Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

ΠΕΑΛΣ : ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ελληνική Προεδρεία και Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Απαιτήσεις- Στόχοι-Δράσεις

Αριθμ. Πρωτ.: 03/14

Η νέα χρονιά βρίσκει την Ελλάδα αντιμέτωπη με μία μεγάλη πρόκληση. Η χώρα μας θα «χειρίζεται» για τους επόμενους έξι μήνες το «τιμόνι» της Ε.Ε, γεγονός που απαιτεί το βέλτιστο δυνατό συντονισμό και τη δράση τόσο της πολιτικής ηγεσίας, όσο και ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού απέναντι στις προτεραιότητες που έχουν τεθεί, ήτοι την ανάπτυξη και ενίσχυση της απασχόλησης, τη θαλάσσια πολιτική και την ΑΟΖ, την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και τον ενιαίο μηχανισμό επιτήρησης των τραπεζών.


Ιδιαίτερο βάρος πέφτει «στις πλάτες» του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και δη των Αξιωματικών Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ,οι οποίοι καλούνται να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε δύο από τις ανωτέρω προτεραιότητες, δηλαδή στα ζητήματα αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης από κοινού με το ΥΠτΠ και προώθησης του ανασχεδιασμού της Θαλάσσιας Πολιτικής της Ε.Ε.


Ποιους όμως ακριβώς στόχους καλούμαστε να πετύχουμε για την προώθηση και ολιστική αντιμετώπιση των παραπάνω ιδιαίτερα ευαίσθητων ζητημάτων; Με άλλα λόγια, βάσει ποιάς στρατηγικής πρέπει να δράσουμε στο πλαίσιο των υποχρεώσεων μας, ώστε να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα;


Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια για μία ολοκληρωμένη και ορθολογική μεταναστευτική πολιτική, πέρα από τη βέλτιστη δυνατή κινητοποίηση και ανάπτυξη των επιχειρησιακών μας μέσων για την αναχαίτιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών, καθώς και την αδιάκοπη επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων, θα πρέπει ακόμα να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι:
η παράνομη μετανάστευση δεν είναι μόνο «ελληνική υπόθεση», αλλά αποτελεί κοινό πρόβλημα των χωρών της Ε.Ε, το οποίο, συνεπώς, απαιτεί κοινή αντιμετώπιση και κοινή βούληση για την επίλυσή του.
η συνεργασία με τις τρίτες χώρες είναι πρωταρχικής σημασίας στον τομέα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.
‘’pacta sunt servanda”, δηλαδή οι συλλογικές συμφωνίες θα πρέπει απαρέγκλιτα να τηρούνται από όλες ανεξαιρέτως τις χώρες που τις υπέγραψαν, με έμφαση στην Τουρκία.
η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει να αδιαφορεί για το Διεθνές Δίκαιο και να εφαρμόσει το διμερές ελληνοτουρκικό πρωτόκολλο επανεισδοχής.
να ενισχυθεί με περισσότερο προσωπικό και μέσα το Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, καθώς μαζί με την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή (Frontex) βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πυρός, φυλάσσοντας τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, που όμως αποτελούν και τα νοτιοανατολικά εξωτερικά θαλάσσια σύνορα ολόκληρης της Ε.Ε.

Από την άλλη πλευρά οι κεντρικοί άξονες που θα ακολουθήσει η Ελληνική Προεδρία στον τομέα της θαλάσσιας πολιτικής και στην υιοθέτηση μιας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Θαλάσσια Ασφάλεια, καθώς και στην κατάρτιση του πλαισίου για τη «γαλάζια ανάπτυξη», είναι τα θέματα της ναυτιλίας, ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος και της διαφύλαξης του ναυτικού επαγγέλματος στην λογική της «γαλάζιας ανάπτυξης» και της ενίσχυσης της απασχόλησης.


Συγκεκριμένα θα πρέπει να δράσουμε μέσα σε ένα σαφώς οριοθετημένο πλαίσιο:
δημιουργίας ενός ευνοϊκότερου επενδυτικού κλίματος στους λιμένες, στοχεύοντας στην πιο αποτελεσματική και βιώσιμη λειτουργία του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών, μέσω της δημιουργίας ενός κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για τη βελτίωση της απόδοσης των λιμένων.
διαμόρφωσης ενός νομοθετικού κειμένου που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ανάπτυξης, την ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς και τη δημιουργία ενός σταθερού περιβάλλοντος με όρους ισότιμου ανταγωνισμού στους λιμένες, σε συνεργασία με τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
ενίσχυσης των μηχανισμών εφαρμογής και ελέγχου των απαιτήσεων για τον εξοπλισμό των πλοίων, απλούστευσης του σχετικού κανονιστικού περιβάλλοντος και εξασφάλισης ότι οι απαιτήσεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού θα εφαρμόζονται και θα υλοποιούνται με εναρμονισμένο τρόπο από τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
διευκόλυνσης της ναυτιλιακής κίνησης εντός της εσωτερικής αγοράς της Ε.Ε. για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ναυτιλίας, δια της υιοθέτησης πρωτοβουλιών με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Κρατών Μελών της Ε.Ε.
εξασφάλισης ότι οι απαιτήσεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού θα εφαρμόζονται και θα υλοποιούνται με εναρμονισμένο τρόπο από τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Επίσης, η Προεδρεία της Ε.Ε είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να υπενθυμίσουμε και να προωθήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο την ελληνική ναυτιλιακή πολιτική, και τις θεμελιώδεις αρχές της περί:

ενίσχυσης του εθνικού νηολογίου,
εμπέδωσης των αρχών του ελεύθερου και θεμιτού ανταγωνισμού στις διεθνείς ναυτιλιακές μεταφορές,
εξασφάλισης ποιότητας και ασφάλειας στις προσφερόμενες υπηρεσίες,
προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος,
διασφάλισης συνθηκών εργασίας υψηλού επιπέδου,
προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα, η οποία πέραν της κάλυψης των αναγκών στελέχωσης του ελληνικού στόλου, θα συμβάλει στη διατήρηση της πολύτιμης ελληνικής ναυτιλιακής τεχνογνωσίας,
υιοθέτησης κανόνων από τα αρμόδια διεθνή ναυτιλιακά fora και η αποτελεσματική παγκόσμια εφαρμογή τους.

Η εμπέδωση των παραπάνω αρχών από τους ευρωπαίους εταίρους θα διευκολυνθεί σε μεγάλο βαθμό, προβάλλοντας προς πάσα κατεύθυνση και σε κάθε ευκαιρία ότι
το ελληνικό θαλάσσιο εμπόριο αντιστοιχεί σε ποσοστό 90% του συνολικού εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών και σε ποσοστό 40% του εμπορίου εντός της Ένωσης, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο την Ελλάδα ρυθμιστικό παράγοντα της οικονομίας και ευημερίας ολόκληρης της Ευρώπης και της ομαλής ροής των ευρωπαϊκών εισαγωγών και εξαγωγών σε ολόκληρο τον κόσμο.
O υπό ελληνική σημαία εμπορικός στόλος κατατάσσεται δεύτερος στην Ε.Ε., κατέχοντας το 21,14 % της χωρητικότητας του στόλου της Ε.Ε., ενώ σε ό,τι αφορά τον ελληνόκτητο στόλο, κατατάσσεται πρώτος στην Ε.Ε., αντιπροσωπεύοντας το 42,72% της συνολικής χωρητικότητας της Ε.Ε. (σε dwt), ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως με 3428 πλοία όλων των τύπων, που αντιπροσωπεύουν το ποσοστό άνω του 15% του παγκόσμιου στόλου, το 23,55% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενοπλοίων (αργού πετρελαίου), το 17,20% του παγκόσμιου στόλου φορτηγών μεταφοράς φορτίων χύδην σε χωρητικότητα dwt και 12,51% του παγκόσμιου στόλου πλοίων μεταφοράς χημικών/παραγώγων πετρελαίου σε χωρητικότητα dwt.
Το έτος 2012, παρά τη δυσμενή διεθνή οικονομική συγκυρία, τα έσοδααπό την παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών σε ξένο συνάλλαγμα ανήλθαν σε13.286 εκ. Ευρώ, ενώ πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών καιΒιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) αποκαλύπτει ότι η τελική ζήτηση για θαλάσσιες μεταφορές δημιούργησε στο σύνολό της εγχώρια προστιθέμενη αξία που αντιστοιχεί σε 6,1% του ΑΕΠ της χώρας. Επιπροσθέτως, η ναυτιλία παρείχε άμεσα ή έμμεσα απασχόληση σε 192.000 άτομα στην Ελλάδα. Λόγω της σημαντικής σμίκρυνσης του ΑΕΠ το διάστημα 2009-2012, η συμβολή των θαλάσσιων μεταφορών αναμένεται να έχει εμφανίσει σημαντική αύξηση υπερβαίνοντας ίσως το 7% τηςοικονομίας για το 2012.Κατόπιν των παραπάνω, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρωταρχικός στόχος του ΥΝΑ/ΑΛΣ-ΕΛΑΚΤ πρέπει να είναι η ολοκληρωμένη και πλήρης ανταπόκριση στις παραπάνω δράσεις. Όντας βέβαιοι ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί στην πράξη από πλευράς των Αξιωματικών Λ.Σ, που έχουν την ευθύνη διαχείρισης των εν λόγω θεμάτων, αναμένουμε με τη σειρά μας και άμεσα την έμπρακτη στήριξη των κρατών- μελών της ΕΕ, ιδιαίτερα στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε. Ειδικότερα και σε ο,τι αφορά το Λ.Σ αναμένουμε την αύξηση της χρηματοδότησης από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων για ενίσχυση σε πλωτά μέσα και συντήρηση και επισκευή των υπαρχόντων.



Προς τούτο, οι ευρωπαίοι εταίροι μας δε θα πρέπει να αγνοούν το γεγονός, ότι μόνο με επαρκή και ικανά επιχειρησιακά μέσα και προσωπικό, το Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ θα μπορεί να ανταποκρίνεται δεόντως στις ανάγκες της εποχής, με ιδιαίτερη έμφαση στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, που αποτελούν συνάμα τα εξωτερικά νοτιοανατολικά σύνορα ολόκληρης της Ευρώπης.



Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτριος ΣΑΪΤΑΚΗΣ Σπυρίδων ΠΑΣΣΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: