Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ Ένστολος… ξεσηκωμός στη ΔΕΘ

Εφοδιασμένοι με ένα στυλό και πολλές λευκές σελίδες για σημειώσεις είναι αυτό το διάστημα οι εκλεγμένοι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών στα Διοικητικά Σωματεία των Ενώσεων, που, μετά τις ολιγοήμερες διακοπές για τον εορτασμό της Κοίμησης της Μεγαλόχαρης, επέστρεψαν στα γραφεία τους και προετοιμάζονται για τις συνδικαλιστικές «μάχες» του Σεπτεμβρίου και την ένστολη διαμαρτυρία τους που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Παρασκευή στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Εν όψει, μάλιστα, της τελευταίας, οι περισσότεροι συνδικαλιστές αυτό το διάστημα έχουν στρέψει την προσοχή τους στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την περσινή διοργάνωση της ΔΕΘ και τα οποία είχαν σχέση με το σχεδιασμό των μέτρων τάξης και κυρίως με το πώς θα διαχειριστούν φέτος οι επιτελείς το ανθρώπινο δυναμικό που θα κληθεί να τα εφαρμόσει. Εδώ και καιρό εξάλλου η πρωτοβάθμια Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων της Ροδόπης έχει ζητήσει από το Αρχηγείο να αποφύγει την καταστρατήγηση στις ώρες εργασίας και τα ρεπό των συναδέλφων τους και ζητούν, καθώς η ΔΕΘ δεν αποτελεί έκτακτο γεγονός και υπάρχει αρκετός διαθέσιμος χρόνος για τους υπεύθυνους να σχεδιάσουν τα μέτρα, τουλάχιστον για φέτος να υπολογιστεί σωστά ο χρόνος που θα απασχολήσουν τις δυνάμεις.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση που εξέδωσαν στις αρχές του περασμένου μήνα υπενθύμιζαν ότι θα πρέπει να υπάρξει έγκαιρα μέριμνα για την ασφαλή μετακίνηση και την αξιοπρεπή διαμονή του μετακινούμενου προσωπικού από όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις.

Ο κυρίαρχος όμως «στόχος» στην ιεράρχηση των συνδικαλιστών είναι πρωτίστως να ανατραπούν οι καλοκαιριάτικα ληφθείσες αποφάσεις της κυβέρνησης για αναδρομική περικοπή του επιδόματος Ειδικής Απασχόλησης, αλλά και η απόσυρση όλων των ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στους Εφαρμοστικούς Νόμους 1 και 2 και οι οποίες τους «κόβουν», όπως είναι γνωστό, από το ήδη πενιχρό εισόδημά τους άλλους δύο μισθούς το χρόνο.

Η εισφορά για τον ΟΑΕΔ 3%, η αύξηση της παρακράτησης της φορολογίας μετά τη μείωση του αφορολόγητου στα 8.000 ευρώ, η εισφορά αλληλεγγύης 2% στο σύνολο του εισοδήματός τους, η επιπλέον περικοπή του επιδόματος ειδικής απασχόλησης στο 10%, αλλά και τα σχέδια των κυβερνώντων για πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεών τους και του χρονοεπιδόματος είναι εκείνα που ακολουθούν.

Η μισθολογική ωρίμανση και το χρονοεπίδομα, αξίζει να σημειωθεί, ήταν αρχικά ανάμεσα στις σχεδιαζόμενες από την κυβέρνηση τροποποιήσεις που επρόκειτο να τεθούν σε εφαρμογή και το οικονομικό επιτελείο τις είχε… ρίξει στο «τραπέζι» μέσα στο καλοκαίρι. Όταν όμως βρέθηκε αντιμέτωπη με την έντονη αντίδραση του συνόλου των ενστόλων, αναγκάστηκε να κάνει μισό βήμα πίσω και να ανακοινώσει ότι τα ανακαλεί ώσπου αυτά τα θέματα να συζητηθούν κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης που αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο Σεπτέμβριο. Εντούτοις, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν έχει για τα Σώματα Ασφαλείας και τις καλύτερες προθέσεις καθώς ήδη μέσα στο καλοκαίρι απορρίφθηκε το «ορθό και δίκαιο», όπως πιστεύουν, αίτημά τους, η παρακράτηση του 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) να αφορά μόνο το 32% των αστυνομικών που είναι ασφαλισμένοι σε αυτό και οι οποίοι ήταν ενταγμένοι στο παρελθόν στην Αστυνομία Πόλεων. Οι συνδικαλιστές είχαν προτείνει το υπόλοιπο 68%, που είναι ασφαλισμένο στα Ταμεία της Πρώην Χωροφυλακής, να δίνουν αυτό το 1% υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) το οποίο ως επίσης είναι γνωστό αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα. Εντούτοις οι… αρμόδιοι δεν έκαναν δεκτή την ανωτέρω πρότασή τους, εκπλήσσοντας τους εκπροσώπους, με συνέπεια σε κοινή ανακοίνωση των δυο Ομοσπονδιών τους, υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) και αξιωματικών (ΠΟΑΞΙΑ), να αναρωτιούνται: «Άραγε πώς αντιλαμβάνονται οι κυβερνώντες την εξυγίανση του ΜΤΣ; Με το πετσόκομμα και μόνο των χορηγούμενων μερισμάτων στους συνταξιούχους και τη στάση πληρωμών των ΒΕΑ;».

Ενδείξεις για σκληρή στάση

Εξάλλου ως ισχυρές ενδείξεις για την σκληρή στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση θεωρούν ακόμα οι συνδικαλιστές και τις απορρίψεις που επεφύλαξαν και για τις άλλες τροπολογίες που ζήτησαν το καλοκαίρι. Εκείνη όμως που ενόχλησε περισσότερο ήταν η άρνηση των υπευθύνων να σταματήσουν την «τιμωρία» -όπως τη χαρακτήριζαν- του εφαρμοστικού νόμου στους συνταξιούχους που παραιτήθηκαν από την ενεργό υπηρεσία και δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους και οι οποίοι έχουν υποστεί μείωση από 6 έως και 10%, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Έτσι οι μηνιαίες εισφορές σύμφωνα με τον νέο νόμο διαμορφώνονται για τους συνταξιούχους ως εξής: i. Για συντάξεις από 1.700,01 € έως 2.300,00 €, ποσοστό 6%, ii. Για συντάξεις από 2.300,01 € έως 2.900,00 €, ποσοστό 8% και iii. Για συντάξεις από 2.900,01 € και άνω, ποσοστό 10%. Εξαιρούνται της εισφοράς όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί λόγω αυτοδίκαιης λύσης της εργασιακής σχέσης ή αποστρατεύθηκαν με πρωτοβουλία της υπηρεσίας και οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας ή γήρατος που λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το επίδομα απολύτου αναπηρίας.

Μπροστά, δε, σε αυτή τη διαμορφωμένη κατάσταση την περασμένη Πέμπτη 25 Αυγούστου συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), το οποίο αποφάσισε εν όψει της ΔΕΘ να θέσει την Πολιτεία προ των ευθυνών της και να ζητήσει από την κυβέρνηση τα ακόλουθα:

Αναγνώριση του επαγγέλματός τους ως επικινδύνου και ανθυγιεινού στο πλαίσιο των κυβερνητικών αποφάσεων και του διαλόγου για τα βαρέα και ανθυγιεινά.

Εφαρμογή των όρων υγιεινής και ασφάλειας που τουλάχιστον «στα χαρτιά» υφίστανται από το 2008 για τη διασφάλισή τους από τους πλείστους καθημερινούς κινδύνους, καθώς ακόμη και θεσμοθετημένα εδώ και χρόνια εργασιακά ζητήματά τους, όπως το ωράριο και οι μετακινήσεις δυνάμεων, παραβιάζονται ασύστολα σε καθημερινή βάση, με υπαιτιότητα των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, χωρίς έως σήμερα να υπάρχει έλεγχος και καταλογισμός ευθυνών.

Αναγνώριση – εξίσωση της Σχολής Αστυφυλάκων ως Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Δεν είναι δυνατόν, υποστηρίζει η ΠΟΑΣΥ στην ανακοίνωσή της, να απαξιώνεται επί χρόνια η Σχολή Αστυφυλάκων, που για να εισέλθει κάποιος σε αυτήν απαιτείται αυξημένη βαθμολογία στις πανελλαδικές εξετάσεις, και να μην εξισώνεται με τα ΤΕΙ όπως συμβαίνει με τις σχολές ΣΜΥ, ΣΤΥΑ κ.λπ. «Η άρση της τεράστιας αυτής αδικίας είναι υποχρέωση της Πολιτείας εάν τούτη επιθυμεί επαγγελματικά αναβαθμισμένους αστυνομικούς υπαλλήλους», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Για το θέμα του μισθολογίου εξάλλου, και αφού έγινε ενημέρωση από τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννη Χαλικιά, αποφασίστηκε κυρίαρχος στόχος τους να είναι η καθιέρωση της μονάδας στο βαθμό του Αστυφύλακα με βασικό μισθό για πέντε ημέρες εργασίας τα 899 ευρώ και η βελτίωση των συντελεστών για τους χαμηλόβαθμους και τους νέους αξιωματικούς ώστε να διαμορφωθεί ο βασικός μισθός του υπαστυνόμου Β’ στα 1.115 ευρώ.

Στην ίδια συζήτηση το Δ.Σ. της ΠΟΑΣΥ αποφάσισε τη συνέχιση των πρωτοβουλιών της Ομοσπονδίας για την καταπολέμηση της βίας με την πραγματοποίηση ημερίδων (όπως αυτές που έγιναν ήδη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα), αλλά και με τη διοργάνωση ενημερωτικών συναντήσεων στις Διευθύνσεις Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Επίσης αποφασίσθηκε η προώθηση σειράς ενεργειών όπως η ενημέρωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) για την αναγκαιότητα της αστυνομικής μεταρρύθμισης, η εντατικοποίηση των Ενώσεων σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο για την αξιοποίηση των κονδυλίων και των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και η εκπόνηση μελέτης αναφορικά με την επικινδυνότητα της εργασίας.

Εκτός όμως από όλα τα παραπάνω, οι εκπρόσωποι των Ενώσεων δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν και τα αιτήματα που διαμόρφωσε και «κωδικοποίησε» η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριό της που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη και τα οποία παραθέτουμε, όπως είναι διατυπωμένα σε εκείνη την ανακοίνωσή της.

Τα αιτήματα που ζητούν… ικανοποίηση

Συγκεκριμένα οι αστυνομικοί ζητούν να ικανοποιηθούν τα κάτωθι αιτήματά τους.

ΘΕΣΜΙΚΑ

1. Επαρκής αριθμός εισαγωγής αστυνομικών κατ’ έτος στις σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας με το ισχύον αξιοκρατικό σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, έτσι ώστε στοιχειωδώς να αναπληρωθούν τα κενά των οργανικών θέσεων εξαιτίας της αθρόας συνταξιοδότησης του προσωπικού. Διασφάλιση της υπηρεσιακής εργασιακής πορείας αυτών από τη νόθευση και μεταφορά αστυνομικών αρμοδιοτήτων.

2. Μεταρρύθμιση της Ελληνικής Αστυνομίας με:

α) Αναδιάρθρωση υπηρεσιών, ανακατανομή αστυνομικού προσωπικού με καινούργιο οργανόγραμμα, χωρίς κριτήριο εντοπιότητας.

β) Αναβάθμιση – επανακαθορισμό του συστήματος εκπαίδευσης μετεκπαίδευσης, της εξειδίκευσης και διά βίου εκπαίδευσης. Διαβάθμιση–αντιστοίχηση των Σχολών της ΕΛ.ΑΣ. με ΑΕΙ –ΤΕΙ και ίδρυση Αστυνομικού Πανεπιστημίου.

γ) Αναθεώρηση ισχύοντος συστήματος κρίσεων – προαγωγών και υπηρεσιακή εξέλιξη των αστυνομικών με ένα αξιοκρατικό, αδιάβλητο και δίκαιο σύστημα.

δ) Επαναπροσδιορισμό του ρόλου της Ελληνικής Αστυνομίας, απαλλαγή αυτής από τα ξένα προς την αποστολή της έργα, με διαρκή αγώνα κατά της αυθαιρεσίας και της διαφθοράς και

ε) την έκδοση αποφάσεων για υπηρεσιακές ενέργειες πάσης μορφής κατόπιν χρηματοοικονομικού ελέγχου ώστε να υπολογίζεται και να ελέγχεται τι κοστίζει σε χρήμα και χρόνο (εργατοώρες κ.λπ.) κάθε ανεξέλεγκτη διαταγή που μεταβιβάζει ευθύνες από ανώτερο σε κατώτερο κλιμάκιο.

3. Άμεση αντιμετώπιση των αρνητικών για τους αστυνομικούς συνεπειών από την εφαρμογή του Νόμου 3169/2 003 και ίδρυση-λειτουργία των επιβαλλόμενων απ’ αυτόν σκοπευτηρίων σε κάθε έδρα Αστυνομικής Διεύθυνσης και εμπέδωση των διατάξεων του νέου αυτού νομικού πλαισίου σ’ ό,τι αφορά τη χρήση των όπλων.

4. Μη εφαρμογή των διατάξεων της αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος αστυνομικών στις περιπτώσεις που ενεργούν μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.

5. Θεσμοθέτηση συλλογικών διαπραγματεύσεων και για το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για την απάμβλυνση των ανισοτήτων σε βάρος του σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

6. Βελτίωση των διατάξεων του Κώδικα Μεταθέσεων (Ιδίως αναφορικά με τη σύνθεση του Συμβουλίου Μεταθέσεων για την επανεξέταση των ενστάσεων–προσφυγών σε διαταχθείσες μεταθέσεις καθώς και με τον επανασχεδιασμό της μοριοδότησης –μορίων και της επιπλέον μοριοδότησης για τους υπηρετούντες σε προκαθορισμένες συγκεκριμένες δύσκολες μάχιμες υπηρεσίες).

7. Δημιουργία Λεσχών Εστίασης σε κεντρικές υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομίας Βορειοανατολικής, Νοτιοανατολικής και Δυτικής Αττικής για τη σίτιση ιδίως νέων συναδέλφων που οι μηνιαίες αποδοχές τους είναι πενιχρές.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

1. STΟΡ σε νέες περικοπές του πενιχρού μισθού μας (επιδόματα – ψαλιδισμένα δώρα).

2. Διαμόρφωση και βελτίωση του μισθολογίου ώστε οι βαθμολογικές-μισθολογικές προαγωγές να είναι ανάλογες και αντίστοιχες με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Διαμόρφωση δίκαιου μισθολογίου χωρίς ανισότητες και αδικίες, με δυναμική που θα δίνει όραμα και προοπτική στην οικονομική αναβάθμιση των αστυνομικών, ειδικότερα των νέων αστυφυλάκων – υπαξιωματικών – αξιωματικών.

3. Θεσμοθέτηση πραγματικής αμοιβής για την πέραν του πενθημέρου εργασία και εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας για Κυριακές, εξαιρέσιμες αργίες, υπερωρίες, νυχτερινά και επιδόματος επικίνδυνης εργασίας.

4. Άμεση καταβολή των οφειλομένων από διετίας και πλέον εκτός έδρας και ενιαιοποίηση του τρόπου αποζημίωσης για όλες τις εκτός έδρας μετακινήσεις με υποχρεωτική προκαταβολή του συνόλου του αντιστοιχούντος ποσού στους δικαιούχους πριν από την αναχώρησή τους.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

1. Να μη γίνει η… μνημονιακή σύνδεση του ασφαλιστικού των ενστόλων με το προσδόκιμο ζωής, η οποία δεν ισχύει πουθενά στον κόσμο, ούτε στη Γερμανία της κ. Μέρκελ.

2. Θεσμοθέτηση της 25ετίας ως θεμελιώδες συνταξιοδοτικό δικαίωμα των αστυνομικών παθόντων εν ώρα υπηρεσίας ή εξαιτίας αυτής με άμεση χρήση και απόδοση πλήρους συντάξεως με μπόνους (αυξημένων συντελεστών – κλιμακίων υπολογισμού της σύνταξης καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου ισόποσου με 40 έτη ασφάλισης).

3. Δυνατότητα αναγνώρισης ως συντάξιμου χρόνου για τους ένστολους με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που δόθηκε στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (καταβολή ασφαλιστικών εισφορών) για το χρόνο σπουδών ΑΕΙ – ΤΕΙ πριν από την είσοδό τους στο Σώμα, καθώς επίσης και την αναγνώριση τέκνων αποκλειστικά και μόνο σε όσους εισήλθαν σε μεγάλη ηλικία στο Σώμα προς συμπλήρωση των 40 ετών ασφάλισης ή 60 ετών όριο ηλικίας γενικής αποστρατείας.

4. Εξομοίωση των συναδέλφων που πέτυχαν στο διαγωνισμό του 1989, αλλά προσελήφθησαν το 1994, με τους υπόλοιπους της ίδια σειράς, οι οποίοι είχαν καταταγεί από το 1989.

5. Εξυγίανση όλων των υπαρχόντων επικουρικών ταμείων και ταμείων αρωγής με βελτίωση των παροχών, σύμφωνα με τις δυνατότητες κάθε ταμείου έπειτα από αναλογιστική μελέτη και την αναλογική εκπροσώπησή μας στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΜΤΣ. Ειδικότερα για το Μετοχικό Ταμείο Στρατού ελπίζουν οι συνδικαλιστές να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει και να εξακολουθήσει να αποδίδει κανονικά τα μερίσματα χωρίς καθυστέρηση, καθώς επίσης και την εξόφληση του Βοηθήματος Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΕΑ) όπου ο αριθμός των αιτήσεων για χορήγηση έχει παγώσει περισσότερο από δύο (2) έτη.

6. Δημιουργία ξεχωριστού ταμείου κύριας ασφάλισης μισθωτών όλων όσων εργάζονται στο δημόσιο τομέα και όχι την ένταξη στο ΙΚΑ νεοπροσλαμβανομένων από το έτος 2011.

7. Ενιαίο Κλάδο Υγείας για όλο το αστυνομικό προσωπικό.

8. Δημιουργία αποκλειστικών νοσοκομειακών μονάδων για τους αστυνομικούς.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

1. Αύξηση του αφορολόγητου στα 15.000 € και καθορισμός νέας φορολογικής κλίμακας με πρόσθετα κλιμάκια.

2. Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13
ΑΡΘΡΟ: ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: