθέτηση του συνόλου του “κοινοτικού κεκτημένου”».
Οι έρευνες για πετρέλαιο που πραγματοποιούν τα δύο τουρκικά πλοία είναι ενδεχομένως ο πρόλογος μιας νέας ευκαιρίας για τη δημιουργία τετελεσμένων, σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, με αφορμή την έξοδο του «Τσεσμέ» την ημέρα της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου